logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Sibiu: Tavanul şcolii ar fi căzut peste elevi din cauza vântului şi a porumbeilor (primar)

Image

Tavanul fals al şcolii din satul Alămor, comuna Loamneş, a căzut, miercuri, peste patru elevi din cauza vântului puternic, fiind curent în clasă, dar şi a porumbeilor care ar fi pătruns fără să se observe, pe tavanul fals, contribuind la deteriorarea acestuia, a declarat, pentru AGERPRES, primarul localităţii, Maria Greavu (PSD).

"Singura explicaţie îi vântul şi curentul care s-a produs prin deschiderea geamurilor şi a uşii. Şi într-adevăr în streaşină, ne-am uitat acum foarte atenţi, şi într-o parte şi în cealaltă în dreptul acestei săli de clasă, e o găurică acolo în streaşină. Şi probabil, prin acele două găuri, şi pe o parte şi pe cealaltă, s-a făcut un curent, uşile deschise, geamurile deschise şi în acelaşi timp am văzut că erau foarte multe excremente de porumbei. Aici a bătut foarte tare vântul. Eu şi astăzi, dacă stau afară, nu pot să vorbesc cu nimeni la telefon. Cred că vântul a fost la un moment dat peste 80 de kilometri la oră", a explicat primarul Maria Greavu.

Potrivit primarului, în sala de clasă s-ar fi auzit un zgomot de la tavan, cu o jumătate de oră înainte ca acesta să se prăbuşească.

"Au zis că înainte cu o jumătate de oră, o oră, au auzit ceva, un pic de zgomot şi după aceea copiii au ieşit în pauză. Cred că şi copiii au trântit uşa, pentru că este o clasă cu care am avut o grămadă de probleme. Mai trânteau uşa, geamurile", a mai spus primarul Maria Greavu.

Edilul a explicat că tavanul fals a fost montat în anul 2006 de o firmă, însă termenul de garanţie al lucrării, de doi ani de zile, a expirat.

USR a transmis printr-un comunicat de presă că are soluţii, ca să nu mai cadă tavane în şcoli peste elevi.

"În Comuna Loamneş funcţionează patru şcoli, în Loamneş, Haşag, Alămor şi Armeni. Pe lângă cheltuielile cu întreţinerea, încălzirea şi iluminatul respectivelor clădiri, trebuie să adăugăm şi cheltuielile cu plata salariilor profesorilor şi a personalului auxiliar, ceea ce nu este deloc eficient. Însă problema majoră este faptul că elevii învaţă în clase simultane, chiar şi trei clase pentru o învăţătoare. USR propune aducerea tuturor elevilor în şcoala de la Loamneş, unde elevii ar putea studia în clase de sine stătătoare, acest lucru asigurând creşterea calităţii actului educativ", a declarat Daniela Ghiţă, profesor pentru învăţământul primar, preşedinte al USR Loamneş.

Contactat de corespondentul AGERPRES, inspectorul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Sibiu, Florin Beche, a declarat, pentru AGERPRES, că este acasă în concediu medical şi nu poate spune de ce a căzut tavanul fals la şcoala din satul Alămor.

Un singur copil dintre cei patru peste care a căzut tavanul clasei a rămas internat în Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu, în Secţia de Chirurgie, însă nu a fost operat, iar starea lui nu este gravă, a declarat, pentru AGERPRES, managerul spitalului, Camelia Grigore.

"Trei sunt fără probleme, unul a rămas internat pentru contuzii abdominale, în Chirurgie. Se evaluează, nu este ameninţător de moarte. Este vorba despre un copil de 11 ani", a precizat Camelia Grigore.

Patru elevi au fost răniţi uşor, miercuri, după ce a căzut peste ei, în clasă, tavanul de la Şcoala Gimnazială din localitatea Loamneş, fiind transportaţi la Spitalul de Pediatrie din Sibiu. Cei patru copii au vârste între 11 şi 15 ani, fiind vorba despre două fete şi doi băieţi, potrivit ISU Sibiu.

Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru vătămare şi distrugere din culpă, a precizat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sibiu, Elena Welter.

Potrivit sursei citate, în clasa unde a căzut tavanul fals învăţau 12 copii, însă doar cei patru au fost răniţi uşor.

În urma incidentului, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) a decis să mute elevii de la etajul I al şcolii în alt corp de clădire, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al IŞJ Sibiu, profesorul inspector Constantin Dincă.

Potrivit acestuia, clădirea şcolii unde s-a produs incidentul a fost construită în 1936. Această şcoală se află pe lista de investiţii din PNRR, a adăugat Dincă.

"În urma informaţiei primite, IŞJ Sibiu a realizat o inspecţie tematică la Şcoala Gimnazială Alămor. S-a constat că tavanul fals al clasei s-a prăbuşit pe o suprafaţă de aproximativ 70 m pătraţi. Au fost surprinşi 4 elevi, 2 fete şi 2 băieţi, aceştia fiind în spatele clasei, tavanul prăbuşindu-se dinspre uşă către spatele clasei", a transmis Constantin Dincă.

Şcoala este administrată de Primăria Comunei Loamneş. La această şcoală învaţă atât în clădirea veche, cât şi în cealaltă, mai nouă, "82 de copii, de la grădiniţă la clasa a 8-a", potrivit purtătorului de cuvânt al IŞJ. AGERPRES / (A - autor: Isabela Paulescu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 8

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 10-02-2025 14:53

David: Vom readuce ca nume discipline care contribuie direct la cultura națională

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat luni că după mai mult de 20 de ani 'de lipsă', vor fi readuse, potrivit noilor planuri-cadru, discipline care contribuie direct la cultura națională, cum ar fi Istoria românilor, iar gramatica va reveni la liceu. 'Am cerut tuturor disciplinelor (specialiștilor care se ocupă de acestea

Educatie - Stiinta 10-02-2025 12:30

Cluj: Universitatea 'Babeș-Bolyai' își modernizează baza de la Blăjoaia cu 13,2 milioane de lei, prin PNRR

Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca anunță că baza de practică studențească de la Blăjoaia va fi reabilitată cu 13,2 milioane de lei, din fonduri PNRR. 'Baza de practică studențească de la Blăjoaia a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va fi reabilitată prin fonduri din Planul de Redresare și Reziliență al Rom

Educatie - Stiinta 10-02-2025 11:25

UMFST Târgu Mureș va găzdui, în premieră mondială, o competiție internațională de Teqball între universități

În baza unui acord de colaborare semnat de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie 'George Emil Palade' din Târgu Mureș și Federația Română de Teqball, pentru promovarea disciplinelor sportive Teqball și Teqvoly în mediul universitar, în cadrul evenimentelor UMFST 80, la Târgu Mureș va fi organizată &icir

Educatie - Stiinta 07-02-2025 12:15

Ministrul Daniel David: Bugetul educației, incluzând toate sursele de finanțare, va atinge 4,5% din PIB

Bugetul pentru educație, incluzând toate sursele de finanțare, va atinge - conform estimărilor actuale - 4,5% din PIB, respectiv 0,17% din PIB pentru cercetare-dezvoltare-inovare, a transmis, vineri, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David. 'Acum, când paradigmele lumii se schimbă, țesutul social se redefinește, iar instituțiile se tran

Educatie - Stiinta 07-02-2025 09:53

Ministerul Educației a pus în consultare un proiect privind actele de studii și documentele emise de instituțiile de învățământ superior

Ministerul Educației și Cercetării a pus în consultare publică un proiect pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind actele de studii și documentele universitare, proiect care reglementează gestionarea formularelor actelor de studii, a actelor de studii și a documentelor universitare de către instituțiile de învățământ superior acreditate, respectiv a do

Educatie - Stiinta 06-02-2025 17:30

Olt: Primarul Slatinei anunță că nu va mai lăsa achizițiile pe mâna școlilor, pentru că ''erau păguboase''

Achizițiile pentru unitățile de învățământ din municipiul Slatina vor fi făcute începând din acest an de către primărie și nu de școli cum s-a întâmplat până acum, a anunțat joi, într-o conferință de presă, primarul Mario De Mezzo, care a susținut că respectivele achiziții erau păguboase și constituiau ''un inst

Educatie - Stiinta 06-02-2025 16:31

Iași: UMF va pregăti din anul universitar următor medici și asistenți militari

Universitatea de Medicină și Farmacie ''Grigore T. Popa'' din Iași anunță că din anul universitar 2025-2026 va pregăti viitori ofițeri medici și subofițeri sanitari, în urma unui parteneriat semnat cu Ministerul Apărării Naționale (MApN) la finalul anului trecut. Potrivit unei postări de pe pagina de facebook a UMF Iași,

Educatie - Stiinta 06-02-2025 15:20

VIDEO Rafila nu susține închiderea școlilor și subliniază că elevii cu infecții respiratorii nu trebuie trimiși în colectivitate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat joi că nu susține închiderea școlilor, în contextul numărului mare de viroze respiratorii, și a subliniat că elevii cu infecții respiratorii nu trebuie trimiși în colectivitate.

Educatie - Stiinta 06-02-2025 11:52

Societatea Ornitologică Română: Cinci specii noi de coleoptere, descoperite pe teritoriul României

O echipă mixtă de entomologi din România și Italia a descoperit cinci specii noi de coleoptere pe teritoriul țării noastre, informează Societatea Ornitologică Română, joi, pe Facebook. Cele cinci specii sunt: Cis chinensis, originară din China; Litargus balteatus din America de Nord, Latheticus oryzae din India, precum și Palorus subdepressus și Tr

Educatie - Stiinta 05-02-2025 12:01

Daniel David: Este clar că nu mai putem continua cu sistemul educațional de acum

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat că sunt necesare o altă arhitectură și un alt model pentru sistemul educațional, întrucât cu cel actual 'nu se mai poate continua'. Daniel David a participat miercuri la prezentarea primului Raport Național privind Alfabetizarea Numerică, care arată că peste o treime dintre elevi s

Educatie - Stiinta 05-02-2025 11:29

Raport național: Peste o treime dintre elevi sunt afectați de analfabetismul numeric

Peste o treime dintre elevi sunt afectați de analfabetismul numeric, iar 16% dintre aceștia întâmpină dificultăți semnificative, arată primul Raport Național privind Alfabetizarea Numerică prezentat miercuri de Asociația pentru Valori în Educație (AVE România) și Brio. Conform raportului, care a analizat populația școlară din toate cicl

Educatie - Stiinta 05-02-2025 05:40

Candidații la Bacalaureat vor susține proba de evaluare a competențelor digitale

Candidații la prima sesiune a examenului de Bacalaureat vor susține, de miercuri și până vineri, proba de evaluare a competențelor digitale - proba D, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației. Elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate care nu pot participa la probele A, B, C și D din cadrul examenului n

Educatie - Stiinta 04-02-2025 15:48

VIDEO Roxana Mînzatu, la București: Pentru a fi puternici în competiția globală, trebuie ca abilitățile de bază ale elevilor români să se îmbunătățească

Abilitățile de bază ale elevilor români trebuie să se îmbunătățească, pentru ca România și Uniunea Europeană să fie mai puternice în competiția globală, a declarat marți, într-o conferință de presă la București, vicepreședinta executivă a Comisiei Europene (CE) Roxana Mînzatu, răspunzând unei întrebări despre planurile

Educatie - Stiinta 04-02-2025 15:12

Simularea probelor examenelor naționale: Au fost publicate programele pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat

Ministerul Educației anunță că au fost publicate programele pentru susținerea simulărilor probelor scrise la Evaluarea Națională și Bacalaureat în acest an. ''Au fost publicate programele valabile pentru susținerea simulării Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului națio

Educatie - Stiinta 04-02-2025 10:30

David: În luna mai vom veni cu o propunere de planuri-cadru care să aibă o susținere largă

Ministrul Educației, Daniel David, a declarat, marți, că în luna mai va veni cu o propunere de planuri-cadru pentru liceu care să aibă o 'susținere largă', menționând că nu trebuie să rămână în picioare din start proiectul Ministerului. 'Suntem în faza de dezbatere a planurilor-cadru, o fază de dezbatere un pic mai ati