Hăncescu: Salariile din Educaţie vor creşte de anul viitor, negociem procentul cu partea guvernamentală

Salariile din Educaţie vor creşte de anul viitor, dar procentul urmează să fie stabilit în urma negocierilor purtate cu partea guvernamentală, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.
Reprezentanţii sindicatelor din învăţământ au avut, vineri, la Palatul Victoria, o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca. Alături de liderul FSLI, la discuţiile cu partea guvernamentală a fost prezent şi Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret".
"Deci să urmează să mai facă nişte calcule. Noi ştim că avem de atins un ţel. Deci, dacă e să ne gândim la grila per total, cea pe care noi am propus-o, ar trebui să obţinem o mărire de cel puţin 20% anul viitor. (...) Se vor găsi bani şi pentru profesori, pentru salariaţii din învăţământ. Ca să fie lucrurile foarte clare, nu ne permitem să lansăm acum procente pentru că s-ar putea să-i derutăm pe oameni şi nu e bine", a declarat Simion Hăncescu, fiind întrebat dacă salariile profesorilor vor creşte de la 1 ianuarie 2024.
El a explicat că procentul pe care l-a avansat poate reprezenta 50% din diferenţa de majorare promisă, întrebat dacă sindicaliştii vor accepta un procent mai mic.
"N-are nicio legătură una cu alta. Păi, foarte simplu, 50% din diferenţă poate să însemne 20% mărire, de exemplu. Deocamdată nu este grila tranşată la nivel de lege a salarizării", a afirmat Hăncescu.
La rândul său, liderul Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a precizat că majorarea salarială avută în vedere trebuie să ia în calcul toate categoriile de personal din învăţământ.
"Deci, când vorbim de o majorare salarială, vorbim de toate categoriile de personal. Adică vorbim şi de director, vorbim şi de personal de execuţie şi de personal nedidactic. Deci, în termenii aceştia trebuie să discutăm. Trebuie să crească salariile tuturor angajaţilor din învăţământ şi din învăţământul preuniversitar şi universitar", a afirmat Nistor.
El a explicat că majorarea salariilor în Educaţie se poate face aşa cum s-a făcut creşterea şi de la 1 iunie, întrebat cum se va proceda, în condiţiile în care noua lege a salarizării nu este finalizată.
Nistor a subliniat că procentul urmează să fie clarificat cu ministerele responsabile, întrebat cu cât vor creşte salariile.
"Deci, urmează să clarificăm în momentul de faţă, pentru că este vorba de o colaborare şi cu Ministerul de Finanţe. Nu poate să fie doar un lucru care se negociază la nivelul Ministerului Educaţiei şi la nivelul Ministerului Muncii. De la 1 ianuarie se va acorda ceea ce trebuia acordat", a afirmat Nistor.
Liderul Federaţiei "Spiru Haret" a precizat că, în cazul în care negocierile cu Guvernul eşuează, sindicaliştii vor anunţa formele de protest la care vor recurge.
" În situaţia în care nu o să ne înţelegem cu Guvernul, vom comunica rapid care sunt formele de protest la care vom apela. În momentul de faţă suntem într-o plină negociere, care urmează să stabilească foarte clar ce anume se întâmplă de la 1 ianuarie. (...) Nu ne întrebaţi pe noi dacă sunt bani, e treaba Guvernului să găsească bani (...) Deci, poţi să stabileşti nişte priorităţi de aşa natură, astfel încât să rezolvi problemele din educaţie", a declarat Nistor.
El a precizat că nu este exclusă nicio variantă, inclusiv cea a grevei.
"Nu am exclus absolut nimic, am zis doar că suntem în negocieri şi în momentul în care vom şti clar care este finalul negocierilor în cauză vom şti şi noi ce avem de făcut. Suntem pregătiţi pentru absolut orice", a spus Nistor.
Luni, urmează să aibă loc o nouă întâlnire pe tema salarizării din învăţământ la Ministerul Educaţiei, au precizat reprezentanţii sindicaliştilor din învăţământ. AGERPRES/ (A;AS - autor: Daniel Florea, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii
Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton par
Ministerul Educației și Cercetării: Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională
Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede inclu
Mureș: Invenție medicală a UMFST, medaliată cu aur la Salonul Internațional de Invenții și Inovații INVENTCOR 2025
Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie 'George Emil Palade' din Târgu Mureș a anunțat, vineri, că a primit medalia de aur la Salonul Internațional de Invenții și Inovații INVENTCOR 2025, pentru invenția 'Aliment adjuvant în prevenirea și/sau tratamentul steatozei hepatice nealcoolice'.
Ordinul ministrului Educației și Cercetării privind gradația de merit, publicat în Monitorul Oficial
Ordinul ministrului Educației și Cercetării pentru aprobarea Metodologiei și criteriilor privind acordarea gradației de merit personalului didactic din învățământul preuniversitar de stat în sesiunea 2025 a fost publicat, vineri, în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, comunicarea fișelor de (auto)evaluare, a număr
Sălaj: Peste 100 de elevi din Zalău, la o competiție de orientare sportivă (GALERIE FOTO)
Peste 100 de elevi din Zalău au luat parte, vineri, la o competiție de orientare organizată în parcul central din municipiu de către Clubul Sportiv Pro-Silva Orientare, în parteneriat cu două unități școlare, în cadrul proiectului Erasmus+ ''Compass''.
Prahova: Supraaglomerare la o școală din Ploiești; părinții elevilor - nemulțumiți de discuțiile privind relocarea unor clase
Școala gimnazială 'I. A. Bassarabescu' din municipiul Ploiești se confruntă cu o problemă acută privind lipsa spațiului, părinții elevilor de aici exprimându-și în repetate rânduri nemulțumirea legate de discuțiile privind relocarea unor clase, iar câțiva dintrei ei au protestat, joi, în fața Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Prahova.
Buzău: Museum Bus a plecat în călătoria cu numărul 100 pentru elevii din mediul rural al județului
Museum Bus a plecat, joi, în călătoria cu numărul 100, proiectul fiind inițiat de Muzeul Județean Buzău în anul 2019, în urma unei analize care a reliefat că doar 3% dintre elevii din mediul rural vizitaseră vreodată un muzeu. Potrivit Muzeului Județean Buzău, Muzeul Mobil a fost lansat în anul 2019, cu ocazia Zilei Naț
Președintele Academiei: Istoria comunismului nu e o disciplină, ci un conținut pentru Istoria contemporană
Istoria comunismului nu este o disciplină, ci un conținut pentru Istoria contemporană, a evidențiat, joi, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, care a pledat pentru reintroducerea în programa școlară a două ore pe săptămână pentru disciplina Istorie. Ioan-Aurel Pop a participat la dezbaterea 'Mai este nevoie de Istorie în ș
Cluj: UTCN organizează un concurs de inginerie electrică destinat elevilor din țară
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) organizează un concurs de inginerie electrică, destinat elevilor din toată țara, iar premianții vor fi admiși fără concurs la facultatea de profil. 'Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, prin cercul de inginerie electrică ROBOTELIER, organizează cea
Iași: Proiectul 'Primul student din familie', lansat de UMF pentru 352 de elevi și studenți
Peste 350 de elevi și tineri studenți din familii defavorizate au posibilitatea de a studia la Universitatea de Medicină și Farmacie 'Gr.T.Popa' Iași, prin intermediul programului 'Primul student din familie', finanțat prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027. Lăcrămioara Șerban, prorector în cadrul UMF Iași, a explic
Competiții de gaming, în perioada 10-13 aprilie, la Universitatea Politehnică; evenimentul a ajuns la ediția a treia
Cea de-a treia ediție a Poli E-FEST 2025, cel mai mare eveniment dedicat industriei jocurilor video din România, va avea loc în perioada 10 - 13 aprilie, la Universitatea Politehnica. Evenimentul va aduna mii de elevi, studenți și tineri din întreaga țară pentru a participa 'la cele mai electrizante' competiții de gam
Mihai Constantin: 14,5 milioane de lei - pentru lucrări la 175 de școli care funcționează cu toalete în curte
Guvernul a aprobat miercuri alocarea a 14,5 milioane lei pentru lucrări la unitățile școlare care funcționează cu grupuri sanitare neconforme, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.
Asistent AI conceput pentru a interacționa cu studenții, lansat la ASE
Asistentul AI SARO, conceput pentru a interacționa cu studenții și care facilitează comunicarea dintre tineri și cadrele didactice, oferind sprijin, a fost lansat miercuri la Academia de Studii Economice în prezența ministrului Educației și Cercetării, Daniel David. Academia de Studii Economice din București (ASE) devine astfel prima uni
Ministerul Educației și Cercetării: Programul Euro200 se derulează și în 2025
Programul Euro200, care constă în acordarea unui ajutor financiar pentru achiziția de calculatoare, se derulează și în 2025, a informat miercuri Ministerul Educației și Cercetării. Ajutorul financiar care se acordă pentru achiziția unui calculator reprezintă echivalentul în lei a 200 de euro. Beneficiari ai ace
Mureș: Peste 40 de hoteluri de insecte, realizate de preșcolari, într-o expoziție inedită pentru salvarea polenizatorilor
Secția de Științele Naturii a Muzeului Județean Mureș, în colaborare cu Grădinița cu Program Prelungit 'Ștefania' din Târgu Mureș, a vernisat, marți, expoziția 'Hoteluri de insecte', deschisă în perioada aprilie - iunie, în cadrul Proiectului județean 'Ziua Polenizatorilor', având ca scop salvarea insectelor polenizatoare