logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Iaşi: Dumitru Prunariu, Doctor Honoris Causa al UAIC la 42 de ani de la revenirea din spaţiul cosmic

Imagine din galeria Agerpres

Dumitru Prunariu, primul şi singurul român care a zburat în spaţiul cosmic, a primit, luni, titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) din Iaşi, evenimentul fiind organizat la 42 de ani de când acesta a revenit pe Pământ.

Titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi i-a fost conferit lui Dumitru Prunariu în urma propunerii formulate de Facultatea de Fizică din cadrul UAIC, pentru pregătirea profesională, activitatea socială şi civică marcată de pasiune, rezultatele deosebite obţinute în domeniul cercetării aerospaţiale, prestigiul deosebit la nivel internaţional, precum şi contribuţia la promovarea şi dezvoltarea mediului ştiinţific din România.

La ceremonia de decernare a distincţiei de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi au participat reprezentanţi ai mediului academic şi nu numai.

"De-a lungul existenţei de peste 162 de ani a Universităţii noastre, au fost acordate, până astăzi 133 de titluri de Doctor Honoris Causa. Prima ceremonie a fost organizată în martie 1934. Dintre cele 133 de titluri acordate, 8 au fost primite de către personalităţi din domeniul Fizicii. Astăzi, la cea de-a 134-a ceremonie de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii noastre, ne revine onoarea de a-l omagia pe domnul doctor inginer Dumitru Dorin Prunariu", a declarat rectorul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) din Iaşi, Tudorel Toader.

 


Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


La rândul său, decanul Facultăţii de Fizică a UAIC, Cristian Enăchescu, a subliniat în discursul său că în cursul aceste zile se împlinesc 42 de ani de când Dumitru Prunariu a revenit pe Pământ din misiunea avută în spaţiul cosmic în perioada 14 -22 mai 1981.

"Conferirea titlului de Doctor Honoris Causa semnifică recunoaşterea contribuţiilor sale ştiinţifice, nu numai a celor legate de exploatarea spaţiului cosmic, cât şi a celor legate de promovarea României şi a contribuţiilor instituţiilor româneşti, din care au făcut şi face parte, în mediul internaţional. Domnul dr. ing. Dumitru Dorin Prunariu are o activitate ştiinţifică şi profesională remarcabilă, cu importante contribuţii referitoare la cunoaşterea şi studierea spaţiului cosmic, beneficiază de o largă recunoaştere internaţională a activităţii sale profesionale şi a adus beneficii importante la promovarea şi dezvoltarea mediului ştiinţific din România şi la nivel internaţional. Cariera domniei sale ilustrează un exemplu de perseverenţă, ambiţie şi dedicare în ceea ce priveşte cercetarea spaţială şi dezvoltarea programelor spaţiale naţionale, cât şi promovarea valorilor româneşti în mediul internaţional", a mai spus prof univ dr habil Cristian Enăchescu.

 


Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


În alocuţiunea sa, Dumitru Prunariu a mulţumit pentru conferirea acestei distincţii şi a ţinut o prelegere privind explorarea şi exploatarea Lunii.

"Sunt mândru şi recunoscător că am fost propus de Facultatea de Fizică şi s-a aprobat de către Senatul Universităţii să primesc titlul de Doctor Honoris Causa al celei mai vechi instituţii de învăţământ superior din România, Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza' din Iaşi, instituţie care continuă o tradiţie a excelenţei şi inovaţiei în educaţie şi cercetare", a afirmat Dumitru Prunariu, după primirea titlului de Doctor Honoris Causa.

 


Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


Dumitru Dorin Prunariu s-a născut la Braşov, la data de 27 septembrie 1952. A început să îşi manifeste interesul pentru zbor încă de la o vârstă fragedă, pasiunea sa fiind influenţată şi de fascinaţia exercitată de primul zbor în spaţiul cosmic al lui Iuri Gagarin, apoi de misiunea spaţială americană Apollo 11, prima misiune cu echipaj uman care a ajuns pe Lună.

După absolvirea liceului a studiat la Facultatea de Inginerie Aerospaţială din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti, facultate pe care o finalizează în anul 1976. Apoi lucrează o perioadă ca inginer la Întreprinderea de Construcţii Aeronautice (IAR) din Ghimbav, unde, dacă nu ar fi devenit cosmonaut, ar fi construit elicopterele şi avioanele la care visa din copilărie.

În 1978, dr ing Dumitru Dorin Prunariu a fost selectat ca membru al echipei de candidaţi cosmonauţi ai României în cadrul programului Intercosmos, devenind şi ofiţer activ al Aviaţiei Militare Române. După o perioadă de pregătire de trei ani, fiind cel mai performant dintre candidaţi, a devenit primul şi, deocamdată, singurul român care a zburat în spaţiu.

În cadrul misiunii Soyuz 40, care s-a desfăşurat în perioada 14-22 mai 1981, tânărul cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu a parcurs peste 5 milioane de kilometri, a înconjurat de 125 de ori globul terestru şi a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute. AGERPRES / (A - autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă, editor online: Adrian Dadârlat)

Afisari: 27

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 12-04-2025 08:00

REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii

Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton par

Educatie - Stiinta 11-04-2025 20:59

Ministerul Educației și Cercetării: Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede inclu

Educatie - Stiinta 11-04-2025 15:48

Mureș: Invenție medicală a UMFST, medaliată cu aur la Salonul Internațional de Invenții și Inovații INVENTCOR 2025

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie 'George Emil Palade' din Târgu Mureș a anunțat, vineri, că a primit medalia de aur la Salonul Internațional de Invenții și Inovații INVENTCOR 2025, pentru invenția 'Aliment adjuvant în prevenirea și/sau tratamentul steatozei hepatice nealcoolice'.

Educatie - Stiinta 11-04-2025 15:21

Ordinul ministrului Educației și Cercetării privind gradația de merit, publicat în Monitorul Oficial

Ordinul ministrului Educației și Cercetării pentru aprobarea Metodologiei și criteriilor privind acordarea gradației de merit personalului didactic din învățământul preuniversitar de stat în sesiunea 2025 a fost publicat, vineri, în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, comunicarea fișelor de (auto)evaluare, a număr

Educatie - Stiinta 11-04-2025 12:50

Sălaj: Peste 100 de elevi din Zalău, la o competiție de orientare sportivă (GALERIE FOTO)

Peste 100 de elevi din Zalău au luat parte, vineri, la o competiție de orientare organizată în parcul central din municipiu de către Clubul Sportiv Pro-Silva Orientare, în parteneriat cu două unități școlare, în cadrul proiectului Erasmus+ ''Compass''.

Educatie - Stiinta 10-04-2025 17:24

Prahova: Supraaglomerare la o școală din Ploiești; părinții elevilor - nemulțumiți de discuțiile privind relocarea unor clase

Școala gimnazială 'I. A. Bassarabescu' din municipiul Ploiești se confruntă cu o problemă acută privind lipsa spațiului, părinții elevilor de aici exprimându-și în repetate rânduri nemulțumirea legate de discuțiile privind relocarea unor clase, iar câțiva dintrei ei au protestat, joi, în fața Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Prahova.

Educatie - Stiinta 10-04-2025 16:27

Buzău: Museum Bus a plecat în călătoria cu numărul 100 pentru elevii din mediul rural al județului

Museum Bus a plecat, joi, în călătoria cu numărul 100, proiectul fiind inițiat de Muzeul Județean Buzău în anul 2019, în urma unei analize care a reliefat că doar 3% dintre elevii din mediul rural vizitaseră vreodată un muzeu. Potrivit Muzeului Județean Buzău, Muzeul Mobil a fost lansat în anul 2019, cu ocazia Zilei Naț

Educatie - Stiinta 10-04-2025 14:26

Președintele Academiei: Istoria comunismului nu e o disciplină, ci un conținut pentru Istoria contemporană

Istoria comunismului nu este o disciplină, ci un conținut pentru Istoria contemporană, a evidențiat, joi, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, care a pledat pentru reintroducerea în programa școlară a două ore pe săptămână pentru disciplina Istorie. Ioan-Aurel Pop a participat la dezbaterea 'Mai este nevoie de Istorie în ș

Educatie - Stiinta 10-04-2025 13:24

Cluj: UTCN organizează un concurs de inginerie electrică destinat elevilor din țară

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) organizează un concurs de inginerie electrică, destinat elevilor din toată țara, iar premianții vor fi admiși fără concurs la facultatea de profil. 'Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, prin cercul de inginerie electrică ROBOTELIER, organizează cea

Educatie - Stiinta 10-04-2025 10:57

Iași: Proiectul 'Primul student din familie', lansat de UMF pentru 352 de elevi și studenți

Peste 350 de elevi și tineri studenți din familii defavorizate au posibilitatea de a studia la Universitatea de Medicină și Farmacie 'Gr.T.Popa' Iași, prin intermediul programului 'Primul student din familie', finanțat prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027. Lăcrămioara Șerban, prorector în cadrul UMF Iași, a explic

Educatie - Stiinta 10-04-2025 06:10

Competiții de gaming, în perioada 10-13 aprilie, la Universitatea Politehnică; evenimentul a ajuns la ediția a treia

Cea de-a treia ediție a Poli E-FEST 2025, cel mai mare eveniment dedicat industriei jocurilor video din România, va avea loc în perioada 10 - 13 aprilie, la Universitatea Politehnica. Evenimentul va aduna mii de elevi, studenți și tineri din întreaga țară pentru a participa 'la cele mai electrizante' competiții de gam

Educatie - Stiinta 09-04-2025 19:04

Mihai Constantin: 14,5 milioane de lei - pentru lucrări la 175 de școli care funcționează cu toalete în curte

Guvernul a aprobat miercuri alocarea a 14,5 milioane lei pentru lucrări la unitățile școlare care funcționează cu grupuri sanitare neconforme, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.  

Educatie - Stiinta 09-04-2025 12:05

Asistent AI conceput pentru a interacționa cu studenții, lansat la ASE

Asistentul AI SARO, conceput pentru a interacționa cu studenții și care facilitează comunicarea dintre tineri și cadrele didactice, oferind sprijin, a fost lansat miercuri la Academia de Studii Economice în prezența ministrului Educației și Cercetării, Daniel David. Academia de Studii Economice din București (ASE) devine astfel prima uni

Educatie - Stiinta 09-04-2025 10:00

Ministerul Educației și Cercetării: Programul Euro200 se derulează și în 2025

Programul Euro200, care constă în acordarea unui ajutor financiar pentru achiziția de calculatoare, se derulează și în 2025, a informat miercuri Ministerul Educației și Cercetării. Ajutorul financiar care se acordă pentru achiziția unui calculator reprezintă echivalentul în lei a 200 de euro. Beneficiari ai ace

Educatie - Stiinta 08-04-2025 15:30

Mureș: Peste 40 de hoteluri de insecte, realizate de preșcolari, într-o expoziție inedită pentru salvarea polenizatorilor

Secția de Științele Naturii a Muzeului Județean Mureș, în colaborare cu Grădinița cu Program Prelungit 'Ștefania' din Târgu Mureș, a vernisat, marți, expoziția 'Hoteluri de insecte', deschisă în perioada aprilie - iunie, în cadrul Proiectului județean 'Ziua Polenizatorilor', având ca scop salvarea insectelor polenizatoare