logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Grevă generală în învăţământ începând de luni

Imagine din galeria Agerpres

Sindicatele din Educaţie vor declanşa luni, 22 mai, greva generală, a anunţat, miercuri, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, la finalul discuţiilor cu premierul Nicolae Ciucă.

"Concluzia este clară, promisiunile sunt subţiri, doar că Anexa opt se va aplica şi că în Programul de guvernare o să fie lucruri concrete legate de grila de salarizare, iar Educaţia va fi o prioritate. Oamenii aşteaptă altceva şi este limpede că de luni va fi grevă generală. Este voinţa oamenilor. Mandatul nostru este de a veni cu ceva concret. Am cerut astăzi, de exemplu, să se rezolve şi problema inflaţiei, adică să vină cu un act normativ care să acopere rata inflaţiei. Acest lucru se poate face. Este posibil să mai avem o discuţie cu premierul luni, mai este timp să găsească soluţii, dar până atunci mesajul nostru este clar: grevă generală din 22 mai, orele 8:00", a anunţat liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Hăncescu a subliniat că greva generală este susţinută de un procent extrem de mare dintre membrii de sindicat, respectiv peste 71%, adică în jur de 105.000 care vor intra luni în grevă.

"Este un procent extrem de mare, 71,29% din cei care au semnat. Ca fapt divers, în 2005, când am declanşat greva, procentul a fost de 60% (...) Conform legii, greva e făcută de membrii sindicat, nu avem treabă cu ceilalţi. Noi ne raportăm la membrii sindicat, adică din 145.000 de membri ai FSLI, sunt 105.000 care intră în grevă", a subliniat el.

Întrebat în ce măsură se poate discuta despre creşterea salarială din sistem în cadrul discuţiilor de joi de la Ministerul Educaţiei referitoare la Contractul Colectiv de Muncă, Simion Hăncescu a precizat că nu există în lege asemenea posibilitate.

"Contractul de muncă este un act care, conform legii, nu poate conţine referiri la salarizare. Deci nu se va întâmpla nimic concret mâine, dacă cineva îşi face iluzia că se dezamorsează conflictul. Nu. Ăsta e adevărul. (...) Promisiunea este ca până în iulie să adune toate datele, atenţie, când ei au promis că până la 30 iunie trebuia să fie legea gata, acum au decalat până în ianuarie sau finalul anului, ceea ce nu este în regulă. Deci în iulie adună datele şi apoi peste vară să stăm la masă şi să discutăm. E prea târziu. Era bine să vină acum, dacă aveam grila, aveau timp cei de la Ministerul Muncii în paralel să lucreze cu Legea pensiilor, dacă erau bune intenţii. Ceva nu este în regulă", a spus preşedintele FSLI.

În ceea ce priveşte modul în care profesorii universitari îi vor spijini altfel decât teoretic pe cei din preuniversitar, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale "Alma Mater", Anton Hadăr, a anunţat că începând de luni vor face grevă de avertisment.

"Am fost în urmă puţin cu referendumul. Categoric că vom continua şi noi activităţile de protest, dar tare mâhniţi am ieşit, căci am venit cu sufletul deschis, curat şi cu dorinţa de a rezolva problema. Din păcate, Anexa opt din Legea 153 a salarizării reprezintă prea puţin. Ar fi un efort pentru Guvern şi pentru ţară de 300 de milioane de lei pentru partea aceasta de an care a mai rămas, iar de Ordonanţa aceasta ar fi beneficiat toţi salariaţii din România, nu numai cei din Educaţie, care se încadrează în Anexa opt, şi cei din Sănătate şi cei din alte domenii, înţelegând aici personalul tehnic-administrativ din Educaţie, numit la noi şi nedidactic, din Sănătate şi din alte domenii. Deci e o anexă care trebuie dată la toată lumea, pentru că Legea 153 n-a fost, din păcate, finalizată încă în toată plinătatea ei, iar în Educaţie acum se încearcă finalizarea cu această anexă", a explicat liderul sindical.

Un al doilea aspect pe care sindicaliştii l-au discutat miercuri la Guvern reprezintă "o promisiune cu iz politic", respectiv că se va trece în Programul de Guvernare că Educaţia va fi prioritară şi din punct de vedere salarial.

"Cei doi oameni importanţi, prim-ministrul actual şi prim-ministrul viitor au spus că vor trece în Programul de guvernare faptul că Educaţia va fi prioritară, mă rog, scrie peste tot acest lucru, dar că va fi şi din punct de vedere salarial, dar n-au vrut să-şi asume grilele că pe care noi le-am creat şi care astăzi se află la Ministerul Muncii, grile pe care le-am gândit exact potrivit ideilor din proiectul România educată şi din promisiunile celor doi miniştri, Sorin Câmpeanu şi Ligia Deca, plecând de la salariul mediu brut pe economie, la profesorul deputat din învăţământul universitar şi la profesorul de tip asistent universitar de la noi din învăţământul superior. Deci aici n-au vrut să-şi asume răspunderea", a mai spus Hadăr.

Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar au intrat, miercuri, în grevă de avertisment, în intervalul orar 11:00 - 13:00, timp în care cursurile nu au avut loc.

Organizaţiile sindicale anunţaseră marţi că vor declanşa greva generală, începând din data de 22 mai 2023, decizia fiind luată ca urmare a rezultatelor unui Referendum privind declanşarea grevei generale în Învăţământ, efectuat în interiorul acestor organizaţii sindicale, precum şi implicaţiile acestei acţiuni pentru procesul educaţional.

Revendicările sindicaliştilor din Educaţie vizează: majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.

De asemenea, sindicaliştii solicită acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

Sindicatele din Educaţie au demarat protestele încă din luna aprilie a acestui an. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor:Nicoleta Gherasi, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 25

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 23-05-2025 14:35

Universitatea din București va scoate la concurs în această vară aproximativ 8.300 de locuri la buget

Universitatea din București va scoate la concurs pentru sesiunea de vară a admiterii aproape 8.300 de locuri la buget. Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, pentru programele de licență, masterat și doctorat, sesiunea de vară a concursului de admitere la facultățile UB se desfășoară în perioada 1 - 25 iulie 2025, iar data-limită de afișare a r

Educatie - Stiinta 23-05-2025 10:58

Astrofest, festival de știință, astronomie și explorare spațială, în Parcul Crângași

Parcul Crângași devine sâmbătă centrul aventurilor științifice, cu roboți umanoizi, experimente live și observații astronomice spectaculoase prin telescoape gigantice, la Astrofest, cel mai mare festival de știință, astronomie și explorare spațială din România, organizat cu sprijinul Autorității Naționale pentru Cercetare. Po

Educatie - Stiinta 23-05-2025 05:00

Începe a doua etapă de înscriere în învățământul primar

Cea de-a doua etapă de înscriere în învățământul primar începe vineri și se încheie pe 29 mai, prevede calendarul aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. În această etapă se depun/transmit cererile-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție

Educatie - Stiinta 22-05-2025 21:50

Gorj: Universitatea 'Constantin Brâncuși' anunță un număr record de locuri fără taxă pentru sesiunea 2025-2026

Universitatea 'Constantin Brâncuși' (UCB) din Târgu Jiu anunță un număr record de locuri fără taxă pentru sesiunea de admitere 2025-2026. Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de purtătorul de cuvânt al instituției de învățământ superior, Iulian Țimpea, pentru studiile universitare de licență, UC

Educatie - Stiinta 22-05-2025 20:58

Ministrul Educației: Vor fi elaborate mecanisme pentru combaterea pseudoștiinței

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, joi, că vor fi elaborate mecanisme privind combaterea pseudoștiinței în învățământul preuniversitar, dar și în cel superior. 'Dacă văd că cineva abordează sau aduce aspecte de pseudoștiință în componenta de educație, ministerul nu are mecanismele prin care să controle

Educatie - Stiinta 22-05-2025 20:41

Ministrul Educației a semnat ordinul privind 'butonul roșu' din școli

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat că a semnat joi ordinul privind 'butonul roșu' prin care se semnalează aspectele problematice din școli precum agresivitatea, bullying-ul și consumul de droguri, alături de alte comportamente care încalcă regulamentele unităților de învățământ. 'Astăzi am însemnat și

Educatie - Stiinta 22-05-2025 05:45

Forum astronomic româno-chilian - joi, în Aula Academiei Române

Aula Academiei Române va găzdui joi un forum privind provocările astronomiei contemporane în societate și experiența chiliană în domeniu, în cadrul căruia vor fi abordate subiecte actuale legate de spațiul din proximitatea Terrei, sateliți artificiali, protecția cerului nocturn și protecția planetei împotriva riscurilor naturale.

Educatie - Stiinta 21-05-2025 16:56

Sibiu: Universitatea 'Lucian Blaga' anunță că nu va mai colabora cu actorul Mihai Mălaimare în urma declarațiilor acestuia

Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu (ULBS) a anunțat miercuri, că nu va mai colabora cu actorul Mihai Mălaimare, din cauza 'discursului său extremist', fiind retras de la finanțare un proiect desfășurat în colaborare cu acesta, potrivit unui comunicat de presă. 'Consiliului de Administrație al Universității 'Lucian Blaga' d

Educatie - Stiinta 21-05-2025 16:38

Tulcea: Ateliere de scriere creativă și responsabilă, în școlile din Deltă

Copiii implicați în proiectul în urma căruia vor scrie primele ecomonografii ale unor localități din Delta Dunării vor avea luna viitoare o tabără în rezervație, după ce până în prezent au fost implicați în ateliere de autorat susținute de reprezentanți ai Asociației pentru Promovarea Educației Deschise (APED), în cadrul unui proiect

Educatie - Stiinta 21-05-2025 12:57

Ministrul Educației: Posturile care sunt scoase la concurs de școli trebuie raportate la minister

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a precizat miercuri că posturile care sunt scoase la concurs în școli trebuie să fie anunțate public și raportate la minister. 'Posturile care sunt scoase la concurs de școli vor trebui anunțate public și raportate la minister. Nu face școala de capul ei ce dorește, ascunde posturi, fa

Educatie - Stiinta 21-05-2025 12:50

Ministrul Educației: Democrație fără partide nu există; chiar dacă merg prost, nu trebuie să se renunțe la ele

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat miercuri că mecanismele democratice sunt reprezentate de partide și chiar dacă partidele 'merg prost', nu trebuie să se renunțe la ele. El a spus într-o conferință de presă că așteaptă de la 'independenți care au reușit să bată partide' să restabilească credibili

Educatie - Stiinta 21-05-2025 12:49

Ministrul Educației: Accesul copiilor pe rețelele de socializare doar cu acordul părinților - un lucru bun

Ministrul interimar al Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat miercuri că accesul copiilor pe rețelele de socializare, până la o anumită vârstă, doar cu acordul părinților, este un lucru bun. 'Doar cu acordul părinților (accesul copiilor la rețelele de socializare - n.r.) mi se pare un lucru bun. Eu cred că și acum a

Educatie - Stiinta 21-05-2025 12:27

Ministrul Educației: La un moment dat va trebui să schimbăm Evaluarea Națională

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat miercuri că Evaluarea Națională, susținută de absolvenții clasei a VIII-a, ar urma să fie schimbată la un moment dat, iar meditațiile regândite. 'Vă rog să vă uitați și la examenul care există în Italia sau în Franța. Au și ei un examen național care nu contează

Educatie - Stiinta 21-05-2025 12:18

Daniel David: Sunt pentru introducerea pe scară largă a tehnologiei în școli

Ministrul interimar al Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat miercuri că este pentru introducerea 'pe scară largă' a tehnologiei în școli, dar într-un context de etică și siguranță pentru copii. 'Eu sunt pentru introducerea pe scară largă a tehnologiei în școli, dar am spus foarte clar - într-un

Educatie - Stiinta 21-05-2025 11:40

Ministrul Educației spune că nu are în vedere schimbări la bacalaureat

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a precizat miercuri că nu are în vedere schimbări la examenul de bacalaureat. 'Nu sunt de acord cu schimbări de pe un an pe altul în examenele complicate, dificile. Ele trebuie anticipate. Examenul de bacalaureat, la un moment dat, va trebui să fie conectat cu reforma planurilor-