logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Tulcea: Fabrica de cărămizi din sticlă reciclată are noi produse ecologice

Image

O societate din municipiul Tulcea a început demersurile pentru omologarea a două noi materiale ecologice de construcţii după ce, în anul 2019, a obţinut premiul I la Salonul de inventică Ugal Invent, organizat de Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, iar anul trecut a mai certificat un nou tip de glasbeton.

Premiul a fost decernat directorilor Ionuţ Tudorache şi Alexandru Lescai care, după opt ani de cercetări, au realizat bolţari sau blocheţi din beton ecologic cu până la 64% sticlă reciclată în compoziţie.

"Deşeul din sticlă este singurul care se poate recicla la infinit, dar în producerea altor sticle. Nu ştiu dacă acum, în România, mai există o unitate care să producă sticlă şi care să aibă nevoie de materie primă. În schimb, deşeurile din sticlă sunt mult mai multe decât capacitatea de producţie. Şi atunci, trebuie să dăm o altă destinaţie acestui deşeu, să îl reciclăm", a declarat, pentru AGERPRES, Alexandru Lescai.

 



El a mai spus că utilizarea sticlei reciclate în fabricarea bolţarilor salvează albiile râurilor din care se exploatează nisipul şi pietrişul, agregate naturale necesare în procesul de fabricare a materialelor de construcţie clasice.

"După ce am reuşit la Festivalul de inventică din Galaţi, am primit felicitări din toate direcţiile şi am reuşit să ne mărim numărul de produse fabricate, iar cererea este în continuă creştere, pentru că acest tip de beton şi aceste produse sunt cu 25% mai ieftine decât majoritatea produselor clasice", a menţionat Lescai.


La rândul său, directorul societăţii regionale de salubrizare, Ionuţ Tudorache, a precizat că pavelele care conţin sticlă reciclată au fost şi ele certificate anul trecut.

"Avem certificate trei tipuri de pavele. Acest glasbeton a obţinut agrementul tehnic şi mândria noastră este că performanţele sunt de trei până la şase ori mai bune decât aceeaşi clasă de beton care foloseşte agregate naturale. Dacă în mod normal, un tip de beton rezistă la 50 de cicluri de îngheţ-dezgheţ, noi am trecut 150 asemenea cicluri. Pavelele au până la 70% sticlă reciclată în compoziţie", a afirmat Ionuţ Tudorache.

Sticla reciclată folosită în procesul de producere a noilor materiale de construcţii provine de la firma de salubrizare şi este rezultatul activităţii unei instalaţii specifice portavioanelor NATO.

"Firma care ne furnizează materia primă are un imploder specific portavioanelor flotei NATO, imploder care generează trei categorii de produse, înlocuitor de nisip, pietrişul fin şi pietriş, produse cu o oarecare limitare în ceea ce priveşte sustenabilitatea, având în vedere că se exploatează din albiile râurilor. Portavioanele sunt nişte mici oraşe plutitoare care trebuie să respecte principiul 'zero waste', iar pe acelaşi principiu funcţionează şi maşinăria asta. În ea intră sticlă de diferite forme şi dimensiuni, stabileşte un grad de implozie controlată din care rezultă granule din sticlă care seamănă foarte mult cu cioburile de sticlă. Spre deosebire de ele, granulele nu taie. Ele sunt rotunjite la scară industrială şi nu pot răni. Maşinăria nu există nicăieri pe piaţă. Este un produs de nişă care a fost destul de greu de obţinut. Odată ce am învăţat să-l operăm, obţinem rezultate pe bandă rulantă", a declarat directorul fabricii de cărămizi din sticlă, Andrei Gurei.

 



Produsul care încorporează sticla reciclată are calităţi mai bune decât cele ale majorităţii produselor similare clasice.

"Bolţarii noştri sunt de la 1,5 până la 2,5 mai rezistenţi decât orice produs echivalent, bolţari normali din beton şi pietriş şi poate BCA-ul. La testele de ignifugare, au avut ca rezultat un coeficient de 1,5-2,5. La testele de încovoiere şi despicare, rezultatele sunt foarte bune. Există instalaţii automate care fac aceste teste, dar în limbaj popular vă spun că, dacă dăm drumul unui bolţar clasic de pe remorca unui tractor, el se va sfărâma când va ajunge jos. Un bolţar din sticlă reciclată se va ciobi la un colţişor şi va rămâne integru ca structură", a mai spus Gurei.

Bolţarii şi pavelele din sticlă reciclată sunt doar primele materiale ecologice de construcţie omologate.

"Avem în omologare două tipuri de borduri, dar şi două tipuri de blocuri de beton de 180/ 60/60, tip Lego, foarte uşor de manevrat, ceea ce reduce foarte mult timpul de punere în operă. De exemplu, noi am făcut un siloz într-o zi şi jumătate", a menţionat Ionuţ Tudorache.

 



Noile materiale ecologice sunt mai ieftine decât cele de pe piaţă cu cel puţin 10%, însă faptul că Tulcea este la marginea ţării impune costuri de transport ridicate pentru cumpărător.

"Suntem mai ieftini în zona noastră. Fiind un material foarte greu, costul transportului este foarte mare pe unitate. Având în vedere că suntem singura facilitate de această mărime din Dobrogea, targetul nostru este această zonă căreia îi adăugăm Galaţi şi Brăila, eventual. Următoarea facilitate de construcţie este Bucureştiul", a mai spus directorul societăţii de salubrizare.

Fabrica de cărămizi din sticlă de la marginea oraşului Tulcea şi-a mărit în ultimul an capacitatea de producţie de la 15 tone pe zi la 80 de tone pe zi, iar pentru aceasta firma privată a atras o finanţare de aproape 1,2 milioane de euro prin instrumentul financiar Investiţii Teritorial Integrate - Delta Dunării.

Au fost achiziţionate utilaje care au fost puse în funcţiune sau urmează să fie instalate, iar numărul angajaţilor a ajuns la şase.

 



"Eu am lucrat în şantierul naval şi m-am angajat aici acum o lună. Când schimbi utilajele e un pic mai greu, dar m-am obişnuit cu el acum", a afirmat unul dintre operatorii de utilaj, Viorel Timofte.

Cu toate că valoarea investiţiei europene a fost una semnificativă, capacitatea de producţie actuală este insuficientă pentru a onora într-un timp scurt comanda unei firme care vrea să amenajeze un drum ecologic în comuna Sfântu Gheorghe, Delta Dunării.

"Habar nu am cum, dar vreau să facem drumul ăla", a conchis Ionuţ Tudorache. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Irina Poenaru, editor online: Simona Aruştei)

 

Foto: (c)  Luisiana Bîgea / AGERPRES

Afisari: 38

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 07-02-2025 12:15

Ministrul Daniel David: Bugetul educației, incluzând toate sursele de finanțare, va atinge 4,5% din PIB

Bugetul pentru educație, incluzând toate sursele de finanțare, va atinge - conform estimărilor actuale - 4,5% din PIB, respectiv 0,17% din PIB pentru cercetare-dezvoltare-inovare, a transmis, vineri, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David. 'Acum, când paradigmele lumii se schimbă, țesutul social se redefinește, iar instituțiile se tran

Educatie - Stiinta 07-02-2025 09:53

Ministerul Educației a pus în consultare un proiect privind actele de studii și documentele emise de instituțiile de învățământ superior

Ministerul Educației și Cercetării a pus în consultare publică un proiect pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind actele de studii și documentele universitare, proiect care reglementează gestionarea formularelor actelor de studii, a actelor de studii și a documentelor universitare de către instituțiile de învățământ superior acreditate, respectiv a do

Educatie - Stiinta 06-02-2025 17:30

Olt: Primarul Slatinei anunță că nu va mai lăsa achizițiile pe mâna școlilor, pentru că ''erau păguboase''

Achizițiile pentru unitățile de învățământ din municipiul Slatina vor fi făcute începând din acest an de către primărie și nu de școli cum s-a întâmplat până acum, a anunțat joi, într-o conferință de presă, primarul Mario De Mezzo, care a susținut că respectivele achiziții erau păguboase și constituiau ''un inst

Educatie - Stiinta 06-02-2025 16:31

Iași: UMF va pregăti din anul universitar următor medici și asistenți militari

Universitatea de Medicină și Farmacie ''Grigore T. Popa'' din Iași anunță că din anul universitar 2025-2026 va pregăti viitori ofițeri medici și subofițeri sanitari, în urma unui parteneriat semnat cu Ministerul Apărării Naționale (MApN) la finalul anului trecut. Potrivit unei postări de pe pagina de facebook a UMF Iași,

Educatie - Stiinta 06-02-2025 15:20

VIDEO Rafila nu susține închiderea școlilor și subliniază că elevii cu infecții respiratorii nu trebuie trimiși în colectivitate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat joi că nu susține închiderea școlilor, în contextul numărului mare de viroze respiratorii, și a subliniat că elevii cu infecții respiratorii nu trebuie trimiși în colectivitate.

Educatie - Stiinta 06-02-2025 11:52

Societatea Ornitologică Română: Cinci specii noi de coleoptere, descoperite pe teritoriul României

O echipă mixtă de entomologi din România și Italia a descoperit cinci specii noi de coleoptere pe teritoriul țării noastre, informează Societatea Ornitologică Română, joi, pe Facebook. Cele cinci specii sunt: Cis chinensis, originară din China; Litargus balteatus din America de Nord, Latheticus oryzae din India, precum și Palorus subdepressus și Tr

Educatie - Stiinta 05-02-2025 12:01

Daniel David: Este clar că nu mai putem continua cu sistemul educațional de acum

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat că sunt necesare o altă arhitectură și un alt model pentru sistemul educațional, întrucât cu cel actual 'nu se mai poate continua'. Daniel David a participat miercuri la prezentarea primului Raport Național privind Alfabetizarea Numerică, care arată că peste o treime dintre elevi s

Educatie - Stiinta 05-02-2025 11:29

Raport național: Peste o treime dintre elevi sunt afectați de analfabetismul numeric

Peste o treime dintre elevi sunt afectați de analfabetismul numeric, iar 16% dintre aceștia întâmpină dificultăți semnificative, arată primul Raport Național privind Alfabetizarea Numerică prezentat miercuri de Asociația pentru Valori în Educație (AVE România) și Brio. Conform raportului, care a analizat populația școlară din toate cicl

Educatie - Stiinta 05-02-2025 05:40

Candidații la Bacalaureat vor susține proba de evaluare a competențelor digitale

Candidații la prima sesiune a examenului de Bacalaureat vor susține, de miercuri și până vineri, proba de evaluare a competențelor digitale - proba D, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației. Elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate care nu pot participa la probele A, B, C și D din cadrul examenului n

Educatie - Stiinta 04-02-2025 15:48

VIDEO Roxana Mînzatu, la București: Pentru a fi puternici în competiția globală, trebuie ca abilitățile de bază ale elevilor români să se îmbunătățească

Abilitățile de bază ale elevilor români trebuie să se îmbunătățească, pentru ca România și Uniunea Europeană să fie mai puternice în competiția globală, a declarat marți, într-o conferință de presă la București, vicepreședinta executivă a Comisiei Europene (CE) Roxana Mînzatu, răspunzând unei întrebări despre planurile

Educatie - Stiinta 04-02-2025 15:12

Simularea probelor examenelor naționale: Au fost publicate programele pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat

Ministerul Educației anunță că au fost publicate programele pentru susținerea simulărilor probelor scrise la Evaluarea Națională și Bacalaureat în acest an. ''Au fost publicate programele valabile pentru susținerea simulării Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului națio

Educatie - Stiinta 04-02-2025 10:30

David: În luna mai vom veni cu o propunere de planuri-cadru care să aibă o susținere largă

Ministrul Educației, Daniel David, a declarat, marți, că în luna mai va veni cu o propunere de planuri-cadru pentru liceu care să aibă o 'susținere largă', menționând că nu trebuie să rămână în picioare din start proiectul Ministerului. 'Suntem în faza de dezbatere a planurilor-cadru, o fază de dezbatere un pic mai ati

Educatie - Stiinta 04-02-2025 08:16

Ligia Deca - numită secretar general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO

Ligia Deca a fost numită secretar general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, potrivit unei decizii a premierului Marcel Ciolacu publicate în Monitorul Oficial. Numirea acesteia vine după ce Madlen Șerban a fost eliberată, la cerere, din această calitate. La 29 iunie 2015, Ligia Deca a fost numită consili

Educatie - Stiinta 03-02-2025 19:38

Daniel David: O atenție specială va fi acordată dezvoltării curriculumului legat de cultura și identitatea națională

Ministrul Educației, Daniel David, a transmis, luni, într-o postare pe blogul personal, că va fi acordată o atenție ''specială'' dezvoltării curricul

Educatie - Stiinta 03-02-2025 17:42

Geografia ''a dispărut'' dintre disciplinele de la clasele a XI-a și a XII-a, conform proiectelor de plan-cadru - atenționează Societatea de Geografie

Disciplina Geografie ''a dispărut'' dintre materiile studiate la clasele a XI-a și a XII-a, conform proiectelor de plan-cadru pentru liceu lansate în dezbatere publică de Ministerul Educației și Cercetării, a atenționat, luni, Societatea de Geografie din România. ''Tocmai în timp ce Societatea de Geogr