logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cluj: Zeci de produse alimentare inovative - prezentate de studenţii USAMV la Salonul ProInvent

Image

Unt îmbogăţit cu pudră de cătină, care are proprietăţi antioxidante, îngheţată cu cocos şi cherimoya - un fruct exotic provenit din Spania, chipsuri de sfeclă de zahăr sau praline imprimate 3D umplute cu cremă îmbunătăţită cu pudră de ceai verde şi ceai negru sunt doar câteva dintre zecile de idei pe care studenţii USAMV le prezintă miercuri şi joi la Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii "Pro Invent 2019" din Cluj, care reprezintă unul dintre primii paşi pe care produsele lor pe pot face către rafturile magazinelor.

Studenţii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca sunt încurajaţi de profesorii lor să găsească idei de produse noi, care să fie inedite şi inovative, sau care să reprezinte o reevaluare a unei reţete vechi, cunoscute de la părinţi sau bunici. În fiecare an tinerii au câtva ocazii de a-şi etala ideile transformate în produse, iar Salonul ProInvent este unul dintre ele. Nu în ultimul rând, această prezentare a produselor care ajung să fie cântărite de public şi de alţi specialişti din diferite domenii reprezintă un 'examen' prin care produsele trebuie să le treacă pentru a fi corect evaluate.

"Studenţii defileză astăzi cu 77 de idei, diferite faţă de cele de anul trecut. Este un număr extrem de important de idei, pentru că anul trecut am avut jumătate din acest număr de produse. Este o paletă extrem de largă de produse alimentare, pornind de la zona de lactate, la cea vegetală şi la zona inovativă. Aici mă refer la utilizarea subproduselor din industria alimentară în diverse produse noi, care toate dau un avantaj real populaţiei", a explicat miercuri presei prorectorul USAMV Dan Vodnar.

Acesta a explicat că totuşi drumul de la idee la aşezarea produsului pe raft este destul de dificil, însă USAMV, prin centrele sale de transfer tehnologic poate ajuta în acest proces.

"În mod normal în acest moment studenţii au ajuns la un prototip, iar paşii următori presupun transferul de cunoştinţe către mediul industrial. Următorul pas este să depună o cerere de brevet, iar mai apoi centrele de transfer tehnologic ale universităţii iau legătura şi răspândesc aceste idei către industrie. Şi industria spune dacă este interesată de idee şi apoi ar urma adaptarea tehnologiei", a explicat Vodnar, care a amintit că din produsele anilor trecuţi au ajuns pe piaţă, până în prezent, produse precum iaurtul, pâinea făcută cu reziduuri din industria alimentară sau pateuri vegetale.

La rândul său, Andrei Borş, care este asistent de practică în cadrul USAMV a precizat că este aceste prezentări de idei sunt importante deoarece îi stimulează pe studenţi să fie creative, deoarece piaţa are nevoie constant de idei noi, dar a subliniat necesitatea brevetării acestora.

"Trăim într-o economie de piaţă şi avem nevoie de idei noi, pe care nu le poate reproduce oricine, sau măcar să avem dreptul de a le permitea altora să le utilizeze. Orice produs inovativ care iese în evidenţă poate fi un potenţial vârf de lance pentru campanii. Ideile în sine mai au în jur de patru-cinci luni până la materializarea ciclului de licenţă. Până atunci lucrăm la ambalaj, analize microbiologice şi durată şi valabilitate în timp", a spus Andrei Borş.

Potrivit acestuia, cea mai mare cerere din partea industriei este pentru produsele de panificaţie şi pentru cele pe bază de carne, dar primele sunt mai uşor de gestionat din punct de vedere al creativităţii şi al vandabilităţii.

În ceea ce priveşte ideile studenţilor prezentate la ProInvent, ei încearcă să atingă fie criteriul inovaţiei, fie al originalităţii, urmârind în acelaşi timp obţinerea unui produs care să aibă reale calităţi, pentru a fi cerut pe piaţă. Nu de puţine ori tinerii pornesc în crearea reţetei lor de la propriile gusturi, sau de la reţete mai vechi, ale unor produse de bază sau tradiţionale, pe care încearcă să le îmbunătăţească.

O studentă a venit cu ideea îmbogăţirii untului cu o pudră de cătină, pentru a spori calităţile acestui aliment.

"M-am gândit să înlocuiesc margarina, să aducem untul cât mai des în alimentaţie, mai ales a copiilor, pentru că untul, chiar dacă este grăsime animală, are în compoziţia lui chimică acizi graşi cu catenă scurtă care sunt asimilaţi de corp şi digeraţi. Untul e obţinut din smântână dulce şi am adăugat pudră de cătină, pentru că are cea mai mare valoare antioxidantă - 93,6 - dintre toate plantele medicinale. La fel şi conţinutul în vitamina C ajunge până la 2500 de mg/100 g", a spus Larisa Gârda, care este studentă în anul IV la Ingineria Produselor Alimentare.

O altă tânără a avut ideea unui produs care să fie plăcut, în crearea căruia a pornit de la propriile gusturi.

"Am făcut o îngheţată cu fructul cherimoya, ardei capia şi unt de cocos . Mi-a plăcut acest fruct, este exotic şi puţin cunoscut şi are un gust de banană amestecat cu pară. Ca să aibă o aromă mai fresh şi o culoare mai interesantă am amestecat cu ardei capia. Îmi place îngheţata, îmi place acest fruct şi, pentru că nu am întâlnit îngheţată din acest fruct am zis să încerc eu. Cherimoya este un fruct foarte cremos, provine din Spania", a spus Brigitta Birchner, care este studentă la Ingineria Produselor Alimentare.

Alţi studenţi au venit cu produse precum iaurt de capră îmbogăţit cu microcapsule de cătină sau aronia, supliment alimentar încapsulat din miere cu coacăze şi zer, cremă tartinabilă raw-vegană din seminţe de cânepă, cu adaos de coloranţi naturali, humus cu sfeclă roşie sau turtă dulce din făină de secară cu adaos de prune uscate. Pe lângă aceste alimente, studenţii USAMV au mers la ProInvent şi cu produse cosmetice.

Salonul ProInvent are loc la BT Arena între 20-22 martie 2019 şi aduce în prim-plan peste 350 de invenţii din variate domenii ale ştiinţei şi tehnicii, inclusiv din cadrul ingineriei alimentare, iar între participanţi se numără universităţi, institute, centre şi staţiuni de cercetare, firme, asociaţii ale inventatorilor sau persoane fizice din ţară şi din străinătate. AGERPRES/(A, AS - autor: Elena Stanciu, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)

 

Sursa foto: Pro Invent / Facebook

Afisari: 17

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 10-06-2025 05:15

Bacalaureat 2025/ Circa 108.000 de candidați așteptați să participe la probele scrise care încep marți

Probele scrise din sesiunea iunie a examenului național de Bacalaureat 2025 se vor desfășura începând de marți, în 447 de centre de examen. Conform datelor înregistrate și transmise de comisiile județene/ comisia Inspectoratului Școlar al Municipiului București, sunt așteptați să participe circa 108.000 candidați (peste 94.400 de candid

Educatie - Stiinta 09-06-2025 14:07

Iași: 4.540 de absolvenți de liceu, așteptați să susțină examenul de Bacalaureat

Un număr de 4.540 de absolvenți ai claselor a XII-a și a XIII-a din județul Iași vor susține, începând de marți, probele scrise ale examenului de Bacalaureat. Potrivit unei informări a Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași, pentru prima sesiune a examenului de Bacalaureat, s-au înscris 4.540 de candidați, 4.149 din seria

Educatie - Stiinta 08-06-2025 12:52

Bacalaureat 2025/ Circa 108.000 de candidați așteptați să participe la probele scrise care încep marți

Probele scrise din sesiunea iunie a examenului național de Bacalaureat 2025 se vor desfășura în perioada 10 - 16 iunie, în 447 de centre de examen. Conform datelor înregistrate și transmise de comisiile județene/ comisia Inspectoratului Școlar al Municipiului București, sunt așteptați să participe circa 108.000 candidați (pes

Educatie - Stiinta 07-06-2025 14:25

Bistrița-Năsăud: Aproape 300 de absolvenți de liceu au decis să nu susțină Bacalaureatul

Aproape 300 de absolvenți de liceu din județul Bistrița-Năsăud din promoția curentă au decis să nu susțină examenul de Bacalaureat, marea majoritate terminând la seral sau la frecvență redusă, potrivit Inspectoratului Școlar Județean. Dintre cei 1.443 de elevi de clasa a XII-a declarați promovați, dintr-un total de 1.636, s-au însc

Educatie - Stiinta 06-06-2025 18:48

Principele Radu, la Seara Societății de Geografie: Să ducem mai departe atât de frumoasa menire pe care o aveți

Principele Radu a găzduit, vineri, în numele Majestății Sale Margareta, Seara Palatului Elisabeta dedicată celebrării a 150 de ani de la înființarea Societății de Geografie din România, prilej cu care a urat organizației să ducă mai departe frumoasa menire pe care o are atât din punct de vedere didactic, cât și din punct de vedere al științei și

Educatie - Stiinta 06-06-2025 17:12

Timiș: Elevă pălmuită de o profesoară după ce a intrat cu trotineta în clasă

O profesoară i-a tras o palmă unei eleve de clasa a VII-a de la Școala Gimnazială Tomnatic, după ce minora a intrat cu o trotinetă în sala de curs și ar fi refuzat să scoată vehiculul din clasă și ar fi jignit-o pe dirigintă, a informat, vineri, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Timiș. Potrivit unei informări de presă transmisă de șefa IȘJ Timiș, Aura

Educatie - Stiinta 06-06-2025 14:31

Ministrul Educației: Vreau ca zilnic mintea profesorilor să fie dedicată școlii și copiilor măcar timp de 8 ore

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat că își dorește ca zilnic mintea profesorilor să fie dedicată școlii și copiilor 'măcar' timp de 8 ore, pentru care sunt plătiți zilnic. 'Profesorilor le mulțumesc pentru efortul de a organiza în condiții bune examenul de bacalaureat, fie că au, fie că nu au discipline cuprinse

Educatie - Stiinta 06-06-2025 12:56

Cluj: Studenții UBB au câștigat marele premiu la Demo Day, în cadrul Innovation Labs 2025

O echipă de studenți de la Universitatea ''Babeș-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca a câștigat marele premiu în cadrul Innovation Labs 2025. ''Echipa CO2 Angels, formată din studenți ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a fost distinsă cu Marele Premiu în cadrul Innovation Labs 2025 - Demo Day, ev

Educatie - Stiinta 06-06-2025 10:57

Studiu: Aproximativ 22% dintre elevii bucureșteni declară că li s-a oferit o substanță interzisă în ultimul an

Aproximativ 22% dintre elevii bucureșteni declară că li s-a oferit o substanță interzisă în ultimul an, arată un studiu dat publicității de Asociația ''Zi de BINE'', realizat de D&D Research, care evaluează percepțiile adolescenților asupra factorilor de risc și protecție asociați consumului de substanțe și oferă perspective asupra relațiilo

Educatie - Stiinta 06-06-2025 05:00

Elevii din ultimul an de liceu încheie cursurile vineri

Elevii claselor a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă încheie vineri cursurile liceale, conform calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Prima probă scrisă a examenului național de Bacalaureat - cea la Limba și literatura română - se va desfășura pe 10 iunie, iar pe 11 iunie va avea loc proba obligatorie a profilului.

Educatie - Stiinta 05-06-2025 14:50

Rectorul Politehnica, Mihnea Costoiu: Învățătorii modelează destine și clădesc viitorul

Învățătorii sunt cei care modelează destine și clădesc viitorul prin educație, a transmis, joi, rectorul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București, Mihnea Costoiu, cu prilejul Zilei Învățătorului. 'Felicit

Educatie - Stiinta 05-06-2025 13:36

Ministrul Educației: Avem nevoie de universități cu profiluri diferite; încheiem modelul Bologna

Universitățile românești și-au stabilit misiunea academică, structurându-se astfel o arhitectură transparentă a mediului universitar, a transmis, joi, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, precizând că prin acest demers se încheie implementarea modelului Bologna în sistemul de învățământ superior.

Educatie - Stiinta 05-06-2025 12:22

Ziua Mediului/Doctorand IULS Iași: Resursele trebuie să fie folosite în mod responsabil, să lăsăm și pentru generațiile viitoare

Resursele trebuie să fie folosite în mod responsabil, astfel încât și generațiile viitoare să aibă cu ce trăi, afirmă Roxana Elena Gherasim, doctorand în cadrul Școlii Doctorale de Științe Inginerești de la Universitatea de Științele Vieții 'Ion Ionescu de la Brad' din Iași (IULS), în contextul Zilei Mondiale a Mediului.

Educatie - Stiinta 05-06-2025 10:07

Dolj: UMF Craiova celebrează un an al cunoașterii și al sănătății

Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova celebrează, vineri, cu prilejul încheierii anului universitar 2024-2025, un an al cunoașterii și al sănătății, într-o reuniune anuală a comunității universitare medicale. Potrivit UMF Craiova, evenimentul marchează un moment de bilanț și de recunoaștere a contribuției fiecărui membr

Educatie - Stiinta 05-06-2025 09:12

Daniel David, mesaj pentru dascăli: Apreciez enorm faptul că încercați să vă faceți datoria față de elevi

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, le-a transmis cadrelor didactice joi, de Ziua Învățătorului, că apreciază modul în care își fac datoria față de elevi într-un sistem care nu-i susține întotdeauna așa cum ar trebui și că știe problemele legate de rolul social, de infrastructură, de deficiențele procesului educațional și de