#RomâniaPremiantă Silvia Fierăscu, tânăra de nota 10 care creează reţele IT pentru depistarea corupţiei în achiziţii publice

Tânăra Silvia Fierăscu, o tânără de 30 de ani din Reşiţa, doctor în Ştiinţe Politice şi Ştiinţa Reţelelor, titlu obţinut ''summa cum laude'' la Universitatea Central Europeană (CEU) din Budapesta, a dezvoltat împreună cu o echipă de tineri un program prin care poate fi depistată corupţia în achiziţii publice, premiat la Marele Hackaton, eveniment organizat în toamna anului trecut la Timişoara.
La doar 30 de ani, Silvia are o experienţă de aproape şapte ani de cercetare în mediul academic şi în cel privat, în domeniul reţelelor sociale şi politice, ea fondând recent, în România, şi o firmă de cercetare-dezvoltare în ştiinţe sociale.
''Prin aceasta, împreună cu echipa, dezvoltăm studii de cercetare şi software orientate către client, pentru depistarea corupţiei în achiziţii publice, cartografierea, vizualizarea şi analiza reţelelor sociale în diferite domenii, precum şi estimarea impactului lor asupra comunicării, mobilizării şi dezvoltării instituţiilor publice, marilor companii sau a relaţiilor sănătoase dintre cele două medii'', spune Silvia Ioana Fierăscu.
Foto: (c) Silvia Fierăscu/Arhivă personală
Revenită în ţară în vara anului 2017, după ani petrecuţi la specializări în străinătate, Silvia a reuşit împreună cu echipa sa, formată din alţi trei tineri parteneri, să câştige Marele Premiu la Hackathon-ul organizat la Timişoara, de către KeepITSimple, UrbanizeHub România şi BanatIT, autorii fiind recompensaţi cu invitaţia de a prezenta proiectul în faţa unei comisii ONU.
''Proiectul porneşte tocmai de la lucrarea mea de doctorat şi se referă la modul în care corupţia afectează pieţele achiziţiilor publice'', spune Silvia. Programul dezvoltat de ea poate oferi date care să ajute guvernele să dezvolte politici sectoriale anticorupţie. Softul poate aduna toate informaţiile de pe piaţa achiziţiilor publice dintr-o ţară şi poate semnala situaţiile unde apar suspiciuni de corupţie şi operaţiuni care ar putea fi la limita legii.
Foto: (c) Silvia Fierăscu/Arhivă personală
Cei care l-ar putea folosi sunt agenţiile guvernamentale anticorupţie, de tipul DNA, dar şi alte instituţii publice care supraveghează procesele de achiziţii, apoi jurnaliştii de investigaţii, precum şi firmele care au procese de achiziţii publice. Proiectul urmează să fie prezentat şi unei comisii ONU, de unde Silvia Fierăscu şi partenerii săi speră să poată obţine şi finanţare pentru dezvoltarea conceptului.
Silvia Ioana Fierăscu este implicată şi în alte proiecte, din 2016 ea fiind managerul din partea Ungariei în proiectul european de cercetare pe analiză statistică în ştiinţa reţelelor şi co-liderul grupului de lucru pe explorarea bazelor de date masive (European Cooperation for Statistics of Network Data Science, COSTNET). De patru ani, organizează la CEU expoziţia internaţională şi interdisciplinară de vizualizări ştiinţifice ''Data Stories Research Visualization Exhibition'', o expoziţie de succes care aduce colaborări interdisciplinare şi aplicaţii ştiinţifice inovatoare, relevante pentru realităţile sociale, economice, politice şi culturale, în diferite părţi ale lumii.
Întrebată cum a apărut pasiunea ei pentru Ştiinţele Politice, ea explică faptul că această specializare este derivată din dorinţa de a fi un om mai bun şi implicat în viaţa socială.
"Pentru mine, dragostea pentru ştiinţe politice a apărut din trei motive: unul, natura disciplinei este să împuternicească omul care crede în potenţialul uman şi îmbunătăţirea condiţiei acestuia, iar eu consider că am devenit un om mai bun şi mai potent social datorită implicării în studiul sistemelor politice; doi, profesorii direcţi şi indirecţi pe care i-am avut de-a lungul timpului, oameni care trăiesc prin valorile pe care le predică, oameni care au ştiut să mă provoace, să mă încurajeze, să mă educe şi să mă susţină în traiectoria mea personală şi profesională; iar trei, faptul că ştiinţele politice sunt combinaţia perfectă între esoterismul filosofiei şi pragmatismul vieţii reale, fapt pentru care am deprins abilităţi extrem de practice de cercetare, argumentare, înţelegere, cooperare, comunicare şi aşa mai departe, abilităţi care mă fac un om relevant pentru societate. Sunt şi destule dezamăgiri suferite din dragoste pentru Ştiinţele Politice: discrepanţa, câteodată zdrobitoare, dintre teoria politică - cum ar trebui să fie lumea - şi realitatea politică - cum este ea de fapt; rigiditatea graniţelor disciplinei, impusă de oameni inflexibili intelectual şi practic; şi, evident, însuşirea nedreptă a puterii politice folosite cu intenţia de a face rău sau, prin ignoranţă, pentru a o folosi în scopuri personale", afirmă Silvia Fierăscu.
Referitor la experienţa studiilor care au durat 8 ani la CEU, în Budapesta, ea arată că a învăţat-o şi să folosească tehnologiile de comunicare pentru a-şi păstra prietenii.
Foto: (c) Silvia Fierăscu/Arhivă personală
"Din punct de vedere al prieteniilor nou formate, a fost greu şi să fiu în Budapesta timp de 8 ani, într-un mediu în care îţi faci prieteni foarte repede, dar care pleacă apoi în alte colţuri ale lumii. În continuare, prietenii mei apropiaţi trăiesc la zeci, sute şi mii de kilometri distanţă, în alte oraşe, ţări şi pe alte continente. E o dinamică a prieteniei diferită faţă de cea cu care eram obişnuită de mic copil. Fără noile tehnologii de comunicare, sunt sigură că cele mai multe dintre ele ar fi murit la scurt timp după despărţirea fizică", spune tânăra.
Totodată, ea a învăţat acolo şi să îşi depăşească limitele şi să acumuleze cunoştinţe din discipline faţă de care nu manifesta o atracţie în perioada studiilor liceale.
"Am acceptat întotdeauna provocările şi am văzut în ele oportunităţi de dezvoltare personală pentru un scop anume - să ajung suficient de bună, încât să pot schimba ceva. Aşa am ajuns, spre exemplu, să învăţ matematică, fizică şi statistică - din dorinţa de a înţelege cum funcţionează sistemele sociale şi politice. Am fugit toată viaţa de materiile astea, dar studiind Ştiinţe Politice şi în principal ştiinţele reţelelor, ele au devenit parte din munca şi preocupările mele cotidiene. Acum zece ani n-aş fi crezut că voi putea înţelege, profesa sau preda ceva ce conţine formule matematice vreodată, cu atât mai puţin faptul că-mi va şi plăcea. Uite însă unde te duc pasiunile pentru cunoaştere şi profesorii buni... Cea mai mare satisfacţie este faptul că am devenit un om mai bun datorită domeniului pe care l-am studiat şi în care profesez. Am învăţat să gândesc mai complex şi să înţeleg lucruri complexe, să gândesc critic şi să argumentez mai bine, să empatizez şi să găsesc întotdeauna o finalitate palpabilă a cunoştinţelor acumulate, una care să facă un bine cuiva. Şi cu cât mai mare grupul de beneficiari, cu atât mai mare satisfacţia personală şi profesională", evidenţiază Silvia.
De asemenea, tânăra reşiţeană a mai obţinut numeroase burse şi granturi de cercetare, printre care şi o vizită de cercetare la Universitatea Cambridge. A susţinut lucrări la multe conferinţe şi manifestări ştiinţifice atât în Europa, cât şi în State Unite ale Americii.
Foto: (c) Silvia Fierăscu/Arhivă personală
Ea lucrat ca asistent de curs pentru cei mai mari profesori din domeniile ei de specializare (Albert Laszlo Barabasi, Janos Kertesz, Herbert Kitschelt), iar din 2017 a predat cursurile proprii, în Budapesta (Rajk Laszlo College for Advanced Studies), la şcoli de vară internaţionale (ECPR Summer School in Methods and Techniques), iar din toamna anului trecut, în Timişoara,la Universitatea de Vest. AGERPRES / (AS - A - Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministerul Educației și Cercetării anunță că 'urmărește cu atenție' situația studenților români de la Universitatea Harvard
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat, vineri, că 'urmărește cu atenție' situația studenților români de la Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii. 'Ministerul Educației și Cercetării este informat cu privire la decizia Administrației SUA de a revoca certificarea programului Universității Harvard pentru studenți inte
ANC s-a pronunțat la Bruxelles pentru un program european de cercetare mai concentrat și cu un impact mai mare
Președintele Autorității Naționale pentru Cercetare (ANC), Andrei Alexandru, s-a pronunțat vineri, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene - Competitivitate - cercetare și spațiu (COMPET) desfășurată la Bruxelles, pentru un program european de cercetare mai simplu, mai concentrat și cu un impact mai mare. Potrivit unui comunicat al ANC, angajamentul Rom&acir
Vâlcea: Aproape 2.000 de elevi au venit la târgul ofertelor educaționale ale liceelor din județ
Aproape 2.000 de elevi din tot județul au participat vineri, în Râmnicu Vâlcea, la târgul de oferte educaționale pentru admiterea în clasa a IX-a, eveniment organizat de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) cu scopul de a-i ajuta pe cei care termină clasa a VIII-a să își aleagă școala potrivită pentru continuarea studiilor.
REPORTAJ Covasna: Protest al părinților, elevilor și dascălilor de la singurul liceu de limbă română din Sfântu Gheorghe
'Nu vă pasă!', 'Vă bateți joc de noi', 'Ne-ați mințit și ne-ați umilit', 'Rușine să vă fie!' - au fost câteva dintre scandările de vineri, în fața Primăriei Sfântu Gheorghe, ale aproape 150 de elevi, părinți și cadre didactice de la Colegiul Național 'Mihai Viteazul' din municipiu, care au ieșit să protesteze
Universitatea din București va scoate la concurs în această vară aproximativ 8.300 de locuri la buget
Universitatea din București va scoate la concurs pentru sesiunea de vară a admiterii aproape 8.300 de locuri la buget. Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, pentru programele de licență, masterat și doctorat, sesiunea de vară a concursului de admitere la facultățile UB se desfășoară în perioada 1 - 25 iulie 2025, iar data-limită de afișare a r
Astrofest, festival de știință, astronomie și explorare spațială, în Parcul Crângași
Parcul Crângași devine sâmbătă centrul aventurilor științifice, cu roboți umanoizi, experimente live și observații astronomice spectaculoase prin telescoape gigantice, la Astrofest, cel mai mare festival de știință, astronomie și explorare spațială din România, organizat cu sprijinul Autorității Naționale pentru Cercetare. Po
Începe a doua etapă de înscriere în învățământul primar
Cea de-a doua etapă de înscriere în învățământul primar începe vineri și se încheie pe 29 mai, prevede calendarul aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. În această etapă se depun/transmit cererile-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție
Gorj: Universitatea 'Constantin Brâncuși' anunță un număr record de locuri fără taxă pentru sesiunea 2025-2026
Universitatea 'Constantin Brâncuși' (UCB) din Târgu Jiu anunță un număr record de locuri fără taxă pentru sesiunea de admitere 2025-2026. Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de purtătorul de cuvânt al instituției de învățământ superior, Iulian Țimpea, pentru studiile universitare de licență, UC
Ministrul Educației: Vor fi elaborate mecanisme pentru combaterea pseudoștiinței
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, joi, că vor fi elaborate mecanisme privind combaterea pseudoștiinței în învățământul preuniversitar, dar și în cel superior. 'Dacă văd că cineva abordează sau aduce aspecte de pseudoștiință în componenta de educație, ministerul nu are mecanismele prin care să controle
Ministrul Educației a semnat ordinul privind 'butonul roșu' din școli
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat că a semnat joi ordinul privind 'butonul roșu' prin care se semnalează aspectele problematice din școli precum agresivitatea, bullying-ul și consumul de droguri, alături de alte comportamente care încalcă regulamentele unităților de învățământ. 'Astăzi am însemnat și
Forum astronomic româno-chilian - joi, în Aula Academiei Române
Aula Academiei Române va găzdui joi un forum privind provocările astronomiei contemporane în societate și experiența chiliană în domeniu, în cadrul căruia vor fi abordate subiecte actuale legate de spațiul din proximitatea Terrei, sateliți artificiali, protecția cerului nocturn și protecția planetei împotriva riscurilor naturale.
Sibiu: Universitatea 'Lucian Blaga' anunță că nu va mai colabora cu actorul Mihai Mălaimare în urma declarațiilor acestuia
Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu (ULBS) a anunțat miercuri, că nu va mai colabora cu actorul Mihai Mălaimare, din cauza 'discursului său extremist', fiind retras de la finanțare un proiect desfășurat în colaborare cu acesta, potrivit unui comunicat de presă. 'Consiliului de Administrație al Universității 'Lucian Blaga' d
Tulcea: Ateliere de scriere creativă și responsabilă, în școlile din Deltă
Copiii implicați în proiectul în urma căruia vor scrie primele ecomonografii ale unor localități din Delta Dunării vor avea luna viitoare o tabără în rezervație, după ce până în prezent au fost implicați în ateliere de autorat susținute de reprezentanți ai Asociației pentru Promovarea Educației Deschise (APED), în cadrul unui proiect
Ministrul Educației: Posturile care sunt scoase la concurs de școli trebuie raportate la minister
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a precizat miercuri că posturile care sunt scoase la concurs în școli trebuie să fie anunțate public și raportate la minister. 'Posturile care sunt scoase la concurs de școli vor trebui anunțate public și raportate la minister. Nu face școala de capul ei ce dorește, ascunde posturi, fa
Ministrul Educației: Democrație fără partide nu există; chiar dacă merg prost, nu trebuie să se renunțe la ele
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat miercuri că mecanismele democratice sunt reprezentate de partide și chiar dacă partidele 'merg prost', nu trebuie să se renunțe la ele. El a spus într-o conferință de presă că așteaptă de la 'independenți care au reușit să bată partide' să restabilească credibili