logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

#RomâniaPremiantă Medicul rezident constănţean Sevda Memet, bursiera unui prestigios program MBA din SUA

Image

Medicul rezident constănţean Sevda Memet va urma, începând de anul acesta, un masterat în administrarea afacerilor la Stanford Graduate School of Business, din California, considerat cel mai bun program de MBA din lume.

Românca este bursieră a primei serii de studenţi din cadrul prestigiosului program, unde au fost admişi 49 de tineri din 3.601 de candidaţi proveniţi din întreaga lume, criteriile de selecţie constând în identificarea unor valori şi abilităţi personale precum: independenţa în gândire, calităţii de leadership sau conştiinţă civică.

Sevda Memet este bursieră a programului Knight-Hennessy, creat de John Hennessy, fost preşedinte al Universităţii Stanford şi actual preşedinte al Alphabet, compania care deţine Google, şi de către Phil Knight, fondatorul Nike. Ea va urma cursuri în cadrul tuturor celor şapte şcoli ale Universităţii Stanford: Business, Ştiinţele Pământului, Ştiinţele Mediului Înconjurător şi Energie, Educaţie, Inginerie, Drept şi Medicină.

Tânărul medic rezident este un reprezentant de excepţie al Liceului Internaţional de Informatică din Constanţa, ea mai fiind şi laureată a Marelui Premiu al NASA (cu proiectul unei colonii sustenabile pe Marte) şi licenţiată Summa Cum Laude, în anul 2016, a Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii Ovidius.

Şi sora ei mai tânără cu patru ani, Elif Memet, este şi ea un alt exemplu strălucit al şcolii româneşti. Absolventă a aceluiaşi liceu constănţean, în prezent bursieră în anul IV a Universităţii Columbia din New York, Elif Memet a fost invitată în 2015 la Casa Albă, de către preşedintele Obama, pe când era elevă în clasa a XII-a, după ce a câştigat un concurs internaţional de eseuri având ca temă eradicarea sărăciei globale.

"Modelele noastre, de viaţă, ale mele şi ale surorii Elif, le-au reprezentat părinţii noştri. Ei au fost foarte preocupaţi de partea academică, de carierele personale şi astfel ne-au transmis dorinţa de a ne realiza dezvoltându-ne cunoştinţele în domeniile pe care ni le alegem, de ne perfecţiona şi a încerca să excelăm în tot ceea ce facem. În special mama, care după ce a rămas singură, în urmă cu 13 ani, după ce ne-am pierdut tatăl, ne-a demonstrat continuu că se poate ajunge cât mai departe în viaţă, prin perseverenţă şi muncă. Mama noastră este economist, iar tatăl a fost inginer, însă s-a dezvoltat în domeniul antreprenorial. Am urmat liceul şi facultatea la Constanţa. A fost prima şi singura mea opţiune. Mi-am dorit tare mult să urmez cursurele universitare acasă pentru că Facultatea de Medicină a Universităţii Ovidius este cotată pe primele poziţii, în plan naţional. Visul meu a fost să rămân acasă, să lucrez pentru oamenii din România, însă acum m-am decis să urmez acest masterat în Statele Unite ale Americii şi să-mi lărgesc aria de cunoştinţe, pentru a mă pune şi mai mult în slujba conaţionalilor mei. Ideea mea este de a mă întoarce acasă şi să aduc cu mine, tot ceea ce este mai bun, de acolo, aici", povesteşte Sevda Memet, pentru AGERPRES.

Cu toate acestea, ea adaugă că împreună cu sora ei au avut o copilărie obişnuită, în care au avut parte şi de activităţi precum sportul, dar şi distracţii în cercul de prieteni.

"Atât eu cât şi sora mea am reuşit întotdeauna să îmbinăm partea academică cu cea socială. Am făcut sport, practic şi acum tenisul, sora mea Elif a făcut balet. Am avut şi ne-am păstrat cercul de prieteni, am rămas ancorate în activităţile culturale, călătorii. Am reuşit să le îmbinăm pe toate căci eu consider că pentru a învăţa şi a ajunge la performanţă nu trebuie neapărat să petreci ore în şir pentru asta, ci este nevoie doar de un efort dozat, într-un mod inteligent şi cu pasiune", menţionează Sevda Memet.

În noiembrie 2016 ea a luat examenul de rezidenţiat şi, din ianuarie 2017, este medic rezident în Secţia Hematologie-Oncologie şi Boli Rare a Spitalului Clinic Judeţean Urgenţă Constanţa, sub îndrumarea profesorului universitar dr. Mihaela Ghinea.

"Am aplicat la masterat în SUA imediat, căci regula este să aplici în anul precedent începerii studiilor, adică anul trecut. Am susţinut mai multe examene de echivalare şi am fost acceptată.Sunt examene care se susţin în centre specializate, online. Engleză, Matematică, interviuri. Unul dintre interviuri a trebuit să-l susţin în SUA, bineînţeles invitată de facultate, cu toate costurile suportate de ei ...", arată medicul constănţean, care subliniază că pentru a fi admisă la acest MBA a trebuit să dea inclusiv un examen la matematică.

"În SUA, pentru orice masterat este solicitat un examen la engleză şi matematică, indiferent de natura masteratului, fie că este pe Medicină sau orice alt domeniu. Acolo se consideră că studiile acestea de absolvire a unei forme de învăţământ universitar avansat, după colegiu, sunt studii masterale şi doctorale unde se presupune că la final trebuie să susţii o teză, şi elaborarea unei teze de acest nivel, cuprinde şi o parte statistică, unde este nevoie de cunoştiinţe de matematică. (...) Eu am fost acceptată la un masterat tip MBA, la Stanford Graduate School of Business, pentru că-mi doresc foarte mult să-mi lărgesc aria de cunoştiinţe în domeniul managementului şi al administrării instituţiilor medicale. Planul meu de viitor şi, totodată, ceea ce am descris în aplicaţia pentru facultate, este de a realiza un centru oncologic de top aici, în România. Asta voi studia acolo şi voi îmbina şi partea medicală, prin activitate în cadrul spitalului, precum şi prin implicarea în alte proiecte de cercetare, acolo, pe perioada studiilor", explică Sevda Memet.

Întrebată dacă se poate realiza un astfel de centru oncologic în România doar prin iniţiativa privată a unui tânăr medic rezident, Sevda Memet răspunde afirmativ, fără să stea prea mult pe gânduri.

"Da, asta însemnând aducerea unor concepte noi precum medicina integrată, care în SUA are acum o mare ascensiune, şi de asemenea testări genetice avansate care în prezent nu sunt disponibile aici, dar care ajută la o mai bună integrare a pacienţilor, la o evaluare mai bună, pentru a beneficia de terapie ţintită şi specifică pentru fiecare pacient în parte (...) Planurile mele sunt să realizez acest centru chiar la Constanţa, pentru această zonă. Un centru care să constitue un fel de monopol regional pentru România şi chiar pentru Europa de sud-est, cum sunt multe alte centre de anvergură, pe continent, în Austria sau în Turcia", îşi expune ea proiectul.

Totodată, ea subliniază că pregătirea pentru a veni cu soluţii aplicate, dar inovative, prin care să rezolve probleme primordiale ale societăţii, este principala componentă a programului de studii de excelenţă pentru care a fost selectată.

"Urmează doi ani de masterat, asiguraţi prin intermediul unei burse, prin Programul Knight-Hennessy, un program instituit de Phill Knight, fondatorul companiei Nike, şi John Hennessy, cel care a fost preşedinte al Univesităţii Stanford şi unul dintre pionierii ştiinţei computerelor din Silicon Valley. Acest program a presupus însă şi o aplicaţie separată, faţă de cea de la MBA, la care am fost de asemenea acceptată. Au fost 3.601 de aplicanţi din întreaga lume dintre care am fost selectaţi 104, pentru interviul final, şi în urma interviurilor şi a tot ceea ce a presupus aplicaţia în sine am fost admişi doar 49 de cursanţi. Voi urma deci un training de leadership, prin care se doreşte crearea şi formarea unor lideri care să atace probleme primordiale ale societăţii noastre şi să vină cu soluţii inovative, ţintite", arată Sevda Memet.

Ea nu exclude să poată identifica încă din timpul pregătirii în SUA finanţare pentru proiectul său.

"Atât masteratul cât şi programul de leadership sunt structurate şi au atât o latură academică, ce mă va forma în acest sens, cât şi o componentă de networking. Astfel, prin intermediul diverselor cluburi, deschise pentru studenţi, precum cele de management în sănătate sau de antreprenoriat, suntem expuşi interacţionării cu leaderi din domeniu. Aceşti reprezentanţi de vârf ai lumii afacerilor pot fi co-interesaţi să investească, eventual, prin prezentarea unui plan solid de business", menţionează tânăra.

În concluzie, tânăra constănţeancă repetă că în SUA intenţionează să meargă pentru completarea acestor studii, iar apoi să revină în România, pentru a ajuta pacienţii oncologici din ţara noastră.

"Eu mi-am dorit foarte mult doar să-mi desăvârşesc studiile acolo. Am fost influenţată, recunosc, şi de modelul surorii mele care de trei ani studiază la o universitate de top americană, dar îmi doresc doar să-mi completez studiile, prin dezvoltarea mai mult a unor calităţi, ceea ce pot realiza acum doar graţie sistemului academic american, unde în acest domeniu se face mai mult decât la noi. De exemplu, noi în sistemul românesc, ceea ce şi apreciez de altfel, învăţăm foarte mult. Ne concentrăm extrem de mult pe latura academică, dar sistemul american formează în plus şi prin dezvoltarea unor calităţi precum cele de colaborare, de leadership, care la noi nu sunt stimulate, nu sunt antrenate în procesul formării în universităţi. Eu mi-am dorit să-mi dezvolt şi aceste laturi profesionale. Eu consider că România are un potenţial foarte mare, atât în ceea ce priveşte calitatea umană, pentru că avem oameni extrem de inteligenţi şi capabili de performanţă înaltă; şi de asemenea este o economie emergentă, cum o numesc specialiştii, pe plan european şi mondial, unde sunt posibilităţi oportunităţi latente foarte mari, de investiţii şi dezvoltare. De la început, planul meu a fost ca având la bază şi experienţa academică americană, să fac ceva în această ţară, ceva de top ... care să ajute în special pacienţii cu care eu am avut onoarea, pot să spun, să interacţionez în ultimii ani, pentru că pacienţii oncologici sunt unii deosebiţi", mai spune tânăra medic din Constanţa. AGERPRES / (A - autor: Dan Mihăescu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea)

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 23-05-2025 21:35

Ministerul Educației și Cercetării anunță că 'urmărește cu atenție' situația studenților români de la Universitatea Harvard

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat, vineri, că 'urmărește cu atenție' situația studenților români de la Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii. 'Ministerul Educației și Cercetării este informat cu privire la decizia Administrației SUA de a revoca certificarea programului Universității Harvard pentru studenți inte

Educatie - Stiinta 23-05-2025 21:30

ANC s-a pronunțat la Bruxelles pentru un program european de cercetare mai concentrat și cu un impact mai mare

Președintele Autorității Naționale pentru Cercetare (ANC), Andrei Alexandru, s-a pronunțat vineri, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene - Competitivitate - cercetare și spațiu (COMPET) desfășurată la Bruxelles, pentru un program european de cercetare mai simplu, mai concentrat și cu un impact mai mare. Potrivit unui comunicat al ANC, angajamentul Rom&acir

Educatie - Stiinta 23-05-2025 19:17

Vâlcea: Aproape 2.000 de elevi au venit la târgul ofertelor educaționale ale liceelor din județ

Aproape 2.000 de elevi din tot județul au participat vineri, în Râmnicu Vâlcea, la târgul de oferte educaționale pentru admiterea în clasa a IX-a, eveniment organizat de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) cu scopul de a-i ajuta pe cei care termină clasa a VIII-a să își aleagă școala potrivită pentru continuarea studiilor.

Educatie - Stiinta 23-05-2025 19:05

REPORTAJ Covasna: Protest al părinților, elevilor și dascălilor de la singurul liceu de limbă română din Sfântu Gheorghe

'Nu vă pasă!', 'Vă bateți joc de noi', 'Ne-ați mințit și ne-ați umilit', 'Rușine să vă fie!' - au fost câteva dintre scandările de vineri, în fața Primăriei Sfântu Gheorghe, ale aproape 150 de elevi, părinți și cadre didactice de la Colegiul Național 'Mihai Viteazul' din municipiu, care au ieșit să protesteze

Educatie - Stiinta 23-05-2025 14:35

Universitatea din București va scoate la concurs în această vară aproximativ 8.300 de locuri la buget

Universitatea din București va scoate la concurs pentru sesiunea de vară a admiterii aproape 8.300 de locuri la buget. Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, pentru programele de licență, masterat și doctorat, sesiunea de vară a concursului de admitere la facultățile UB se desfășoară în perioada 1 - 25 iulie 2025, iar data-limită de afișare a r

Educatie - Stiinta 23-05-2025 10:58

Astrofest, festival de știință, astronomie și explorare spațială, în Parcul Crângași

Parcul Crângași devine sâmbătă centrul aventurilor științifice, cu roboți umanoizi, experimente live și observații astronomice spectaculoase prin telescoape gigantice, la Astrofest, cel mai mare festival de știință, astronomie și explorare spațială din România, organizat cu sprijinul Autorității Naționale pentru Cercetare. Po

Educatie - Stiinta 23-05-2025 05:00

Începe a doua etapă de înscriere în învățământul primar

Cea de-a doua etapă de înscriere în învățământul primar începe vineri și se încheie pe 29 mai, prevede calendarul aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. În această etapă se depun/transmit cererile-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție

Educatie - Stiinta 22-05-2025 21:50

Gorj: Universitatea 'Constantin Brâncuși' anunță un număr record de locuri fără taxă pentru sesiunea 2025-2026

Universitatea 'Constantin Brâncuși' (UCB) din Târgu Jiu anunță un număr record de locuri fără taxă pentru sesiunea de admitere 2025-2026. Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de purtătorul de cuvânt al instituției de învățământ superior, Iulian Țimpea, pentru studiile universitare de licență, UC

Educatie - Stiinta 22-05-2025 20:58

Ministrul Educației: Vor fi elaborate mecanisme pentru combaterea pseudoștiinței

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, joi, că vor fi elaborate mecanisme privind combaterea pseudoștiinței în învățământul preuniversitar, dar și în cel superior. 'Dacă văd că cineva abordează sau aduce aspecte de pseudoștiință în componenta de educație, ministerul nu are mecanismele prin care să controle

Educatie - Stiinta 22-05-2025 20:41

Ministrul Educației a semnat ordinul privind 'butonul roșu' din școli

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat că a semnat joi ordinul privind 'butonul roșu' prin care se semnalează aspectele problematice din școli precum agresivitatea, bullying-ul și consumul de droguri, alături de alte comportamente care încalcă regulamentele unităților de învățământ. 'Astăzi am însemnat și

Educatie - Stiinta 22-05-2025 05:45

Forum astronomic româno-chilian - joi, în Aula Academiei Române

Aula Academiei Române va găzdui joi un forum privind provocările astronomiei contemporane în societate și experiența chiliană în domeniu, în cadrul căruia vor fi abordate subiecte actuale legate de spațiul din proximitatea Terrei, sateliți artificiali, protecția cerului nocturn și protecția planetei împotriva riscurilor naturale.

Educatie - Stiinta 21-05-2025 16:56

Sibiu: Universitatea 'Lucian Blaga' anunță că nu va mai colabora cu actorul Mihai Mălaimare în urma declarațiilor acestuia

Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu (ULBS) a anunțat miercuri, că nu va mai colabora cu actorul Mihai Mălaimare, din cauza 'discursului său extremist', fiind retras de la finanțare un proiect desfășurat în colaborare cu acesta, potrivit unui comunicat de presă. 'Consiliului de Administrație al Universității 'Lucian Blaga' d

Educatie - Stiinta 21-05-2025 16:38

Tulcea: Ateliere de scriere creativă și responsabilă, în școlile din Deltă

Copiii implicați în proiectul în urma căruia vor scrie primele ecomonografii ale unor localități din Delta Dunării vor avea luna viitoare o tabără în rezervație, după ce până în prezent au fost implicați în ateliere de autorat susținute de reprezentanți ai Asociației pentru Promovarea Educației Deschise (APED), în cadrul unui proiect

Educatie - Stiinta 21-05-2025 12:57

Ministrul Educației: Posturile care sunt scoase la concurs de școli trebuie raportate la minister

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a precizat miercuri că posturile care sunt scoase la concurs în școli trebuie să fie anunțate public și raportate la minister. 'Posturile care sunt scoase la concurs de școli vor trebui anunțate public și raportate la minister. Nu face școala de capul ei ce dorește, ascunde posturi, fa

Educatie - Stiinta 21-05-2025 12:50

Ministrul Educației: Democrație fără partide nu există; chiar dacă merg prost, nu trebuie să se renunțe la ele

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat miercuri că mecanismele democratice sunt reprezentate de partide și chiar dacă partidele 'merg prost', nu trebuie să se renunțe la ele. El a spus într-o conferință de presă că așteaptă de la 'independenți care au reușit să bată partide' să restabilească credibili