logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Mureş: Expediţia românească pe plută, de Cartea Recordurilor - la Acţiunea ''Azi sunt profu' tău de sport!''

Image

Expediţia pe plută "Dacia 2050", prin care un grup de temerari din România, conduşi de fostul campion european la atletism, alpinistul Szekeres Gerő, a stabilit recordul european de distanţă şi recordul mondial de parcurs pe mare, care a fost nominalizată în Cartea Recordurilor a fost prezentată, miercuri, elevilor Şcolii Generale "Bernady Gyorgy" din Târgu Mureş, în cadrul Acţiunii "Azi sunt profu' tău de sport!".

Copiii au putut să-l cunoască pe Szekeres Gerő, care, acum în vârstă de 75 de ani, poate spune că a realizat multe în viaţă, atât în profesie, cât şi în domeniul sportului. Inginer constructor şi doctor în ştiinţe tehnice, el a participat la proiectarea unor mari complexuri sportive din ţară, precum şi la restaurarea unora dintre cele mai importante cetăţi medievale. Szekeres Gerő este, de asemenea, multiplu campion naţional şi recordman la proba de 200 m plat şi este deţinătorul medaliei de aur la Campionatele Europene de Atletism din Cehia, în 1985. A jucat şi rugby şi a fost şi navigator sportiv şi alpinist.

Elevii au putut afla, miercuri, chiar de la conducătorul şi organizatorul unor impresionante expediţii, cum a construit prima plută şi cum aceasta s-a dezmembrat la primul obstacol; cum a învăţat de la plutaşii moldoveni secretele construirii unei plute sănătoase; cum a reuşit, cu instrumente rudimentare şi cu o ambarcaţiune simplă, fără motor, să intre în Cartea Recordurilor.

Szekeres Gerő a prezentat elevilor Expediţia 'Iaşi", din 1976, sau "76 Romania pitorească", o expediţie pe plută, care a avut loc pe Dunăre, în care a fost stabilit un record european pe distanţă cu 1150 kilometri parcurşi, care nu a fost încă doborât.

A urmat apoi, în 1978, Expediţia "Dacia 2050", cu pluta pe Marea Neagră, în care a stabilit un nou record european de distanţă şi recordul mondial de parcurs într-o mare închisă, cu 485 mile marine parcurse. Expediţia "Dacia 2050" a fost nominalizată în Cartea Recordurilor, iar după aceasta s-a realizat filmul "Omul şi marea", cel care a câştigat marele premiu la Festivalul Filmului de scurt-metraj de la Riga, în anul 1987.

Sportivul le-a mai spus elevilor cum s-au pus bazele celui mai mare perete de căţărare din ţară, la Iaşi, unde era student, cum i s-a dezvoltat pasiunea pentru alpinism şi cum a ajuns să escaladeze cele mai importante vârfuri muntoase din lume:
în 1981 şi în 2006 - vârful Elbrus, din Munţii Caucaz (5642 metri), în 1995 - vârful Cioco Su, din Munţii Pamir, (7134 metri), în 1996 - Everestul (când a fost atinsă cota 7760 metri, însă expediţia s-a întrerupt din cauza unui accident), în 1998 şi 2008 - Kilimandjaro, în 2003 - Aconcagua, în 2007 - Mt Kosciusco (Austrialia) 2228 metri, în 2008 - Himalaya (Everest Base Camp, la 5450 metri şi Kalapatar, la 5545 metri).

Realizările profesionale şi sportive i-au adus alpinistului Szekeres Gerő titlurile de cetăţean de onoare al municipiului Târgu Mureş (în 1998), cetăţean de onoare al comunei Band (în 2004) şi Distincţia Pro Urbe Târnăveni (în 2005).

La finalul ineditei ore de sport, alpinistul Szekeres Gerő le-a dat copiilor autografe pe exemplare ale Revistei Junior Sport Mureş, oferită gratuit în cadrul campaniei.

"Peste 1000 de elevi din Târgu Mureş, municipiul Reghin, oraşul Iernut şi comuna Râciu au primit deja Revista Junior Sport Mureş de la 7 mari campioni mureşeni - Alin Romulus Păcurar, Alexandru Ballai (ambii foşti campioni la lupte), Ladislau Simon jr. (fiul marelui campion la lupte, Ladislau Simon), Traian Bendorfean (fotbal), Traian Dumbrăvean (karate kyokushin), Claudia Laura Balint (canotaj) şi Szekeres Gerő (atletism, navigare sportivă şi alpinism), în cadrul acţiunii "Azi sunt profu tău de sport!", care a demarat pe 17 ianuarie, pentru prima dată în judeţul Mureş. Concret, în cadrul acestei acţiuni, campionii mureşeni susţin ora de educaţie fizică şi sport cu elevii, iar la final le vorbesc acestora despre frumuseţea şi importanţa sportului, oferind, cu autografe, Revista Junior Sport Mureş, publicaţie editată de Asociaţia Junior Sport şi tipărită în 8000 de exemplare. Aceasta are un cuprins editorial exclusiv dedicat sportului mureşean de odinioară şi din prezent", a declarat preşedintele Asociaţiei Junior Sport, Beatrice Mercado.

Beatrice Mercado a precizat că acţiunea "Azi sunt profu de sport!" va continua până când şi restul de aproape 7000 de exemplare din Revista Junior Sport Mureş vor fi distribuite gratuit elevilor din judeţ. 

Acţiunea "Azi sunt profu tău de sport!" face parte dintr-un proiect iniţiat de Asociaţia Junior Sport în august 2017, în cadrul căruia Consiliul Judeţean Mureş este partener principal, şi, la fel ca şi Revista Junior Sport Mureş, beneficiază de susţinerea Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, precum şi a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Diana Dumitru, editor online: Gabriela Badea)

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 23-05-2025 21:35

Ministerul Educației și Cercetării anunță că 'urmărește cu atenție' situația studenților români de la Universitatea Harvard

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat, vineri, că 'urmărește cu atenție' situația studenților români de la Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii. 'Ministerul Educației și Cercetării este informat cu privire la decizia Administrației SUA de a revoca certificarea programului Universității Harvard pentru studenți inte

Educatie - Stiinta 23-05-2025 21:30

ANC s-a pronunțat la Bruxelles pentru un program european de cercetare mai concentrat și cu un impact mai mare

Președintele Autorității Naționale pentru Cercetare (ANC), Andrei Alexandru, s-a pronunțat vineri, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene - Competitivitate - cercetare și spațiu (COMPET) desfășurată la Bruxelles, pentru un program european de cercetare mai simplu, mai concentrat și cu un impact mai mare. Potrivit unui comunicat al ANC, angajamentul Rom&acir

Educatie - Stiinta 23-05-2025 19:17

Vâlcea: Aproape 2.000 de elevi au venit la târgul ofertelor educaționale ale liceelor din județ

Aproape 2.000 de elevi din tot județul au participat vineri, în Râmnicu Vâlcea, la târgul de oferte educaționale pentru admiterea în clasa a IX-a, eveniment organizat de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) cu scopul de a-i ajuta pe cei care termină clasa a VIII-a să își aleagă școala potrivită pentru continuarea studiilor.

Educatie - Stiinta 23-05-2025 19:05

REPORTAJ Covasna: Protest al părinților, elevilor și dascălilor de la singurul liceu de limbă română din Sfântu Gheorghe

'Nu vă pasă!', 'Vă bateți joc de noi', 'Ne-ați mințit și ne-ați umilit', 'Rușine să vă fie!' - au fost câteva dintre scandările de vineri, în fața Primăriei Sfântu Gheorghe, ale aproape 150 de elevi, părinți și cadre didactice de la Colegiul Național 'Mihai Viteazul' din municipiu, care au ieșit să protesteze

Educatie - Stiinta 23-05-2025 14:35

Universitatea din București va scoate la concurs în această vară aproximativ 8.300 de locuri la buget

Universitatea din București va scoate la concurs pentru sesiunea de vară a admiterii aproape 8.300 de locuri la buget. Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, pentru programele de licență, masterat și doctorat, sesiunea de vară a concursului de admitere la facultățile UB se desfășoară în perioada 1 - 25 iulie 2025, iar data-limită de afișare a r

Educatie - Stiinta 23-05-2025 10:58

Astrofest, festival de știință, astronomie și explorare spațială, în Parcul Crângași

Parcul Crângași devine sâmbătă centrul aventurilor științifice, cu roboți umanoizi, experimente live și observații astronomice spectaculoase prin telescoape gigantice, la Astrofest, cel mai mare festival de știință, astronomie și explorare spațială din România, organizat cu sprijinul Autorității Naționale pentru Cercetare. Po

Educatie - Stiinta 23-05-2025 05:00

Începe a doua etapă de înscriere în învățământul primar

Cea de-a doua etapă de înscriere în învățământul primar începe vineri și se încheie pe 29 mai, prevede calendarul aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. În această etapă se depun/transmit cererile-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție

Educatie - Stiinta 22-05-2025 21:50

Gorj: Universitatea 'Constantin Brâncuși' anunță un număr record de locuri fără taxă pentru sesiunea 2025-2026

Universitatea 'Constantin Brâncuși' (UCB) din Târgu Jiu anunță un număr record de locuri fără taxă pentru sesiunea de admitere 2025-2026. Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de purtătorul de cuvânt al instituției de învățământ superior, Iulian Țimpea, pentru studiile universitare de licență, UC

Educatie - Stiinta 22-05-2025 20:58

Ministrul Educației: Vor fi elaborate mecanisme pentru combaterea pseudoștiinței

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, joi, că vor fi elaborate mecanisme privind combaterea pseudoștiinței în învățământul preuniversitar, dar și în cel superior. 'Dacă văd că cineva abordează sau aduce aspecte de pseudoștiință în componenta de educație, ministerul nu are mecanismele prin care să controle

Educatie - Stiinta 22-05-2025 20:41

Ministrul Educației a semnat ordinul privind 'butonul roșu' din școli

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat că a semnat joi ordinul privind 'butonul roșu' prin care se semnalează aspectele problematice din școli precum agresivitatea, bullying-ul și consumul de droguri, alături de alte comportamente care încalcă regulamentele unităților de învățământ. 'Astăzi am însemnat și

Educatie - Stiinta 22-05-2025 05:45

Forum astronomic româno-chilian - joi, în Aula Academiei Române

Aula Academiei Române va găzdui joi un forum privind provocările astronomiei contemporane în societate și experiența chiliană în domeniu, în cadrul căruia vor fi abordate subiecte actuale legate de spațiul din proximitatea Terrei, sateliți artificiali, protecția cerului nocturn și protecția planetei împotriva riscurilor naturale.

Educatie - Stiinta 21-05-2025 16:56

Sibiu: Universitatea 'Lucian Blaga' anunță că nu va mai colabora cu actorul Mihai Mălaimare în urma declarațiilor acestuia

Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu (ULBS) a anunțat miercuri, că nu va mai colabora cu actorul Mihai Mălaimare, din cauza 'discursului său extremist', fiind retras de la finanțare un proiect desfășurat în colaborare cu acesta, potrivit unui comunicat de presă. 'Consiliului de Administrație al Universității 'Lucian Blaga' d

Educatie - Stiinta 21-05-2025 16:38

Tulcea: Ateliere de scriere creativă și responsabilă, în școlile din Deltă

Copiii implicați în proiectul în urma căruia vor scrie primele ecomonografii ale unor localități din Delta Dunării vor avea luna viitoare o tabără în rezervație, după ce până în prezent au fost implicați în ateliere de autorat susținute de reprezentanți ai Asociației pentru Promovarea Educației Deschise (APED), în cadrul unui proiect

Educatie - Stiinta 21-05-2025 12:57

Ministrul Educației: Posturile care sunt scoase la concurs de școli trebuie raportate la minister

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a precizat miercuri că posturile care sunt scoase la concurs în școli trebuie să fie anunțate public și raportate la minister. 'Posturile care sunt scoase la concurs de școli vor trebui anunțate public și raportate la minister. Nu face școala de capul ei ce dorește, ascunde posturi, fa

Educatie - Stiinta 21-05-2025 12:50

Ministrul Educației: Democrație fără partide nu există; chiar dacă merg prost, nu trebuie să se renunțe la ele

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat miercuri că mecanismele democratice sunt reprezentate de partide și chiar dacă partidele 'merg prost', nu trebuie să se renunțe la ele. El a spus într-o conferință de presă că așteaptă de la 'independenți care au reușit să bată partide' să restabilească credibili