Harghita: Expoziţie inedită cu inovaţii ştiinţifice ale oamenilor obişnuiţi, prezentată în premieră naţională la Miercurea Ciuc

O expoziţie inedită, care prezintă diverse inovaţii ştiinţifice realizate de oameni simpli şi care a fost vizitată până acum de peste un milion de persoane din toată Europa, este deschisă începând de luni la Universitatea Sapientia din Miercurea Ciuc, în premieră naţională, în cadrul unui program internaţional.
"Această expoziţie explorează şapte întâmplări remarcabile cu oameni care fac cercetările ştiinţifice accesibile tuturor, le scot din laboratoarele profesionale şi le introduc în case, ateliere şi curţile caselor. De la oameni care îşi construiesc dispozitivele medicale proprii pentru a-şi stăpâni diabetul, până la comunităţi care măsoară poluarea, un număr tot mai mare de oameni de ştiinţă do-it-yourself (DIY), adică fă-o singur, din jurul lumii se ocupă de hacking, experimente şi invenţii. Echipaţi cu senzori low-cost, aplicaţii smartphone şi abilitatea de a distribui informaţii cu comunităţile online, aceşti pionieri ai ştiinţei DIY ne schimbă percepţia despre cei care pot fi oameni de ştiinţă şi cum va arăta ştiinţa în viitor", se arată în broşura de prezentare a expoziţiei intitulate "Dincolo de laborator - Revoluţia ştiinţei DIY (Fă-o chiar tu!)".
Responsabilul de proiect, dr. Mara Gyöngyvér, a declarat că în cadrul expoziţiei sunt prezentate mai multe cazuri ale unor pacienţi sau oameni obişnuiţi care, pornind de la o problemă de sănătate sau o anumită nevoie, au realizat inovaţii deosebite.
Ea a dat exemplul lui Tim Omer, ce îşi monitorizează permanent glicemia cu ajutorul unor senzori care transmit informaţiile pe telefonul mobil şi pe ceasul inteligent, pentru a putea să-şi administreze glicemia în doza necesară.
De asemenea, printre cazurile prezentate se numără şi cel al Sarei Rigarre, diagnosticată cu boala Parkinson în 2003 şi care, pentru a rămâne în formă, a devenit un expert în boala ei.
"Utilizează o gamă variată de tehnologii portabile pentru a-şi înregistra ritmul cardiac şi somnul, monitoriza simptomele, chiar şi pentru a-şi schimba tratamentele. Datorită auto-experimentării şi-a dat seama că medicamentele luate la sfârşitul dimineţii au fost mai puţin eficiente şi a descoperit că dacă face sport dimineaţa poate dormi mai uşor noaptea. Ea are medicaţie, se întâlneşte cu medicul ei, nu se tratează singură, dar monitorizându-şi simptomele decide împreună cu medicul cum să-şi schimbe tratamentul", a explicat dr. Mara Gyöngyvér.
Tot în cadrul expoziţiei, la categoria "ştiinţa cetăţenilor" este prezentat cazul lui Doreen Walther, om de ştiinţă şi "expert al ţânţarilor", care lucrează cu "vânători de ţânţari amatori" din Germania. Aceştia îi trimit mii de ţânţari din toată ţara şi, pentru că aceste insecte pot fi purtătoare ale unor boli periculoase, datorită cartării şi monitorizării arealului de răspândire se poate anticipa declanşarea unor anumite epidemii.
De asemenea, Shazia Ali-Webber, din Londra, a monitorizat calitatea aerului de pe străzile unde îşi plimba copilul, prin fixarea unui senzor pe căruciorul băieţelului ei. Cu ajutorul acestor date şi a altora colectate de alte mame, s-a elaborat o hartă a zonelor poluate din Londra.
"Este o mamă care şi-a dat seama că pe traseele pe unde merg copiii la şcoală aerul este foarte poluat. Împreună cu alte mame, ea a început să monitorizeze calitatea aerului. Finalitatea acestui demers este o hartă a Londrei, care este publicată, unde poţi afla care sunt străzile cele mai poluate şi poţi alege trasee puţin poluate", a mai precizar dr. Mara Gyöngyvér.
Ea a vorbit şi de un alt reprezentant al "biologilor DIY", respectiv Pieter van Boheemen, ce lucrează pentru a face biologia accesibilă pentru toţi. În laboratorul acestuia din Amsterdam încearcă să găsească cât mai multe antibiotice din natură, pentru rezolvarea unei mari provocări a zilelor noastre, rezistenţa la antibiotice.
În cadrul expoziţiei este prezentată şi o întâlnire între artă şi ştiinţă, prin creaţii care explorează viitorul ştiinţei depăşind laboratorul. O creaţie arătată, deocamdată doar de domeniul fantasticului, este un nano-robot imaginar, realizat în colaborare cu Ars Electronica Futurelab din Linz, şi care ar putea fi folosit pentru manipularea gândurilor şi emoţiilor, spre exemplu pentru inhibarea dorinţei de a mânca la persoanele care suferă de obezitate.
Expoziţia "Dincolo de laborator - Revoluţia ştiinţei DIY (Fă-o chiar tu!)" a fost concepută şi creată de Muzeul de Ştiinţă din Londra (Science Museum London) şi este realizată în cadrul proiectului "Sparks", la care participă şi Universitatea Sapientia din Miercurea Ciuc, împreună cu alte 29 de instituţii din Europa, cu finanţare a Uniunii Europene prin Programul Horizon 2020.
Expoziţia are ca scop sensibilizarea opiniei publice asupra faptului că oricine poate fi formator al ştiinţei şi inovării.
"Mesajul este că nu e nevoie să fii neapărat om de ştiinţă, ci şi omul de rând poate ajuta ştiinţa să se dezvolte cât mai mult, fiindcă în zilele noastre avem tot felul de sisteme de monitorizare, cu telefonul mobil, cu un ceas inteligent şi ai toate aceste lucruri la îndemână. Deci, chiar putem să facem ceva (...). Consider că este foarte important ca ştiinţa să fie accesibilă tuturor, iar universitatea noastră are ca scop să aducă ştiinţa cât mai aproape de oameni şi de aceea organizăm şi concursuri unde elevii vin în laboratoarele universităţii şi fac experimente. Cred că şi alte universităţi înţeleg acest aspect şi din ce în ce mai multe au tot felul de evenimente de acest gen", a punctat managerul proiectului.
Conform organizatorilor, cele patru "clone" ale expoziţiei au fost vizitate, până acum, de aproape un milion de persoane din întreaga Europă, iar Miercurea Ciuc este singurul oraş din România unde este prezentă.
Expoziţia va putea fi vizitată până în data de 23 martie, gratuit, zilnic între orele 10,00 - 18,00, iar sâmbătă între orele 10,00 - 13,00, atât explicaţiile cât şi filmele prezentate fiind accesibile în română, maghiară şi engleză.
AGERPRES/(A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: Nona Jalbă, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministerul Educației și Cercetării anunță că 'urmărește cu atenție' situația studenților români de la Universitatea Harvard
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat, vineri, că 'urmărește cu atenție' situația studenților români de la Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii. 'Ministerul Educației și Cercetării este informat cu privire la decizia Administrației SUA de a revoca certificarea programului Universității Harvard pentru studenți inte
ANC s-a pronunțat la Bruxelles pentru un program european de cercetare mai concentrat și cu un impact mai mare
Președintele Autorității Naționale pentru Cercetare (ANC), Andrei Alexandru, s-a pronunțat vineri, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene - Competitivitate - cercetare și spațiu (COMPET) desfășurată la Bruxelles, pentru un program european de cercetare mai simplu, mai concentrat și cu un impact mai mare. Potrivit unui comunicat al ANC, angajamentul Rom&acir
Vâlcea: Aproape 2.000 de elevi au venit la târgul ofertelor educaționale ale liceelor din județ
Aproape 2.000 de elevi din tot județul au participat vineri, în Râmnicu Vâlcea, la târgul de oferte educaționale pentru admiterea în clasa a IX-a, eveniment organizat de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) cu scopul de a-i ajuta pe cei care termină clasa a VIII-a să își aleagă școala potrivită pentru continuarea studiilor.
REPORTAJ Covasna: Protest al părinților, elevilor și dascălilor de la singurul liceu de limbă română din Sfântu Gheorghe
'Nu vă pasă!', 'Vă bateți joc de noi', 'Ne-ați mințit și ne-ați umilit', 'Rușine să vă fie!' - au fost câteva dintre scandările de vineri, în fața Primăriei Sfântu Gheorghe, ale aproape 150 de elevi, părinți și cadre didactice de la Colegiul Național 'Mihai Viteazul' din municipiu, care au ieșit să protesteze
Universitatea din București va scoate la concurs în această vară aproximativ 8.300 de locuri la buget
Universitatea din București va scoate la concurs pentru sesiunea de vară a admiterii aproape 8.300 de locuri la buget. Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, pentru programele de licență, masterat și doctorat, sesiunea de vară a concursului de admitere la facultățile UB se desfășoară în perioada 1 - 25 iulie 2025, iar data-limită de afișare a r
Astrofest, festival de știință, astronomie și explorare spațială, în Parcul Crângași
Parcul Crângași devine sâmbătă centrul aventurilor științifice, cu roboți umanoizi, experimente live și observații astronomice spectaculoase prin telescoape gigantice, la Astrofest, cel mai mare festival de știință, astronomie și explorare spațială din România, organizat cu sprijinul Autorității Naționale pentru Cercetare. Po
Începe a doua etapă de înscriere în învățământul primar
Cea de-a doua etapă de înscriere în învățământul primar începe vineri și se încheie pe 29 mai, prevede calendarul aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. În această etapă se depun/transmit cererile-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție
Gorj: Universitatea 'Constantin Brâncuși' anunță un număr record de locuri fără taxă pentru sesiunea 2025-2026
Universitatea 'Constantin Brâncuși' (UCB) din Târgu Jiu anunță un număr record de locuri fără taxă pentru sesiunea de admitere 2025-2026. Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de purtătorul de cuvânt al instituției de învățământ superior, Iulian Țimpea, pentru studiile universitare de licență, UC
Ministrul Educației: Vor fi elaborate mecanisme pentru combaterea pseudoștiinței
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, joi, că vor fi elaborate mecanisme privind combaterea pseudoștiinței în învățământul preuniversitar, dar și în cel superior. 'Dacă văd că cineva abordează sau aduce aspecte de pseudoștiință în componenta de educație, ministerul nu are mecanismele prin care să controle
Ministrul Educației a semnat ordinul privind 'butonul roșu' din școli
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat că a semnat joi ordinul privind 'butonul roșu' prin care se semnalează aspectele problematice din școli precum agresivitatea, bullying-ul și consumul de droguri, alături de alte comportamente care încalcă regulamentele unităților de învățământ. 'Astăzi am însemnat și
Forum astronomic româno-chilian - joi, în Aula Academiei Române
Aula Academiei Române va găzdui joi un forum privind provocările astronomiei contemporane în societate și experiența chiliană în domeniu, în cadrul căruia vor fi abordate subiecte actuale legate de spațiul din proximitatea Terrei, sateliți artificiali, protecția cerului nocturn și protecția planetei împotriva riscurilor naturale.
Sibiu: Universitatea 'Lucian Blaga' anunță că nu va mai colabora cu actorul Mihai Mălaimare în urma declarațiilor acestuia
Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu (ULBS) a anunțat miercuri, că nu va mai colabora cu actorul Mihai Mălaimare, din cauza 'discursului său extremist', fiind retras de la finanțare un proiect desfășurat în colaborare cu acesta, potrivit unui comunicat de presă. 'Consiliului de Administrație al Universității 'Lucian Blaga' d
Tulcea: Ateliere de scriere creativă și responsabilă, în școlile din Deltă
Copiii implicați în proiectul în urma căruia vor scrie primele ecomonografii ale unor localități din Delta Dunării vor avea luna viitoare o tabără în rezervație, după ce până în prezent au fost implicați în ateliere de autorat susținute de reprezentanți ai Asociației pentru Promovarea Educației Deschise (APED), în cadrul unui proiect
Ministrul Educației: Posturile care sunt scoase la concurs de școli trebuie raportate la minister
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a precizat miercuri că posturile care sunt scoase la concurs în școli trebuie să fie anunțate public și raportate la minister. 'Posturile care sunt scoase la concurs de școli vor trebui anunțate public și raportate la minister. Nu face școala de capul ei ce dorește, ascunde posturi, fa
Ministrul Educației: Democrație fără partide nu există; chiar dacă merg prost, nu trebuie să se renunțe la ele
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat miercuri că mecanismele democratice sunt reprezentate de partide și chiar dacă partidele 'merg prost', nu trebuie să se renunțe la ele. El a spus într-o conferință de presă că așteaptă de la 'independenți care au reușit să bată partide' să restabilească credibili