logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Giurgiu: Două eleve obţin premii la concursurile de oboi, un instrument foarte greu de învăţat

Image

Două eleve din municipiul Giurgiu în vârstă de 12 şi 13 ani studiază zilnic partituri de Conservator la oboi, în ultimii trei ani ocupând un loc pe podium la olimpiadele şi concursurile naţionale de gen şi au avut chiar concerte la Viena.

"Studiez oboiul la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice 'Viktor Karpis' din Giurgiu la clasa doamnei Mariana Iliescu. Am auzit de acest instrument de la colegele de clasă, am fost curioasă să îl văd şi am descoperit că are un timbru special, mi se potriveşte. Este un instrument de suflat, trebuie să ai forţă, dar mie nu mi se pare nimic greu.Trebuie să ai încredere în tine, mă pregătesc la şcoală de trei ori pe săptămână, dar şi zilnic acasă unde repet pe partitură, iar la şcoală lucrez pe instrument.
Eu mi-am dorit să studiez oboiul, dar părinţii mă susţin, am participat deja la unele festivaluri de oboi... Vreau să practic şi acest instrument şi să devin şi medic, mă gândesc chiar la o terapie prin muzică pentru pacienţii mei", spune Cătălina Ioana Nan, elevă în clasa a şasea.

Foto: (c) Camelia Bigan / AGERPRES

Maria Ruxandra Popa este elevă în clasa a opta şi studiază de aproape patru ani oboiul, iar încă din primul an de studiu a obţinut premii la olimpiade şi concursuri.

"Mie tata mi-a spus despre oboi, eu voiam să fac pian, dar n umai erau locuri şi atunci am ales un instrument de suflat... Când am cunoscut oboiul mi s-a părut interesant, e foarte frumos, poţi să scoţi foarte multe sunete dintr-un instrument atât de mic. La primul concert m-am prezentat la şcoală, la Oboi Fest, apoi mi-a plăcut din ce în ce mai mult şi am făcut mai mult oboi decât pian pentru că m-am îndrăgostit de oboi şi chiar din clasa a cincea de când m-am înscris la acest instrument am mers la olimpiada regională de oboi de la Tulcea şi acolo am obţinut premiul doi, în 2015, iar în 2017, la Olimpiada Naţională am luat premiul trei. Am mai participat şi la concursuri internaţionale de tinere talente şi la concursul naţional de interpretare 'Iosif Sava'", spune Maria Ruxandra Popa, în vârstă de 13 ani.

Ea spune că se pregăteşte de două ori pe săptămână la şcoală, dar după ore şi uneori chiar duminica vine la şcoală pentru că la olimpiadă trebuie un repertoriu foarte puternic. Adolescenta adaugă că deocamdată se pregăteşte pe instrumentul de la şcoală, nu are oboiul ei, dar speră să îl aibă într-o zi.

"Eu merg şi la canto şi acolo am obţinut premii, am fost şi la un concurs la Viena, particip şi la 'Vocea României' unde mă voi prezenta în finală, am întâlnit oameni cu o carieră frumoasă, cred că activitatea mea în viaţă va fi dedicată muzicii, sper să fac Conservatorul pentru că îmi place, îmi place foarte mult muzica şi nu m-aş vedea făcând altceva. Trebuie să munceşti foarte mult ca să ajungi undeva sus. Mă văd lucrând într-o orchestră, dar aş vrea să mă afirm şi individual", a mai declarat Maria Ruxandra Popa.
Foto: (c) Camelia Bigan / AGERPRES


Cele două eleve cu premii la concursurile de gen şi la olimpiadele naţionale de interpretare la oboi se pregătesc la clasa profesoarei Mariana Iliescu şi a profesoarei de pian şi corepetitor Daniela Cioacă, care au pregătit generaţii întregi de elevi din Giurgiu

"Am pregătit elevi care au îmbrăţişat cariera artistică, Magdalena Pârvan care este solistă la Opereta din Bucureşti, am doi foşti elevi, Bică Mihai şi Bică Dragoş pe care i-am pregătit la clarinet şi acum sunt colegi cu mine, mai am un elev care e terminat Conservatorul tot la clarinet, Bogdan Paştiu care a fost profesor şi acum cântă într- o formaţie de jazz la Bucureşti, mai este un tânăr care a ajuns medic în SUA, dar are şi concerte cu formaţia lui. Oboiul este o materie opţională şi cred că fiecare profesor ar trebui să aibă o determinare a lui personală ca să îi determine şi pe copii să se îndrăgostească de materia pe care o predau", a declarat Mariana Iliescu.

Ea adaugă că în prezent tot mai puţini copii din România aleg să studieze oboiul şi mult mai rar sunt întâlnite fete care să prefere să cânte la acest instrument.
Foto: (c) Camelia Bigan / AGERPRES


Deşi ar putea aspira deja la o carieră însemnând colaborări cu orchestre internaţionale, cele două fete spun că îşi iubesc ţara în care s-au născut şi ar vrea să rămână aici după terminarea studiilor pentru că România nu se poate schimba singură, are nevoie de oameni care să o schimbe.

"La terminarea studiilor vreau să rămân în ţară, aici am familia, prieteni la care nu vreau să renunţ. Am totul!", spune Cătălina Ioana Nan.

Colega ei adaugă că nu prea îi înţelege pe oamenii deştepţi care ar putea să schimbe România, dar care pleacă din ţară. "Oamenii care pleacă, oameni deştepţi care ar putea să schimbe România mi se par cam laşi, nu ştiu de ce! Într-adevăr poate acolo sunt condiţii mai bune, învaţă mai bine, este un sistem mult mai bun, dar e ţara noastră până la urmă, ne-am născut în România şi aici trebuie să trăim, să o facem mai bună pentru că România nu se poate schimba de una singură, trebuie ca noi, oamenii, să o schimbăm!", a încheiat Maria Ruxandra Popa.

Foto: (c) Camelia Bigan / AGERPRES

Oboiul face parte din familia instrumentelor pentru suflat şi se diferenţiază prin forma sa conică şi faptul că are ancie dublă.

Instrumentul are o lungime de 65 de centimetri, iar prin sistemul complex de clape se poate asemăna şi cu un registru de orgă cu tuburi. Pentru a sufla în oboi şi a reda notele muzicale dorite este nevoie ca interpretul să aibă o anumită forţă, dar şi tehnică a eliberării aerului, de aceea este ales mai mult de băieţi şi mai puţine fete să încumetă să studieze acest instrument.

Oboiul se foloseşte ca instrument care dă tonul în orchestra simfonică, toate celelalte instrumente realizând acordajul după oboist. AGERPRES / (A - autor: Camelia Bigan, editor: Marius Frăţilă, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 26

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 23-05-2025 21:35

Ministerul Educației și Cercetării anunță că 'urmărește cu atenție' situația studenților români de la Universitatea Harvard

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat, vineri, că 'urmărește cu atenție' situația studenților români de la Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii. 'Ministerul Educației și Cercetării este informat cu privire la decizia Administrației SUA de a revoca certificarea programului Universității Harvard pentru studenți inte

Educatie - Stiinta 23-05-2025 21:30

ANC s-a pronunțat la Bruxelles pentru un program european de cercetare mai concentrat și cu un impact mai mare

Președintele Autorității Naționale pentru Cercetare (ANC), Andrei Alexandru, s-a pronunțat vineri, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene - Competitivitate - cercetare și spațiu (COMPET) desfășurată la Bruxelles, pentru un program european de cercetare mai simplu, mai concentrat și cu un impact mai mare. Potrivit unui comunicat al ANC, angajamentul Rom&acir

Educatie - Stiinta 23-05-2025 19:17

Vâlcea: Aproape 2.000 de elevi au venit la târgul ofertelor educaționale ale liceelor din județ

Aproape 2.000 de elevi din tot județul au participat vineri, în Râmnicu Vâlcea, la târgul de oferte educaționale pentru admiterea în clasa a IX-a, eveniment organizat de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) cu scopul de a-i ajuta pe cei care termină clasa a VIII-a să își aleagă școala potrivită pentru continuarea studiilor.

Educatie - Stiinta 23-05-2025 19:05

REPORTAJ Covasna: Protest al părinților, elevilor și dascălilor de la singurul liceu de limbă română din Sfântu Gheorghe

'Nu vă pasă!', 'Vă bateți joc de noi', 'Ne-ați mințit și ne-ați umilit', 'Rușine să vă fie!' - au fost câteva dintre scandările de vineri, în fața Primăriei Sfântu Gheorghe, ale aproape 150 de elevi, părinți și cadre didactice de la Colegiul Național 'Mihai Viteazul' din municipiu, care au ieșit să protesteze

Educatie - Stiinta 23-05-2025 14:35

Universitatea din București va scoate la concurs în această vară aproximativ 8.300 de locuri la buget

Universitatea din București va scoate la concurs pentru sesiunea de vară a admiterii aproape 8.300 de locuri la buget. Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, pentru programele de licență, masterat și doctorat, sesiunea de vară a concursului de admitere la facultățile UB se desfășoară în perioada 1 - 25 iulie 2025, iar data-limită de afișare a r

Educatie - Stiinta 23-05-2025 10:58

Astrofest, festival de știință, astronomie și explorare spațială, în Parcul Crângași

Parcul Crângași devine sâmbătă centrul aventurilor științifice, cu roboți umanoizi, experimente live și observații astronomice spectaculoase prin telescoape gigantice, la Astrofest, cel mai mare festival de știință, astronomie și explorare spațială din România, organizat cu sprijinul Autorității Naționale pentru Cercetare. Po

Educatie - Stiinta 23-05-2025 05:00

Începe a doua etapă de înscriere în învățământul primar

Cea de-a doua etapă de înscriere în învățământul primar începe vineri și se încheie pe 29 mai, prevede calendarul aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. În această etapă se depun/transmit cererile-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție

Educatie - Stiinta 22-05-2025 21:50

Gorj: Universitatea 'Constantin Brâncuși' anunță un număr record de locuri fără taxă pentru sesiunea 2025-2026

Universitatea 'Constantin Brâncuși' (UCB) din Târgu Jiu anunță un număr record de locuri fără taxă pentru sesiunea de admitere 2025-2026. Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de purtătorul de cuvânt al instituției de învățământ superior, Iulian Țimpea, pentru studiile universitare de licență, UC

Educatie - Stiinta 22-05-2025 20:58

Ministrul Educației: Vor fi elaborate mecanisme pentru combaterea pseudoștiinței

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, joi, că vor fi elaborate mecanisme privind combaterea pseudoștiinței în învățământul preuniversitar, dar și în cel superior. 'Dacă văd că cineva abordează sau aduce aspecte de pseudoștiință în componenta de educație, ministerul nu are mecanismele prin care să controle

Educatie - Stiinta 22-05-2025 20:41

Ministrul Educației a semnat ordinul privind 'butonul roșu' din școli

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat că a semnat joi ordinul privind 'butonul roșu' prin care se semnalează aspectele problematice din școli precum agresivitatea, bullying-ul și consumul de droguri, alături de alte comportamente care încalcă regulamentele unităților de învățământ. 'Astăzi am însemnat și

Educatie - Stiinta 22-05-2025 05:45

Forum astronomic româno-chilian - joi, în Aula Academiei Române

Aula Academiei Române va găzdui joi un forum privind provocările astronomiei contemporane în societate și experiența chiliană în domeniu, în cadrul căruia vor fi abordate subiecte actuale legate de spațiul din proximitatea Terrei, sateliți artificiali, protecția cerului nocturn și protecția planetei împotriva riscurilor naturale.

Educatie - Stiinta 21-05-2025 16:56

Sibiu: Universitatea 'Lucian Blaga' anunță că nu va mai colabora cu actorul Mihai Mălaimare în urma declarațiilor acestuia

Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu (ULBS) a anunțat miercuri, că nu va mai colabora cu actorul Mihai Mălaimare, din cauza 'discursului său extremist', fiind retras de la finanțare un proiect desfășurat în colaborare cu acesta, potrivit unui comunicat de presă. 'Consiliului de Administrație al Universității 'Lucian Blaga' d

Educatie - Stiinta 21-05-2025 16:38

Tulcea: Ateliere de scriere creativă și responsabilă, în școlile din Deltă

Copiii implicați în proiectul în urma căruia vor scrie primele ecomonografii ale unor localități din Delta Dunării vor avea luna viitoare o tabără în rezervație, după ce până în prezent au fost implicați în ateliere de autorat susținute de reprezentanți ai Asociației pentru Promovarea Educației Deschise (APED), în cadrul unui proiect

Educatie - Stiinta 21-05-2025 12:57

Ministrul Educației: Posturile care sunt scoase la concurs de școli trebuie raportate la minister

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a precizat miercuri că posturile care sunt scoase la concurs în școli trebuie să fie anunțate public și raportate la minister. 'Posturile care sunt scoase la concurs de școli vor trebui anunțate public și raportate la minister. Nu face școala de capul ei ce dorește, ascunde posturi, fa

Educatie - Stiinta 21-05-2025 12:50

Ministrul Educației: Democrație fără partide nu există; chiar dacă merg prost, nu trebuie să se renunțe la ele

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat miercuri că mecanismele democratice sunt reprezentate de partide și chiar dacă partidele 'merg prost', nu trebuie să se renunțe la ele. El a spus într-o conferință de presă că așteaptă de la 'independenți care au reușit să bată partide' să restabilească credibili