REPORTAJ Mureş: Ana Florea, elevă cu media 10 la Evaluarea naţională şi prima din ţară la Limba Latină

Eleva Ana Florea, din clasa a IX-a C a Colegiului Naţional "Alexandru Papiu Ilarian" din Târgu Mureş, este unul dintre absolvenţii care a reuşit să obţină media 10 la examenul de Evaluare Naţională şi, pe lângă această performanţă, a câştigat şi Olimpiada Naţională de Limba Latină.
Profesorii susţin că deşi Ana Florea este acum la profilul de ştiinţele naturii, adică unul real, este foarte bună la disciplinele umaniste, cum ar fi Româna şi Latina, şi că valoarea ei în acest domeniu a fost confirmată nu doar prin faptul că este prima din ţară la Limba Latină, ci şi prin menţiunea obţinută la Olimpiada Naţională "Lectura ca abilitate de viaţă".
Cu modestie, Ana Florea ne-a spus că atribuie performanţele sale la examenul de Evaluare Naţională unor valori ca "responsabilitatea şi ambiţia", inoculate tot la Colegiul Naţional "Al. Papiu Ilarian", unde a învăţat şi în ciclul gimnazial.
"Acest colegiu este un mediu ce mi-a inoculat aceste valori esenţiale încă de când am păşit pentru prima dată în această şcoală şi de-a lungul anilor de gimnaziu mi-a potenţat aceste calităţi, care consider că, dacă nu sunt native, trebuie cultivate. Nu am crezut, sincer, nicio clipă că aş ajunge la acest rezultat, dar ambiţia a fost mereu un 'ac de siguranţă' de care nu m-am desprins, iar ca estimare a timpului acordat, pentru mine a variat destul de mult de la o zi la alta, de la o perioadă la alta, dar aş spune că pentru a performa onorabil un minimum de 3-4 ore de lucru intens este necesar. Alegerea să continui să studiez la Papiu nu mi-a dat bătăi de cap, ştiam că nu vreau să-mi schimb epitetul onorabil de 'papiist', dar în schimb alegerea profilului a fost ceva mai dificilă. Am pendulat între matematică-informatică, ştiinţele naturii şi totuşi, deşi excelez în domeniul umanist, nu am luat în considerare profilul de ştiinţe sociale pentru că mi-ar limita substanţial opţiunile de viitor şi sunt încă indecisă, dar probabil voi avea nevoie de 'substratul' de matematică", a declarat, pentru AGERPRES, Ana Florea.
Eleva a spus că profilul de ştiinţele naturii i se pare cel mai echilibrat, întrucât îl vede ca pe o cale de mijloc în raport cu gradul de solicitare al materiilor reale şi libertatea de dezvoltare colaterală a pasiunilor, fapt ce îi poate deschide un orizont larg de posibilităţi şi îi poate dezvolta capacităţile analitice.
Ana ne spune că decizia sa de participa la Olimpiada Naţională de Limba Latină a fost una spontană, că nu s-a gândit înainte la o astfel de competiţie, însă e foarte fericită că a răspuns pozitiv acestei propuneri.
"Eram pasionată de dinainte de mitologie, care constituie jumătate din subiect şi a fost probabil factorul care m-a îndemnat iniţial să particip, deoarece ilustrează conceptele filosofice antice atât de avansate pentru acea vreme. Eu, ca elevă, eram conştientă de faptul că nu se învaţă precum celelalte limbi de circulaţie internaţională, pentru a fi vorbită în mod activ, ci în scopuri academice. Acum realizez câte legături etimologice şi culturale pot să alcătuiesc datorită acestui fundament pe care mi l-am însuşit. Şi plăcerea mea a fost mereu să ştiu cât mai mult, să fiu curioasă în mai multe domenii, dar mai ales să aduc mereu în ecuaţie referinţe culturale şi aici cred că e marele bonus al olimpiadei. Aceasta a fost şi o provocare logică, totodată, deşi văzută prin prisma acestei laturi de 'homo humanus' căreia îi aparţine şi este într-adevăr o limbă mai dificilă decât cele pe care le studiez la şcoală momentan deoarece fiecare cuvânt trebuie trecut printr-o serie de filtre gramaticale. La sfârşit, propoziţia şi, implicit, textul impus erau un puzzle ce îmi dădea o imensă satisfacţie cognitivă, cu toate că o traducere perfectă este greu tangibilă. Această experienţă şi pregătirea au fost un dulce efort, aş spune, pentru că nu am simţit nicio clipă că fac ceva ce nu doresc, din contră, a fost o plăcere", a subliniat Ana Florea.
Pentru această performanţă "subsumată cu momente frumoase", Ana Florea i-a mulţumit în special profesoarei sale, Ioana Zidărescu, care a sprijinit-o şi inspirat-o în această direcţie.
"Am reuşit să ajung la acest nivel cum este şi normal, prin multă muncă, aspiraţie, dar factorul cel mai important este pasiunea şi nu mă imaginez performând pe un domeniu din care lipeşte aceasta. Din punct de vedere al carierei pe care doresc să o urmez, privesc această olimpiadă ca pe un frumos edificiu, o dovadă a faptului că am capacitatea de a realiza performanţe, dar nu îndeosebi ca pe ceva ce îmi desemnează în mod special intenţiile de viitor. Doresc, desigur, ca ceea ca voi alege să cumuleze aceste cunoştinţe şi sunt interesată de filiera aceasta istorică", a precizat eleva.
Ana este convinsă că pasiunea este un important factor în ecuaţia finală a succesului şi crede că firea sa curioasă, stimulată de provocări şi dificultăţi, au făcut diferenţa dintre ea şi colegii săi. "Am avut în vara aceasta o tangenţă, poate întâmplătoare, în tabăra olimpicilor în care am avut onoarea de a fi invitată, cu câştigătorul premiului 2, iar această întâlnire mi-a confirmat că pasiunea e într-adevăr cheia, pentru că elevii de acest gen au în firea lor, insuflat, acest fel de a fi, distinct, această ambiţie ardentă", mărturiseşte ea.
Ana Florea adaugă că lectura este, de asemenea, o mare pasiune de a sa, care i-a "conturat stilul de a scrie, de a gândi şi implicit capacitatea de a alcătui liante culturale".
"Cred că, până la urmă, cheia educaţiei este cititul. În materie de gusturi, în acest domeniu, sunt destul de selectivă şi mi-am format păreri despre lumea literară prin vizionarea documentarelor, lucru care mă ajută mult când îmi aleg următoarea carte", a mai spus eleva.
Ana este o adeptă a literaturii clasice, printre autorii ei preferaţi numărându-se Thomas Mann, Franz Kafka, Albert Camus, Dostoievski, Proust, Flaubert, Tolstoi, Stendhal, dar preferă şi cărţi de specialitate precum istoria, mitologia şi chiar astrofizica. Despre astrofizică, Ana Florea a spus că este o idee dezvoltată la clubul de astrofizică organizat de colega sa de liceu, de asemenea olimpică, din clasa a 12-a, Georgiana Mătieş.
În privinţa viitorului, Ana Florea a spus că deocamdată este "relativ indecisă", dar fiind în clasa a IX-a mai are un pic timp la dispoziţie ca să se decidă.
"Fiind în clasa a IX-a mai am timp să mă decid, dar dacă ar fi să fructific tendinţele mele umaniste, privesc cu interes profiluri de teorie politică din străinătate, care subsumează partea de istorie, filosofie şi, de asemenea, economie, pentru care am nevoie şi de substratul profilului real. Spun străinătate pentru că mi-aş dori să studiez la o universitate bine cotată, care deschide implicit o serie largă de oportunităţi", a conchis Ana Florea. AGERPRES / (A - autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministerul Educației și Cercetării anunță că 'urmărește cu atenție' situația studenților români de la Universitatea Harvard
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat, vineri, că 'urmărește cu atenție' situația studenților români de la Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii. 'Ministerul Educației și Cercetării este informat cu privire la decizia Administrației SUA de a revoca certificarea programului Universității Harvard pentru studenți inte
ANC s-a pronunțat la Bruxelles pentru un program european de cercetare mai concentrat și cu un impact mai mare
Președintele Autorității Naționale pentru Cercetare (ANC), Andrei Alexandru, s-a pronunțat vineri, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene - Competitivitate - cercetare și spațiu (COMPET) desfășurată la Bruxelles, pentru un program european de cercetare mai simplu, mai concentrat și cu un impact mai mare. Potrivit unui comunicat al ANC, angajamentul Rom&acir
Vâlcea: Aproape 2.000 de elevi au venit la târgul ofertelor educaționale ale liceelor din județ
Aproape 2.000 de elevi din tot județul au participat vineri, în Râmnicu Vâlcea, la târgul de oferte educaționale pentru admiterea în clasa a IX-a, eveniment organizat de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) cu scopul de a-i ajuta pe cei care termină clasa a VIII-a să își aleagă școala potrivită pentru continuarea studiilor.
REPORTAJ Covasna: Protest al părinților, elevilor și dascălilor de la singurul liceu de limbă română din Sfântu Gheorghe
'Nu vă pasă!', 'Vă bateți joc de noi', 'Ne-ați mințit și ne-ați umilit', 'Rușine să vă fie!' - au fost câteva dintre scandările de vineri, în fața Primăriei Sfântu Gheorghe, ale aproape 150 de elevi, părinți și cadre didactice de la Colegiul Național 'Mihai Viteazul' din municipiu, care au ieșit să protesteze
Universitatea din București va scoate la concurs în această vară aproximativ 8.300 de locuri la buget
Universitatea din București va scoate la concurs pentru sesiunea de vară a admiterii aproape 8.300 de locuri la buget. Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, pentru programele de licență, masterat și doctorat, sesiunea de vară a concursului de admitere la facultățile UB se desfășoară în perioada 1 - 25 iulie 2025, iar data-limită de afișare a r
Astrofest, festival de știință, astronomie și explorare spațială, în Parcul Crângași
Parcul Crângași devine sâmbătă centrul aventurilor științifice, cu roboți umanoizi, experimente live și observații astronomice spectaculoase prin telescoape gigantice, la Astrofest, cel mai mare festival de știință, astronomie și explorare spațială din România, organizat cu sprijinul Autorității Naționale pentru Cercetare. Po
Începe a doua etapă de înscriere în învățământul primar
Cea de-a doua etapă de înscriere în învățământul primar începe vineri și se încheie pe 29 mai, prevede calendarul aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. În această etapă se depun/transmit cererile-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție
Gorj: Universitatea 'Constantin Brâncuși' anunță un număr record de locuri fără taxă pentru sesiunea 2025-2026
Universitatea 'Constantin Brâncuși' (UCB) din Târgu Jiu anunță un număr record de locuri fără taxă pentru sesiunea de admitere 2025-2026. Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de purtătorul de cuvânt al instituției de învățământ superior, Iulian Țimpea, pentru studiile universitare de licență, UC
Ministrul Educației: Vor fi elaborate mecanisme pentru combaterea pseudoștiinței
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, joi, că vor fi elaborate mecanisme privind combaterea pseudoștiinței în învățământul preuniversitar, dar și în cel superior. 'Dacă văd că cineva abordează sau aduce aspecte de pseudoștiință în componenta de educație, ministerul nu are mecanismele prin care să controle
Ministrul Educației a semnat ordinul privind 'butonul roșu' din școli
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat că a semnat joi ordinul privind 'butonul roșu' prin care se semnalează aspectele problematice din școli precum agresivitatea, bullying-ul și consumul de droguri, alături de alte comportamente care încalcă regulamentele unităților de învățământ. 'Astăzi am însemnat și
Forum astronomic româno-chilian - joi, în Aula Academiei Române
Aula Academiei Române va găzdui joi un forum privind provocările astronomiei contemporane în societate și experiența chiliană în domeniu, în cadrul căruia vor fi abordate subiecte actuale legate de spațiul din proximitatea Terrei, sateliți artificiali, protecția cerului nocturn și protecția planetei împotriva riscurilor naturale.
Sibiu: Universitatea 'Lucian Blaga' anunță că nu va mai colabora cu actorul Mihai Mălaimare în urma declarațiilor acestuia
Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu (ULBS) a anunțat miercuri, că nu va mai colabora cu actorul Mihai Mălaimare, din cauza 'discursului său extremist', fiind retras de la finanțare un proiect desfășurat în colaborare cu acesta, potrivit unui comunicat de presă. 'Consiliului de Administrație al Universității 'Lucian Blaga' d
Tulcea: Ateliere de scriere creativă și responsabilă, în școlile din Deltă
Copiii implicați în proiectul în urma căruia vor scrie primele ecomonografii ale unor localități din Delta Dunării vor avea luna viitoare o tabără în rezervație, după ce până în prezent au fost implicați în ateliere de autorat susținute de reprezentanți ai Asociației pentru Promovarea Educației Deschise (APED), în cadrul unui proiect
Ministrul Educației: Posturile care sunt scoase la concurs de școli trebuie raportate la minister
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a precizat miercuri că posturile care sunt scoase la concurs în școli trebuie să fie anunțate public și raportate la minister. 'Posturile care sunt scoase la concurs de școli vor trebui anunțate public și raportate la minister. Nu face școala de capul ei ce dorește, ascunde posturi, fa
Ministrul Educației: Democrație fără partide nu există; chiar dacă merg prost, nu trebuie să se renunțe la ele
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat miercuri că mecanismele democratice sunt reprezentate de partide și chiar dacă partidele 'merg prost', nu trebuie să se renunțe la ele. El a spus într-o conferință de presă că așteaptă de la 'independenți care au reușit să bată partide' să restabilească credibili