logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Harghita: Festival de astronomie la Miercurea Ciuc, cu expoziţii tematice şi mulţi iubitori ai cerului înstelat

Image Imagine din galeria Agerpres

Mai multe expoziţii tematice, una dintre ele destinată nevăzătorilor, o gală specială şi nume cunoscute ale astronomiei româneşti sunt ingredientele unui festival de astronomie organizat la Miercurea Ciuc de Asociaţia "Ucenicul Astronom", care a luat fiinţă în urmă cu un an, cu scopul de a-i face pe oameni să-şi ridice mai des capul din pământ şi să se uite către cer.

În holul Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc au fost vernisate, vineri, mai multe expoziţii - două de astrofotografie, alte două care au prezentat publicului constelaţiile într-un mod accesibil, precum şi o expoziţie cu descrierea Sistemului Solar şi a legendelor care s-au ţesut în jurul planetelor, încă din cele mai vechi timpuri.

Vizitatorii, de toate vârstele, s-au uitat fascinaţi la imagini şi au ascultat explicaţiile iubitorilor cerului plin de stele.

Expoziţia "Constelaţii tradiţionale româneşti", adusă de la Complexul Astronomic din Baia Mare, este, de fapt, o prezentare audio şi video, cu ajutorul unor monitoare şi a unor căşti, a constelaţiilor tradiţionale româneşti, aşa cum le vedeau străbunii noştri.

"Este vorba despre viziunea ţăranului român asupra cerului, ce au văzut strămoşii noştri deasupra capului, diferit de constelaţiile oficiale. Constelaţiile oficiale sunt în număr de 88, au fost puse pe cer în mare parte de Ptolemeu în secolul al doilea după Hristos. Noi am găsit 39 de constelaţii româneşti, 20 dintre ele coincid cu cele ptolemaice, semn că ţăranul român avea deja cunoştinţe de astronomie. 19 sunt absolut autentice, nu au nici o legătură cu ce a văzut Ptolemeu pe cer. La noi sunt foarte multe constelaţii agricole, constelaţii religioase, constelaţii istorice, cum ar fi 'Gemenii', cărora românii le-au spus 'Romulus şi Remus''', a explicat Ovidiu Ignat, directorul Complexului Astronomic din Baia Mare.

De asemenea, tot specialiştii de la Baia Mare au adus şi expoziţia "Cerul în mânile tale", prin intermediul căreia persoanele nevăzătoare pot descoperi un număr de nouă constelaţii tradiţionale româneşti.

"Pentru a lărgi aria publicului vizitator, ne-am gândit dacă ar fi posibil să-i învăţăm constelaţiile pe cei care nu văd. (...) Pe diagrama tactilă e constelaţia în relief, este scriere în relief, scriere Braille şi este o sferă pe care am încercat să punem cu mărgele cele nouă constelaţii, cum ar arăta ele pe cerul real", a mai spus Ovidiu Ignat.

De altfel, mai multe persoane nevăzătoare au încercat, cu ajutorul ghizilor, să descopere constelaţiile tradiţionale româneşti, iar câţiva elevi aflaţi la festival au experimentat senzaţiile pe care le trăiesc nevăzătorii după ce au fost legaţi la ochi şi au încercat să "vadă" cu ajutorul degetelor.

O altă expoziţie este cea a astrofografului Attila Munzlinger, un medic din localitatea harghiteană Lăzarea, care, aşa cum a mărturisit, s-a îndrăgostit de cer "la cinci anişori când nenea Armstrong a păşit pe Lună şi noi am avut şansa, aici în România, să urmărim în direct toată transmisia".

Pasiunea pentru fotografie a venit în mod firesc, de la tatăl său, care era un cunoscut artist fotograf, iar acum astrofotografiile realizate de dr. Attila Munzlinger sunt foarte apreciate şi premiate.

Spune că este o delectare imensă să privească şi să fotografieze cerul înstelat şi că întotdeauna se încarcă cu energie, chiar dacă stă 5-6 ore în frig.

"Nu mă oboseşte, chiar mă încarcă, dacă pot să stau sub cerul înstelat câteva ore imediat uit de toate problemele şi mă încarc cu energie.Ca medic este foarte important, pentru că în timpul zilei te întâlneşti numai cu suferinţa, cu boala, cu durerile, cu problemele care te încarcă, pe care le iei aşa, cu tine, şi le duci în spate. Sub stele, imediat pot să scapi de această mare suferinţă şi imediat când te uiţi şi mai ales când te gândeşti la spaţiul cosmic şi la univers, întotdeauna toate problemele devin foarte minuscule, ceea ce îţi dă energie, îţi dă încredere în viaţă, în sine", a mai spus dr. Attila Munzlinger.

Un alt nume de renume al astronomiei şi astrofotografiei româneşti, Valentin Grigore, a punctat faptul că astronomia este o stare de spirit, este cea mai însemnată moştenire culturală a omenirii, căreia îi datorăm "de la calendar, până la vorbitul la telefonul mobil", iar evenimentul de la Miercurea Ciuc aduce în faţa publicului partea frumoasă a astronomiei, "fără formule".

"Noi venim aici, în faţa publicului, cu partea frumoasă a atronomiei, lipsită de formule, astronomia aşa cum este ea percepută de omul obişnuit. Pentru că astronomia este o stare de spirit, iar pentru cine vrea să cunoască mai multe, are obiectul de studiu chiar deasupra capului. Din păcate, în era modernă avem poluare luminoasă, este un fenomen care obturează observarea stelelor din oraşe (...) Aici venim cu frumuseţea cerului care găseşte rezonanţă în sufletul oamenilor şi astfel pătrunzi într-un univers şi, de fapt, constaţi că faci parte din el, că omul este ca o legătură dintre pământ şi cer şi, din păcate, această legătură s-a cam rupt în ultimul timp", a afirmat Valentin Grigore, care este preşedinte al Societăţii Astronomice Române de Meteori şi coordonator pentru România al Asociaţiei Mondiale "Astronomi fără frontiere".

Acesta a ţinut să adauge că astronomia uneşte oamenii, înlătură barierele şi frontierele, reprezintă un limbaj comun ş înseamnă "legătura între oameni şi legătura oamenilor cu cerul de deasupra lor".

Valentin Grigore a mai spus că în România există un paradox, acela că astronomia nu se studiază în şcoală, dar ţara noastră are olimpici internaţionali la astronomie, iar rolul asociaţiilor de astronomie şi al pasionaţilor acestei ştiinţe este acela de a umple "această mare mare, mare lipsă în sistemul de învăţământ românesc".

Valentin Grigore este şi un cunoscut astrofotograf, parte din lucrările sale putând fi admirate la festivalul de la Miercurea Ciuc.

 


Sufletul evenimentului de astronomie de la Miercurea Ciuc, care se întinde pe două zile, este Sorin Cosmin Micloş, un tânăr de 35 ani, care lucrează ca impiegat de mişcare la CFR, este pasionat de astronomie de mai bine de 20 ani şi de un an de zile, de când s-a înfiinţat Asociaţia "Ucenicul Astronom", îşi trăieşte visul, acela de a-i învăţa pe oameni să privească mai des către cer.

"Dorim ca oamenii să-şi mai ridice un pic capul din pământ, să se uite un pic în sus şi să vadă care sunt adevăratele valori ale vieţii. Adică nu neapărat trebuie să trăim într-o societate care e predominant condusă de nevoia materială. La urma urmei, suntem nişte fiinţe, avem un timp limitat de trăit pe această planetă şi dacă nu-l trăim şi nu-l încărcăm pozitiv şi să vedem care sunt adevăratele valori, ceea ce facem eu zic că e o umbră la Pământ, risipim timpul degeaba", a declarat Sorin Cosmin Micloş.

În doar un an de zile, alături de prietenii săi la fel de pasionaţi de cerul înstelat, respectiv Sorin Bota, Sergiu Sângeorzan şi Főcze Zsolt Antal, tânărul din Miercurea Ciuc a participat voluntar la sute de ore în care i-au iniţiat în tainele astronomiei pe mai bine de 1.600 de elevi din Harghita, Neamţ, Bacău şi Dâmboviţa.

Pentru anul care vine, cea mai mare dorinţă de membrilor Asociaţiei "Ucenicul Astronom" este să demareze amenajarea unui punct de observaţie astronomică pe vârful Greţeş, din Tomeşti, la graniţă cu Izvoru Mureşului, acolo unde copiii să poată vedea cu ochii lor ceea ce învaţă la orele de astronomie.

Festivalul de astronomie de la Miercurea Ciuc se va încheia, sâmbătă, cu o gală organizată la cinematograful din oraş, unde iubitorii acestei ştiinţe sunt aşteptaţi cu mai multe prezentări deosebite.

 

AGERPRES / (A - AS - autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 31

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 23-05-2025 21:35

Ministerul Educației și Cercetării anunță că 'urmărește cu atenție' situația studenților români de la Universitatea Harvard

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat, vineri, că 'urmărește cu atenție' situația studenților români de la Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii. 'Ministerul Educației și Cercetării este informat cu privire la decizia Administrației SUA de a revoca certificarea programului Universității Harvard pentru studenți inte

Educatie - Stiinta 23-05-2025 21:30

ANC s-a pronunțat la Bruxelles pentru un program european de cercetare mai concentrat și cu un impact mai mare

Președintele Autorității Naționale pentru Cercetare (ANC), Andrei Alexandru, s-a pronunțat vineri, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene - Competitivitate - cercetare și spațiu (COMPET) desfășurată la Bruxelles, pentru un program european de cercetare mai simplu, mai concentrat și cu un impact mai mare. Potrivit unui comunicat al ANC, angajamentul Rom&acir

Educatie - Stiinta 23-05-2025 19:17

Vâlcea: Aproape 2.000 de elevi au venit la târgul ofertelor educaționale ale liceelor din județ

Aproape 2.000 de elevi din tot județul au participat vineri, în Râmnicu Vâlcea, la târgul de oferte educaționale pentru admiterea în clasa a IX-a, eveniment organizat de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) cu scopul de a-i ajuta pe cei care termină clasa a VIII-a să își aleagă școala potrivită pentru continuarea studiilor.

Educatie - Stiinta 23-05-2025 19:05

REPORTAJ Covasna: Protest al părinților, elevilor și dascălilor de la singurul liceu de limbă română din Sfântu Gheorghe

'Nu vă pasă!', 'Vă bateți joc de noi', 'Ne-ați mințit și ne-ați umilit', 'Rușine să vă fie!' - au fost câteva dintre scandările de vineri, în fața Primăriei Sfântu Gheorghe, ale aproape 150 de elevi, părinți și cadre didactice de la Colegiul Național 'Mihai Viteazul' din municipiu, care au ieșit să protesteze

Educatie - Stiinta 23-05-2025 14:35

Universitatea din București va scoate la concurs în această vară aproximativ 8.300 de locuri la buget

Universitatea din București va scoate la concurs pentru sesiunea de vară a admiterii aproape 8.300 de locuri la buget. Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, pentru programele de licență, masterat și doctorat, sesiunea de vară a concursului de admitere la facultățile UB se desfășoară în perioada 1 - 25 iulie 2025, iar data-limită de afișare a r

Educatie - Stiinta 23-05-2025 10:58

Astrofest, festival de știință, astronomie și explorare spațială, în Parcul Crângași

Parcul Crângași devine sâmbătă centrul aventurilor științifice, cu roboți umanoizi, experimente live și observații astronomice spectaculoase prin telescoape gigantice, la Astrofest, cel mai mare festival de știință, astronomie și explorare spațială din România, organizat cu sprijinul Autorității Naționale pentru Cercetare. Po

Educatie - Stiinta 23-05-2025 05:00

Începe a doua etapă de înscriere în învățământul primar

Cea de-a doua etapă de înscriere în învățământul primar începe vineri și se încheie pe 29 mai, prevede calendarul aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. În această etapă se depun/transmit cererile-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție

Educatie - Stiinta 22-05-2025 21:50

Gorj: Universitatea 'Constantin Brâncuși' anunță un număr record de locuri fără taxă pentru sesiunea 2025-2026

Universitatea 'Constantin Brâncuși' (UCB) din Târgu Jiu anunță un număr record de locuri fără taxă pentru sesiunea de admitere 2025-2026. Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de purtătorul de cuvânt al instituției de învățământ superior, Iulian Țimpea, pentru studiile universitare de licență, UC

Educatie - Stiinta 22-05-2025 20:58

Ministrul Educației: Vor fi elaborate mecanisme pentru combaterea pseudoștiinței

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, joi, că vor fi elaborate mecanisme privind combaterea pseudoștiinței în învățământul preuniversitar, dar și în cel superior. 'Dacă văd că cineva abordează sau aduce aspecte de pseudoștiință în componenta de educație, ministerul nu are mecanismele prin care să controle

Educatie - Stiinta 22-05-2025 20:41

Ministrul Educației a semnat ordinul privind 'butonul roșu' din școli

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat că a semnat joi ordinul privind 'butonul roșu' prin care se semnalează aspectele problematice din școli precum agresivitatea, bullying-ul și consumul de droguri, alături de alte comportamente care încalcă regulamentele unităților de învățământ. 'Astăzi am însemnat și

Educatie - Stiinta 22-05-2025 05:45

Forum astronomic româno-chilian - joi, în Aula Academiei Române

Aula Academiei Române va găzdui joi un forum privind provocările astronomiei contemporane în societate și experiența chiliană în domeniu, în cadrul căruia vor fi abordate subiecte actuale legate de spațiul din proximitatea Terrei, sateliți artificiali, protecția cerului nocturn și protecția planetei împotriva riscurilor naturale.

Educatie - Stiinta 21-05-2025 16:56

Sibiu: Universitatea 'Lucian Blaga' anunță că nu va mai colabora cu actorul Mihai Mălaimare în urma declarațiilor acestuia

Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu (ULBS) a anunțat miercuri, că nu va mai colabora cu actorul Mihai Mălaimare, din cauza 'discursului său extremist', fiind retras de la finanțare un proiect desfășurat în colaborare cu acesta, potrivit unui comunicat de presă. 'Consiliului de Administrație al Universității 'Lucian Blaga' d

Educatie - Stiinta 21-05-2025 16:38

Tulcea: Ateliere de scriere creativă și responsabilă, în școlile din Deltă

Copiii implicați în proiectul în urma căruia vor scrie primele ecomonografii ale unor localități din Delta Dunării vor avea luna viitoare o tabără în rezervație, după ce până în prezent au fost implicați în ateliere de autorat susținute de reprezentanți ai Asociației pentru Promovarea Educației Deschise (APED), în cadrul unui proiect

Educatie - Stiinta 21-05-2025 12:57

Ministrul Educației: Posturile care sunt scoase la concurs de școli trebuie raportate la minister

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a precizat miercuri că posturile care sunt scoase la concurs în școli trebuie să fie anunțate public și raportate la minister. 'Posturile care sunt scoase la concurs de școli vor trebui anunțate public și raportate la minister. Nu face școala de capul ei ce dorește, ascunde posturi, fa

Educatie - Stiinta 21-05-2025 12:50

Ministrul Educației: Democrație fără partide nu există; chiar dacă merg prost, nu trebuie să se renunțe la ele

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat miercuri că mecanismele democratice sunt reprezentate de partide și chiar dacă partidele 'merg prost', nu trebuie să se renunțe la ele. El a spus într-o conferință de presă că așteaptă de la 'independenți care au reușit să bată partide' să restabilească credibili