logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Burduja: Voi fi prezent la moțiunea de astăzi; am multe să spun și să prezint

Imagine din galeria Agerpres

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că va fi prezent luni la moțiunea depusă împotriva sa la Senat de AUR-POT-SOS, deoarece are multe de spus și de prezentat.

'De ce s-au săturat românii de politică? Pentru că e prea multă mizerie, minciuni cât cuprinde și forme fără fond. În episodul de astăzi, moțiunea depusă de AUR-POT-SOS la Senat împotriva mea. Le transmit izolaționiștilor să stea liniștiți și să ia o pauză de la dezinformările toxice. Voi fi prezent la moțiunea de astăzi. Am multe să spun și să prezint. E o nouă ocazie de a arăta cum arată munca reală, pentru România puternică, independentă energetic, eliberată din șantajul energetic de la Est. Știu, pentru unii gazul rusesc înseamnă bani și influență. Pentru mine, înseamnă o vulnerabilitate critică de securitate pentru România și voi lupta până la capăt să nu depindem noi de alții. Eventual, să depindă alții de noi. Munca reală pentru români și România nu e despre circ pe rețelele sociale, este despre proiecte, investiții, megawați noi pentru sistemul energetic și gaz în plus pentru români și economie', a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

El a subliniat că va fi prezent la dezbaterea moțiunii din respect pentru instituția Parlamentului și pentru cetățeni.

'Nu vin astăzi în Senatul României pentru a-i convinge pe izolaționiști de ceva. Vin din respect pentru fiecare cetățean din țara noastră și pentru instituția Parlamentului României', a punctat Burduja.

Senatul dezbate și votează luni moțiunea simplă împotriva ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

Moțiunea intitulată 'Ministrul Energiei - un lider fără direcție, între promisiuni verzi și realități gri' a fost depusă pe 26 martie în plen de liderul senatorilor AUR, Petrișor Peiu. Cei 45 de semnatari ai moțiunii (28 senatori AUR, 10 SOS. România și 7 POT) susțin că 'domeniul Energiei, vital pentru orice țară, reprezintă o pălărie prea mare pe capul ministrului Burduja' și solicită demisia acestuia, acuzând 'o gestionare dezastruoasă, care ne-a costat scump'.

'România se confruntă cu un deficit cronic de capacități de producție a energiei electrice. Domnul Burduja a admis public această problemă, dar faptele sale nu s-au ridicat, nici pe departe, la nivelul declarațiilor. Proiectele menite să crească producția au fost prioritizate greșit, iar cele care se puteau realiza cu ușurință și cheltuială minimă au fost blocate de lipsa voinței politice. Simplu spus, ministrul Burduja a preferat să semneze atribuiri directe în valoare de multe miliarde de euro, fără transparența asociată unei licitații publice, ignorând cu desăvârșire proiecte mai ușor și mai rapid de realizat și, mai ales, cu necesar de finanțare mult mai mic', se arată în textul moțiunii.

Ministrul Burduja mai este acuzat de 'alocarea arbitrară a resurselor publice unor companii private, fără proceduri competitive' și de 'gestionarea defectuoasă a fondurilor europene și naționale'.

Senatorii AUR, SOS România și POT se mai referă la 'incapacitatea ministerului de a reduce costurile energiei electrice pentru populație și pentru sectorul industrial'.

'În nenumărate rânduri, ministrul Burduja a rostogolit ideea că România are unul dintre cele mai mici prețuri la electricitate din Uniunea Europeană. Dar, iată, și realitatea: în ultima statistică publicată de Eurostat, care prezintă prețurile pentru primul semestru din 2024, România are al patrulea cel mai mare preț la electricitate pentru gospodării, aproape dublu față de statele învecinate - Ungaria, Bulgaria, Serbia - țări care nu beneficiază de asemenea abundență a resurselor energetice precum România', se mai arată în documentul citat.

Semnatarii moțiunii consideră că 'în fruntea Ministerului Energiei este o persoană care și-a construit imaginea pe promisiuni mari, dar ale cărei decizii sunt un haos total'.

'La începutul mandatului, domnul Sebastian Burduja poza în mare susținător al energiei verzi. Ne vorbea despre viitorul sustenabil al României, despre investiții masive în regenerabile și eficiență energetică. (...) A urmat o răsturnare de poziție la 180 de grade. În ianuarie 2025, același ministru care promova 'energia verde' a început să atace tranziția energetică. De la 'investim în viitor' a trecut brusc la 'această terapie șoc verde trebuie să înceteze'. Mai mult decât atât, anunță un raport despre 'efectele negative' ale Green Deal și propune un 'Smart Deal', fără să explice concret ce înseamnă asta', subliniază aceștia.

În opinia senatorilor AUR, SOS România și POT, ministrul Burduja este 'incapabil să asigure stabilitatea sistemului energetic, nepăsător la problemele grave din domeniu și incoerent în decizii'.

'De la criza extracției gazelor din depozite în plină iarnă, la privatizări dubioase și schimbări bruște de poziție privind tranziția energetică, Sebastian Burduja a demonstrat că nu are viziunea, fermitatea și competența necesare pentru a conduce Ministerul Energiei. Lipsa de strategie și de asumare, dublată de o inconsecvență periculoasă, nu mai poate continua. România nu își permite să plătească prețul greșelilor sale. Pentru toate motivele expuse mai sus, vă solicităm demisia ministrului Energiei, Sebastian Burduja', cer semnatarii moțiunii. AGERPRES/(AS-redactor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 145

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 01-04-2025 18:33

Ministrul Mediului: Undă verde pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică Cerna - Belareca

Acordul de mediu pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică Cerna - Belareca a fost emis marți, a anunțat ministrul Mediului, Mircea Fechet. 'Undă verde pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică Cerna - Belareca, un proiect care face parte din pachetul de investiții strategice care pun România pe dr

Economic 01-04-2025 18:00

Fenomenul șomajului în rândul tinerilor în România ia amploare; este nevoie de o politică socială și economică dedicată tinerilor (raport)

România a devenit țara din UE cu cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani (26,3%), conform datelor Eurostat din decembrie 2024, astfel că țara noastră a depășit state precum Spania și Grecia, unde șomajul în rândul tinerilor a fost mereu o problemă constantă, se arată în Monitorul Social, un proiect al Fundaț

Economic 01-04-2025 17:03

Consumul de bere la terasă rămâne scăzut în România; un factor important, puterea redusă de cumpărare a populației

Consumul de bere la draft a crescut cel mai mult anul trecut, respectiv cu 13%, față de 2023, însă România se află în continuare sub vârful pe care l-a avut 'în perioada de glorie' din 2008, puterea scăzută de cumpărare a populației fiind unul din factorii care au dus la această situație. De altfel, î

Economic 01-04-2025 16:34

Piața asigurărilor din România a crescut cu 11% în 2024, la 23,4 miliarde lei

Piața asigurărilor din România a înregistrat, în 2024, un volum total al primelor brute subscrise de 23,4 miliarde lei, în creștere cu 11% față de anul anterior, potrivit unui raport publicat marți de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Conform sursei citate, ponderea asigurărilor generale în total subsc

Economic 01-04-2025 15:09

Comănescu (Consiliul Concurenței): Înțeleg tentația ca un monopolist să-și încurajeze companiile din grup, dar îl sfătuiesc să nu facă asta

Tentația ca un monopolist să-și încurajeze companiile din grup este mare, dar totuși îl sfătuiesc să nu facă acest lucru, pentru că poate să contravină legislației pe concurență, a declarat, marți, la o dezbatere despre rolul sectorului energetic în dezvoltarea economică a României, Adrian Comănescu, membru al boardului Consiliului Concurenței

Economic 01-04-2025 14:45

Lorant Antal: Rețelele de distribuție au fost dintotdeauna în urma economiei, din nefericire

Rețelele de distribuție nu au fost niciodată cu un pas înaintea economiei, ci dintotdeauna au fost în urmă, a declarat, marți, la o dezbatere despre rolul sectorului energetic în dezvoltarea economică a României, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat, Istvan-Lorant Antal.

Economic 01-04-2025 14:31

Wizz Air a deschis la Băneasa o nouă bază operațională și a prezentat o aeronavă Airbus A321neo de ultimă generație

Wizz Air a prezentat, marți, aeronava Airbus A321neo de ultimă generație, care va deservi baza nou înființată de la Aeroportul Internațional București Băneasa - Aurel Vlaicu, oferind opțiuni de călătorie din Capitală către șapte destinații, a anunțat compania aeriană, într-un comunicat. O aeronavă suplimentară va opera și de pe Aer

Economic 01-04-2025 14:24

Câștigătorul premiului de categoria I la tragerea Loto 6/49 de duminică și-a ridicat câștigul

Câștigătorul premiului de categoria I la tragerea Loto 6/49 de duminică, 30 martie 2025, și-a ridicat câștigul în valoare de 31,56 milioane lei (peste 6,34 milioane de euro), a anunțat marți Loteria Română. 'Un tânăr corporatist de 39 de ani, stângaci, dar nu și în ceea ce privește norocul, s-a pre

Economic 01-04-2025 14:17

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 61,993 miliarde euro, în martie

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României totalizau 61,993 miliarde de euro la finele lunii martie 2025, în scădere cu 0,96% comparativ cu nivelul de 62,593 miliarde de euro înregistrat la 28 februarie 2025, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale, transmis marți AGERPRES. În cursul lunii au avut lo

Economic 01-04-2025 14:15

ASF: Finanțarea cu peste 96 milioane lei a proiectului de transformare digitală a instituției cu fonduri europene a fost aprobată

Finanțarea proiectului de transformare digitală a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), depus în decembrie 2024 în cadrul apelului de proiecte aferent Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (PoCIDIF), a fost aprobată, a anunțat marți instituția. 'Digitalizarea ASF constituie una dintre

Economic 01-04-2025 13:39

Bende Sandor: Repornirea industriei nu se poate face fără energie

O repornire a industriei românești nu se poate face fără energie, iar relansarea economică a României și energia merg oarecum 'mână în mână', a declarat, marți, la o dezbatere despre rolul sectorului energetic în dezvoltarea economică a României, președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, Bende

Economic 01-04-2025 13:37

Curtea de Conturi a României găzduiește cea de-a 16-a întâlnire anuală a Subcomitetului Auditului Performanței al INTOSAI

Curtea de Conturi a României organizează, în perioada 1-2 aprilie 2025, la București, a 16-a întâlnire anuală a Subcomitetului Auditului Performanței (PAS ) al INTOSAI, conform unui comunicat de presă al instituției. Întâlnirea reunește reprezentanți ai instituțiilor supreme de audit (SAI) membre PAS din întreaga lume

Economic 01-04-2025 13:33

Șeful ANRE: Luăm în considerare eliminarea Avizului Tehnic de Racordare pentru o reducere a birocrației

Autoritățile analizează o nouă modificare a Regulamentului de racordare la rețea, pentru eliminarea Avizului Tehnic de Racordare, potrivit președintelui Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu. 'Din punctul de vedere al autorității de reglementare, această rată de rentabilitate trebuie să țină cont de nivel

Economic 01-04-2025 12:54

Burduja: Lucrăm la o definiție clară pentru consumatorul vulnerabil și direcționarea sprijinului către acei consumatori după 1 iulie

România își păstrează obiectivul de a-i proteja pe românii aflați în sărăcie energetică și tocmai de aceea Ministerul Muncii și-a asumat să avem o definiție clară a acestui tip de consumator, a declarat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Guvernul României a extins schema de compensare-plafonare tocmai ținând

Economic 01-04-2025 12:21

Creșterea prețurilor și posibilele măsuri punitive din partea SUA ar putea afecta economia românească (analiză)

Creșterea prețurilor și posibilele măsuri punitive din partea SUA ar putea afecta economia românească, în special sectoarele care colaborează strâns cu piața americană, susține Alex Milcev, liderul departamentului de Asistență fiscală și juridică, EY România, într-o analiză. 'În contextul actual al relațiilor comerciale