Prețurile locuințelor și-ar putea încetini ritmul de creștere pe parcursul acestui an (platformă imobiliară)

Majorări ale prețurilor locuințelor vor putea fi observate pe parcursul acestui an, în special în principalele centre urbane ale țării, acolo unde și cererea se menține la un nivel ridicat, dar creșterea va fi, însă, una mai temperată, ritmul înregistrat în 2024 nefiind sustenabil pe termen lung, reiese dintr-o analiză de piață, realizată de o platformă online de imobiliare.
'Apartamentele s-au scumpit la nivel național cu 13% pe parcursul anului trecut. Într-unele dintre marile orașe din țară majorările au depășit, însă, cu mult acest prag. În Brașov, de exemplu, s-a înregistrat un avans la nivelul prețurilor de 20%', arată cercetarea.
Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, prețurile au continuat să crească și în 2025. La începutul lunii martie se putea observa deja un avans cu 4% în prețul solicitat de proprietari și dezvoltatori pentru locuințele scoase la vânzare față de finele lui 2024.
'În marile orașe, unde cererea rămâne ridicată, vom continua să vedem majorări de preț, însă într-un ritm mai moderat, întrucât avansul puternic din 2024 nu este sustenabil pe termen lung. De asemenea, contextul incert contribuie la o temperare a entuziasmului cumpărătorilor. Dar, tocmai aceasta este perioada în care ne putem afla în fața unor oportunități de achiziție', a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro, citat în comunicat.
Totodată, segmentul închirierilor de locuințe are potențialul de a deveni tot mai atractiv.
'Segmentul chiriilor are potențialul de a deveni tot mai puternic în România, odată cu majorarea prețurilor locuințelor și cu interesul în creștere acordat de către dezvoltatori proiectelor de tip buid-to-rent. Această revenire a pieței închirierilor vine după o perioadă în care randamentele obținute de proprietari au scăzut. Chiar dacă nu au rămas pe loc, sumele solicitate chiriașilor au avansat într-un ritm mult mai lent decât prețurile de vânzare ale locuințelor', arată analiza.
Chiriile pentru apartamentele cu 2 camere, cele mai căutate proprietăți în rândul chiriașilor care au și cea mai mare pondere în ofertă, au crescut în ultimul an cu 5%-11% în marile orașe, potrivit celor mai noi date Imobiliare.ro.
Conform sursei citate, investițiile în apartamente pot pierde teren în fața unor instrumente financiare.
'Unii dintre micii investitori care se orientau, până nu de mult, spre realizarea achizițiilor imobiliare cu scopul operării ulterioare a proprietăților în regim hotelier descoperă acum opțiuni prin care își pot maximiza profitul eliminând resursele de timp și de bani implicate în mentenanța și administrarea acestora', mai arată analiza.
Astfel, titlurile de stat au devenit, în ultima perioadă, tot mai atractive. Edițiile Tezaur și Fidelis din acest an au atras sume record. Cu dobânzi anuale avantajoase, de până la 7,95%, și cu un proces simplificat de subscriere, acestea au capacitatea de a deveni un competitor serios pentru investițiile în imobiliare.
'Faptul că o parte dintre investitori se orientează către titluri de stat reduce apetitul investitorilor dar și specula - contractarea off-plan cu scopul revânzării la un preț mai mare. Presiunea pe prețuri scade, piața rezidențială poate deveni mai stabilă și oferă mai mult spațiu cumpărătorilor finali', a explicat Daniel Crainic.
Pe de altă parte, incertitudinile apărute încă de la finele anului trecut pe fondul situației generate de alegerile prezidențiale și-au pus amprenta inclusiv pe evoluția pieței rezidențiale.
'Deși aceasta poate fi o bună perioadă pentru identificarea oportunităților, unii dintre cei care au o nevoie imobiliară optează să rămână în expectativă până la aflarea rezultatelor alegerilor. Le recomandăm celor care își doresc să cumpere o proprietate și au resursele financiare necesare pentru a face acest pas să-și continue căutările chiar și în contextul actual și să nu ezite să facă oferte atunci când găsesc locuințe care le bifează cerințele. Un scenariu poate fi ca rezultatele alegerilor să readucă liniștea, atât în plan politic, cât și social, și să genereze un nou val de interes în rândul cumpărătorilor, la care vor adera cel mai probabil până și cei mai prudenți români. Acesta va duce inevitabil la o creștere a competiției în piață pentru cele mai bune locuințe cu cele mai bune prețuri', susțin reprezentanții Imobiliare.ro.
Potrivit studiului, IRCC urmează să scadă din aprilie, apoi își va menține cel mai probabil nivelul în jurul acestei valori până la finalul anului.
'Reducerea dobânzii-cheie, de la 7% la 6,5%, în vara anului trecut a făcut ca românii care au fost interesați de accesarea unui credit ipotecar în 2025 să se bucure de un IRCC mai mic abia de la începutul acestui an. Discutăm despre o scădere de la 5,99% la 5,66%, ceea ce se traduce în sume puțin mai mari care pot fi accesate cu aceleași venituri', se mai arată în document.
Astfel, o nouă reducere a valorii IRCC, la 5,55%, este așteptată de la începutul lunii aprilie, aceasta având potențialul de a stimula cererea pe toate segmentele pieței rezidențiale. Noua valoare se va menține până la sfârșitul lunii iunie. Cât timp BNR nu va reduce, însă, dobânda-cheie, pe parcursul anului în curs nu vom vedea variații mari ale IRCC, precizează sursa citată.
'Estimăm că nu vor exista reduceri ale dobânzii-cheie cel puțin până în vară, astfel că IRCC se va menține anul acesta în jurul valorii de 5,5%. Este și normal în condițiile în care avem din nou o prognoză de inflație revizuită în creștere față de estimările anterioare, există riscuri provenite dintr-o instabilitate geopolitică și un război comercial, riscuri legate de costurile împrumuturilor externe ale României din cauza rating-urilor negative, un deficit bugetar cu surse incerte de acoperire, iar cursul leu-euro continuă să fie sub presiune. Sunt semnale că după alegeri pot urma creșteri de taxe, care pot genera inflație suplimentară, ceea ce poate încetini și mai tare scăderea dobânzilor', a explicat Dan Niculae, managing director Imobiliare.ro Finance. AGERPRES/(AS - redactor: Nicoleta Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Marcel Boloș: Este esențial ca renegocierea PNRR să se încheie până la finalul lunii mai
Renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și deblocarea integrală a Cererii de Plată 3 sunt priorități imediate pentru a asigura absorbția maximă a fondurilor europene alocate României, susține ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. Acesta a participat luni, alături de echipa tehnică din cad
Românii pot investi începând de luni, 12 mai, în titluri de stat Tezaur
Românii pot investi începând de luni, 12 mai, în titlurile de stat Tezaur, cu maturități de 1, 3 și 5 ani și dobânzi anuale de 6,75%, 7,40%, respectiv, 7,80%, informează Ministerul Finanțelor într-un comunicat transmis AGERPRES. Această ediție a Programului Tezaur este cea de a cincea ediție din acest an, su
Ministerul Energiei a lansat a doua licitație Schemei de ajutor de stat sub formă de CfD
Ministerul Energiei a lansat cea de-a doua licitație în cadrul Schemei de ajutor de stat sub formă de Contracte pentru Diferență (CfD) pentru susținerea producerii de energie electrică din surse regenerabile - energie eoliană onshore și solară fotovoltaică. Conform unui comunicat al ministerului, în cadrul acestei licitații, va fi
Greenpeace: Tribunalul București a hotărât să nu analizeze PUZ-ul pentru Neptun Deep
Tribunalul București a decis să nu analizeze dosarul Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru lucrările onshore din Tuzla, dedicate proiectului Neptun Deep, susțin reprezentanții Greenpeace România după decizia instanței de a respinge pe fond acțiunea organizației de mediu privind blocarea proiectului energetic de la Marea Neagră. 'Tri
Grindeanu: Peste 7.000 de oameni lucrează acum pe șantierele gestionate de UMB; nu există niciun fel de planuri de retragere
Știrea cu privire la blocajele și restructurarea de pe șantierele A8 și A3 ale UMB este ''un caz tipic de fake news'', a afirmat, luni, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, la ceremonia de semnare a contractului pentru proiectarea și execuția lotului 2 al Centurii Metropolitane Cluj (Gilău - A3 - Cluj- Napoca - Apahida - DX4).
Grindeanu: Îndemnul meu pentru ministrul care va veni este să aibă ca principală preocupare finanțarea proiectelor
Finanțarea proiectelor aflate în derulare la Ministerul Transporturilor va trebui să fie principala preocupare a oricărui ministru care vine în locul meu, în acest moment noi fiind undeva la o contractare de 300%, deci supracontractare, a transmis, luni, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, la ceremonia de semnare a contractului pe
Burduja: Tribunalul București a respins pe fond acțiunea Greenpeace de blocare a proiectului Neptun Deep
Tribunalul București a respins pe fond acțiunea Greenpeace de a bloca proiectul Neptun Deep, iar ONG-ul trebuie să plătească 80.000 de lei dezvoltatorilor Romgaz și OMV Petrom, a anunțat, luni, pe propria pagină de socializare, ministrul
AFM a anulat 'Rabla pentru tractoare' din cauza unor probleme tehnice apărute la aplicația informatică
Administrația Fondului pentru Mediu (ANM) a anulat sesiunea de înscriere în cadrul programului 'Rabla pentru tractoare', destinat producătorilor agricoli - persoane fizice, din cauza unor prob
Burduja: Investițiile fără precedent reprezintă adevăratul suveranism energetic
Investițiile fără precedent reprezintă adevăratul suveranism energetic și există o singură cale pentru independența energetică a României, cât mai departe de ghearele 'experților' în șantaj energetic de la Est, consideră ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Anul trecut, România a devenit în premieră cel mai mare pro
INS: Deficitul comercial a crescut cu 26,9%, în primul trimestru; importurile s-au majorat cu 8,1%, iar exporturile cu 2,7%
Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) a fost, în primul trimestru din acest an, de 8,453 miliarde euro, în creștere cu 26,9% (+1,792 miliarde de euro) decât cel înregistrat în primul trimestru din 2024, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publicate luni. În luna martie 2025, exporturile FOB au însum
Programul 'Rabla pentru tractoare' debutează luni, cu un buget de 500 de milioane de lei
Programul 'Rabla pentru tractoare' demarează luni, iar timp de o săptămână sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii, iar solicitanții pot aplica online, prin intermediul aplicației informatice, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Potrivit sursei citate, aplicația informatică este pusă la dispoziție
Bursa de la București a câștigat aproape 17 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 16,95 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 4,78%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a crescut cu 242,58%, în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capitalizarea bursier
MEDAT: România importă în special din UE și SUA între 20% și 70% din componentele pentru industria de apărare
Ponderea componentelor de import folosite în industria de apărare din România poate varia între 20% și 70%, fiind achiziționate din state membre ale Uniunii Europene, și state terțe, precum SUA, a precizat Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) într-un răspuns la o solicitare a AGERPRES.
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a crescut, în aprilie 2025, cu 7.129 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a fost, în aprilie 2025, de 914.741 persoane, cu 7.129 mai mare în comparație cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de AGERPRES. Dintre aceștia, 828.358 erau pensionari din sistemul public, iar
Report de peste 3,56 milioane de euro la Joker și de 2,69 milioane de euro la Noroc, la tragerile de duminică
Un report de peste 3,56 milioane de euro se înregistrează la categoria I a jocului Joker, în timp ce la Noroc este în joc un report cumulat în valoare de peste 2,69 milioane de euro, informează Loteria Româna. Duminică au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tra