Adrian Voican (ANAT): România are nevoie de 30 de milioane de euro anual pentru promovare turistică

România are nevoie de 30 de milioane de euro anual pentru promovare turistică, iar suma aceasta ar putea veni de la turiști prin introducerea unei taxe de un euro pe noaptea de cazare și nu de la bugetul de stat, a declarat vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Adrian Voican.
'Am spus-o clar: ne trebuie 30 de milioane de euro anual și când spun asta nu spun să ne vină de undeva de la bugetul de stat, pentru că nu au venit niciodată în 35 de ani. Ar trebui să fie un proiect de 150 de milioane (euro n.r.) pe 5 ani, ca să ajungem la niște cifre cheie. Am dat și o soluție. Este simplă. A descoperit-o lumea, nu am descoperit-o noi și am descoperit-o în proiecte comune cu Comisia Europeană și cu OCDE. Un euro pe noaptea de cazare, la 30 de milioane de nopți, se adună 30 de milioane de euro la nivel de stat. Dacă îi luăm de la turist, turistul nu zice ce-ai făcut cu acel euro de la mine? E învățat să plătească 8 euro - 9 euro în capitalele și în orașele turistice internaționale. Nu o să putem să luăm de la buget banii ăștia, avem treabă cu înarmarea, avem treabă cu construcția de autostrăzi, nu avem de unde', a precizat Adrian Voican.
El a adăugat că nici suprataxarea operatorului privat nu mai este o soluție, pentru că acesta 'e cocoșat deja, nici nu mai are pe unde să scoată cămașa', iar cea mai bună soluție este de a decupla cât se poate de mult banii pentru promovare de semnătura politică.
'Nu putem nici să mai punem suprataxe pe operatorul privat, că e cocoșat deja, nici nu mai are pe unde să scoată cămașa. Statul ca să facă rost de mai mulți bani tot a împins salariul minim în sus. (...) Pur și simplu degeaba am recuperat cifrele ca număr de turiști din 2019, pentru că nu reușim să creștem atât de repede veniturile cât să facem față la creșterea de cheltuieli. E chinuială în domeniul turismului, nu e feerie. Și atunci, singura sursă, și nu că suntem noi deștepți, am stat de vorbă și cu cei din alte țări, mult mai deștepți decât noi, care au încercat să facă promovare și au spus: decuplați cât puteți banii pentru promovare de semnătura politică. Nu pot să declupez de tot, dar nici nu trebuie să stea într-un pix politic, pentru că la un moment dat apare o nevoie suplimentară, o grevă a profesorilor sau a doctorilor sau o problemă de armată și dintr-o singură semnătură au zburat, iar la nivel județean sau local se schimbă des partidele. Asta este situația. Dacă o Organizație de Management al Destinației (OMD) sau o asociație de promovare a fost foarte bine pe vremea unei anumite conduceri politice, vezi Constanța, cum au venit adversarii politici au ras tot ce au putut și au desființat și sistemele de promovare. Ideea e cât mai decuplat, cât mai neutru și cât se poate să vină acel euro de la fiecare turist, iar România ar avea mâine 30 de milioane de euro. Trebuie să se pună doar în Codul fiscal', a explicat vicepreședintele ANAT și președinte al Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Prahova.
Pe de altă parte, Voican a menționat că prezența internațională a României s-a îmbunătățit de la an la an, 'este un pic mai bună dacă ne comparăm cu 180-190 de țări care sunt prezente numai la târgurile de la Londra sau la Berlin'.
'Trebuie să recunoaștem că prezența internațională a României s-a îmbunătățit de la an la an, este un pic mai bună dacă ne comparăm cu 180-190 de țări care sunt prezente numai la târgurile de la Londra sau de la Berlin. Albania a fost țară gazdă anul acesta la Berlin. Și probabil că tot bugetul României de 4 milioane de euro este împărțit pe șapte țări țintă-sursă. Eventual pe 190 de țări din lumea asta, pe digital, pe evenimente, pe târguri, pe materiale, sunt firimituri la nivel de bani. Ați văzut, Bucureștiul reușește să strângă 5 milioane de euro, un oraș ca Mangalia Sud strânge și el 1 - 2 milioane de euro, pentru că are o salbă de șase stațiuni de interes național. România nu poate să facă nimic fără vreo 30 de milioane de euro, dar nimic. Albania a avut 4 milioane de euro, probabil doar ca să fie prezentată la Berlin și să fie țară gazdă (...)', a adăugat reprezentantul ANAT.
În opinia sa, turismul și industria ospitalității reprezintă cel mai cel mai mare angajator din lume, după stat, iar România trebuie să fie acolo unde este potențialul.
'Eu nu spun asta ca să vedem cât suntem noi de mici, de neputincioși, ci ca să știm cum se joacă la mesele mari. 1,4 miliarde de oameni circulă pe lumea asta în afara țărilor, în vacanță, să ne dăm seama că turismul este cel mai mare angajator din lume, 10% în afară de stat. Statul este pe primul loc peste tot în lume, dar pe locul doi e turismul, industria ospitalității. Deci acolo ar trebui să fim și acolo este și potențialul. Nu ne uităm cât suntem de mici, ne uităm ce potențial risipim, mai ales că nu ne ies banii la buget și sunt atât de ușor de adus', a mai spus Adrian Voican.
De asemenea, el a arătat că România are 1% din nopțile de cazare ale Europei, respectiv 30 de milioane de nopți, însă Europa are 3 miliarde, iar acești turiști cheltuiesc ușor banii pe vacanțe.
'Oamenii aceia cheltuiesc ușor banii pe vacanțe, se duc în două-trei-patru vacanțe și n-au un buget de 2.600 lei cât avem noi când mergem în România. Au un buget de două, de trei, de 4.000 de euro, pe care îi cheltuiesc de două-trei ori pe an. Sunt bani mulți, păcat să nu-i aducem în țară. Știm că e petrol acolo, nu știm să săpăm și nu știm să-l valorificăm. Avem câteva lucruri de îmbunătățit', a atras atenția vicepreședinte APDT Prahova.
La rândul ei, Camelia Tărniceru, șef serviciu în Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT), a anunțat că România va participa anul acesta la 14 târguri de turism, suma alocată de minister în acest sens fiind de 10 milioane de lei.
'Anul acesta târgurile la care ne-am propus să participăm, bineînțeles împreună cu industria, și care au fost aprobate în Consiliul Consultativ sunt în valoare de 10 milioane lei, bani care sunt alocați, iar lista acestora se afla pe site-ul instituției. România va participa anul acesta la 14 târguri. Târgurile nu sunt singura soluție. Am făcut și anul trecut campanii de promovare în Franța, în Germania pe timpul campionatului, am făcut în Londra și în Varșovia, pe patru piețe. Le vom discuta în Consiliul Consultativ și normal că vrem să revenim pe unele piețe și să intrăm și pe altele', a transmis consilierul MEDAT.
În 2025, bugetul total pentru promovarea României este de 4 milioane de euro, din care două milioane de euro reprezintă suma pentru participarea la târgurile internaționale, în timp ce anul trecut a depășit 4,4 milioane de euro.
'Am solicitat mai mult decât anul trecut, dar atât ne-a dat Ministerul Finanțelor', a mai spus ea.
Cei doi oficiali au participat la conferința de presă organizată marți, la Sinaia, în cadrul unui eveniment de promovare pentru specialiști dedicat stațiunilor montane 'Redescoperă Valea Prahovei'.
Evenimentul de promovare este organizat de ANAT, în parteneriat cu APDT Prahova și cu Organizația Patronală de Turism Poiana Brașov.
Traseul acoperă principalele localități din zona Valea Prahovei și Brașov, incluzând Sinaia, Bușteni, Predeal, Brașov, Poiana Brașov, Bran, Moieciu, Fundata, Azuga, Câmpina și Poiana Câmpina. AGERPRES/(AS - redactor: Mariana Nica, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
STB: Parada tramvaielor de odinioară, muzică de fanfară și povești din Capitală, de 1 Mai
Tramvaiele de odinioară vor circula de 1 Mai alături de noile tramvaie din flota Societății de Transport București (STB) pe calea dintre Depoul Victoria - Bucur Obor - Piața Sfântu Gheorghe, într-o călătorie desfășurată pe muzică de fanfară și și povești despre oameni, tramvaie și oraș, a anunțat, marți, STB. 'Societatea de Tra
ANRE introduce activitatea de market making pe piețele de energie și gaze
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat Ordinul privind Regulile generale pentru implementarea activității de market making pe piețele organizate de energie electrică, începând din 1 iulie 2025, respectiv pe cele centralizate de gaze naturale, de la 1 aprilie 2026. Potrivit unui comunicat d
Grindeanu, despre pana de curent din Spania: Situații de acest tip, care par de domeniul SF-ului, ar trebui luate în calcul
Scenariile în care ar putea avea loc o pană masivă de curent, precum cea de Spania, deși par să țină de domeniul științifico-fantastic (SF), ar trebuie să fie luate în calcul de cei care se ocupă cu situațiile de urgență, a afirmat, marți, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu. Acesta a fost întrebat d
Un sfert dintre români asociază ziua de 1 Mai cu grătarele și socializarea (studiu)
Un sfert dintre români consideră sărbătoarea de 1 Mai în primul rând o zi dedicată grătarelor și socializării (24%), în special tinerii cu vârste între 25-34 de ani (29%), relevă rezultatele unui studiu dat publicității marți. Potrivit datelor centralizate de Reveal Search Marketing, în topul semnifica
Chirițoiu: Telekom de doi ani tot se grăbește să vândă și cred că în curând îi va reuși; important e să luăm și o decizie bună
Telekom de doi ani se tot grăbește să vândă și cred că în curând îi va reuși treaba asta, însă piața de telecomunicații trebuie să rămână o piață care să funcționeze bine atât din punct de vedere al prețului, cât și al calității, a declarat, marți, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, la un eveniment
Grindeanu: N-am știut că șapte spitale în București sunt blocate și fără autorizație de construcție; asta spune multe
Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat marți că a aflat de la dezbaterea electorală de luni că în București sunt opt spitale care așteaptă după autorizații de construcție, iar dacă instituția pe care o conduce s-ar afla în aceeași situație și autostrăzile ar aștepta după autorizații ar fi asaltat de presă și acuzat că nu
A murit Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii
Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' a anunțat marți decesul președintelui instituției și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. 'Cu imens regret, Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' anunță trecerea în eternitate a eminentului om de știință, Prof. un
Chiriţoiu: Piaţa de energie poate să funcţioneze bine, dar nu înseamnă că energia va fi şi ieftină
Piaţa de energie poate să funcţioneze bine, dar asta nu înseamnă că energia va fi şi ieftină, iar pentru competitivitate economică trebuie să ai energie ieftină, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la un eveniment de specialitate. "Piaţa asta de energie poate să funcţioneze bine, dar nu înseam
Grindeanu: Ministerul Transporturilor nu va fi în situația de a pierde nici măcar un euro din PNRR
Ministerul Transporturilor nu se va afla în situația de a pierde nici măcar un euro din PNRR, în condițiile în care valoarea totală a proiectelor finanțate prin PNRR este de 20 de miliarde de euro, dar suma din PNRR este de 7,2 miliarde de euro, a explicat marți ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, într-o conferi
Grindeanu: Suntem la al cincilea contract de pe A8; aproape 40% din lungime, acoperită de contracte
Autostrada A8 prinde contur, marți fiind semnat al cincilea contract, astfel că mai mult de 40% din lungimea acesteia este acoperită de contracte, a declarat marți, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, într-o conferință de presă. 'Suntem la al cincilea contract de pe A8. Un A8 care încet, încet p
Buzău: Ambasadorul Argentinei consideră România o putere agricolă în UE care poate crește prin sistemul No-till
Ambasadorul Argentinei în România, Carlos Alejandro Poffo, a declarat, cu ocazia unui eveniment de promovare a tehnologiei No-till în agricultură, faptul că România este una dintre marile puteri agricole ale Uniunii Europene (UE) și are un potențial remarcabil pentru a-și extinde producția prin sistemul respectiv. DAJ Buzău a organizat
Ministerul Finanțelor lansează, din 9 mai, a patra ediție FIDELIS din 2025, cu dobânzi de până la 7,80%
Ministerul Finanțelor lansează a patra ediție FIDELIS din 2025, ce se va desfășura între 9 și 16 mai și care vine cu dobânzi de până la 7,80% la emisiunile în lei și de până la 6,25% la cele în euro, informează MF printr-un comunicat. Cei care vor să-și investească economiile în Programul FIDELIS, ediț
Producția de hidrocarburi a Romgaz a crescut în primul trimestru din 2025 cu 0,04%
Romgaz a înregistrat în primul trimestru al acestui an o producție totală de hidrocarburi de 8,36 milioane barili echivalent petrol (bep), cu 0,04% mai mare față de cea din perioada similară a anului trecut, conform unui raport remis, marți, Bursei de Valori București. Cantitatea de gaze naturale extrase, brut, a fost de 8,26 milio
Amenzi de 2,8 milioane lei aplicate de inspectorii ANSVSA, în perioada 17-28 aprilie
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a desfășurat, în perioada 17 - 28 aprilie 2025, la nivel național, acțiuni de control, prevenție și consiliere, vizând unitățile din industria alimentară, în urma cărora au fost aplicate amenzi de peste 2,84 milioane lei, conform unui comunicat remis, marți, AGERPRES.
RetuRo: Numărul ambalajelor SGR returnate de către consumatori a ajuns la 1,06 miliarde, de la începutul anului
Numărul ambalajelor returnate de către consumatori prin Sistemul Garanție-Returnare (SGR), de la începutul anului și până în prezent, a fost de 1,06 miliarde, arată datele administratorului SGR, RetuRo, publicate marți. 'De la începutul anului, 1,06 miliarde de ambalaje au fost returnate de către consumatori, iar Re