Forța de muncă și costurile de construcție, în topul preocupărilor dezvoltatorilor imobiliari (studiu)

Forța de muncă și costurile de construcție îi preocupă cel mai mult pe dezvoltatorii imobiliari din Europa Centrală, inclusiv România, aproape 60% dintre participanți așteptându-se la o creștere a valorii tranzacțiilor imobiliare în 2025, relevă rezultatele unui studiu de specialitate publicat luni de Deloitte.
Potrivit studiului Real Estate Confidence Survey for Central Europe 2025, realizat în mai multe țări din regiune, inclusiv România, disponibilitatea și costul forței de muncă reprezintă cea mai mare preocupare a dezvoltatorilor imobiliari din Europa Centrală în 2025 (26%), depășind aspectele legate de finanțarea proiectelor, care au dominat topul preocupărilor în ultimii ani, iar pe locurile următoare se află costurile de construcție (20%) și cele care implică achiziția de terenuri pentru dezvoltări viitoare (18%).
Pe de altă parte, aproape 60% dintre participanții la studiu se așteaptă la o creștere a valorii tranzacțiilor imobiliare în următoarea perioadă, nivelul de optimism variind între 64%, în Cehia, și 24%, în România, conform unui comunicat al companiei de consultanță.
Studiul subliniază faptul că sectorul imobiliar din Europa Centrală dă dovadă de reziliență și adaptabilitate în fața incertitudinilor globale, a tensiunilor geopolitice și a volatilității economice.
Astfel, mai mult de 50% din participanți anticipează o îmbunătățire a activității pe piață în acest an, față de 40% cu un an în urmă, iar proporția celor care prevăd o scădere s-a redus la 14%, de la 16% în 2024. Însă, în timp ce în țări precum Polonia și Cehia percepția este în linie cu media regională, în România 41% dintre participanți se așteaptă la o deteriorare a activității și doar 18% mizează pe creștere.
Și percepția cu privire la climatul economic s-a îmbunătățit în regiune în ultimul an, astfel că 36% dintre participanți se așteaptă la o evoluție pozitivă (față de 29% în urmă cu un an) și doar 19% anticipează o deteriorare.
România iese în evidență și la acest capitol, cu 57% dintre participanți estimând o înrăutățire a climatului economic și doar 14%, o evoluție favorabilă. În schimb, Cehia și Polonia depășesc media din regiune, cu 45%, respectiv 40% dintre participanți încrezători în evoluția de ansamblu a economiei.
Cadrul fiscal va rămâne stabil în perioada următoare în regiune, consideră 71% dintre participanți, însă majoritatea celor din România (70%) se așteaptă la o înăsprire a sistemului de taxe.
În privința sectoarelor care sunt percepute ca fiind cele mai dinamice în următorii cinci ani, infrastructura pentru energie verde conduce în regiune (67%), dar și în țările analizate individual, respectiv în România (78%), Cehia (75%) și Polonia (68%). Pe locurile următoare se află centrele de date (55%) și proiectele destinate sectorului medical (36%).
'Rezultatele studiului indică faptul că piața evoluează și, în ciuda provocărilor, jucătorii se adaptează la noile realități și se orientează către domeniile cu cel mai mare potențial de dezvoltare în următorii ani - tranziția verde, tehnologie și sănătate. Particularitățile României sunt legate mai degrabă de evoluția de ansamblu a economiei și de perspectivele de reglare a dezechilibrelor macroeconomice pentru că, dacă ne uităm la așteptările privind disponibilitatea activelor imobiliare în perioada următoare, vedem că jucătorii din țara noastră se așteaptă la o creștere (58%), peste media regiunii (54%). În plus, în România există și provocări legate de schimbarea legislației în domeniu - noul Cod al Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor vine cu numeroase schimbări și cu legislație secundară complexă care necesită timp pentru elaborare și implementare și efort de conformare din partea jucătorilor din piață', a declarat Irina Dimitriu, Partener Reff & Asociații | Deloitte Legal, citată în comunicat.
O noutate în studiul din acest an este menționarea criteriilor ESG (de mediu, sociale și de guvernanță) ca o provocare distinctă pentru companiile din domeniu (12%). Și, deși piața imobiliară este încă într-o fază de adaptare la aceste cerințe, majoritatea participanților se așteaptă ca proprietățile conforme cu criteriile ESG să fie mai scumpe decât cele neconforme cu până la 15% în perioada următoare.
Deloitte efectuează studiul Real Estate Confidence Survey for Central Europe începând din 2019 pentru a afla percepția profesioniștilor din domeniu cu privire la evoluția pieței în regiune. La studiu participă trei categorii de respondenți, respectiv dezvoltatori, investitori și consultanți specializați în domeniul imobiliar. La ediția din acest an au participat, în principal, jucători din Cehia (32%), România (19%) Polonia (13%), Ungaria (4%), iar 32% dintre participanți operează pe mai multe piețe din Europa Centrală.
Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță, consultanță financiară și managementul riscului. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acoperă peste 150 de țări și teritorii. Obiectivul său este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor aproximativ 460.000 de profesioniști la nivel mondial.
Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță și managementul riscului, consultanță financiară, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a 3.200 de profesioniști. AGERPRES/(AS - redactor: Oana Tilică, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Metrorex a primit finanțare în valoare de 71,58 milioane de lei pentru îmbunătățirea serviciilor de acces în rețeaua de metrou
Metrorex caută soluții de creștere a atractivității rețelei de metrou prin amplasarea unor sisteme de facilitare a accesului călătorilor în stații, în special pentru persoanele cu dizabilități sau mobilitate redusă. Potrivit unui comunicat al companiei, remis AGERPRES, joi a avut loc semnarea contractului de finanțare, în val
ASF: România face un pas decisiv spre aderarea la OCDE prin reformarea sistemului de pensii private
România face un pas decisiv spre aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) după ce Guvernul a adoptat un act normativ ce vizează modificări ale cadrului legislativ care guvernează piața pensiilor private, se arată într-un comunicat de presă al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). ''Guv
AFIR: Finanțare nerambursabilă de 84,6 de milioane de euro pentru achiziția de utilaje agricole
Un număr de 76 de proiecte vor primi finanțare nerambursabilă, în valoare de 84,6 de milioane de euro, pentru achiziția de utilaje agricole, în urma finanțării suplimentare din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), a anunțat Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Conform raportului de selecție suplimentar,
Guvernul a suplimentat cu 50 de milioane de lei bugetul ANSVSA pentru prevenirea răspândirii febrei aftoase
Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, alocarea sumei de 50 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară, pentru suplimentarea bugetului Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pe 2025, se arată într-un comunicat al Autorității. Fondurile sunt destinate achiziției de vaccinuri &i
Consiliul Concurenței are îngrijorări față de intenția Vodafone și Digi de a prelua Telekom
Consiliul Concurenței are o serie de îngrijorări cu privire la tranzacțiile prin care Vodafone România S.A. intenționează să preia Telekom România Mobile Communications S.A., iar Digi România S.A. anumite active ale aceleiași companii. 'Este esențial ca, în urma acestor tranzacții, calitatea serviciilor oferite consumatorilor
APCE îndeamnă prosumatorii din România care pleacă de acasă, de Paște, să oprească invertoarele
Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie din România (APCE) îndeamnă prosumatorii din România care pleacă de acasă, de Paște, să oprească invertoarele prin siguranța dedicată acestui echipament și pentru a se asigura un echilibru în sistemul energetic național. Conform unui comunicat al APCE, același apel este adre
ANSVSA: Peste o tonă de carne de miel, fără acte, oprită la intrarea în București
Inspectorii sanitari-veterinari au oprit, miercuri, intrarea în Capitală a unei cantități de peste o tonă de carne de miel, pentru care nu existau acte, informează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). 'În dimineața zilei de 16.04.2026, inspectorii ANSVSA, împreună cu reprezentanți ai Poliției
Hyundai Inster a fost desemnată cea mai bună mașină electrică urbană din România, în 2025
Modelul auto electric Hyundai Inster a fost desemnat, miercuri, ce mai bună mașină electrică urbană în România, la prima ediție a competiției 'Best Electric City Car 2025', organizată de Grupul de presă BestAuto, cu sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). Decernarea premiilor a avut loc în cadrul unei conferințe o
Pistol: Din luna mai, se va putea circula pe autostradă de la Curtea de Argeș la București
Circulația de la Curtea de Argeș la București se va putea face pe autostradă, din luna mai, a anunțat directorul general al CNAIR, Cristian Pistol. 'Autostrada Sibiu - Pitești (A1): din ce în ce mai aproape de deschiderea circulației pe întreaga secțiune Pitești - Curtea de Argeș (30,35 km)! Antreprenorul italian (Webuild SPA) execută ultimele
#DreptulLaBanking: Consumatorii trebuie să verifice autenticitatea site-urilor pe care le folosesc pentru cumpărături
Consumatorii trebuie să verifice autenticitatea site-urilor pe care le folosesc pentru cumpărături, pentru a evita capcanele online, în condițiile în care, în perioada sărbătorilor, volumul tranzacțiilor online și activitatea infractorilor digitali cresc semnificativ, potrivit platformei dreptullabankin
ANPC: Amendă de 6.000 de lei unei unități din comuna Domnești, care comercializa produse de origine animală
Comisarii pentru Protecția Consumatorilor au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 6.000 de lei unei unități din comuna Domnești, care funcționează și comercializează pe persoană fizică produse de origine animală, unde au fost găsite o serie de nereguli privind normele de protecție a mediului și sănătății publice.
Bursa de Valori București a închis pe verde ședința de marți
Bursa de Valori București (BVB) a închis marți în creștere pe aproape toți indicii, iar rulajul a fost de 45,48 milioane de lei (9,13 milioane de euro), din care 36,69 milioane de lei (7,37 milioane de euro) au reprezentat tranzacțiile cu acțiuni. Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai tranzacț
ANAF atenționează contribuabilii cu privire la o nouă campanie de e-mailuri false
Agenția Națională de Administrare Fiscală atenționează contribuabilii cu privire la o nouă campanie de emailuri false (email spoofing) transmise în numele instituției, prin care contribuabilii sunt înștiințați că 'au dreptul la rambursare datorită plății în exces a impozitelor'. 'Pentru siguranța dumneavoastră, vă
Burduja: Am luat măsuri pentru fiecare tip de producător pentru reducerea producției de energie, de Paște
Consumul de energie de Paște va fi unul mic, iar producția trebuie să fie la un nivel adecvat, pentru a nu exista probleme de adecvanță și de tensiune la nivelul sistemului, motiv pentru care au fost luate măsuri pe fiecare tip de producător, a declarat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Astfel, la Hidroelectrica se vor opri hidroa
Antreprenori din România, Italia, Turcia și Ucraina au depus oferte pentru construcția lotului 3 al autostrăzii Craiova-Filiași
Antreprenori din România, Italia, Turcia și Ucraina au depus oferte pentru construcția lotului 3 al autostrăzii Craiova-Filiași, un contract în valoare de 2,71 miliarde de lei (fără TVA), a anunțat, marți, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu. 'Au fost depuse 5 oferte pentru construcția lotului 3 al aut