logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Sindicatele ar putea sesiza Comisia Europeană cu privire la proiectul de evaluare a performanțelor funcționarilor publici

Imagine din galeria Agerpres

Organizațiile sindicale ar putea sesiza, în ultimă instanță, Comisia Europeană dacă Guvernul nu va renunța la planul de politizare, subordonare și epurare politică a salariaților din administrația publică din România, a declarat, marți, președintele CNS Cartel ALFA, Bogdan Hossu, într-o conferință despre abuzurile asupra funcționarilor publici și a personalului contractual.

'Ne vom coordona cu celelalte confederații, iar pe problemele legate de disfuncționalitate evident că vom apela la Comisia Europeană pentru că este singura care poate interveni. Prin măsurile pe care Guvernul și decidenții politici din România le iau, se îndepărtează de modelul european, de economia socială, de piață și de funcționare normală în structura respectivă', a spus Hossu.

El a menționat că numai astfel decidenții politici acționează. 'Reacționează, mai corect spus, la presiunea din exterior legată de acest lucru. Faptul că un primar sau un președinte de consiliu județean poate să decidă unilateral, fără o aprobare colectivă a consilierilor, structura unității administrativ-teritoriale respective arată o formă dictatorială care se dorește a fi implementată. În diferitele forme se încearcă mecanisme nedemocratice', a explicat liderul sindical.

Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA), Federația Sindicatelor Naționale ale Polițiștilor și Personalului Contractual din România, Federația Națională Sindicală din Asistență Socială și Protecția Copilului, Federația Națională a Sindicatelor APIA, Federația Sindicală a Veterinarilor din România, Federația Națională de Mediu ,'Ecologistul', precum și confederația C.N.S. Cartel ALFA, au semnat un protest comun în care 'condamnă cu vehemență atacurile sistematice și concertate asupra funcției publice, în special, și a salariaților din sectorul bugetar, în general'.

Liderii sindicali consideră că testele anuale cu privire la cunoașterea legislației impuse funcționarilor publici, nevoiți să memoreze și să reproducă mecanic, repetitiv, texte de lege, sunt o bătaie de joc și o insultă la adresa profesionalismului lor.

'Măsurile recente și demersurile decidenților politici/aleșilor politici sub falsul 'stindard' al reformelor și eficienței, reprezintă un pretext pentru a slăbi structurile administrative și a le transforma într-un mecanism de control discreționar', se arată în protest.

Semnatarii susțin că aceste examene nu au nimic de-a face cu evaluarea reală a competențelor și sunt doar o armă prin care salariații incomozi pot fi eliminați. 'Este evident că această 'testare' nu este altceva decât un mecanism de presiune psihologică, menit să intimideze și să forțeze plecarea celor care nu răspund la comenzile politice. Dacă această metodă ar fi una justă, de ce nu este aplicată și parlamentarilor, miniștrilor sau clientelei politice în fapt cei care 'reușesc' să emită atâtea legi contradictorii, acte normative care ulterior necesită emiterea a nenumărate decizii ale Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru aplicarea lor?', se scrie în protestul comun.

Potrivit liderilor sindicali, principiul imparțialității și cel al legalității promovate de Codul Administrativ sunt încălcate prin implementarea acestor teste anuale, forțând, prin niște persoane, aplicarea unei legislații care va deveni astfel imparțială, subiectivă, imorală și neconstituțională, cel puțin prin lipsa elementelor de contestare.

Totodată, guvernanții doresc să elimine orice urmă de echilibru democratic și să acorde primarilor și președinților de consilii județene puteri discreționare. 'Acest demers cinic transformă administrația locală în 'moșia' conducătorului instituției, urmărind eliminarea oricărui mecanism democratic de control și echilibru exercitat de către consiliile locale și județene. Reprezintă o formă de dictatură administrativă și o încercare de a acapara complet aparatul de stat prin decizii arbitrare și discreționare', reclamă sindicatele.

Acestea susțin, de asemenea, că aparatul administrativ din România are cel mai mic număr de salariați bugetari din UE, care deservește populația și că în timp ce țările europene își consolidează administrația, politicienii români promovează 'o propagandă toxică despre aparatul bugetar supradimensionat'.

În schimb, România are un număr foarte mare de funcții elective, anul trecut fiind alese 5.500 persoane cu funcția de consilieri județeni și locali.

'Manipularea grosolană, prin promovarea falsei idei că digitalizarea elimină necesitatea unui aparat bugetar corect dimensionat, raportat la nevoile actuale ale populației, va avea ca și efect gestionarea defectuoasă a volumului mai mare de nevoi ale populației și, implicit, serviciile oferite vor fi de slabă calitate și sacadate. Politicienii și conducătorii numiți ai instituțiilor folosesc acest concept pentru a justifica reduceri de personal și 'a face loc' angajărilor politice, nevoii grupurilor de interese care controlează politicienii de a-și angaja reprezentanții în instituții sau de a-și proteja afacerile prin eliminarea din instituțiile publice de control a persoanelor incomode', se mai spune în documentul sindical.

În consecință, sindicatele semnatare solicită: încetarea abuzurilor împotriva funcționarilor publici și a salariaților din sectorul bugetar; retragerea propunerilor de modificări legislative prin care administrația publică din România devine și mai vulnerabilă în raport cu interesele politice; încetarea imediată a demersurilor de reducere a personalului bugetar, care vor arunca administrația publică în colaps; demararea unui dialog social real cu organizațiile sindicale, în vederea identificării unor soluții corecte și echilibrate, construirea unor politici publice care să genereze cu adevărat economii la bugetul de stat; aplicarea în integralitatea ei a Legii de salarizare a personalului plătit din fonduri publice, stoparea derogărilor la aceasta, toate generatoare de inechitate și discriminare, cu acordarea acelorași drepturi salariale pentru aceleași atribuții.

În perioada următoare, organizațiile sindicale semnatare vor demara procedura de consultare internă în vederea organizării unor acțiuni de protest comune.

De altfel, președintele FNSA, Bogdan Șchiop, și secretarul general al FNSA, Nicolae Mureșan, au precizat că, la nivelul federației, a fost declanșată deja consultarea internă a membrilor de sindicat, urmând să demareze, în scurt timp, mai întâi pichetarea la nivelul instituțiilor locale, a prefecturilor, și apoi la nivelul instituțiilor centrale.

Mai mulți parlamentari PSD și ai minorităților naționale propun, printr-o inițiativă legislativă depusă în luna februarie la Parlament, ca evaluarea anuală a performanțelor profesionale ale funcționarilor publici să cuprindă și verificarea, în scris, a cunoștințelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementează activitățile acestora.

Proiectul, semnat de 55 parlamentari PSD și ai minorităților naționale, între care și de premierul Marcel Ciolacu, propune modificarea și completarea, în acest sens, a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

Potrivit proiectului de act normativ, 'procesul de evaluare a performanțelor profesionale individuale ale funcționarilor publici de execuție și a funcționarilor publici de conducere reprezintă aprecierea obiectivă a cunoștințelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementează activitățile a căror îndeplinire este cerută conform fișei postului și a performanțelor profesionale individuale ale funcționarilor publici, prin compararea gradului și a modului de îndeplinire a obiectivelor individuale și a criteriilor de performanță stabilite cu rezultatele obținute în mod efectiv de către funcționarul public'.

Senatul este prima cameră sesizată, Camera Deputaților este for decizional. AGERPRES/(A - redactor: Cristian Anghelache, editor: Mariana Nica, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 1029

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 10-05-2025 12:23

Parcul fotovoltaic 'Da Vinci New Project' din județul Teleorman a fost finalizat

Parcul fotovoltaic 'Da Vinci New Project' din Nanov, județul Teleorman, a fost finalizat, investiția care ocupă o suprafață de aproximativ 24,7 hectare având o putere instalată de 23,106 MW, a anunțat sâmbătă ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Astăzi anunțăm finalizarea parcului fotovoltaic 'Da Vinci New Projec

Economic 10-05-2025 11:46

CNPP: Peste 4,68 milioane pensionari, la finele lunii aprilie 2025; pensia medie a fost de 2.759 de lei

Un număr de 4.686.479 de pensionari era înregistrat în aprilie 2025 în România, cu 21.837 mai mulți comparativ cu luna luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.759 de lei, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de AGERPRES. Valoarea totală a drepturilor de pensie cuvenit

Economic 09-05-2025 20:52

Tanczos: Avem nevoie în cel mai scurt timp de un guvern responsabil și reforme pentru restabilirea echilibrului macroeconomic

Riscul politic generat de rezultatul alegerilor poate afecta indicatorii economici și este nevoie în cel mai scurt timp posibil de formarea unui guvern responsabil și reforme imediate pentru a restabili echilibrul macroeconomic, consideră ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Vedem semne de ameliorare a condițiilor de piață: cursul l

Economic 09-05-2025 18:22

ANPDCA: 8.074 de copii aveau, la finele lunii decembrie 2024, ambii părinți plecați la muncă în străinătate

Numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinți plecați la muncă în străinătate era, la sfârșitul lunii decembrie 2024, de 8.074, cu 821 mai puțini comparativ cu situația de la finele lunii septembrie 2024, conform datelor centralizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).

Economic 09-05-2025 18:20

RetuRO avertizează asupra unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți

RetuRO SGR, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), a intensificat recent măsurile de monitorizare și control, în urma identificării unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți. 'Este vorba despre 11 comercianți contractați, pentru care există suspiciuni rezonabile de compor

Economic 09-05-2025 18:04

Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată din 11 mai

Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând cu data de 11 mai iar desincronizarea de la Sistemul Energetic Național va avea loc la ora 11:00, a anunțat vineri SN Nuclearelectrica. 'Opririle planificate reprezintă proiecte complexe, inițiate cu 24 de luni anterior datei planificate, av&aci

Economic 09-05-2025 16:36

Prezidențiale2025/IMM România le-a solicitat celor doi candidați la funcția de președinte prezentarea viziunii lor economice

IMM România a solicitat prezentarea viziunii economice din partea celor doi candidați la funcția de președinte, care este importantă pentru antreprenori și are la bază dezvoltarea dialogului cu decidenții politici în scopul consolidării mediului de afaceri, conform unui comunicat al confederației patronale, remis, vineri, AGERPRES.

Economic 09-05-2025 16:08

Societatea Națională a Sării a sistat de luni activitatea de producție și de vizitare la Salina Praid

Societatea Națională a Sării S.A - Salrom a sistat, de luni, activitatea de producție și cea de vizitare la Salina Praid, județul Harghita, unde s-au produs infiltrații în urma ploilor din ultima perioadă. 'Începând cu data de 05.05.2025, la Sucursala Salina Praid s-a sistat activitatea de producție și cea de vizitar

Economic 09-05-2025 15:31

ANCOM: Conținutul generat cu IA, neetichetat clar, se raportează platformelor online unde a fost publicat

Platformele online și motoarele de căutare online ale căror servicii ar putea fi utilizate pentru a crea sau disemina conținut generat de Inteligența Artificială (IA) ar trebui să le ofere utilizatorilor interfețe și instrumente standard, ușor de utilizat, care să le permită să adauge etichete la conținutul generat de această tehnologie, se arată într-un comuni

Economic 09-05-2025 14:55

DNSC a participat la exercițiul NATO de apărare cibenetică Locked Shields 2025

Specialiști din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au participat, în perioada 5-9 aprilie 2025, la Locked Shields 2025, cel mai complex exercițiu de securitate și apărare cibernetică organizat sub egida NATO și găzduit în premieră la Biblioteca Centrală a Universității Politehnica din București, informează instituția înt

Economic 09-05-2025 14:49

CFA România: Economia românească ar avea extrem de mult de suferit în cazul îndepărtării României de Uniunea Europeană

Economia românească ar avea extrem de mult de suferit în cazul îndepărtării României de Uniunea Europeană, iar fără accesul la fondurile europene, aceasta nu ar mai putea furniza nici pe departe nivelul actual de bunăstare, susțin economiștii Asociației CFA România, într-un material de opinie. 'O lectură

Economic 09-05-2025 14:17

Ivan: Peste 800 de angajați de la șantierul naval din Mangalia vor primi salariile în două tranșe

Peste 800 de angajați activi de la șantierul naval din Mangalia vor primi salariile în două tranșe și am identificat 13 proiecte suplimentare de reparații navale, care vor începe de îndată, pentru a susține redresarea financiară a companiei, a declarat, vineri, pe Facebook, ministrul interimar al Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turis

Economic 09-05-2025 13:57

AFM a validat 121 de dealeri pentru participarea în Programul 'Rabla pentru tractoare'

Lista cu 121 de dealeri validați pentru a participa în cadrul programului 'Rabla pentru tractoare' a fost publicată, vineri, pe site-ul Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). 'Deși în urma etapelor de evaluare și de soluționare a contestațiilor au fost validați mai mulți dealeri, doar 121 au semnat contractele și su

Economic 09-05-2025 13:33

Autoritatea de concurență analizează tranzacția prin care Metlife vrea să preia administratorul de investiții PineBridge

Tranzacția prin care Metlife, Inc. intenționează să preia PineBridge Investments Americas Holdings Limited și, indirect, Digital Cable Systems S.A. și Akta Telecom S.A., este analizată de Consiliul Concurenței, se arată într-un comunicat de presă al instituției, transmis vineri AGERPRES. Conform prevederilor Legii concurenței nr. 21/1996

Economic 09-05-2025 13:24

Ministrul Energiei a semnat un proiect de energie regenerabilă pentru administrația publică din Constanța

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat contractul de finanțare pentru unul dintre cele mai ambițioase proiecte de producere a energiei din surse regenerabile dedicate autoconsumului în sectorul public, realizat cu sprijinul Fondului pentru Modernizare, prin Programul-cheie 1 - Surse regenerabile de energie și stocarea energiei - Sprijinirea investițiil