Sindicatele ar putea sesiza Comisia Europeană cu privire la proiectul de evaluare a performanțelor funcționarilor publici

Organizațiile sindicale ar putea sesiza, în ultimă instanță, Comisia Europeană dacă Guvernul nu va renunța la planul de politizare, subordonare și epurare politică a salariaților din administrația publică din România, a declarat, marți, președintele CNS Cartel ALFA, Bogdan Hossu, într-o conferință despre abuzurile asupra funcționarilor publici și a personalului contractual.
'Ne vom coordona cu celelalte confederații, iar pe problemele legate de disfuncționalitate evident că vom apela la Comisia Europeană pentru că este singura care poate interveni. Prin măsurile pe care Guvernul și decidenții politici din România le iau, se îndepărtează de modelul european, de economia socială, de piață și de funcționare normală în structura respectivă', a spus Hossu.
El a menționat că numai astfel decidenții politici acționează. 'Reacționează, mai corect spus, la presiunea din exterior legată de acest lucru. Faptul că un primar sau un președinte de consiliu județean poate să decidă unilateral, fără o aprobare colectivă a consilierilor, structura unității administrativ-teritoriale respective arată o formă dictatorială care se dorește a fi implementată. În diferitele forme se încearcă mecanisme nedemocratice', a explicat liderul sindical.
Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA), Federația Sindicatelor Naționale ale Polițiștilor și Personalului Contractual din România, Federația Națională Sindicală din Asistență Socială și Protecția Copilului, Federația Națională a Sindicatelor APIA, Federația Sindicală a Veterinarilor din România, Federația Națională de Mediu ,'Ecologistul', precum și confederația C.N.S. Cartel ALFA, au semnat un protest comun în care 'condamnă cu vehemență atacurile sistematice și concertate asupra funcției publice, în special, și a salariaților din sectorul bugetar, în general'.
Liderii sindicali consideră că testele anuale cu privire la cunoașterea legislației impuse funcționarilor publici, nevoiți să memoreze și să reproducă mecanic, repetitiv, texte de lege, sunt o bătaie de joc și o insultă la adresa profesionalismului lor.
'Măsurile recente și demersurile decidenților politici/aleșilor politici sub falsul 'stindard' al reformelor și eficienței, reprezintă un pretext pentru a slăbi structurile administrative și a le transforma într-un mecanism de control discreționar', se arată în protest.
Semnatarii susțin că aceste examene nu au nimic de-a face cu evaluarea reală a competențelor și sunt doar o armă prin care salariații incomozi pot fi eliminați. 'Este evident că această 'testare' nu este altceva decât un mecanism de presiune psihologică, menit să intimideze și să forțeze plecarea celor care nu răspund la comenzile politice. Dacă această metodă ar fi una justă, de ce nu este aplicată și parlamentarilor, miniștrilor sau clientelei politice în fapt cei care 'reușesc' să emită atâtea legi contradictorii, acte normative care ulterior necesită emiterea a nenumărate decizii ale Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru aplicarea lor?', se scrie în protestul comun.
Potrivit liderilor sindicali, principiul imparțialității și cel al legalității promovate de Codul Administrativ sunt încălcate prin implementarea acestor teste anuale, forțând, prin niște persoane, aplicarea unei legislații care va deveni astfel imparțială, subiectivă, imorală și neconstituțională, cel puțin prin lipsa elementelor de contestare.
Totodată, guvernanții doresc să elimine orice urmă de echilibru democratic și să acorde primarilor și președinților de consilii județene puteri discreționare. 'Acest demers cinic transformă administrația locală în 'moșia' conducătorului instituției, urmărind eliminarea oricărui mecanism democratic de control și echilibru exercitat de către consiliile locale și județene. Reprezintă o formă de dictatură administrativă și o încercare de a acapara complet aparatul de stat prin decizii arbitrare și discreționare', reclamă sindicatele.
Acestea susțin, de asemenea, că aparatul administrativ din România are cel mai mic număr de salariați bugetari din UE, care deservește populația și că în timp ce țările europene își consolidează administrația, politicienii români promovează 'o propagandă toxică despre aparatul bugetar supradimensionat'.
În schimb, România are un număr foarte mare de funcții elective, anul trecut fiind alese 5.500 persoane cu funcția de consilieri județeni și locali.
'Manipularea grosolană, prin promovarea falsei idei că digitalizarea elimină necesitatea unui aparat bugetar corect dimensionat, raportat la nevoile actuale ale populației, va avea ca și efect gestionarea defectuoasă a volumului mai mare de nevoi ale populației și, implicit, serviciile oferite vor fi de slabă calitate și sacadate. Politicienii și conducătorii numiți ai instituțiilor folosesc acest concept pentru a justifica reduceri de personal și 'a face loc' angajărilor politice, nevoii grupurilor de interese care controlează politicienii de a-și angaja reprezentanții în instituții sau de a-și proteja afacerile prin eliminarea din instituțiile publice de control a persoanelor incomode', se mai spune în documentul sindical.
În consecință, sindicatele semnatare solicită: încetarea abuzurilor împotriva funcționarilor publici și a salariaților din sectorul bugetar; retragerea propunerilor de modificări legislative prin care administrația publică din România devine și mai vulnerabilă în raport cu interesele politice; încetarea imediată a demersurilor de reducere a personalului bugetar, care vor arunca administrația publică în colaps; demararea unui dialog social real cu organizațiile sindicale, în vederea identificării unor soluții corecte și echilibrate, construirea unor politici publice care să genereze cu adevărat economii la bugetul de stat; aplicarea în integralitatea ei a Legii de salarizare a personalului plătit din fonduri publice, stoparea derogărilor la aceasta, toate generatoare de inechitate și discriminare, cu acordarea acelorași drepturi salariale pentru aceleași atribuții.
În perioada următoare, organizațiile sindicale semnatare vor demara procedura de consultare internă în vederea organizării unor acțiuni de protest comune.
De altfel, președintele FNSA, Bogdan Șchiop, și secretarul general al FNSA, Nicolae Mureșan, au precizat că, la nivelul federației, a fost declanșată deja consultarea internă a membrilor de sindicat, urmând să demareze, în scurt timp, mai întâi pichetarea la nivelul instituțiilor locale, a prefecturilor, și apoi la nivelul instituțiilor centrale.
Mai mulți parlamentari PSD și ai minorităților naționale propun, printr-o inițiativă legislativă depusă în luna februarie la Parlament, ca evaluarea anuală a performanțelor profesionale ale funcționarilor publici să cuprindă și verificarea, în scris, a cunoștințelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementează activitățile acestora.
Proiectul, semnat de 55 parlamentari PSD și ai minorităților naționale, între care și de premierul Marcel Ciolacu, propune modificarea și completarea, în acest sens, a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ.
Potrivit proiectului de act normativ, 'procesul de evaluare a performanțelor profesionale individuale ale funcționarilor publici de execuție și a funcționarilor publici de conducere reprezintă aprecierea obiectivă a cunoștințelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementează activitățile a căror îndeplinire este cerută conform fișei postului și a performanțelor profesionale individuale ale funcționarilor publici, prin compararea gradului și a modului de îndeplinire a obiectivelor individuale și a criteriilor de performanță stabilite cu rezultatele obținute în mod efectiv de către funcționarul public'.
Senatul este prima cameră sesizată, Camera Deputaților este for decizional. AGERPRES/(A - redactor: Cristian Anghelache, editor: Mariana Nica, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Companiile, reticente să apeleze la transportul multimodal, din cauza infrastructurii de transport inadecvată și a lipsei de terminale moderne (studiu)
Companiile sunt reticente să apeleze la transportul multimodal, având în vedere infrastructura de transport inadecvată, lipsa unor terminale multimodale moderne conectate la toate modurile de transport, lipsa unor lanțuri logistice multimodale și a unor depozite pentru containere, costurile mari de transport și de transfer, timpul de tranzit ridicat și navigabili
UPDATE Trafic feroviar reluat în condiții normale în gara Brașov
Circulația feroviară a fost reluată la ora 13:40, în condiții normale de trafic, pe raza stației CF Brașov, inclusiv pe intervalele CF Dârste - Brașov și Brașov - Bod, a anunțat joi CFR SA. 'Regretăm disconfortul creat și asigurăm călătorii de faptul că personalul feroviar al SRCF Brașov a depus toate eforturile necesare pentru finalizarea operativă
Burduja: Guvernul pregătește un sistem de compensații financiare ce vor fi acordate persoanelor vulnerabile pentru cheltuielile cu energia electrică
Guvernul României pregătește un sistem prin care persoanele vulnerabile vor primi compensații financiare directe pentru cheltuielile cu energia electrică după data de 1 iulie 2025 și, în același timp, românii pot beneficia deja de prețuri corecte prin piața concurențială, a scris joi ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare publicată pe p
Leul s-a apreciat, joi, în raport cu euro, dar a scăzut față de dolarul american
Moneda națională s-a apreciat, joi, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9772 lei, în scădere cu 0,03 bani (-0,01%) față de cotația precedentă, de 4,9775 lei. În schimb, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,3734 lei, &i
Akos Molnar (Tușnad): Reducerea valorii voucherelor de vacanță pune frână pe turismul intern
Măsurile de reducere a valorii voucherelor de vacanță pun frână pe turismul intern, iar diminuarea pieței interne ar putea fi compensată prin atragerea turiștilor străini, a afirmat, joi, directorul general al societății Tușnad SA, Akos Molnar, la un eveniment de specialitate. ''Cu măsurile de reducere a valorii voucherelor se pu
Controale ANPC în sectorul 6: 55.000 de lei amenzi și două unități alimentare temporar închise
Comisarii pentru protecția consumatorilor au aplicat amenzi de 55.000 de lei în urma unor controale realizate miercuri la trei societăți cu puncte de lucru în Bulevardul Timișoara și, respectiv, Bulevardul Iuliu Maniu, și s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor la Sushi Torry și Patiseria Ioanid.
Plata taxei de pod de la Fetești - Cernavodă, disponibilă prin aplicația 24pay
Plata taxei de pod de la Fetești - Cernavodă este disponibilă prin aplicația 24pay, potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES. ''24pay app vine cu o noutate îndelung așteptată de utilizatori, chiar înainte de începerea sezonului estival: de acum, plata taxei de trecere a podului de la Fetești - Cernavodă se poate fac
Frăsineanu: Implementarea unui sistem ''Clearing House'' va ajuta la uniformizarea colectării separate a deșeurilor de ambalaje municipale
Implementarea unui sistem ''Clearing House'' va conduce la uniformizarea în ceea ce privește colectarea separată a deșeurilor de ambalaje, generate în flux municipal, a declarat, joi, consilierul de stat în Cancelaria prim-ministrului, Mihaela Frăsineanu, la conferința ''SGR în România''.
Asociația Micilor Comercianți: Ar trebui introduse de urgență PET-urile de spirt, apă distilată și ambalajele de 5 litri în SGR
PET-urile de spirt, apă distilată și ambalajele de 5 litri trebuie introduse de urgență în Sistemul Garanție-Returnare (SGR) pentru o funcționare îmbunătățită a acestuia, este de părere vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii (ANCMM), Feliciu Paraschiv. ''Recunosc că la început ne-am op
Investiții de 169 milioane euro pe piața imobiliară din România, în primele trei luni
Piața imobiliară din România a consemnat un început de an pozitiv, cu un volum total al investițiilor de 169 milioane euro în primele trei luni, mai mult decât dublu față de trimestrul anterior și aproape la același nivel cu perioada similară a anului trecut, semnalând o revenire susținută a interesului investitorilor pentru active local
Webb (RetuRo): Peste un miliard de ambalaje cu sigla SGR au fost colectate în primele trei luni ale acestui an
Peste un miliard de ambalaje SGR au fost colectate în primele trei luni ale acestui an, iar peste 90% dintre acestea au fost deja reciclate, a declarat, joi, la conferința ''SGR în România'', director general și președinte al RetuRO, Gemma Webb. ''Cu RetuRo, am început acum al doilea an de activi
Popa (BNR): Birocrația este o taxă invizibilă pe competitivitate
Birocrația este o taxă invizibilă pe competitivitate și cu cât această ''taxă'' este mai mare, cu atât companiile sunt mai puțin competitive, susține Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR), într-un articol de opinie postat pe Linkedin. ''Reg
România, tranzacții cu proprietăți hoteliere de aproximativ 50 de milioane de euro, în 2024 (analiză)
România a înregistrat anul trecut un volum al tranzacțiilor cu proprietăți hoteliere de aproximativ 50 de milioane de euro, reprezentând 13% din volumul total de tranzacții înregistrat în țările Europei Centrală și de Est (ECE-6, respectiv Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria), de 399 de milioane de euro, potrivit
Bursa de la București a deschis cu creșteri pe majoritatea indicilor ședința de tranzacționare de joi
Bursa de Valori București (BVB) a deschis cu creșteri pe majoritatea indicilor ședința de joi, iar rulajul se cifra la 4,15 milioane de lei (834.614 euro), după 55 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 0,23%, iar indi
Angajatorii din străinătate au început recrutările pentru sezonul de vară; peste 1.800 de locuri de muncă, disponibile (studiu)
Angajatorii din străinătate au început recrutările pentru sezonul de vară, iar peste 1.800 de locuri de muncă sunt disponibile în acest moment pentru cei care vor să lucreze în afara țării, informează joi o platformă de recrutare. Potrivit unui comunicat, 7,2% din numărul total de joburi postate în ultima lună au venit