Bursa de Valori București lansează o secțiune de educație financiară pe platforma BVB Research Hub

Bursa de Valori București (BVB) lansează o nouă secțiune de educație financiară pe platforma BVB Research Hub, dedicată investitorilor de retail, conform unui comunicat de presă.
BVB, ca operator al pieței de capital, demarează acest proiect din necesitatea de a crește nivelul de educație financiară și de a promova cultura investițională. Platforma BVB Research Hub oferă resurse accesibile, bine structurate și relevante, menite să ghideze investitorii pas cu pas prin conceptele fundamentale și mecanismele pieței de capital.
BVB își propune să construiască o mini bibliotecă digitală, care să cuprindă articole introductive, tutoriale, glosare de termeni, precum și studii de caz bazate pe situații reale din piață. Crearea unei astfel de secțiuni reprezintă un răspuns direct la nevoile celor care se află la început de drum, dar și ale investitorilor cu experiență care caută să-și aprofundeze cunoștințele. Într-o perioadă în care mediul economic și financiar evoluează cu rapiditate, accesul la informații clare și bine documentate poate face diferența între o decizie investițională de succes și una care generează nesiguranță.
'Prin această inițiativă, ne dorim să oferim investitorilor de retail instrumentele și cunoștințele necesare pentru a lua decizii informate și responsabile. Educația financiară contribuie la dezvoltarea unei comunități de investitori mai bine pregătită și mai încrezătoare în propriile alegeri. Iar noi, ca operator al pieței de capital, deținem resursele de care ei au nevoie, precum și locul unde să le punem la dispoziția oricui este interesat, și anume platforma BVB Research Hub. Această platformă este în sine o resursă valoroasă de informații referitoare la emitenții BVB, prin rapoartele de analiză pe care le publicăm recurent. Acum, adăugând componenta educațională, platforma devine un adevărat hub al cunoașterii în materie de investiții', a declarat președintele Consiliului de Administrație al BVB, Radu Hanga.
Pe lângă furnizarea de informații de bază despre produse și servicii, noua secțiune de educație financiară include și materiale despre gestionarea riscurilor, elaborarea unei strategii de investiții și interpretarea indicilor bursieri.
Pentru a susține un proces de învățare interactiv și dinamic, BVB va continua seria de worshopuri despre economisire și investiție, precum și antreprenoriat în cadrul universităților partenere și al altor parteneri educaționali, în care experți din domeniu vor răspunde întrebărilor participanților și vor oferi exemple practice despre cele mai bune modalități de administrare a bugetului propriu.
În prezent, BVB derulează parteneriate educaționale cu mai multe universități din țară. De exemplu, o parte importantă a colaborării bursei cu Academia de Studii Economice din București a fost proiectul de modernizare a unui amfiteatru din cadrul ASE care acum se numește Amfiteatrul Bursa de Valori București și care își propune să fie locul întâlnirilor dintre studenți și experți din sfera investițiilor, în diverse dezbateri și evenimente dedicate pieței de capital.
De asemenea, Bursa de Valori București desfășoară programul Guvernanța Corporativă care Creează Valoare, în parteneriat cu Envisia-Boards of Elite, care este destinat profesionalizării membrilor de board ai companiilor listate sau care analizează oportunitatea listării.
O componentă consistentă de educație se regăsește și în proiectul BVB Arena, prin workshopurile regionale susținute de specialiști ai pieței de capital. Aceste workshop-uri au scopul de a-i familiariza cât mai mult pe antreprenori cu sfera investițională și listarea la bursă.
Pentru a încuraja adoptarea de strategii investiționale pe termen lung, fundamentate pe informații verificate, toate materialele prezente în secțiunea educațională de pe platforma BVB Research Hub sunt elaborate de specialiști recunoscuți în domeniul pieței de capital.
'Cred cu tărie că diseminarea informației corecte și transparente este un pilon fundamental al dezvoltării piețelor de capital. Un investitor bine informat este un partener pe termen lung al oricărei piețe solide și sustenabile. Nivelul de educație, în general, și apoi nivelul de educație financiară, în special, este un bun indicator al evoluției economice și al prosperității unei nații. Prin eforturile noastre de comunicare și inițiativele dezvoltate de-a lungul timpului, sprijinim comunitatea de investitori și ne dorim să fie cât mai numeroasă și mai bine pregătită. Componenta educațională a platformei BVB Research Hub este o nouă cărămidă pe care o punem la fundamentul tot mai solid al culturii investiționale', a menționat directorul general al BVB, Adrian Tănase.
Un alt aspect important al inițiativei BVB îl reprezintă eforturile de a promova incluziunea financiară. Prin accesul la resurse de calitate, BVB își propune să încurajeze participarea în egală măsură a tinerilor, a persoanelor aflate la început de carieră, dar și a celor care, deși dispun de capital, nu au încă experiența necesară pentru a-și diversifica portofoliile. Prin materiale informative concepute pe înțelesul tuturor, BVB își dorește să elimine barierele și prejudecățile conform cărora investițiile în piața de capital ar fi accesibile doar unui cerc restrâns de cunoscători.
De-a lungul timpului, Bursa de Valori București a derulat numeroase programe de educație financiară, printre care cel mai amplu a fost 'Fluent în finanțe'. Rezultatele acestui proiect s-au văzut la aproape cinci ani de la lansarea programului, ceea ce demonstrează că poate aduce un impact pozitiv chiar și în prezent. Eforturile de educație financiară, alături de listările de acțiuni și obligațiuni, au susținut creșterea numărului de investitori de retail la bursă. Astfel, de la circa 54.000 de investitori la finalul lui 2019, numărul a crescut la 226.000, la finalul anului 2024.
AGERPRES/(AS - redactor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Dinamo
Liniile 10, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de luni, 5 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Dinamo București, programat de la ora 20:30, pe ''Arena Națională'', iar parcul liniilor de noapte N1 și N10 va fi suplimentat în intervalul orar 2
Angajamentele pentru beneficiarii Pachetului 4 ''Culturi verzi'' - Intervenția DR-02, adaptate la PAC 2023-2027
Angajamentele de plată aflate în derulare din Campania 2024 pentru beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ''Culturi verzi'' se adaptează în anul 2025 la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027, informează miercuri Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Activele nete ale fondurilor de investiții au crescut în luna martie cu 0,9%
Activele nete ale celor 246 de fonduri deschise și închise, locale și străine, au crescut în luna martie cu 0,9% până la nivelul de 49,5 miliarde lei (9,9 miliarde euro), iar intrările nete ale lunii au totalizat 452 milioane lei (90,8 milioane euro), conform unui comunicat al Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), transmis, miercuri, AGERPR
MIPE finanțează dotarea spitalelor care tratează AVC; un nou apel de proiecte în valoare de 58 de milioane de euro
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) deschide un nou apel de proiecte prin Programul Sănătate 2021-2027, în valoare de 58,496 milioane de euro, destinat unităților sanitare publice care tratează pacienți critici cu patologie vasculară cerebrală acută, potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES. ''Acest ape
Prețurile la biletele de avion pentru minivacanța de 1 Mai, mai mici cu 20%; Londra, Paris și Roma, în topul preferințelor
Prețurile la biletele de avion pentru minivacanța de 1 Mai au fost cu 20% mai mici, raportat la 2024, românii optând în principal pentru orașele Londra, Paris sau Roma, relevă datele Vola.ro. ''Minivacanța de 1 Mai rămâne și în acest an un reper important î
PIB-ul nominal al României ar putea depăși 700 miliarde de euro în 2034 (raport)
PIB-ul nominal al României ar putea depăși 700 miliarde de euro în 2034 și se poate apropia de 800 de miliarde de euro în 2035, la un ritm de creștere reală de aproximativ 3% anual și o inflație medie similară, potrivit macroeconomiștilor din ING Bank. Aceste estimări ar poziționa România în competiție cu țări precum Austria și Su
AFM a semnat contractul de finanțare pentru realizarea a 26 de fabrici de reciclare, cu bani din PNRR
Contractul de finanțare pentru construirea a 26 de fabrici de reciclare, în valoare de aproape 674,75 milioane de lei, a fost semnat miercuri, a anunțat președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Florin Bănică, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES. 'Am semnat cele 26 de contracte de finanțare care reprezintă ținta asumată
ANAF: Nou program de conformare pentru persoanele care realizează venituri din activității de asistență medicală
Agenția Națională de Administrare Fiscală va desfășura, până la finalul anului, la nivel național, un nou program de conformare, ce se adresează persoanelor fizice înregistrate sub forma cabinetelor medicale individuale (CMI) sau ca persoană fizică independentă (PFI) și care realizează venituri din prestarea activității de asistență medicală (generală ori special
Romgaz a plătit anul trecut către Guvern 3,8 miliarde lei
Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz a plătit în 2024 către Guvernul României o sumă totală de 3,88 miliarde lei, conform unui raport remis, miercuri, Bursei de Valori București. Potrivit sursei citate, impozitele percepute asupra venitului, producției sau profiturilor societăților comerciale, cu excepția impozitelor percepute asupra consum
Incendiile, printre printre principalele amenințări la adresa locuințelor; 67 milioane de lei, despăgubiri plătite de asigurători în 2024
Incendiile rămân printre principalele amenințări la adresa locuințelor din România, membrii UNSAR achitând anul trecut despăgubiri în valoare de 67 milioane lei doar pentru daunele provocate de foc locuințelor asigurate prin polițe facultative, aproape triplu decât în 2021. Potrivit unui comunicat al Uniunii Naționale a Soci
Ratele creditelor ipotecare scad ca pondere în veniturile unui debitor pe termen lung, în ciuda variației dobânzilor (analiză)
Ratele creditelor ipotecare scad ca pondere în veniturile unui debitor pe termen lung, în ciuda variației dobânzilor, care pot ajunge și la câteva puncte procentuale, potrivit unei analize realizate de brokerul online Ipotecare.ro. Datele companiei arată că durata medie de rambursare a u
Angajatorii mici și foarte mici din România au scos la concurs 28.000 de joburi, în primele patru luni (platformă)
Companiile mici și foarte mici din România, cu maximum zece angajați, au postat de la începutul acestui an și până în prezent, 28.000 de locuri de muncă, în creștere cu 10% față de primele patru luni din 2024, arată o analiză publicată, miercuri, de o platformă de recrutare online. Datele centralizate de eJobs relevă faptul că, di
ONRC: 21.006 firme au fost radiate la nivel național în primul trimestru din 2025
Un număr de 21.006 firme au fost radiate la nivel național, în primul trimestru din 2025, cu 16,95% mai puține comparativ cu perioada similară din 2024, conform statisticilor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe radieri au fost înregistrate în municipiul București, respectiv 3.480 (număr în scădere cu 9,04
OMV Petrom a înregistrat un profit net de un miliard de lei, în primul semestru, în scădere cu 24%
OMV Petrom a încheiat primul trimestru al acestui an cu un profit net de 1,07 miliarde lei, în scădere cu 24% față de cel obținut în perioada similară din 2024, conform datelor transmise, miercuri, Bursei de Valori București. Rezultatul din exploatare CCA excluzând elemente speciale a fost de 1,3 miliarde lei, mai mic cu 29%, reflect&ac
ANAR: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a crescut la 75%
Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare din România a crescut de la 56% la aproape 75%, datorită precipitațiilor recente, a anunțat Administrația Națională ''Apele Române'' (ANAR) pe pagina de Facebook. ''La sfârșitul lunii martie, coeficientul de umplere în princi