Bursa de Valori București lansează o secțiune de educație financiară pe platforma BVB Research Hub

Bursa de Valori București (BVB) lansează o nouă secțiune de educație financiară pe platforma BVB Research Hub, dedicată investitorilor de retail, conform unui comunicat de presă.
BVB, ca operator al pieței de capital, demarează acest proiect din necesitatea de a crește nivelul de educație financiară și de a promova cultura investițională. Platforma BVB Research Hub oferă resurse accesibile, bine structurate și relevante, menite să ghideze investitorii pas cu pas prin conceptele fundamentale și mecanismele pieței de capital.
BVB își propune să construiască o mini bibliotecă digitală, care să cuprindă articole introductive, tutoriale, glosare de termeni, precum și studii de caz bazate pe situații reale din piață. Crearea unei astfel de secțiuni reprezintă un răspuns direct la nevoile celor care se află la început de drum, dar și ale investitorilor cu experiență care caută să-și aprofundeze cunoștințele. Într-o perioadă în care mediul economic și financiar evoluează cu rapiditate, accesul la informații clare și bine documentate poate face diferența între o decizie investițională de succes și una care generează nesiguranță.
'Prin această inițiativă, ne dorim să oferim investitorilor de retail instrumentele și cunoștințele necesare pentru a lua decizii informate și responsabile. Educația financiară contribuie la dezvoltarea unei comunități de investitori mai bine pregătită și mai încrezătoare în propriile alegeri. Iar noi, ca operator al pieței de capital, deținem resursele de care ei au nevoie, precum și locul unde să le punem la dispoziția oricui este interesat, și anume platforma BVB Research Hub. Această platformă este în sine o resursă valoroasă de informații referitoare la emitenții BVB, prin rapoartele de analiză pe care le publicăm recurent. Acum, adăugând componenta educațională, platforma devine un adevărat hub al cunoașterii în materie de investiții', a declarat președintele Consiliului de Administrație al BVB, Radu Hanga.
Pe lângă furnizarea de informații de bază despre produse și servicii, noua secțiune de educație financiară include și materiale despre gestionarea riscurilor, elaborarea unei strategii de investiții și interpretarea indicilor bursieri.
Pentru a susține un proces de învățare interactiv și dinamic, BVB va continua seria de worshopuri despre economisire și investiție, precum și antreprenoriat în cadrul universităților partenere și al altor parteneri educaționali, în care experți din domeniu vor răspunde întrebărilor participanților și vor oferi exemple practice despre cele mai bune modalități de administrare a bugetului propriu.
În prezent, BVB derulează parteneriate educaționale cu mai multe universități din țară. De exemplu, o parte importantă a colaborării bursei cu Academia de Studii Economice din București a fost proiectul de modernizare a unui amfiteatru din cadrul ASE care acum se numește Amfiteatrul Bursa de Valori București și care își propune să fie locul întâlnirilor dintre studenți și experți din sfera investițiilor, în diverse dezbateri și evenimente dedicate pieței de capital.
De asemenea, Bursa de Valori București desfășoară programul Guvernanța Corporativă care Creează Valoare, în parteneriat cu Envisia-Boards of Elite, care este destinat profesionalizării membrilor de board ai companiilor listate sau care analizează oportunitatea listării.
O componentă consistentă de educație se regăsește și în proiectul BVB Arena, prin workshopurile regionale susținute de specialiști ai pieței de capital. Aceste workshop-uri au scopul de a-i familiariza cât mai mult pe antreprenori cu sfera investițională și listarea la bursă.
Pentru a încuraja adoptarea de strategii investiționale pe termen lung, fundamentate pe informații verificate, toate materialele prezente în secțiunea educațională de pe platforma BVB Research Hub sunt elaborate de specialiști recunoscuți în domeniul pieței de capital.
'Cred cu tărie că diseminarea informației corecte și transparente este un pilon fundamental al dezvoltării piețelor de capital. Un investitor bine informat este un partener pe termen lung al oricărei piețe solide și sustenabile. Nivelul de educație, în general, și apoi nivelul de educație financiară, în special, este un bun indicator al evoluției economice și al prosperității unei nații. Prin eforturile noastre de comunicare și inițiativele dezvoltate de-a lungul timpului, sprijinim comunitatea de investitori și ne dorim să fie cât mai numeroasă și mai bine pregătită. Componenta educațională a platformei BVB Research Hub este o nouă cărămidă pe care o punem la fundamentul tot mai solid al culturii investiționale', a menționat directorul general al BVB, Adrian Tănase.
Un alt aspect important al inițiativei BVB îl reprezintă eforturile de a promova incluziunea financiară. Prin accesul la resurse de calitate, BVB își propune să încurajeze participarea în egală măsură a tinerilor, a persoanelor aflate la început de carieră, dar și a celor care, deși dispun de capital, nu au încă experiența necesară pentru a-și diversifica portofoliile. Prin materiale informative concepute pe înțelesul tuturor, BVB își dorește să elimine barierele și prejudecățile conform cărora investițiile în piața de capital ar fi accesibile doar unui cerc restrâns de cunoscători.
De-a lungul timpului, Bursa de Valori București a derulat numeroase programe de educație financiară, printre care cel mai amplu a fost 'Fluent în finanțe'. Rezultatele acestui proiect s-au văzut la aproape cinci ani de la lansarea programului, ceea ce demonstrează că poate aduce un impact pozitiv chiar și în prezent. Eforturile de educație financiară, alături de listările de acțiuni și obligațiuni, au susținut creșterea numărului de investitori de retail la bursă. Astfel, de la circa 54.000 de investitori la finalul lui 2019, numărul a crescut la 226.000, la finalul anului 2024.
AGERPRES/(AS - redactor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Burduja: Sunt pentru tranziția energetică inteligentă și echilibrată, nu pentru o terapie șoc care ne subminează independența energetică
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, susține că este pentru tranziția energetică inteligentă și echilibrată, iar nu pentru o terapie șoc care ne subminează independența energetică, conform unei postări pe pagina sa de Facebook. 'Am participat aseară la dezbaterea pe Green Deal, organizată în cadrul proiectului Starea Studenților, o inițiativă excel
Reporturi la toate categoriile de jocuri ale Loteriei Române la tragerile de duminică
Un report în valoare de peste 28,3 milioane de lei (peste 5,69 milioane de euro) se înregistrează la Loto 6/49, la categoria I, la Noroc este în joc un report de peste 13,13 milioane de lei (peste 2,64 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, un report de peste 13,87 milioane de lei (peste 2,79 milioane de euro), informează Loteria Română.
Producția de țiței a României a scăzut cu 4,5% în ianuarie 2025; importurile s-au majorat cu 15,6%
România a produs, în ianuarie 2025, o cantitate de țiței de 219.000 tone echivalent petrol (tep), cu 12.700 tep mai mică (-4,5%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de țiței au totalizat, în prima lună din 2025, 840.700 tep,
INS: Producția de cărbune a crescut cu 3,9% în ianuarie 2025; importurile s-au redus cu 64,2%
Producția de cărbune a României s-a cifrat în ianuarie 2025 la 172.100 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 3,9% mai mare (plus 6.400 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada menționată, de 2.400 tep, în
ANPC a amendat cu 110.000 de lei unitățile care desfășoară activități de comercializare a peștelui în Halele Centrale Obor
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a aplicat amenzi de 110.000 de lei după o acțiune de control în Halele Centrale Obor - Hala de Pește, unde fost controlați 12 operatori economici care desfășoară activități de comercializare a peștelui și produselor din pește 'ANPC, împreună cu comisarii Gărzii Naționale de Mediu - Co
Cristian Pistol (CNAIR): Stadiul lucrărilor pe șantierul secțiunii Suplacu de Barcău-Chiribiș a autostrăzii Transilvania a ajuns la 5%
Stadiul lucrărilor pe șantierul secțiunii Suplacu de Barcău-Chiribiș a autostrăzii Transilvania a ajuns la 5%, în condițiile în care săpăturile au început în data de 20 ianuarie, a anunțat sâmbătă directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol. 'Antreprenorul rom&ac
Paul Anghel (ANPC): Atenție la cumpărarea peștelui și produselor din pește
Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, recomandă cumpărătorilor să fie atenți la cumpărarea peștelui și produselor din pește, pentru a evita riscurile asupra sănătății în perioada premergătoare Bunei Vestiri și a Floriilor. 'Verificați cu atenție aspectul exterior al produsulu
România face un salt esențial în cercetarea medicală de elită, punând tehnologia avansată direct în slujba pacienților (ministru)
România face un salt esențial în cercetarea medicală de elită, punând tehnologia avansată direct în slujba pacienților, a anunțat, vineri, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Astăzi am marcat un moment decisiv pentru viitorul sănătății în România prin lansarea proiectului stra
Popa (BNR): Distincția acordată de IBNS reprezintă o confirmare a progresului înregistrat de România în peisajul numismatic internațional
Distincția pentru cea mai bună bancnotă comemorativă a anului 2024 acordată de International Bank Note Society (IBNS) reprezintă nu doar o apreciere a valorii artistice și tehnice a bancnotei, ci și o confirmare a progresului pe care România l-a înregistrat în peisajul numismatic internațional, susține Cristian Popa, membru în Consiliul de Adm
Stadiul fizic al lucrărilor pe lotul Mizil-Pietroasele al Autostrăzii Moldova a depășit 98% (ministru)
Asocierea româno-bulgară a ajuns la un stadiu fizic al lucrărilor de 98,6% pe lotul Mizil-Pietroasele al Autostrăzii Moldova, a anunțat vineri ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.
Vodafone România a câștigat contractul pentru implementarea sistemului electronic de tarifare rutieră
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat, vineri, câștigătorul contractului pentru implementarea sistemului electronic de tarifare rutieră, valoarea finanțării din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) fiind de aproape 224,5 milioane de lei, fără TVA. 'Vineri, 21.03.2025, după finali
ANRE și Universitatea Politehnică București, protocol de colaborare pe o serie de proiecte de inteligență artificială
Președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, George Niculescu, și rectorul Universității Politehnice București, Mihnea Costoiu, au semnat, vineri, un protocol de colaborare ce permite studenților din cadrul Facultății de Energetică să desfășoare stagii de practică în cadrul ANRE. Protocolul a fost semnat
ANCOM: Difuzarea conținutului produs de 25 de canale media, interzisă în Uniunea Europeană
Difuzarea conținutului produs de 25 de canale media identificate de Consiliul Uniunii Europene va fi interzisă în țările-membre, conform măsurilor dispuse prin Regulamentul Consiliului UE nr. 833/2014 privind măsuri restrictive având în vedere acțiunile Rusiei de destabilizare a situației în Ucraina, a transmis, vineri, într-un comunicat
Ministerul Muncii va dezvolta un sistem național de management privind consilierea în carieră
Serviciile de orientare profesională din România vor fi îmbunătățite printr-un sistem național de management privind consilierea în carieră, care va fi dezvoltat de Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în cadrul unui proiect european.
Consiliul Concurenței: Anunțarea unor majorări de prețuri poate încălca Legea Concurenței
Declarațiile prin care reprezentanții unor companii își anunță intențiile de a majora prețurile la produsele pe care le comercializează pot conduce la coordonarea comportamentului concurenților și la o creștere artificială a prețurilor pe piață, atrage atenția președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. Autoritatea de concurență precizează, &