Producătorii români de medicamente generice propun o reducere graduală a taxei clawback

Reducerea graduală a taxei clawback va ține medicamentele generice pe piață și va duce la o optimizare bugetară, a declarat, marți, la conferința PRIA Finance for Keys Business Sectors, Daniel Bran, membru în Consiliul Administrativ al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
'În România există peste 40 de capacități de producție de medicamente și toate sunt generice. Impactul pe care îl are producția locală de medicamente generice este de 1,1% din PIB, iar în ceea ce privește contribuția bugetară, aceasta se ridică la 0,3%. Mai mult, având o industrie puternică, putem spune că participăm și la echilibrarea balanței comerciale prin exporturile pe care le facem. În industrie lucrează peste 9.000 de oameni, care sunt înalt calificați. Lucrează medici, farmaciști, cercetători. Vorbim de o industrie puternică, cu un impact deosebit economic. Pe de altă parte, în ceea ce privește impactul bugetar, aici avem o situație. După cum știți, în România există politica celui mai mic preț, dar pe de altă parte, vorbim despre taxa clawback, care este privită ca un venit, dar în același timp și ca o piedică pentru optimizarea bugetară, deoarece 70% dintre pacienții care sunt tratați în România sunt tratați cu medicamente generice. 80-90% din medicamente sunt medicamente ieftine. Ori, având cel mai mic preț o taxă clawback face ca medicamentele ieftine să iasă din piață. Atunci, de fapt, statul plătește pentru medicamentele un pic mai scumpe, pentru că cele afectate de taxa clawback sunt tot timpul medicamentele de 5 lei, de 10 lei, de 20 și ceva de lei, de 50 lei', a precizat Bran.
Acesta a adăugat că prima optimizare bugetară pe care Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România o propune vizează reducerea taxei clawback cu 5% în primul an, iar acest lucru va menține medicamentele generice pe piață.
'Prima optimizare bugetară pe care v-o propunem este această reducere a taxei clawback într-un mod gradual. În primul an, să putem reduce cu 5%, ceea ce va ține medicamentele generice pe piață. Și nu este o poveste. Noi putem să vedem că, în perioada 2016-2023, prin introducerea medicamentelor generice în piață, am avut o optimizare bugetare de un miliard de euro și estimăm că, până în 2028, această optimizare bugetară să mai aducă 500 de milioane de euro. În situația în care scădem taxa clawback gradual, să spunem cu 5%, și menținem medicamentele ieftine pe piață, această optimizare bugetară crește. Știu că pare cumva pe dos: dacă scad o taxă nu mai am bani la buget. De fapt, optimizez bugetul, rămânând medicamentele ieftine în piață și atunci cheltui mai puțin. A doua propunere pe care o avem este legată Directiva apelor uzate. Aceste investiții suplimentare pot să creeze disfuncționalități majore în industrie. Pentru că în momentul în care această Directivă a fost gândită, impactul bugetar la nivel european a fost calculat undeva la un miliard de euro. Astăzi, când ne gândim să implementăm această Directivă, vedem că o țară ca Finlanda are doar un impact de 800 de milioane, iar o țară ca Germania are un impact de 1,5 miliarde de euro', a spus reprezentantul APMGR.
În acest context, asociația de profil solicită amânarea aplicării Directivei apelor uzate și crearea unui grup de lucru care să stabilească impactul real în economie.
'Impactul calculat în acest moment la nivel de Uniunea Europeană este de 10-15 miliarde de euro, deși este o Directivă care cumva a fost gândită nefericit, pentru că am pornit de la un miliard, iar acum suntem undeva între 10 și 15 miliarde, iar acest lucru poate avea un efect devastator pentru industria producătoare. Ne dorim să aducem mai multe facilități de producție în România, dar în același timp avem câteva reglementări care nu ne ajută. Sugestia noastră este de a vedea, de a solicita această simplificare a Directivei, a vedea încă o dată efectul pe care îl are, a vedea ce putem face pentru a amâna în prima fază aplicarea Directivei și a discuta la Finanțe, la Mediu, în industrie. Dacă este necesar să facem un grup de lucru în care să discutăm și să vedem care este impactul real al acestei Directive și să reluăm studiul de impact, pentru că nu este firesc să avem un impact de 10-15 ori mai mare decât cel evaluat inițial când am pornit la drum', a susținut Daniel Bran.
În ceea ce privește taxa clawback, ministrul Finanțelor, Barna Tanczos, a menționat că politica de sănătate o face Ministerul Sănătății.
'Referitor la industria pharma, nu putem face la Ministerul Finanțelor politica de sănătate. Avem un minister de resort și noi putem veni cu specialiști, cu date clare, cu informații din banii colectați din costurile pe diverse servicii medicale, pe analize, pe sistemul medical per ansamblu. Inclusiv taxa clawback este o taxă care vine din sectorul respectiv și se aplică de către Ministerul de Finanțe, dar nu este o taxă specifică Finanțelor. Politicile pe termen mediu și lung de Sănătate trebuie făcute la ministerul de resort. Provocările sunt foarte mari, pentru că această Casă de Asigurări de Sănătate este un sistem care necesită ani de ani bani de la bugetul de stat. Sumele colectate din asigurări de sănătate nu acoperă cheltuielile totale ale sistemului și de aici intervin tot timpul discuțiile cu privire la până unde se poate întinde această nevoie de a completa deficitul Casei și a merge mai departe cu toate medicamentele, cu toate serviciile, cu toate produsele care sunt practic finanțate din acest sistem. Sunt de acord cu dvs că inclusiv pentru acest sector pot fi dezvoltate, împreună cu Ministerul Economiei, programe special adresate acestor companii. De ce să nu avem și un program pentru industria pharma, astfel încât să echilibrăm și aici producția internă, să ajutăm și producătorii de generice, pentru că aici va exista tot timpul o dispută. Este disputa sectorului, nu e dispută a Ministerului Finanțelor', a explicat Tanczos, la același eveniment de specialitate.
Ministrul Finanțelor, Barna Tanczos, și reprezentanți din sectoarele financiar, industrie, sănătate, construcții, economie circulară și mediu și automotive au discutat, marți, despre cele mai importante teme pentru asigurarea echilibrelor macroeconomice, consolidarea rezilienței și creșterea competitivității în cadrul evenimentului PRIA Finance for Keys Business Sectors. AGERPRES/(AS - redactor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine în valoare de 1,4 miliarde de lei, în 2025 (proiect)
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va acorda, în 2025, un ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine, în valoare de 1,4 miliarde de lei, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru susținerea sectorului suin fiind publicat spre consultare publică pe
Mihai Barbu va fi de luni noul președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară
Mihai Barbu a fost numit în funcția de președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), potrivit unei decizii a premierului Marcel Ciolacu, publicată miercuri în Monitorul Oficial. ''Având în vedere propunerea ministrului Transporturilor și Infrastructurii formulată prin Adresa nr. 13.661 din 29 aprilie
Burduja: România nu ajunge în beznă; fac un apel public către toți românii să se informeze din surse oficiale
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că nu există niciun risc de blackout în România în perioada primului tur al alegerilor pentru Președintele României, iar cei care răspândesc astfel de dezinformări pe rețele de socializare, ''prin care bagă spaima în populație'', trebuie să suporte consecințele.
Inspectorii antifraudă din Oradea au confiscat marfă nedeclarată în valoare de peste 4,88 milioane de lei
Inspectorii antifraudă din cadrul Direcției regionale antifraudă fiscală (DRAF) Oradea au confiscat, în luna aprilie, bunuri în valoare totală de peste 4,88 milioane de lei, de la un operator economic specializat în comerțul cu marochinărie și încălțăminte, se arată într-un comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Administrare Fis
Primul tren produs de polonezi se estimează că va ajunge în România pe 31 mai
Prima ramă electrică regională (RE-R) produsă de polonezi se estimează că va sosi în România la sfârșitul lunii viitoare, urmând să fie certificată, omologată, autorizată și pusă în circulație de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF). Într-o
PIB-ul global ar putea crește cu încă 15 puncte procentuale până în 2035, datorită inteligenței artificiale (raport)
Inteligența artificială (AI) are potențialul de a crește economia globală cu până la 15 puncte procentuale în următorul deceniu, arată raportul ''Value in Motion'', realizat de PwC la nivel global. Această evoluție ar adăuga efectiv peste un punct procentual la rata anuală de creștere, la egalitate cu creșterea econ
ANAR: O nouă licitație pentru închirierea a 77 de suprafețe de plajă pe următorii zece ani
Un număr de 187 de oferte au fost depuse în cea de-a doua procedură de licitație publică pentru închirierea a 77 de suprafețe de plajă în sezoanele estivale 2025 - 2034, a anunțat Administrația Națională ''Apele Române'' (ANAR), într-un comunicat de presă transmis, miercuri, AGERPRES. Subsectoarele
TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Dinamo
Liniile 10, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de luni, 5 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Dinamo București, programat de la ora 20:30, pe ''Arena Națională'', iar parcul liniilor de noapte N1 și N10 va fi suplimentat în intervalul orar 2
Angajamentele pentru beneficiarii Pachetului 4 ''Culturi verzi'' - Intervenția DR-02, adaptate la PAC 2023-2027
Angajamentele de plată aflate în derulare din Campania 2024 pentru beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ''Culturi verzi'' se adaptează în anul 2025 la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027, informează miercuri Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Activele nete ale fondurilor de investiții au crescut în luna martie cu 0,9%
Activele nete ale celor 246 de fonduri deschise și închise, locale și străine, au crescut în luna martie cu 0,9% până la nivelul de 49,5 miliarde lei (9,9 miliarde euro), iar intrările nete ale lunii au totalizat 452 milioane lei (90,8 milioane euro), conform unui comunicat al Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), transmis, miercuri, AGERPR
MIPE finanțează dotarea spitalelor care tratează AVC; un nou apel de proiecte în valoare de 58 de milioane de euro
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) deschide un nou apel de proiecte prin Programul Sănătate 2021-2027, în valoare de 58,496 milioane de euro, destinat unităților sanitare publice care tratează pacienți critici cu patologie vasculară cerebrală acută, potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES. ''Acest ape
Prețurile la biletele de avion pentru minivacanța de 1 Mai, mai mici cu 20%; Londra, Paris și Roma, în topul preferințelor
Prețurile la biletele de avion pentru minivacanța de 1 Mai au fost cu 20% mai mici, raportat la 2024, românii optând în principal pentru orașele Londra, Paris sau Roma, relevă datele Vola.ro. ''Minivacanța de 1 Mai rămâne și în acest an un reper important î
Aproape 33.000 de locuri de muncă vacante în România; 267 de joburi disponibile în țările UE
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) are în evidențe 32.888 de locuri de muncă, iar în rețeaua EURES se află 267 de joburi în spațiul european, cele mai multe în Norvegia, Italia și Germania, informează miercuri instituția. Potrivit datelor furnizate de agenții economici privind locurile de muncă va
PIB-ul nominal al României ar putea depăși 700 miliarde de euro în 2034 (raport)
PIB-ul nominal al României ar putea depăși 700 miliarde de euro în 2034 și se poate apropia de 800 de miliarde de euro în 2035, la un ritm de creștere reală de aproximativ 3% anual și o inflație medie similară, potrivit macroeconomiștilor din ING Bank. Aceste estimări ar poziționa România în competiție cu țări precum Austria și Su
AFM a semnat contractul de finanțare pentru realizarea a 26 de fabrici de reciclare, cu bani din PNRR
Contractul de finanțare pentru construirea a 26 de fabrici de reciclare, în valoare de aproape 674,75 milioane de lei, a fost semnat miercuri, a anunțat președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Florin Bănică, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES. 'Am semnat cele 26 de contracte de finanțare care reprezintă ținta asumată