Unul din doi angajați se așteaptă la o mărire salarială în 2025 (sondaj)

Unul din doi angajați se așteaptă la o creștere salarială anul acesta, la actualul loc de muncă, în timp ce 23% dintre cei care lucrează sunt mulțumiți de salariile pe care le au, arată cel mai recent sondaj realizat de platforma de recrutare eJobs România.
'55% dintre angajații care au participat la cel mai recent sondaj realizat de eJobs România spun că se așteaptă la o creștere salarială anul acesta, la actualul loc de muncă, asta în condițiile în care majoritatea celor care au participat la finalul anului trecut la un sondaj pe tema planurilor profesionale pentru 2025 au răspuns că un salariu mai mare reprezintă unul dintre principalele lor obiective pentru anul care urmează. 28% dintre respondenți nu cred că vor avea parte de un salariu mai mare în 2025, iar 17% încă nu știu care sunt planurile angajatorului, din acest punct de vedere', relevă sondajul menționat.
Așteptările angajaților vin pe un fond în care doar 23% dintre aceștia sunt mulțumiți sau foarte mulțumiți de salariul pe care îl câștigă, în timp ce 38% sunt nemulțumiți și foarte nemulțumiți la acest capitol. 39% au o atitudine neutră în legătură cu salariul lor și, prin urmare, nu sunt nici mulțumiți, nici nemulțumiți.
Întrebați care sunt motivele care îi determină să creadă că vor avea un salariu mai mare în 2025, 34% spun că, în compania pentru care lucrează, sunt acordate creșteri salariale în fiecare an. Sondajul arată că 18% au încredere în faptul că sunt angajați cheie pe care angajatorii vor să-i păstreze cu orice preț și spun că, dacă nu vor primi mai mulți bani, vor pleca în altă parte. La fel de mulți mizează pe rezultatele pe care le-au avut anul trecut, respectiv și-au depășit indicatorii de performanță, ceea ce sigur îi califică pentru un plus la salariu.
Potrivit sursei citate, 15% intenționează să aibă o discuție cu managerul direct în acest sens și sunt încrezători că vor primi mărirea dorită. Doar 10%, însă, au fost informați concret că salariul pe care îl au va fi majorat.
'Faptul că jumătate dintre respondenți mizează pe un salariu mai mare în 2025, dar doar 10% au și fost anunțați de manageri în acest sens, lasă loc unor posibile abateri de la planurile inițiale ale angajaților. Companiile rămân prudente în ceea ce privește politicile de majorări salariale pentru acest an, în special dacă ne uităm la domenii precum construcții, IT, agricultură sau industria alimentară, domenii care au rămas fără facilitățile fiscale pe care le aveau și pentru care costurile cu salariile au crescut brusc', subliniază Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs, citată în comunicat.
Contextul economic general îi determină, totuși, pe angajați să aibă așteptări moderate în privința creșterilor pe care le-ar putea primi.
Astfel, 35% estimează un plus de 5%-10% la salariul actual, 24% - între 15% și 20%, 13% - între 15% și 20% și 11% de maximum 5%. 5% cred că salariul lor va crește cu cel puțin 20 de procente, 4% cu peste 30% și la fel de mulți estimează o actualizare la rata inflației. 6% nu pot face încă nicio preconizare.
'Există, însă, o diferență între pragurile de majorare pe care le întrevăd și procentele minime pe care le-ar considera mulțumitoare pentru nivelul profesional la care se află și pentru cheltuielile lor lunare. În acest sens, pentru 32% pragul acceptabil ar fi cuprins între 10% și 15%, 21% - între 5% și 10%, 20% cel puțin 20%, iar 16% - între 15% și 20%', mai spune Ana Călugăru.
În absența unei creșteri salariale, 18% dintre angajați spun că un pachet consistent de beneficii extrasalariale ar putea să fie suficient pentru a crea o compensare. 7% susțin aceeași idee, însă ar accepta această variantă doar pentru un an. 28% afirmă că depinde de beneficii, în timp ce 45% spun un nu hotărât, menționând că evoluția prețurilor din ultima perioadă impune și o creștere a salariilor.
'Referitor la frecvența cu care sunt acordate majorările salariale, 55% dintre participanții la sondaj spun că salariul le-a crescut anul trecut. 17% nu au mai primit o mărire de acum doi ani, 8% de mai mult de doi ani și tot 8% declară că nu au avut nicio creștere salarială în ultimii 5 ani. Pentru 9% dintre respondenți salariul a crescut chiar anul acesta, în timp ce 4% nu-și amintesc când au avut ultima creștere salarială. De altfel, majoritatea respondenților (65%) cred că evaluările salariale ar trebui făcute anual, o dată pe an, și, în funcție de rezultate, să fie ajustată politica salarială', relevă sursa citată.
Sondajul a fost realizat în luna februarie, pe un eșantion de 1.725 de respondenți care, la momentul completării chestionarului, erau angajați.
În prezent, pe platformă de recrutare eJobs.ro sunt disponibile peste 22.000 de locuri de muncă. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
BNS își reafirmă, de 1 Mai, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin România
Blocul Național Sindical (BNS) își reafirmă, de 1 Mai - Ziua Internațională a Muncii, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin prezentul și viitorul României, potrivit unei postări pe pagina oficială de Facebook a confederației sindicale. 'Munca trebuie să fie fundamentul pe care se construiește respectul
Simona Bucura Oprescu le mulțumește românilor care lucrează și sunt la datorie, de 1 Mai
Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, le-a mulțumit persoanelor care lucrează de 1 Mai, într-o postare publicată, joi, pe pagina oficială de Facebook a ministerului de resort. 'Astăzi e despre voi - despre oamenii care muncesc cu responsabilitate, care pun suflet în ceea ce fac
CNPP: 404.668 beneficiari de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, în martie 2025
Un număr de 404.668 de persoane beneficiau, în luna martie 2025, de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, cu 2.531 mai puține față de luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Cel mai mare număr de persoane, respectiv 189.482, se înregistra în cazul beneficiarilor d
Boloș, de 1 Mai: Nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață
De 1 Mai, nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață, a afirmat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, într-o postare pe Facebook. 'Azi serbăm toate mâinile care clădesc, repară, îngrijesc, hrănesc, modelează, rezolvă. Așa ne învață Sfânta Scriptură:
Ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine în valoare de 1,4 miliarde de lei, în 2025 (proiect)
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va acorda, în 2025, un ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine, în valoare de 1,4 miliarde de lei, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru susținerea sectorului suin fiind publicat spre consultare publică pe
Mihai Barbu va fi de luni noul președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară
Mihai Barbu a fost numit în funcția de președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), potrivit unei decizii a premierului Marcel Ciolacu, publicată miercuri în Monitorul Oficial. ''Având în vedere propunerea ministrului Transporturilor și Infrastructurii formulată prin Adresa nr. 13.661 din 29 aprilie
Burduja: România nu ajunge în beznă; fac un apel public către toți românii să se informeze din surse oficiale
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că nu există niciun risc de blackout în România în perioada primului tur al alegerilor pentru Președintele României, iar cei care răspândesc astfel de dezinformări pe rețele de socializare, ''prin care bagă spaima în populație'', trebuie să suporte consecințele.
Inspectorii antifraudă din Oradea au confiscat marfă nedeclarată în valoare de peste 4,88 milioane de lei
Inspectorii antifraudă din cadrul Direcției regionale antifraudă fiscală (DRAF) Oradea au confiscat, în luna aprilie, bunuri în valoare totală de peste 4,88 milioane de lei, de la un operator economic specializat în comerțul cu marochinărie și încălțăminte, se arată într-un comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Administrare Fis
Primul tren produs de polonezi se estimează că va ajunge în România pe 31 mai
Prima ramă electrică regională (RE-R) produsă de polonezi se estimează că va sosi în România la sfârșitul lunii viitoare, urmând să fie certificată, omologată, autorizată și pusă în circulație de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF). Într-o
PIB-ul global ar putea crește cu încă 15 puncte procentuale până în 2035, datorită inteligenței artificiale (raport)
Inteligența artificială (AI) are potențialul de a crește economia globală cu până la 15 puncte procentuale în următorul deceniu, arată raportul ''Value in Motion'', realizat de PwC la nivel global. Această evoluție ar adăuga efectiv peste un punct procentual la rata anuală de creștere, la egalitate cu creșterea econ
ANAR: O nouă licitație pentru închirierea a 77 de suprafețe de plajă pe următorii zece ani
Un număr de 187 de oferte au fost depuse în cea de-a doua procedură de licitație publică pentru închirierea a 77 de suprafețe de plajă în sezoanele estivale 2025 - 2034, a anunțat Administrația Națională ''Apele Române'' (ANAR), într-un comunicat de presă transmis, miercuri, AGERPRES. Subsectoarele
TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Dinamo
Liniile 10, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de luni, 5 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Dinamo București, programat de la ora 20:30, pe ''Arena Națională'', iar parcul liniilor de noapte N1 și N10 va fi suplimentat în intervalul orar 2
Angajamentele pentru beneficiarii Pachetului 4 ''Culturi verzi'' - Intervenția DR-02, adaptate la PAC 2023-2027
Angajamentele de plată aflate în derulare din Campania 2024 pentru beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ''Culturi verzi'' se adaptează în anul 2025 la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027, informează miercuri Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Activele nete ale fondurilor de investiții au crescut în luna martie cu 0,9%
Activele nete ale celor 246 de fonduri deschise și închise, locale și străine, au crescut în luna martie cu 0,9% până la nivelul de 49,5 miliarde lei (9,9 miliarde euro), iar intrările nete ale lunii au totalizat 452 milioane lei (90,8 milioane euro), conform unui comunicat al Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), transmis, miercuri, AGERPR
MIPE finanțează dotarea spitalelor care tratează AVC; un nou apel de proiecte în valoare de 58 de milioane de euro
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) deschide un nou apel de proiecte prin Programul Sănătate 2021-2027, în valoare de 58,496 milioane de euro, destinat unităților sanitare publice care tratează pacienți critici cu patologie vasculară cerebrală acută, potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES. ''Acest ape