Fechet, despre Neptun Deep: Sunt convins că exploatarea va fi sigură pentru mediul marin și nu vom afecta biodiversitatea

Exploatarea zăcământului de la Neptun Deep va fi una sigură pentru mediul marin, nu vom afecta biodiversitatea și nu pot decât să mă bucur că în foarte puțin timp vom avea prima cantitate de gaz exploatată din Marea Neagră, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Mircea Fechet, la un eveniment de specialitate.
'Cred că trebuie să clarificăm faptul că ceea ce se întâmplă la Neptun Deep nu reprezintă vreo noutate din punct de vedere tehnologic. Nu e pentru prima oară când se exploatează un astfel de zăcământ, ci, dimpotrivă, s-ar putea să fie printre ultimele trenuri pe care România le-a prins. Vă spun că, în ceea ce privește Ministerul Mediului, atât în sensul evaluării de mediu, lucru care se întâmplă înainte de a începe efectiv proiectul și care estimează impactul, îl cuantifică și vine cu măsuri în situația în care există vreo influență importantă în sens negativ, bineînțeles, la fel cum în timpul derulării efective a exploatării zăcământului există o serie întreagă de condiționalități de mediu ce trebuie îndeplinite. Toate documentele sunt publice, toate documentele - și vorbim despre sute de pagini doar raportându-mă la studiul de impact asupra mediului - sunt pe site-ul Ministerului Mediului, sunt și în română și în engleză. La ele au avut acces și ONG-urile și publicul interesat, au fost dezbateri publice, însă eu, chiar dacă sunt ministru al Mediului, nu pot decât să mă bucur că în foarte puțin timp vom avea prima moleculă, prima cantitate de gaz exploatată din Marea Neagră', a afirmat Fechet.
Acesta a adăugat că România trebuie să își exploateze resursele și zăcămintele, dar cu respectarea tuturor exigențelor de mediu și cu cele mai bune tehnologii disponibile la acest moment.
'Am și fost acolo și am fost plăcut impresionat de profesionalismul oamenilor care lucrează deja pe acea platformă și, dincolo de toate aceste discuții legate de neutralitate climatică, legate de ambițiile Uniunii Europene și ale României în același timp pentru 2040 sau pentru 2050, eu cred că România trebuie să își exploateze resursele, trebuie să își exploateze zăcămintele, bineînțeles cu respectarea tuturor exigențelor de mediu, folosind cele mai bune tehnologii disponibile la acest moment', a mai spus ministrul Mediului.
El a dat asigurări că exploatarea va fi una sigură pentru mediul marin, însă astfel de tehnologii au totuși un impact asupra biodiversității.
'Sunt convins că exploatarea va fi una sigură pentru mediul marin, sigură pentru Marea Neagră, că nu vom afecta biodiversitatea. Sunt făcute teste în laborator, e adevărat, și am fost la Institutul Antipa de la Constanța, care simulează la o scară mai mică impactul asupra biodiversității, pentru că acele tehnologii normal că au un impact, însă, așa cum am învățat în prima zi la minister, tot ce se întâmplă în România are un impact asupra mediului, însă trebuie cuantificat mereu. Dacă beneficiul economic, beneficiul social este justificat în raport cu impactul pe care îl ai asupra mediului și în măsura în care ai un raport pozitiv bineînțeles că poți să îți desfășori activitatea, pentru că nu există nici o industrie, nu există nici o tehnologie care să spună că la sfârșitul zilei n-are niciun impact. (...) Noi, la Ministerul Mediului, ne asigurăm că generațiile următoare vor beneficia măcar de mediul de care am beneficiat noi și nu le lăsăm moștenire printre altele și un mediu toxic, nociv, care nu mai poate fi vreodată reparat', a susținut ministrul, la ZF Power Summit 2025.
În opinia acestuia, toți factorii de decizie, inclusiv cei la nivel local, au înțeles că securitatea energetică a României este o prioritate zero și trebuie prioritizate investițiile, pentru a nu rata finanțări sau a nu fi descurajați potențialii investitori.
'Eu cred că o planificare bună, pentru că discutăm de investiții care durează ani de zile oricum, eu cred că o bună planificare și o rigoare în elaborarea actelor de mediu, pentru că de multe ori facem un ping-pong între instituții - lipsește un capitol, nu e bine detaliat un alt capitol -, dar cred că nu asta e problema României, la fel cum am constatat că sunt mai puține reclamații față de anul trecut, că pot după un an și jumătate de mandat să fac și un astfel de bilanț. Dacă acum un an aproape săptămânal sau poate lunar primeam câte o reclamație sau câte o sesizare de la un investitor în energie eoliană sau de la un parc fotovoltaic - că durează prea mult, că nu se înțeleg cu Agenția pentru Protecția Mediului din județul respectiv - astăzi pot să spun că n-am mai văzut astfel de sesizări sau de reclamații și nu pentru că nu mai sunt astfel de investiții. Eu cred că toată lumea a înțeles, până la autoritățile județene, că securitatea energetică a României este o prioritate zero și că trebuie să punem umărul și să prioritizăm toate aceste investiții, pentru a nu rata finanțări sau pentru a nu descuraja potențiali investitori, pentru că știm: atunci când te lovești de un zid la autorități, că e vorba de primărie, că e vorba de mediu, că e vorba de alte autorități, riscul e să își mute afacerea în altă țară, ceea ce nu ne dorim', a explicat Mircea Fechet.
Șeful de la Mediu a subliniat că România are un potențial 'fantastic' la producerea de energie regenerabilă, iar colaborarea sa cu ministrul Energiei este 'poate cea mai strânsă' dintre toate colaborările cu miniștrii din Guvern, pentru că 'mediul și energia sunt două domenii puternic legate între ele, motiv pentru care în foarte multe țări ele se află uneori sub umbrela aceluiași minister'. AGERPRES/(A - autor: Oana Tilică, editor: Mariana Nica, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
BNS își reafirmă, de 1 Mai, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin România
Blocul Național Sindical (BNS) își reafirmă, de 1 Mai - Ziua Internațională a Muncii, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin prezentul și viitorul României, potrivit unei postări pe pagina oficială de Facebook a confederației sindicale. 'Munca trebuie să fie fundamentul pe care se construiește respectul
Simona Bucura Oprescu le mulțumește românilor care lucrează și sunt la datorie, de 1 Mai
Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, le-a mulțumit persoanelor care lucrează de 1 Mai, într-o postare publicată, joi, pe pagina oficială de Facebook a ministerului de resort. 'Astăzi e despre voi - despre oamenii care muncesc cu responsabilitate, care pun suflet în ceea ce fac
CNPP: 404.668 beneficiari de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, în martie 2025
Un număr de 404.668 de persoane beneficiau, în luna martie 2025, de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, cu 2.531 mai puține față de luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Cel mai mare număr de persoane, respectiv 189.482, se înregistra în cazul beneficiarilor d
Boloș, de 1 Mai: Nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață
De 1 Mai, nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață, a afirmat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, într-o postare pe Facebook. 'Azi serbăm toate mâinile care clădesc, repară, îngrijesc, hrănesc, modelează, rezolvă. Așa ne învață Sfânta Scriptură:
Ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine în valoare de 1,4 miliarde de lei, în 2025 (proiect)
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va acorda, în 2025, un ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine, în valoare de 1,4 miliarde de lei, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru susținerea sectorului suin fiind publicat spre consultare publică pe
Mihai Barbu va fi de luni noul președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară
Mihai Barbu a fost numit în funcția de președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), potrivit unei decizii a premierului Marcel Ciolacu, publicată miercuri în Monitorul Oficial. ''Având în vedere propunerea ministrului Transporturilor și Infrastructurii formulată prin Adresa nr. 13.661 din 29 aprilie
Burduja: România nu ajunge în beznă; fac un apel public către toți românii să se informeze din surse oficiale
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că nu există niciun risc de blackout în România în perioada primului tur al alegerilor pentru Președintele României, iar cei care răspândesc astfel de dezinformări pe rețele de socializare, ''prin care bagă spaima în populație'', trebuie să suporte consecințele.
Inspectorii antifraudă din Oradea au confiscat marfă nedeclarată în valoare de peste 4,88 milioane de lei
Inspectorii antifraudă din cadrul Direcției regionale antifraudă fiscală (DRAF) Oradea au confiscat, în luna aprilie, bunuri în valoare totală de peste 4,88 milioane de lei, de la un operator economic specializat în comerțul cu marochinărie și încălțăminte, se arată într-un comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Administrare Fis
Primul tren produs de polonezi se estimează că va ajunge în România pe 31 mai
Prima ramă electrică regională (RE-R) produsă de polonezi se estimează că va sosi în România la sfârșitul lunii viitoare, urmând să fie certificată, omologată, autorizată și pusă în circulație de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF). Într-o
PIB-ul global ar putea crește cu încă 15 puncte procentuale până în 2035, datorită inteligenței artificiale (raport)
Inteligența artificială (AI) are potențialul de a crește economia globală cu până la 15 puncte procentuale în următorul deceniu, arată raportul ''Value in Motion'', realizat de PwC la nivel global. Această evoluție ar adăuga efectiv peste un punct procentual la rata anuală de creștere, la egalitate cu creșterea econ
ANAR: O nouă licitație pentru închirierea a 77 de suprafețe de plajă pe următorii zece ani
Un număr de 187 de oferte au fost depuse în cea de-a doua procedură de licitație publică pentru închirierea a 77 de suprafețe de plajă în sezoanele estivale 2025 - 2034, a anunțat Administrația Națională ''Apele Române'' (ANAR), într-un comunicat de presă transmis, miercuri, AGERPRES. Subsectoarele
TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Dinamo
Liniile 10, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de luni, 5 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Dinamo București, programat de la ora 20:30, pe ''Arena Națională'', iar parcul liniilor de noapte N1 și N10 va fi suplimentat în intervalul orar 2
Angajamentele pentru beneficiarii Pachetului 4 ''Culturi verzi'' - Intervenția DR-02, adaptate la PAC 2023-2027
Angajamentele de plată aflate în derulare din Campania 2024 pentru beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ''Culturi verzi'' se adaptează în anul 2025 la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027, informează miercuri Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Activele nete ale fondurilor de investiții au crescut în luna martie cu 0,9%
Activele nete ale celor 246 de fonduri deschise și închise, locale și străine, au crescut în luna martie cu 0,9% până la nivelul de 49,5 miliarde lei (9,9 miliarde euro), iar intrările nete ale lunii au totalizat 452 milioane lei (90,8 milioane euro), conform unui comunicat al Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), transmis, miercuri, AGERPR
MIPE finanțează dotarea spitalelor care tratează AVC; un nou apel de proiecte în valoare de 58 de milioane de euro
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) deschide un nou apel de proiecte prin Programul Sănătate 2021-2027, în valoare de 58,496 milioane de euro, destinat unităților sanitare publice care tratează pacienți critici cu patologie vasculară cerebrală acută, potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES. ''Acest ape