logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ministerul Energiei a publicat proiectul de OUG privind prelungirea plafonării prețurilor la energie

Imagine din galeria Agerpres

Ministerul Energiei a publicat, vineri seara, proiectul de Ordonanță de Urgență privind prelungirea plafonării prețurilor la energie electrică până la 30 iunie 2025 și a celor la gaze naturale până la 31 martie 2026.

'Prezentul act normativ are drept scop instituirea următoarelor măsuri temporare: acordarea unor măsuri de sprijin similare cu cele incluse în Ordonanța de urgență nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, cu modificările și completările ulterioare, respectiv plafonarea prețurilor finale facturate și compensarea diferenței de la buget, pentru consumatorii de energie electrică, în perioada 1 aprilie 2025 - 30 iunie 2025; acordarea unor măsuri de sprijin similare cu cele incluse în Ordonanța de urgență nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, cu modificările și completările ulterioare, respectiv plafonarea prețurilor finale facturate și compensarea diferenței de la buget, pentru consumatorii de gaze naturale, în perioada 1 aprilie 2025 - 31 martie 2026', se menționează în Nota de fundamentare a proiectului.

Astfel, vor fi menținute până la finele lunii iunie 2025 cele trei plafoane maxime de preț pentru energia electrică, de 0,68 lei/kWh, 0,80 lei/kWh și 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, în funcție de consum, și de 0,31 și 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru gazele naturale.

Totodată, documentul prevede că Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale va avea obligația de a elabora, împreună cu alte instituții relevante, o metodologie pentru stabilirea criteriilor de identificare și eligibilitate a consumatorilor de energie în vederea aplicării de măsuri sociale adecvate și/sau sprijin financiar și de a emite, până la 15 iunie 2025, a unei Hotărâri de Guvern privind implementarea respectivei metodologii și privind valoarea sprijinului acordat.

O altă prevedere a proiectului vizează și efectuarea de plăți către furnizorii de energie în valoare de 50% din valoarea solicitată, în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii de decontare, în limita sumelor disponibile, urmând ca diferența de plată dintre respectiva valoare și valoarea stabilită de către autoritatea națională de reglementare să se efectueze la 10 zile de la primirea notificării din partea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, și asigurarea sumelor aferente compensațiilor acordate prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale și bugetul Ministerului Energiei din Fondul de Tranziție Energetică și de la bugetul de stat.

Furnizorii de gaze naturale/producătorii de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice în calitate de clienți direcți ai producătorilor de gaze naturale, denumiți în continuare PET client direct, vor avea obligația constituirii unui stoc minim de gaze naturale pentru asigurarea continuității și siguranței în alimentarea clienților săi finali/asigurarea consumului propriu și suportabilității prețului de către aceștia, în depozitele de înmagazinare subterană a gazelor. Stocul minim va reprezenta cel puțin 90% din capacitatea de înmagazinare a depozitelor subterane la nivel național, conform reglementărilor ANRE.

Prin acest proiect se instituie și obligația pentru producătorii de gaze naturale care desfășoară atât activități de extracție onshore și/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activități, cât și activități de vânzare a gazelor naturale de a livra, cu prețul de 120 lei/MWh, cantitățile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă către furnizori/PET client direct/operatori rețea, pentru a asigura, în următoarea ordine de prioritate: în perioada 1 aprilie 2025 - 31 octombrie 2025, necesarul de gaze naturale pentru constituirea stocului minim necesar pentru perioada 1 noiembrie 2025 - 31 martie 2026; în perioada 1 aprilie 2025 - 31 martie 2026, necesarul de gaze pentru consumul curent al clienților casnici stabilit conform anexei proiectului; în perioada 1 noiembrie 2025 - 31 martie 2026, necesarul de gaze pentru consumul curent al producătorilor de energie termică, doar pentru energia termica destinată populației; în perioada 1 aprilie 2025-31 martie 2026, cantitățile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă către operatorul de transport și sistem și către operatorii concesionari de distribuție titulari ai unei licențe de operare - operatori de rețea în vederea asigurării a 75% din cantitatea de gaze naturale destinată consumului tehnologic (CT).

Redevența pentru aceste cantități de gaze naturale vândute va fi stabilită în baza prețului de 120 lei/MWh, prin ordin al președintelui Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon. Vor fi exceptate respectivele cantități de gaze naturale vândute de la aplicarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale offshore și onshore de adâncime, republicată.

Pe de altă parte, proiectul prevede și continuarea plății unei contribuții la Fondul de Tranziție Energetică, așa cum este aceasta stabilită în Ordonanța de urgență nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023, cu modificările și completările ulterioare.

Totodată, prin actul normativ sunt propuse modificări ale Ordonanței de urgență nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023, cu modificările și completările ulterioare în vederea: creșterii procentului de plată privind efectuarea de plăți către furnizori la valoarea de 50% din suma solicitată, față de 40% cât este acum în OUG 27/2022, similar cu prevederile incluse în prezentul act normativ; extinderea termenului final de introducere a datelor necesare decontării sumelor de la bugetul de stat sau, după caz, regularizării sumelor decontate de la bugetul de stat, aferente perioadei septembrie 2022 - august 2023 până la data de 30 aprilie 2025.

'Actul normativ include și efectuarea unei modificări a art 28 din Legea nr. 123/2012 a Legii energiei electrice și gazelor naturale, prin includerea unei obligații pentru producători de a tranzacționa cel puțin 50% din producția anuală de energie electrică prin contracte pe piețele de energie electrică, pe alte piețe decât PZU, PI și PE. Sunt exceptate de la această prevedere capacitățile de producere din surse eoliene sau fotovoltaice', se mai arată în Nota de Fundamentare.

De asemenea, cu scopul creșterii transparenței piețelor centralizate de energie, se introduc, în Legea nr. 123/2012 a Legii energiei electrice și gazelor naturale, obligații pentru operatorii desemnați ai piețelor de energie electrică și gaze naturale de publicare a indicilor de preț pentru produsele standard tranzacționate pe piețele centralizate de energie electrică și gaze naturale.

Proiectul de OUG menționează că prelungirea aplicării unora dintre măsurile de protejare incluse în Ordonanța de urgență nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, cu modificările și completările ulterioare, a fost necesară având în vedere situația existentă la nivel național și internațional, determinată de nivelul încă ridicat al prețului energiei electrice și gazelor naturale, datorat, în principal, contextului geopolitic actual, pentru ca prețurile la energie electrică și gaze naturale plătite de către clienții finali să nu afecteze competitivitatea economică și să nu agraveze nivelul de sărăcie energetică, AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 1077

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 02-04-2025 09:39

Prețurile producției industriale au crescut cu 4% în ritm anual, în februarie

Prețurile producției industriale pe total (piața internă și piața externă) au crescut cu 4% în februarie 2025, față de luna februarie 2024, și au crescut cu 3,6% comparativ cu ianuarie 2025, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publicate miercuri. La nivelul pieței interne, indicele prețurilor producției industriale a &i

Economic 02-04-2025 08:44

PAID lansează campania de conștientizare 'Adevărata tragedie nu e dezastrul, ci lipsa pregătirii'

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a lansat pe 1 aprilie campania de conștientizare 'Adevărata tragedie nu e dezastrul, ci lipsa pregătirii', care își propune să atragă atenția cu privire la impactul devastator al dezastrelor naturale asupra comunităților din România. Potrivit unui comunicat al

Economic 02-04-2025 07:00

Peste 40 de lideri din industria IT&C se reunesc miercuri, la București, la ANIS International Summit 2025

Peste 40 de speakeri din partea autorităților, mediului de afaceri și al celui academic vor participa, miercuri, la ANIS International Summit 2025, un eveniment de referință al industriei IT din România, organizat de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS). Tema ediției din acest an 'Tehnologie și Inovație: Construind un viito

Economic 01-04-2025 18:33

Ministrul Mediului: Undă verde pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică Cerna - Belareca

Acordul de mediu pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică Cerna - Belareca a fost emis marți, a anunțat ministrul Mediului, Mircea Fechet. 'Undă verde pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică Cerna - Belareca, un proiect care face parte din pachetul de investiții strategice care pun România pe dr

Economic 01-04-2025 18:00

Fenomenul șomajului în rândul tinerilor în România ia amploare; este nevoie de o politică socială și economică dedicată tinerilor (raport)

România a devenit țara din UE cu cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani (26,3%), conform datelor Eurostat din decembrie 2024, astfel că țara noastră a depășit state precum Spania și Grecia, unde șomajul în rândul tinerilor a fost mereu o problemă constantă, se arată în Monitorul Social, un proiect al Fundaț

Economic 01-04-2025 17:03

Consumul de bere la terasă rămâne scăzut în România; un factor important, puterea redusă de cumpărare a populației

Consumul de bere la draft a crescut cel mai mult anul trecut, respectiv cu 13%, față de 2023, însă România se află în continuare sub vârful pe care l-a avut 'în perioada de glorie' din 2008, puterea scăzută de cumpărare a populației fiind unul din factorii care au dus la această situație. De altfel, î

Economic 01-04-2025 16:34

Piața asigurărilor din România a crescut cu 11% în 2024, la 23,4 miliarde lei

Piața asigurărilor din România a înregistrat, în 2024, un volum total al primelor brute subscrise de 23,4 miliarde lei, în creștere cu 11% față de anul anterior, potrivit unui raport publicat marți de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Conform sursei citate, ponderea asigurărilor generale în total subsc

Economic 01-04-2025 15:09

Comănescu (Consiliul Concurenței): Înțeleg tentația ca un monopolist să-și încurajeze companiile din grup, dar îl sfătuiesc să nu facă asta

Tentația ca un monopolist să-și încurajeze companiile din grup este mare, dar totuși îl sfătuiesc să nu facă acest lucru, pentru că poate să contravină legislației pe concurență, a declarat, marți, la o dezbatere despre rolul sectorului energetic în dezvoltarea economică a României, Adrian Comănescu, membru al boardului Consiliului Concurenței

Economic 01-04-2025 14:45

Lorant Antal: Rețelele de distribuție au fost dintotdeauna în urma economiei, din nefericire

Rețelele de distribuție nu au fost niciodată cu un pas înaintea economiei, ci dintotdeauna au fost în urmă, a declarat, marți, la o dezbatere despre rolul sectorului energetic în dezvoltarea economică a României, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat, Istvan-Lorant Antal.

Economic 01-04-2025 14:31

Wizz Air a deschis la Băneasa o nouă bază operațională și a prezentat o aeronavă Airbus A321neo de ultimă generație

Wizz Air a prezentat, marți, aeronava Airbus A321neo de ultimă generație, care va deservi baza nou înființată de la Aeroportul Internațional București Băneasa - Aurel Vlaicu, oferind opțiuni de călătorie din Capitală către șapte destinații, a anunțat compania aeriană, într-un comunicat. O aeronavă suplimentară va opera și de pe Aer

Economic 01-04-2025 14:24

Câștigătorul premiului de categoria I la tragerea Loto 6/49 de duminică și-a ridicat câștigul

Câștigătorul premiului de categoria I la tragerea Loto 6/49 de duminică, 30 martie 2025, și-a ridicat câștigul în valoare de 31,56 milioane lei (peste 6,34 milioane de euro), a anunțat marți Loteria Română. 'Un tânăr corporatist de 39 de ani, stângaci, dar nu și în ceea ce privește norocul, s-a pre

Economic 01-04-2025 14:17

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 61,993 miliarde euro, în martie

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României totalizau 61,993 miliarde de euro la finele lunii martie 2025, în scădere cu 0,96% comparativ cu nivelul de 62,593 miliarde de euro înregistrat la 28 februarie 2025, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale, transmis marți AGERPRES. În cursul lunii au avut lo

Economic 01-04-2025 14:15

ASF: Finanțarea cu peste 96 milioane lei a proiectului de transformare digitală a instituției cu fonduri europene a fost aprobată

Finanțarea proiectului de transformare digitală a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), depus în decembrie 2024 în cadrul apelului de proiecte aferent Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (PoCIDIF), a fost aprobată, a anunțat marți instituția. 'Digitalizarea ASF constituie una dintre

Economic 01-04-2025 13:39

Bende Sandor: Repornirea industriei nu se poate face fără energie

O repornire a industriei românești nu se poate face fără energie, iar relansarea economică a României și energia merg oarecum 'mână în mână', a declarat, marți, la o dezbatere despre rolul sectorului energetic în dezvoltarea economică a României, președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, Bende

Economic 01-04-2025 13:37

Curtea de Conturi a României găzduiește cea de-a 16-a întâlnire anuală a Subcomitetului Auditului Performanței al INTOSAI

Curtea de Conturi a României organizează, în perioada 1-2 aprilie 2025, la București, a 16-a întâlnire anuală a Subcomitetului Auditului Performanței (PAS ) al INTOSAI, conform unui comunicat de presă al instituției. Întâlnirea reunește reprezentanți ai instituțiilor supreme de audit (SAI) membre PAS din întreaga lume