logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ministerul Energiei a publicat proiectul de OUG privind prelungirea plafonării prețurilor la energie

Imagine din galeria Agerpres

Ministerul Energiei a publicat, vineri seara, proiectul de Ordonanță de Urgență privind prelungirea plafonării prețurilor la energie electrică până la 30 iunie 2025 și a celor la gaze naturale până la 31 martie 2026.

'Prezentul act normativ are drept scop instituirea următoarelor măsuri temporare: acordarea unor măsuri de sprijin similare cu cele incluse în Ordonanța de urgență nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, cu modificările și completările ulterioare, respectiv plafonarea prețurilor finale facturate și compensarea diferenței de la buget, pentru consumatorii de energie electrică, în perioada 1 aprilie 2025 - 30 iunie 2025; acordarea unor măsuri de sprijin similare cu cele incluse în Ordonanța de urgență nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, cu modificările și completările ulterioare, respectiv plafonarea prețurilor finale facturate și compensarea diferenței de la buget, pentru consumatorii de gaze naturale, în perioada 1 aprilie 2025 - 31 martie 2026', se menționează în Nota de fundamentare a proiectului.

Astfel, vor fi menținute până la finele lunii iunie 2025 cele trei plafoane maxime de preț pentru energia electrică, de 0,68 lei/kWh, 0,80 lei/kWh și 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, în funcție de consum, și de 0,31 și 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru gazele naturale.

Totodată, documentul prevede că Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale va avea obligația de a elabora, împreună cu alte instituții relevante, o metodologie pentru stabilirea criteriilor de identificare și eligibilitate a consumatorilor de energie în vederea aplicării de măsuri sociale adecvate și/sau sprijin financiar și de a emite, până la 15 iunie 2025, a unei Hotărâri de Guvern privind implementarea respectivei metodologii și privind valoarea sprijinului acordat.

O altă prevedere a proiectului vizează și efectuarea de plăți către furnizorii de energie în valoare de 50% din valoarea solicitată, în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii de decontare, în limita sumelor disponibile, urmând ca diferența de plată dintre respectiva valoare și valoarea stabilită de către autoritatea națională de reglementare să se efectueze la 10 zile de la primirea notificării din partea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, și asigurarea sumelor aferente compensațiilor acordate prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale și bugetul Ministerului Energiei din Fondul de Tranziție Energetică și de la bugetul de stat.

Furnizorii de gaze naturale/producătorii de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice în calitate de clienți direcți ai producătorilor de gaze naturale, denumiți în continuare PET client direct, vor avea obligația constituirii unui stoc minim de gaze naturale pentru asigurarea continuității și siguranței în alimentarea clienților săi finali/asigurarea consumului propriu și suportabilității prețului de către aceștia, în depozitele de înmagazinare subterană a gazelor. Stocul minim va reprezenta cel puțin 90% din capacitatea de înmagazinare a depozitelor subterane la nivel național, conform reglementărilor ANRE.

Prin acest proiect se instituie și obligația pentru producătorii de gaze naturale care desfășoară atât activități de extracție onshore și/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activități, cât și activități de vânzare a gazelor naturale de a livra, cu prețul de 120 lei/MWh, cantitățile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă către furnizori/PET client direct/operatori rețea, pentru a asigura, în următoarea ordine de prioritate: în perioada 1 aprilie 2025 - 31 octombrie 2025, necesarul de gaze naturale pentru constituirea stocului minim necesar pentru perioada 1 noiembrie 2025 - 31 martie 2026; în perioada 1 aprilie 2025 - 31 martie 2026, necesarul de gaze pentru consumul curent al clienților casnici stabilit conform anexei proiectului; în perioada 1 noiembrie 2025 - 31 martie 2026, necesarul de gaze pentru consumul curent al producătorilor de energie termică, doar pentru energia termica destinată populației; în perioada 1 aprilie 2025-31 martie 2026, cantitățile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă către operatorul de transport și sistem și către operatorii concesionari de distribuție titulari ai unei licențe de operare - operatori de rețea în vederea asigurării a 75% din cantitatea de gaze naturale destinată consumului tehnologic (CT).

Redevența pentru aceste cantități de gaze naturale vândute va fi stabilită în baza prețului de 120 lei/MWh, prin ordin al președintelui Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon. Vor fi exceptate respectivele cantități de gaze naturale vândute de la aplicarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale offshore și onshore de adâncime, republicată.

Pe de altă parte, proiectul prevede și continuarea plății unei contribuții la Fondul de Tranziție Energetică, așa cum este aceasta stabilită în Ordonanța de urgență nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023, cu modificările și completările ulterioare.

Totodată, prin actul normativ sunt propuse modificări ale Ordonanței de urgență nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023, cu modificările și completările ulterioare în vederea: creșterii procentului de plată privind efectuarea de plăți către furnizori la valoarea de 50% din suma solicitată, față de 40% cât este acum în OUG 27/2022, similar cu prevederile incluse în prezentul act normativ; extinderea termenului final de introducere a datelor necesare decontării sumelor de la bugetul de stat sau, după caz, regularizării sumelor decontate de la bugetul de stat, aferente perioadei septembrie 2022 - august 2023 până la data de 30 aprilie 2025.

'Actul normativ include și efectuarea unei modificări a art 28 din Legea nr. 123/2012 a Legii energiei electrice și gazelor naturale, prin includerea unei obligații pentru producători de a tranzacționa cel puțin 50% din producția anuală de energie electrică prin contracte pe piețele de energie electrică, pe alte piețe decât PZU, PI și PE. Sunt exceptate de la această prevedere capacitățile de producere din surse eoliene sau fotovoltaice', se mai arată în Nota de Fundamentare.

De asemenea, cu scopul creșterii transparenței piețelor centralizate de energie, se introduc, în Legea nr. 123/2012 a Legii energiei electrice și gazelor naturale, obligații pentru operatorii desemnați ai piețelor de energie electrică și gaze naturale de publicare a indicilor de preț pentru produsele standard tranzacționate pe piețele centralizate de energie electrică și gaze naturale.

Proiectul de OUG menționează că prelungirea aplicării unora dintre măsurile de protejare incluse în Ordonanța de urgență nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, cu modificările și completările ulterioare, a fost necesară având în vedere situația existentă la nivel național și internațional, determinată de nivelul încă ridicat al prețului energiei electrice și gazelor naturale, datorat, în principal, contextului geopolitic actual, pentru ca prețurile la energie electrică și gaze naturale plătite de către clienții finali să nu afecteze competitivitatea economică și să nu agraveze nivelul de sărăcie energetică, AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 1181

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 25-04-2025 20:32

Burduja: Am lansat în consultare un proiect de lege ce vizează finalizarea accelerată a marilor investiții hidroenergetice,începute de zeci de ani

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică un proiect de lege care vizează finalizarea accelerată a marilor investiții hidroenergetice începute de zeci de ani și blocate, a anunțat vineri, ministrul de resort, Sebastian Burduja. Potrivit acestuia, proiectul de lege introduce un regim juridic special, aplicabil exclusiv acelo

Economic 25-04-2025 19:24

Ministrul Finanțelor: Execuția bugetului pe primele trei luni reflectă provocările contextului economic intern și extern

Execuția bugetului pe primele trei luni ale anului reflectă provocările contextului economic intern și extern, precum și primele rezultate ale măsurilor luate pentru restabilirea echilibrului bugetar, a transmis, vineri, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Reducerea cheltuielilor și creșterea investițiilor în economie trebuie continuate. Execuția b

Economic 25-04-2025 18:50

Deficitul bugetar a urcat la 2,28% din PIB, după primele trei luni din 2025

Deficitul bugetar s-a situat la 2,28% din PIB, după primele trei luni din 2025, comparativ cu 2,04% din PIB în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate vineri de Ministerul Finanțelor. 'Execuția bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un deficit de 43,66 miliarde lei, respectiv 2,2

Economic 25-04-2025 16:20

Marcel Boloș și comisarul european Piotr Serafin au vizitat proiecte implementate din fonduri europene la Oradea

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, și comisarul european pentru Buget, luptă antifraudă și administrație publică, Piotr Serafin, au vizitat proiecte de succes implementate din fonduri europene la Oradea, potrivit unui comunicat de presă al ministerului. 'Salutăm inițiativa domnului comisar Serafin de a vizita statele membre pent

Economic 25-04-2025 15:19

Apropierea de metrou poate crește prețul unei locuințe și cu 30% (analiză)

Două locuințe care dispun de caracteristici asemănătoare și se află în același cartier pot fi scoase la vânzare cu prețuri foarte diferite, atunci când una dintre acestea se află în imediata proximitate a unei stații de metrou și cealaltă nu, arată o analiză realizată de platforma Imobiliare.ro, publicată vineri. Conform sursei citate,

Economic 25-04-2025 13:26

Producătorii auto se pot înscrie în Programul 'Rabla' 2025, începând din 30 aprilie (AFM)

Sesiunea de înscriere a producătorilor în cadrul Programului 'Rabla' 2025 va demara pe data de 30 aprilie, a anunțat, vineri, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă transmis AGERPRES. Dosarul de validare trebuie depus până pe 7 mai, la ora 23:59, și va cuprinde următoarele document

Economic 25-04-2025 13:18

ASPES: Peste 60% dintre români cred că țara se îndreaptă spre o direcție greșită

Peste 60% dintre români cred că țara se îndreaptă spre o direcție greșită și de aceea votanții doresc de la viitorul președinte să promoveze direct sau împreună cu Parlamentul și Guvernul o schimbare reală și profundă în politica actuală și viitoare a României, afirmă Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES).

Economic 25-04-2025 12:53

ANCOM: Platformele online pot suspenda, restricționa sau închide conturile utilizatorilor și trebuie să motiveze clar decizia

Furnizorii platformelor online le pot impune utilizatorilor o serie de restricții pe motiv că informațiile furnizate de către aceștia constituie conținut ilegal sau sunt incompatibile cu condițiile generale de utilizare ale serviciilor platformelor, informează Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), într-un comuni

Economic 25-04-2025 12:18

Creștere de peste patru ori a numărului de bilete cumpărate de către români cu destinația Roma, în ultima săptămână (analiză)

Numărul biletelor de avion cumpărate de către români cu destinația Roma a crescut de peste patru ori, pentru perioada 21-27 aprilie, pentru a fi prezenți fizic la funeraliile Papei Francisc, arată o analiză de specialitate, publicată vineri. Potrivit datelor centralizate de Vola.ro, prețul mediu al unui bilet dus-întors către capit

Economic 25-04-2025 12:05

Salonul Imobiliar București, la Palatul Parlamentului în acest weekend

Salonul Imobiliar București, coorganizat de Imobiliare.ro, s-a deschis vineri la Palatul Parlamentului, unde sunt prezenți peste 100 de expozanți, cu o ofertă vastă de apartamente noi, case și terenuri, atât din București, cât și din țară. La târg vor fi prezenți dezvoltatori imobiliari și peste 20 de agenții imobiliare, cu o

Economic 25-04-2025 11:15

Aproape 80% dintre români ar cumpăra pui cu creștere lentă, dar spun că nu găsesc suficiente informații (studiu)

Peste 80% dintre români consumă carne de pui cel puțin o dată pe lună, consolidându-i poziția ca aliment de bază, iar 76% dintre ei spun că ar cumpăra pui crescut lent, dacă ar avea acces facil la acest produs în magazine, relevă un studiu dat vineri publicității. Carnea de pui rămâne un aliment esențial în dieta

Economic 25-04-2025 11:05

Depozitele la bănci ale firmelor și populației au crescut cu 0,4% în martie

Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au crescut în luna martie 2025 cu 0,4% față de luna anterioară, până la nivelul de 629,084 miliarde lei, iar față de aceeași perioadă a anului anterior s-au majorat cu 7,9% (2,9% în termeni reali), conform datelor publicate vineri de Banca Națională a României. Depozitele

Economic 25-04-2025 10:55

Soldul creditului neguvernamental a crescut cu 0,8% în luna martie 2025

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a crescut cu 0,8% în luna martie 2025, față de februarie a.c., (0,5% în termeni reali), până la nivelul de 423,567 miliarde lei, informează Banca Națională a României printr-un comunicat. Creditul în lei, cu o pondere de 70,0% în volumul tot

Economic 25-04-2025 09:55

ANOFM va organiza cursuri de formare profesională pentru 1.395 de persoane, în luna mai

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) va organiza, în cursul lunii mai, 94 de programe de formare profesională pentru un număr de 1.395 persoane. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, transmis vineri AGERPRES, cei interesați beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite, organizat

Economic 25-04-2025 09:50

Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata a scăzut cu 4,2% în primele două luni ale acestui an

Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a scăzut în primele două luni din acest an, față de perioada similară din 2024, atât ca serie brută cu 4,2%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 4%, arată datele publicate, vineri, de Institutul