Frăsineanu (Cancelaria premierului): Nu poți să propui politici publice dacă nu vrei să afli părerea tuturor celor impactați

Nu poți să setezi niște direcții sau strategii și nu poți să propui niște politici publice coerente dacă nu te așezi la aceeași masă să afli părerea tuturor celor care sunt impactați de aceste decizii, a declarat, marți, la evenimentul de lansare a Ghidului de bune practici 'Climate Paths', consiliera de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, Mihaela Frăsineanu.
'Noi înțelegem care este importanța și care poate să fie impactul colaborării între mediul guvernamental și mediul privat, societatea civilă, cercetători, academicieni, copii, tineri și așa mai departe. Am avut destul de multe evenimente în ultimii aproape doi ani, pentru că ne-am dat seama de un lucru: nu poți să setezi niște direcții și niște strategii, nu poți să propui niște politici publice coerente dacă nu te așezi la aceeași masă să le discuți și să le afli părerea tuturor celor care sunt impactați de politicile publice pe care le propui. Pe de altă parte, rolul pe care Guvernul îl are este același și de a face cât mai accesibile finanțările existente, de a le face cât mai cunoscute, în așa fel încât această îmbinare între politicile publice și sursele de finanțare să ducă în primul și în primul rând la creșterea economică, la păstrarea și creșterea competitivității și, de ce nu, pentru că avem nevoie, la o cercetare mai bună, mai aplicată și o digitalizare și o informatizare a societății, indiferent de nivelul ei, astfel încât să ne ușurăm nouă viața tuturor', a spus Frăsineanu.
Reprezentanta Guvernului a punctat, totodată, faptul că noul Ghid de bune practici, lansat marți, înseamnă contribuția pe care au adus-o atât membri ai Cancelariei premierului, cât și ai mediului de cercetare.
'Vedem zilele acestea, deși nu ne place și deși poate am uitat că ne confruntăm cu efectele schimbărilor climatice. Când ne-am întâlnit, în toamnă, povesteam de inundații, acum povestim de precipitații abundente sub formă de zăpadă, acum povestim de viscol, povestim de un altfel de impact. În vară vom povesti despre căldura sufocantă cu care ne confruntăm. Faptul că noi avem o mai mică sau o mai mare contribuție la aceste schimbări climatice este un lucru, dar faptul că noi trebuie să ne adaptăm în permanență, inovând și găsind soluții pentru toate ramurile activității noastre este cel mai important. În așa fel încât să diminuăm efectele, să rămânem competitivi, să facem pași mai rapizi spre o tranziție verde, dar care înseamnă, de fapt și de drept, un acces al tuturor echitabil spre resursele de care fiecare dintre noi are nevoie', a explicat MIhaela Frăsineanu.
La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Mihai Dumea, a subliniat ideea că tranziția către o economie circulară este un proces complet, complex și dificil de foarte multe ori, dar esențial.
'Trebuie să schimbăm modul în care consumăm, dezvoltăm și realizăm lucrurile și cum ne definim procesele interne. În acest sens, credem că nu putem separa evoluția economică și socială de impactul pe care acestea le au asupra mediului. Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului susține astfel de demersuri prin scheme de finanțare și coordonează comisii dedicate sectoarelor-cheie, precum cele din auto, textile, electrice și electronice. Mai exact, avem în perioada recentă peste 47 de proiecte finanțate, susținute de la transfer tehnologic și cercetare, la centre de reciclare, la modernizarea instalațiilor existente și putem să concluzionăm că impactul este unul pozitiv. În ultimele două decenii, cred că suntem cu toții de acord că România a avut un progres economic semnificativ, chiar multiplicat, dar în același timp ne confruntăm cu o serie întreagă de provocări, de probleme pe care trebuie să le depășim împreună și mă bucur că există interes din partea zonei de cercetare și inovare să vină cu propuneri, să vină cu soluții, să ne arate ce putem să facem împreună - zona administrativă, zona de cercetare-inovare și, în final, transferul tehnologic al acestor soluții în piață', a afirmat Dumea.
În viziunea prim-secretarului din Ambasada Regatului Norvegiei în România, Birger Gjelsten Veum, până în prezent, a existat un număr de parteneriate între România și Norvegia care au arătat puterea cooperării dintre cele două state. Totodată, acesta susține că este nevoie de o nouă perioadă de finanțare prin aceste granturi, pentru că România va continua să fie al doilea mare beneficiar.
'În primul rând, trecerea către această tranziție verde poate aduce oportunități de afaceri noi pentru ambele țări. În calitatea mea de persoană responsabilă de activitățile din cadrul Ambasadei Norvegiei în România, apreciez că oportunitățile care au fost prezentate au fost extraordinare prin granturile norvegiene acordate. Avem nevoie de o nouă perioadă de finanțare prin aceste granturi, pentru că România va continua să fie al doilea mare beneficiar, cu sume mari de bani acordate pentru perioada următoare. Tranziția verde și incluziunea socială vor rămâne prioritățile principale. Vom deschide porțile pentru noi proiecte, vom avea detalii noi în următorul Memorandum de înțelegere care va fi semnat. Astăzi nu facem altceva decât să celebrăm Ghidul care este nou lansat și impactul pe care acesta îl poate avea. Suntem mândri de contribuția Norvegiei la acest proiect și sperăm că vizita de studiu realizată în Norvegia a dus la rezultate deosebite în combaterea schimbărilor climatice și trecerea spre economia verde. De cele mai multe ori este important să nu uităm cât de importantă este implicarea noastră și să cooperăm pentru a ne atinge obiectivele de mediu', a punctat oficialul norvegian.
Social Innovation Solutions a lansat, marți, la sediul Guvernului, Ghidul de bune practici 'Climate Paths', un instrument strategic care include și bune practici româno-norvegiene, menite să transforme cercetarea, economia și politicile de mediu.
Conform documentului elaborat de către experții Social Innovation Solutions, inovarea, cercetarea aplicativă și parteneriatele internaționale sunt esențiale în acest proces, iar România are oportunitatea de a-și consolida poziția într-un peisaj european și global tot mai orientat spre sustenabilitate.
Proiectul 'Climate Paths', desfășurat de Social Innovation Solutions, a reunit peste 200 de experți la Forumul 'Bilateral Green Innovation: Climate Solutions' organizat în București, în octombrie 2024, pentru a analiza provocările din cercetare și a identifica soluții aplicabile pentru integrarea tehnologiilor verzi.
Ulterior, o delegație română a vizitat Norvegia, unde a explorat ecosisteme inovatoare, precum: Consiliul Norvegian pentru Cercetare, Universitatea din Oslo, Universitatea Norvegiană de Științe ale Vieții unde se află și Centrul Național pentru Agricultură Urbană și start-up-uri (EIK Lab și Aggrator). AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Chirițoiu, despre eliminarea subvențiilor la energie: Eu recunosc că sunt mai preocupat de firme; trebuie să ajutăm marii consumatori
Marii consumatori de energie trebuie ajutați după eliminarea subvențiilor la energie și cred că trebuie să venim cu ceva ce arată a ajutor de stat, este de părere președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. 'Toți am vrea să cumpărăm totul foarte ieftin, dar nici n-o să poată statul să subvenționeze. Și energia costă și nu poate să o subvențione
Chirițoiu: O să spunem în iunie care sunt recomandările OECD pe care le preluăm; ne uităm la concentrările sub prag
Pregătirea judecătorilor pe subiecte de concurență și ''ușoare'' modificări la legislație legat de concentrările sub prag sunt două dintre recomandările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică pe care Consiliul Concurenței le va prelua, a declarat, pentru AGERPRES, președintele instituției, Bogdan Chirițoiu. '
ANCOM: A fost identificată o rețea de site-uri clonate, utilizată pentru promovarea de conținut înșelător
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) avertizează în legătură cu prezența în spațiul autohton online a unei rețele de site-uri de tip Doppelganger. 'A fost identificată o rețea de site-uri clonate, care imită întocmai imaginea paginilor oficiale de internet ale unor institu
Bursa de la București a închis în scădere sesiunea de tranzacționare de vineri
Bursa de Valori București (BVB) a închis vineri în scădere pe aproape indicii, iar valoarea tranzacțiilor a coborât la 35,82 milioane de lei (7,2 milioane de euro), față de de 54,79 milioane de lei (11 milioane de euro) în ședința precedentă. Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai t
Rezervele valutare ale BNR au crescut la 62,414 miliarde euro, în aprilie
Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) totalizau 62,414 miliarde de euro la finele lunii aprilie 2025, în creștere cu 0,67% comparativ cu nivelul de 61,993 miliarde de euro înregistrat la 31 martie 2025, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale, transmis vineri AGERPRES. În cursul lunii apri
Burduja: Nu sunt probleme în sistemul energetic național; nu există un risc de blackout
Nu sunt probleme în sistemul energetic național, nu anticipăm probleme în sistemul energetic național în zilele următoare, cu atât mai puțin în ziua alegerilor și nu există un risc de blackout în România, a precizat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook. '
Poșta Română investește patru milioane de euro pentru curierat și transport mai eficiente
Poșta Română a demarat procedura de achiziție a 80 de autoutilitare moderne, pentru un transport mai rapid, mai sigur și mai eficient, investiția totală estimată pentru această achiziție fiind de 18,96 milioane lei, fără TVA. 'Achiziția face parte dintr-un amplu proces de transformare și digitalizare a companiei, alături de investiți
BNS își reafirmă, de 1 Mai, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin România
Blocul Național Sindical (BNS) își reafirmă, de 1 Mai - Ziua Internațională a Muncii, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin prezentul și viitorul României, potrivit unei postări pe pagina oficială de Facebook a confederației sindicale. 'Munca trebuie să fie fundamentul pe care se construiește respectul
Simona Bucura Oprescu le mulțumește românilor care lucrează și sunt la datorie, de 1 Mai
Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, le-a mulțumit persoanelor care lucrează de 1 Mai, într-o postare publicată, joi, pe pagina oficială de Facebook a ministerului de resort. 'Astăzi e despre voi - despre oamenii care muncesc cu responsabilitate, care pun suflet în ceea ce fac
CNPP: 404.668 beneficiari de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, în martie 2025
Un număr de 404.668 de persoane beneficiau, în luna martie 2025, de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, cu 2.531 mai puține față de luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Cel mai mare număr de persoane, respectiv 189.482, se înregistra în cazul beneficiarilor d
Boloș, de 1 Mai: Nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață
De 1 Mai, nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață, a afirmat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, într-o postare pe Facebook. 'Azi serbăm toate mâinile care clădesc, repară, îngrijesc, hrănesc, modelează, rezolvă. Așa ne învață Sfânta Scriptură:
Ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine în valoare de 1,4 miliarde de lei, în 2025 (proiect)
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va acorda, în 2025, un ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine, în valoare de 1,4 miliarde de lei, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru susținerea sectorului suin fiind publicat spre consultare publică pe
Mihai Barbu va fi de luni noul președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară
Mihai Barbu a fost numit în funcția de președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), potrivit unei decizii a premierului Marcel Ciolacu, publicată miercuri în Monitorul Oficial. ''Având în vedere propunerea ministrului Transporturilor și Infrastructurii formulată prin Adresa nr. 13.661 din 29 aprilie
Burduja: România nu ajunge în beznă; fac un apel public către toți românii să se informeze din surse oficiale
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că nu există niciun risc de blackout în România în perioada primului tur al alegerilor pentru Președintele României, iar cei care răspândesc astfel de dezinformări pe rețele de socializare, ''prin care bagă spaima în populație'', trebuie să suporte consecințele.
Inspectorii antifraudă din Oradea au confiscat marfă nedeclarată în valoare de peste 4,88 milioane de lei
Inspectorii antifraudă din cadrul Direcției regionale antifraudă fiscală (DRAF) Oradea au confiscat, în luna aprilie, bunuri în valoare totală de peste 4,88 milioane de lei, de la un operator economic specializat în comerțul cu marochinărie și încălțăminte, se arată într-un comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Administrare Fis