logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

UPDATE BNR a menținut dobânda cheie la 6,5% pe an

Imagine din galeria Agerpres

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis vineri să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,5% pe an, a anunțat banca centrală.

De asemenea, CA al BNR a hotărât menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50% pe an și menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Conform BNR, rata anuală a inflației a crescut peste așteptări în ultimele trei luni ale anului 2024, urcând în decembrie la 5,14%, de la 4,62% în septembrie, în principal ca efect al scumpirii combustibililor, dar și ca urmare a noilor majorări înregistrate de prețurile alimentelor, pe fondul secetei severe din vara anului trecut și al măririi cotațiilor unor mărfuri.

La rândul ei, rata anuală a inflației CORE2 ajustat și-a întrerupt trendul descendent în trimestrul IV 2024, menținându-se până în decembrie la nivelul de 5,6% atins la finele trimestrului III. Evoluția a fost consecința influențelor contrare venite în acest interval, pe de o parte, din efectele de bază dezinflaționiste de la nivelul subcomponentelor non-alimentare și din scăderea dinamicii prețurilor importurilor, și, pe de altă parte, din majorarea cotațiilor unor mărfuri agroalimentare, precum și din costurile salariale crescute, transferate cel puțin parțial, asupra unor prețuri de consum, inclusiv pe fondul așteptărilor inflaționiste pe termen scurt încă înalte și al cererii solide de bunuri.

În anul 2024, rata anuală a inflației a scăzut cu 1,47 puncte procentuale (de la 6,61% în decembrie 2023), în condițiile descreșterii ratei anuale a inflației CORE2 ajustat cu 2,8 puncte procentuale (de la 8,4% în decembrie 2023), în principal pe seama subcomponentei mărfuri nealimentare, a cărei dinamică a rămas însă ridicată, la fel ca și cea a subcomponentei servicii. Influențe dezinflaționiste suplimentare au decurs din decelerarea creșterii prețurilor administrate, în timp ce efecte de sens opus au generat dinamicile prețurilor combustibililor și energiei și într-o mai mică măsură evoluțiile de pe segmentele LFO și produse din tutun.

Rata anuală a inflației calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC - indicator al inflației pentru statele membre UE) a scăzut în decembrie 2024 la 5,5%, de la 7% în decembrie 2023. Rata medie anuală a inflației IPC s-a redus la 5,6% în decembrie 2024, de la 10,4% în decembrie 2023. La rândul ei, rata medie anuală a inflației calculată pe baza IAPC a scăzut în decembrie 2024 la 5,8%, de la 9,7% în decembrie 2023.

În luna ianuarie 2025, rata anuală a inflației a scăzut la 4,95%, prioritar sub impactul unor efecte de bază consistente manifestate la nivelul inflației CORE2 ajustat, a cărei rată anuală s-a redus la 5,1%. În aceste condiții, rata medie anuală a inflației IPC a coborât în ianuarie 2025 la 5,4%.

Datele preliminare indică o creștere mai solidă a economiei în termeni trimestriali în trimestrul IV 2024 decât cea previzionată, și în accelerare pronunțată, la 0,8%, de la 0,1% în trimestrul precedent. Evoluția implică scăderea dinamicii anuale a PIB la 0,7% în trimestrul IV 2024, de la 1,2% în trimestrul anterior, în condițiile unor evoluții mixte la nivelul componentelor cererii agregate, după cum sugerează indicatorii cu frecvență ridicată.

Astfel, vânzările cu amănuntul și-au accelerat creșterea pe ansamblul trimestrului IV 2024, în timp ce volumul lucrărilor de construcții și-a accentuat puternic declinul în octombrie-noiembrie în raport cu perioada similară a anului precedent. Variația anuală a exporturilor de bunuri și servicii și-a redus și în trimestrul IV decalajul nefavorabil față de cea a importurilor, care a scăzut relativ mai pronunțat. Pe acest fond, deficitul comercial a continuat să-și tempereze creșterea în termeni anuali, însă deficitul de cont curent și-a accelerat-o considerabil, în condițiile deteriorării accentuate a balanțelor veniturilor.

Pe piața muncii, efectivul salariaților din economie și-a accelerat creșterea în intervalul octombrie-noiembrie 2024 în raport cu trimestrul precedent, iar rata șomajului BIM (Biroul Internațional al Muncii) s-a redus în ultimele trei luni ale anului trecut până la 5,2% în decembrie, după ce a urcat la o valoare medie de 5,6% în trimestrul III. Totodată, potrivit sondajelor de specialitate, intențiile de angajare pe orizontul foarte scurt de timp au cunoscut o redresare semnificativă în ianuarie 2025, după trei trimestre de scădere, iar deficitul de forță de muncă raportat de companii s-a mărit, corectându-și aproape integral descreșterea pronunțată din ultimul trimestru al anului trecut. Dinamica anuală a salariului brut nominal și mai cu seamă cea a costului unitar cu forța de muncă din industrie s-au redus în trimestrul IV 2024, rămânând însă la niveluri de două cifre, după ce au urcat la 16,7%, respectiv la 18,6% în trimestrul precedent.

Principalele cotații ale pieței monetare interbancare au înregistrat mici creșteri în a doua decadă a lunii ianuarie 2025, iar apoi au rămas relativ constante. Randamentele pe termen lung ale titlurilor de stat și-au prelungit ascensiunea abruptă în prima parte a lui ianuarie, pentru ca spre finele lunii să consemneze o corecție descendentă accentuată, pe fondul ameliorării apetitului global pentru risc, dar și în condițiile atenuării îngrijorărilor investitorilor financiari legate de perspectiva consolidării bugetare ulterior anunțării de către autorități a coordonatelor proiectului de buget pentru anul 2025.

În această conjunctură, cursul de schimb leu/euro s-a menținut relativ stabil în ianuarie 2025 pe palierul mai înalt pe care a revenit la mijlocul trimestrului III 2024. În raport cu dolarul SUA, leul a continuat să slăbească relativ alert în prima parte a lunii ianuarie, dar a recuperat apoi deprecierea acumulată, ca urmare a evoluției monedei americane pe piețele financiare internaționale.

Dinamica anuală a creditului acordat sectorului privat s-a mărit marginal în decembrie 2024, la 8,9%, de la 8,8% în noiembrie, în condițiile în care accelerarea pe mai departe a creșterii împrumuturilor populației a fost însoțită de stagnarea ritmului creditului acordat societăților nefinanciare. Ponderea componentei în lei în creditul acordat sectorului privat și-a întrerupt trendul ascendent, reducându-se la 70,1% în decembrie 2024, de la 70,2% în noiembrie.

Banca centrală a decis anul trecut, în două rânduri, scăderea ratei dobânzii cheie, în luna iulie, de la 7% pe an la 6,75% pe an, și în luna august la 6,5% pe an. Dobânda cheie era nemodificată din luna ianuarie 2023. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 240

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 15-02-2025 17:27

Ministrul Muncii a discutat despre viitorul Dacia și al industriei auto românești cu un director de la Group Renault

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu s-a întâlnit, vineri, la Ambasada României din Paris, cu directorul de afaceri publice de la Group Renault, Bruno Vincent, cu care a discutat despre viitorul Uzinei Dacia și al industriei auto din România, informează sâmbătă ministerul de resort într-o postare pe Facebook.

Economic 15-02-2025 15:34

Platformele Autorității pentru Digitalizarea României sunt din nou funcționale

Platformele Autorității pentru Digitalizarea României (SEAP, WWW.GHIȘEUL.RO, PCUe, SAET și E-GUVERNARE) sunt funcționale, a anunțat sâmbătă instituția. 'Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate!', se menționează într-o

Economic 15-02-2025 11:17

Ministrul Muncii crede că România și-a atins obiectivele în domeniul politicilor sociale

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a avut o reuniune bilaterală cu Mathias Cormann, secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), în marja reuniunii ministeriale a OCDE pe politici sociale, care a avut loc la Paris, informează sâmbătă ministerul de resort într-o postare pe Facebook.

Economic 14-02-2025 20:10

ANPC: Amenzi de peste 1,2 milioane de lei aplicate în urma controalelor la restaurante

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a verificat 178 de operatori economici prestatori de servicii de alimentație publică (restaurante) la nivel național și a aplicat 176 de amenzi contravenționale, în valoare totală de aproape 1,27 milioane lei. 'Din dispoziția Președintelui ANPC, Cristian-Victor Popescu Piedone, au fost dema

Economic 14-02-2025 20:06

Ministrul Energiei a solicitat Rompetrol un plan de investiții bine structurat pentru a spori siguranța

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a solicitat Rompetrol implementarea unui plan de investiții cuprinzător și bine structurat pentru a spori siguranța. Reacția șefului de la Energie vine după ce, vineri dimineața, un incendiu s-a produs în instalația de Hidrocracare Blândă (MHC) de la Petromidia, însă activitatea operațională a ra

Economic 14-02-2025 16:24

BNR: Rata anuală a inflației va cunoaște o fluctuație pronunțată în semestrul I 2025

Rata anuală a inflației va cunoaște o fluctuație pronunțată în semestrul I 2025, pe fondul efectelor de bază în dublu sens ce se vor manifesta pe acest orizont de timp, iar în semestrul II va descrește pe o traiectorie mai ridicată decât cea din proiecția precedentă, conform unui comunicat al Băncii Naționale a României. '&Ici

Economic 14-02-2025 15:23

APIA a autorizat plăți de aproape 580 de milioane de euro pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată, în perioada 2 decembrie 2024 - 14 februarie 2025, suma totală de 579,968 milioane de euro, aferentă anului de Cerere 2024, pentru un număr de 669.208 de fermieri. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, transmis vineri AGERPRES, numărul fermierilor pentru care s-au e

Economic 14-02-2025 14:32

Anghel (Libra Internet Bank): Pentru anul 2025 vedem încă posibilă o creștere economică de 1,6%

România ar putea înregistra în acest an o creștere economică de 1,6%, având în vedere efectul de bază favorabil prin comparație cu anul 2024 când s-a înregistrat o creștere economică modestă, a declarat,vineri, pentru Agerpres, Lucian Anghel, deputy CEO Libra Internet Bank. 'Până la momentul publicării struct

Economic 14-02-2025 14:27

STB nu va mai emite titluri de călătorie integrate pentru ruta Gara de Nord-Aeroport Otopeni din 17 februarie

Societatea de Transport București (STB) nu va mai emite titluri de călătorie integrate pentru ruta Gara de Nord - Aeroport Otopeni începând de luni, 17 februarie, ora 00:00, informează vineri Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov (TPBI). 'Începând de luni, 17.02.2025, ora 00:00, operatorul d

Economic 14-02-2025 13:52

EPG: Rețeaua de sisteme centralizate de încălzire, în România, deservește 1,05 milioane de clienți și depășește 4.380 km

România are, în prezent, o rețea de sisteme centralizate de încălzire care se întinde pe mai mult de 4.380 km, ce deservește circa 1,05 milioane de clienți, însă modelele de afaceri dependente de subvențiile publice și designul învechit al sistemului au contribuit la scăderea constantă a gradului de conectare la rețelele de termoficare, ar

Economic 14-02-2025 13:40

Dascălu (BCR): Economia României abia s-a menținut pe linia de plutire în 2024;creștere de 2% în 2025

Economia României abia s-a menținut pe linia de plutire în 2024 și ar putea crește cu 2% anul acesta, sprijinită de efectul de bază și de transferul de creștere din anul anterior, consideră Ciprian Dascălu, economist-șef în cadrul BCR. 'Economia României abia s-a menținut pe linia de plutire în 2024, în

Economic 14-02-2025 13:14

Prețurile la cafea, ciocolată și aur au atins maxime istorice (analiză)

Bucuria de a oferi un cadou precum ciocolată, cafea de calitate sau bijuterii primează în fața prețurilor ridicate, însă, având în vedere scumpirile înregistrate în ultima perioadă, se poate ajunge la concluzia că anul acesta avem de-a face cu cel mai scump Valentine's Day din istorie, relevă o analiză realizată de Radu Puiu, a

Economic 14-02-2025 12:55

Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 80 milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitația de joi

Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 80 milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitația de joi, când a împrumutat 600 milioane de lei printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark cu o maturitate reziduală la 156 luni, la un randament mediu de 7,44% pe an. Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 90

Economic 14-02-2025 11:55

Rețele Electrice România scoate la licitație lucrări de modernizare a infrastructurii energetice din Călărași

Compania Rețele Electrice România scoate la licitație, prin intermediul sistemului informatic de achiziții publice (SEAP), procedura de achiziție de lucrări în valoare de 77,89 milioane de lei pentru un proiect de modernizare a infrastructurii energetice în comunele Ștefan cel Mare, Perișoru și Borcea din județul Călărași. Pr