UNSICAR: Prelungirea plafonării tarifelor şi comisioanelor la RCA până la 31 martie, risc de faliment pentru brokerii de asigurări

Prelungirea plafonării comisionului de distribuţie şi îngheţarea preţurilor la poliţele RCA, până la 31 martie 2025, are potenţialul de a destabiliza iremediabil distribuţia de asigurări din România şi de a expune brokerii de asigurări la un risc major de faliment, susţin reprezentanţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR), într-o scrisoare de protest adresată ministrului Finanţelor, Marcel Boloş.
"Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR), în calitate de asociaţie reprezentativă a distribuitorilor de asigurări din România, a trimis o scrisoare ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, în care protestează faţă de proiectul de Hotărâre de Guvern pentru prelungirea pentru încă trei luni, până la 31 martie 2025, a plafonării comisionului de distribuţie şi îngheţării preţurilor la poliţele RCA, considerând că acesta are potenţialul de a destabiliza iremediabil distribuţia de asigurări din România şi de a expune distribuitorii de asigurări la un risc major de faliment", se menţionează într-un comunicat al organizaţiei.
În scrisoarea adresată autorităţilor, brokerii atrag atenţia Guvernului că distruge industria de distribuţie de asigurări şi avertizează că românii vor plăti mai mult.
"UNSICAR, care reprezintă brokerii de asigurări, cu o cotă de piaţă estimată la peste 70%, susţine în scrisoarea semnată de preşedintele Dorel Duţă, că această industrie reprezintă singura formă de manifestare a capitalului românesc în domeniul asigurărilor. În România, distribuţia de asigurări este constituită, în principal, din companii independente, cu profil antreprenorial şi acţionariat român, care oferă locuri de muncă pentru peste 50.000 de angajaţi, asistenţi şi agenţi de asigurare. De aceea, UNSICAR se opune ferm oricărei forme de îngrădire a concurenţei, o limitare care persistă pe piaţa asigurărilor de aproape doi ani şi ale cărei efecte negative sunt resimţite profund atât de întreaga piaţă a asigurărilor, cât şi, în mod particular, de segmentul distribuţiei de asigurări, acesta din urmă confruntându-se cu pierderi financiare semnificative", se mai precizează în document.
Totodată, UNSICAR cere eliminarea din proiectul de Hotărâre de Guvern a Art. 2 alin. (4), potrivit căruia "comisioanele de distribuţie aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuţie pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri".
De asemenea, solicită ca dezbaterea privind adoptarea acestui proiect să fie amânată şi lăsată în responsabilitatea noului Guvern rezultat în urma alegerilor din 2024, cu iniţierea unor consultări reale cu toţi actorii implicaţi în această industrie.
Potrivit Uniunii, plata comisionului şi nivelul acestuia reprezintă o operaţiune strict comercială, stabilită prin negociere directă între distribuitori şi asigurători, fără a avea un impact asupra asiguraţilor.
"Cu cât se prelungeşte mai mult această măsură, cu atât reculul pieţei va fi mai dur, cu efecte imediate în preţurile produselor de asigurare. Prioritatea autorităţilor ar trebui să fie gradul de cuprindere în asigurare, care este aproximativ 70%, conform datelor furnizate de ASF în rapoartele oficiale (număr poliţe valide vs număr vehicule înmatriculate)", susţine în scrisoare Dorel Duţă, preşedintele UNSICAR.
El arată că o distribuţie slăbită cronic scade îngrijorător perspectiva de dezvoltare a întregii industrii pe termen mediu şi lung şi că o parte semnificativă a distribuitorilor nu au putut absorbi acest şoc, de la începerea implementării măsurii de plafonare fiind deja înregistrate două falimente.
"Orice prelungire care nu ţine cont de situaţia intermediarilor va avea efecte ireparabile pe termen mediu asupra industriei, dar şi a clienţilor şi a gradului de protecţie financiară în societatea noastră. În plus, trebuie să subliniem că Guvernul actual ignoră impactul grav pe care aceste măsuri îl au asupra distribuţiei independente şi, implicit, asupra accesului rapid al clienţilor la oferte multiple şi comparatoare RCA. Această situaţie va conduce la creşterea costurilor pentru clienţi, întrucât oamenii vor ajunge să plătească mai mult. De altfel, aşa-zisa plafonare nu a produs niciun efect pozitiv; dimpotrivă, preţurile au crescut peste rata inflaţiei, iar piaţa românească de RCA rămâne, probabil, cea mai neconcurenţială din Europa. Cu cât această plafonare va fi prelungită, cu atât lipsa de concurenţă se va adânci, afectând direct clientul", apreciază preşedintele UNSICAR.
Dorel Duţă precizează că reducerea masivă a distribuţiei independente afectează semnificativ interesele consumatorilor de asigurări pe termen mediu şi lung, prin restrângerea accesului la asigurări şi la consultanţa care însoţeşte produsele complexe, mai ales în oraşele şi localităţile cu o populaţie sub 30.000 locuitori, aceste zone acoperind peste 50% din populaţia României.
UNSICAR este asociaţia reprezentativă a industriei de distribuţie de asigurări din România, având peste 80 de membri cu o cotă de piaţă estimată la peste 70%. S-a înfiinţat în anul 2000 şi este membru cu drepturi depline în cadrul BIPAR - Federaţia Europeană a Intermediarilor în Asigurări, singurul partener de dialog pentru instituţiile europene de reglementare. În prezent, membrii UNSICAR sunt companii de brokeraj de asigurare, de regularizare de daune, furnizori de pregătire profesională şi soft în asigurări.
Unul dintre obiectivele asumate de UNSICAR este acela de a colabora şi de a stabili parteneriate reale între autorităţile statului şi asociaţie, în vederea contribuirii la politici publice sustenabile în domeniul asigurărilor. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bursa de la București a închis în scădere pe aproape toți indicii ședința de tranzacționare de miercuri
Bursa de Valori București (BVB) a închis în scădere pe aproape toți indicii ședința de miercuri, iar valoarea tranzacțiilor a fost de 78,888 milioane de lei (15,457 milioane de euro). Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai tranzacționate 20 de companii listate pe Piața Reglementată, s-a depreci
Alro a înregistrat, în primul trimestru din 2025, un profit net de 20,7 milioane lei
Grupul Alro a obținut în primul trimestru din acest an un profit net de 20,7 milioane lei, comparativ cu o pierdere netă de 14,9 milioane lei în perioada similară din 2024, conform unui comunicat transmis, miercuri, Bursei de Valori București. Cifra de afaceri a grupului s-a ridicat la 1,03 miliarde lei, fiind mai mare față de cea
Ministrul Energiei a semnat miercuri 62 de noi contracte pentru producție de energie curată pentru comunitățile locale
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat miercuri 62 de noi contracte pentru producție de energie curată pentru comunitățile locale, în cadrul Fondului pentru Modernizare, informează ministerul de resort printr-un comunicat. Contractele de finanțare au fost semnate în cadrul Programului-cheie 1 - Surse regenerabile de energi
Stocklosa (CCIB): Turcia este primul partener comercial al României, în afara Uniunii Europene
Turcia este primul partener comercial al României, în afara Uniunii Europene, în țara noastră fiind, în prezent, circa 19.000 de firme cu capital turcesc, susține președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), Iuliu Stocklosa. Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, CCIB a semnat un protoco
Comisia Europeană a lansat în consultare o listă de măsuri suplimentare de protecție a minorilor în mediul online (ANCOM)
Comisia Europeană a lansat, în consultare publică, o listă de măsuri care urmăresc să sprijine platformele online care nu sunt microîntreprinderi sau întreprinderi mici, accesibile minorilor, în asigurarea unui nivel ridicat de protecție a acestora în mediul online, sub forma unor Orientări. Potrivit unui comunica
ADR și ANIS colaborează în domeniul transformării digitale pentru atingerea obiectivelor din 'Deceniul Digital 2030'
Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) și Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) au semnat, miercuri, un protocol de colaborare în domeniul transformării digitale și pentru a derula activități comune prin intermediul Consiliului Național de Transformare Digitală, în vederea atingerii obiectivelor Comisiei Europene s
Cristian Bușoi: Ministerul Energiei din România rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova și pentru Ucraina
România își reafirmă susținerea pentru Ucraina și pentru Republica Moldova și se alătură efortului Uniunii Europene de a consolida reziliența energetică a celor două țări, a declarat secretarul de stat în Ministerul Energiei, Cristian Bușoi. Acesta a participat, împreună cu consilierul ministrului Energiei, Adrian Vinti
AFM: Problemele aplicației informatice 'Rabla pentru tractoare', cauzate de limitările infrastructurii cloud
Disfuncționalitățile aplicației informatice dedicate programului 'Rabla pentru tractoare' au fost cauzate de limitările infrastructurii de tip cloud utilizate, care nu a putut gestiona volumul excepțional de cereri, arată rezultatele preliminare ale analizei tehnice realizată de către echipa tehnică din cadrul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).
Grindeanu: O asociere de constructori români și turci a câștigat licitația pentru construcția lotului Miercurea Nirajului - Sărățeni
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat, miercuri, o asociere de constructori români și turci drept câștigătoare a licitației pentru execuția lotului Miercurea Nirajului - Sărățeni al Autostrăzii Unirii, a anunțat ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.
Camelia Taină (Ministerul Economiei): Curând vor fi migrate în cloud-ul guvernamental o serie de platforme cu impact pentru mediul de afaceri
O serie de platforme cu impact pentru mediul de afaceri vor fi migrate în cadrul cloud-ului guvernamental, în perioada imediat următoare, acesta fiind un pas important către debirocratizare, a afirmat miercuri Camelia Taină, director general al Direcției Generale Antreprenoriat și Finanțări pentru IMM-uri, Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenori
Leul s-a depreciat, miercuri, în raport cu euro, dar a crescut față de dolarul american
Moneda națională s-a depreciat, miercuri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1036 lei, în creștere cu 0,45 bani (+0,09%) față de cotația precedentă, de 5,0991 lei. În schimb, leul a câștigat teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5335 lei, în scădere cu 5,
Mediul de afaceri semnalează deteriorarea accelerată a climatului de afaceri și erodarea credibilității României
Contextul electoral prelungit a acutizat deficite, a încetinit reforme asumate de care depinde accesul la finanțare, stabilitatea locurilor de muncă și continuarea investițiilor planificate, atrag atenția reprezentanții a opt organizații ce reprezintă mediul de afaceri din România. 'Mediul de afaceri din România, reprezentat de organizați
Burnete: În următorii 2- 3 ani, fondurile europene sunt cheie; ne paște recesiunea dacă nu aducem fiecare euro în țară
Fondurile europene sunt cheie pentru economia României, în următorii doi-trei ani, existând riscul de recesiune dacă nu va fi absorbit fiecare euro, a afirmat miercuri directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, Radu Burnete, în cadrul unui eveniment de specialitate. 'În următorii doi-trei ani, fondurile europene
Lucian Judele (PMB): Emisiunea de obligațiuni în valoare de 555,1 milioane lei a fost finalizată cu succes
Emisiunea de obligațiuni în valoare de 555,1 milioane de lei, cu scadență la șase ani și o dobândă fixă de 8,47%, a fost finalizată cu succes demonstrând încrederea investitorilor în capacitatea financiară a Capitalei, a declarat, miercuri, Lucian Judele, administrator public al Municipiului București. 'Astăzi este un moment i
Ordinul de începere pentru lotul Chiribiș-Biharia (A3) a fost emis
Compania Națională de Investiții Rutiere a emis, miercuri, ordinul de începere pentru contractul lotului Chiribiș - Biharia al Autostrăzii Transilvania (A3) și a stabilit ca dată de începere 20 mai, termen de la care se calculează durata contractuală de 24 de luni, potrivit unui comunicat al CNIR. 'Am emis, astăzi, ordinul pentru începere