Târgurile de Crăciun din ţară atrag anul acesta 73% dintre români

Aproape trei sferturi dintre români (73%) vor vizita un târg de Crăciun din România în perioada sărbătorilor de iarnă, printre preferatele românilor aflându-se cele din Braşov, Oradea, Craiova şi Sibiu, relevă datele unui sondaj realizat de o platformă hotelieră online.
"Sărbătorile de iarnă reprezintă pentru români o perioadă cu adevărat specială, o oportunitate de a îmbina farmecul tradiţiilor strămoşeşti cu momentele de linişte petrecute în familie. Cei mai mulţi dintre ei profită de zilele libere de la finalul anului pentru a-şi încărca bateriile şi pentru a se bucura de atmosfera festivă fie acasă, fie în ţară, în staţiunile montane sau alte destinaţii pitoreşti din România", se arată într-un comunicat al Travelminit.ro, remis miercuri AGERPRES.
Potrivit sondajului, cei mai mulţi români vor petrece sărbătorile în familie sau cu partenerul de viaţă şi au în plan să viziteze şi un târg de Crăciun cu această ocazie, mai ales că cele organizate în marile oraşe ale ţării îşi vor extinde programul şi după Crăciun.
Astfel, pentru 68% dintre români, sărbătorile de iarnă înseamnă acasă, unde vor petrece alături de cei dragi. Cei mai mulţi dintre ei au ales să plece într-o scurtă escapadă în ţară de revelion, pe când Crăciunul este sărbătorit adesea în familie.
Important de remarcat este şi faptul că târgurile de Crăciun au început să fie tot mai populare în rândul românilor, motiv pentru care, în ultimii ani, au început să fie organizate atât în oraşele mari, cât şi în localităţile mai mici. Potrivit Travelminit.ro, 73% dintre români vor vizita un târg de Crăciun din România în perioada sărbătorilor de iarnă.
Iarna aceasta, mai multe oraşe se întrec în cursa pentru cel mai frumos târg de Crăciun din România: Craiova (15 noiembrie - 5 ianuarie), de exemplu, s-a poziţionat pe locul al doilea în topul celor mai frumoase târguri din Europa, top realizat de European Destinations. De câţiva ani, autorităţile din Craiova investesc constant în dezvoltarea acestui proiect, care atrage tot mai mulţi turişti, atât din ţară, cât şi din afară.
Un târg cu tradiţie în România este cel de la Sibiu (15 noiembrie - 5 ianuarie), vizitat anual de zeci de mii de români şi străini şi cunoscut în special pentru standurile cu produse handmade realizate de artizanii locali.
În Bucureşti vor fi organizate mai multe târguri de Crăciun în diferite zone ale oraşului, cele mai populare fiind cel din Piaţa Constituţiei şi West Side Christmas Market, din cartierul Drumul Taberei, care vor fi deschise până la finalul lunii decembrie.
Târguri de Crăciun vor fi organizate şi în Braşov (30 noiembrie - 7 ianuarie), Timişoara (30 noiembrie - 5 ianuarie), Cluj-Napoca (22 noiembrie - 1 ianuarie), astfel că acestea vor fi o atracţie pentru români şi în timpul vacanţei de revelion, multe dintre ele fiind deschise şi în ianuarie.
În ceea ce priveşte destinaţia de vacanţă aleasă, se pare că staţiunile montane câştigă detaşat, cu 51% dintre voturi. Restul procentelor a fost împărţit în mod egal între zonele rustice, marile oraşe, staţiunile balneare din România.
Nu în ultimul rând, cei mai mulţi dintre români (35,4%) preferă să ia cazare la hotel, unitatea de cazare favorită de turişti pentru sărbătorile de iarnă, urmată de pensiuni, cabane, apartamente care oferă intimitate deplină. De asemenea, aceştia intenţionează să petreacă, în medie, 2-3 nopţi la destinaţie.
La capitolul buget, lucrurile sunt destul de clare: 43.6% dintre români sunt dispuşi să aloce între 1.000 şi 3.000 de lei pentru vacanţa de iarnă, 23,1% dintre ei au votat o sumă între 3.000 şi 5.000 de lei, 22,1% merg pe varianta unui sejur de sub 1.000 de lei, pe când 11,3% susţin că ar aloca peste 5.000 de lei pentru o astfel de distracţie, arată sondajul.
"De asemenea, cei care nu au apucat încă să rezerve un sejur de Crăciun sau de revelion, trebuie să ştie că încă mai sunt locuri disponibile atât la hotelurile cu o capacitate mare de cazare, cât şi în pensiunile şi vilele mai mici, unde pot merge cu familia şi prietenii. Preţurile în marile oraşe pornesc de la 1.000 - 1.200 de lei pentru 2-3 nopţi de cazare de Crăciun sau revelion, în staţiunile montane de pe Valea Prahovei tarifele pornesc de la 1.500 - 2.000 de lei pentru un sejur de sărbători, iar în staţiunile balneare (Băile Felix, Băile Herculane) un sejur porneşte de la 1.200 - 1.500 de lei. Acestea sunt preţurile de start, dar costurile pentru aceste pachete cresc pe măsură ce sunt adăugate mese festive sau alte facilităţi", arată reprezentanţii Travelminit.ro.
Fondată în Cluj-Napoca, compania Travelminit este unul dintre cei mai mari jucători pe piaţă rezervărilor hoteliere din România din 2017. Portofoliul Travelminit conţine 7/500 de unităţi de cazare (hoteluri, pensiuni, apartamente) din România active pe platformă şi acoperă o gamă largă de cazare în toată ţara (litoral, munte, destinaţii balneoclimaterice şi oraşe mari), fiind lider pe piaţa rezervărilor cu card de vacanţă.
Din 2020, Travelminit face parte din Szallas Group, care are în portofoliu 12 platforme hoteliere în centrul şi estul Europei (România, Ungaria, Polonia, Cehia, Croaţia), cu vânzări de peste 200 milioane de euro şi peste 500 de angajaţi.
În 2022, Szallas Group (inclusiv Travelminit) a fost achiziţionat de către Wirtualna Polska Holding, una dintre principalele companii de e-commerce şi media din Polonia, cotată la bursă şi cu sediul în Varşovia. AGERPRES/(AS - autor: Oana Tilică, editor: Mariana Nica, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bursa de la București a închis în scădere pe aproape toți indicii ședința de tranzacționare de miercuri
Bursa de Valori București (BVB) a închis în scădere pe aproape toți indicii ședința de miercuri, iar valoarea tranzacțiilor a fost de 78,888 milioane de lei (15,457 milioane de euro). Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai tranzacționate 20 de companii listate pe Piața Reglementată, s-a depreci
Alro a înregistrat, în primul trimestru din 2025, un profit net de 20,7 milioane lei
Grupul Alro a obținut în primul trimestru din acest an un profit net de 20,7 milioane lei, comparativ cu o pierdere netă de 14,9 milioane lei în perioada similară din 2024, conform unui comunicat transmis, miercuri, Bursei de Valori București. Cifra de afaceri a grupului s-a ridicat la 1,03 miliarde lei, fiind mai mare față de cea
Ministrul Energiei a semnat miercuri 62 de noi contracte pentru producție de energie curată pentru comunitățile locale
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat miercuri 62 de noi contracte pentru producție de energie curată pentru comunitățile locale, în cadrul Fondului pentru Modernizare, informează ministerul de resort printr-un comunicat. Contractele de finanțare au fost semnate în cadrul Programului-cheie 1 - Surse regenerabile de energi
Stocklosa (CCIB): Turcia este primul partener comercial al României, în afara Uniunii Europene
Turcia este primul partener comercial al României, în afara Uniunii Europene, în țara noastră fiind, în prezent, circa 19.000 de firme cu capital turcesc, susține președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), Iuliu Stocklosa. Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, CCIB a semnat un protoco
Comisia Europeană a lansat în consultare o listă de măsuri suplimentare de protecție a minorilor în mediul online (ANCOM)
Comisia Europeană a lansat, în consultare publică, o listă de măsuri care urmăresc să sprijine platformele online care nu sunt microîntreprinderi sau întreprinderi mici, accesibile minorilor, în asigurarea unui nivel ridicat de protecție a acestora în mediul online, sub forma unor Orientări. Potrivit unui comunica
ADR și ANIS colaborează în domeniul transformării digitale pentru atingerea obiectivelor din 'Deceniul Digital 2030'
Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) și Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) au semnat, miercuri, un protocol de colaborare în domeniul transformării digitale și pentru a derula activități comune prin intermediul Consiliului Național de Transformare Digitală, în vederea atingerii obiectivelor Comisiei Europene s
Cristian Bușoi: Ministerul Energiei din România rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova și pentru Ucraina
România își reafirmă susținerea pentru Ucraina și pentru Republica Moldova și se alătură efortului Uniunii Europene de a consolida reziliența energetică a celor două țări, a declarat secretarul de stat în Ministerul Energiei, Cristian Bușoi. Acesta a participat, împreună cu consilierul ministrului Energiei, Adrian Vinti
AFM: Problemele aplicației informatice 'Rabla pentru tractoare', cauzate de limitările infrastructurii cloud
Disfuncționalitățile aplicației informatice dedicate programului 'Rabla pentru tractoare' au fost cauzate de limitările infrastructurii de tip cloud utilizate, care nu a putut gestiona volumul excepțional de cereri, arată rezultatele preliminare ale analizei tehnice realizată de către echipa tehnică din cadrul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).
Grindeanu: O asociere de constructori români și turci a câștigat licitația pentru construcția lotului Miercurea Nirajului - Sărățeni
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat, miercuri, o asociere de constructori români și turci drept câștigătoare a licitației pentru execuția lotului Miercurea Nirajului - Sărățeni al Autostrăzii Unirii, a anunțat ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.
Camelia Taină (Ministerul Economiei): Curând vor fi migrate în cloud-ul guvernamental o serie de platforme cu impact pentru mediul de afaceri
O serie de platforme cu impact pentru mediul de afaceri vor fi migrate în cadrul cloud-ului guvernamental, în perioada imediat următoare, acesta fiind un pas important către debirocratizare, a afirmat miercuri Camelia Taină, director general al Direcției Generale Antreprenoriat și Finanțări pentru IMM-uri, Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenori
Leul s-a depreciat, miercuri, în raport cu euro, dar a crescut față de dolarul american
Moneda națională s-a depreciat, miercuri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1036 lei, în creștere cu 0,45 bani (+0,09%) față de cotația precedentă, de 5,0991 lei. În schimb, leul a câștigat teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5335 lei, în scădere cu 5,
Mediul de afaceri semnalează deteriorarea accelerată a climatului de afaceri și erodarea credibilității României
Contextul electoral prelungit a acutizat deficite, a încetinit reforme asumate de care depinde accesul la finanțare, stabilitatea locurilor de muncă și continuarea investițiilor planificate, atrag atenția reprezentanții a opt organizații ce reprezintă mediul de afaceri din România. 'Mediul de afaceri din România, reprezentat de organizați
Burnete: În următorii 2- 3 ani, fondurile europene sunt cheie; ne paște recesiunea dacă nu aducem fiecare euro în țară
Fondurile europene sunt cheie pentru economia României, în următorii doi-trei ani, existând riscul de recesiune dacă nu va fi absorbit fiecare euro, a afirmat miercuri directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, Radu Burnete, în cadrul unui eveniment de specialitate. 'În următorii doi-trei ani, fondurile europene
Lucian Judele (PMB): Emisiunea de obligațiuni în valoare de 555,1 milioane lei a fost finalizată cu succes
Emisiunea de obligațiuni în valoare de 555,1 milioane de lei, cu scadență la șase ani și o dobândă fixă de 8,47%, a fost finalizată cu succes demonstrând încrederea investitorilor în capacitatea financiară a Capitalei, a declarat, miercuri, Lucian Judele, administrator public al Municipiului București. 'Astăzi este un moment i
Ordinul de începere pentru lotul Chiribiș-Biharia (A3) a fost emis
Compania Națională de Investiții Rutiere a emis, miercuri, ordinul de începere pentru contractul lotului Chiribiș - Biharia al Autostrăzii Transilvania (A3) și a stabilit ca dată de începere 20 mai, termen de la care se calculează durata contractuală de 24 de luni, potrivit unui comunicat al CNIR. 'Am emis, astăzi, ordinul pentru începere