logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Investitorii imobiliari privesc cu optimism evoluţia portofoliilor lor în următoarele 12 luni (studiu)

Imagine din galeria Agerpres

Investitorii privesc cu optimism evoluţia portofoliilor lor în următoarele 12 luni, arătând o îmbunătăţire clară faţă de anul precedent, conform celei de-a treia ediţii a Real Estate Investors Sentiment Barometer, realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox în rândul celor mai importanţi investitori şi dezvoltatori din România.

Potrivit unui comunicat al companiei, 64% dintre respondenţi prognozează o creştere a valorii portofoliilor, 30% se aşteaptă la stagnare, în timp ce doar 6% estimează o scădere.

Cushman & Wakefield Echinox a intervievat în luna octombrie managerii unora dintre cei mai importanţi investitori şi dezvoltatori imobiliari locali, regionali şi globali, cu un portofoliu cumulat în România de peste 15 miliarde de euro, având o cotă de piaţă de aproximativ 50% din activele imobiliare locale moderne.

Bucureştiul şi pieţele secundare şi-au consolidat poziţia de principale destinaţii de investiţii, astfel că aproximativ 80% dintre respondenţi în 2024 (comparativ cu 66% în 2023 şi 63% în 2022) indică Bucureştiul ca locaţie principală pentru noi investiţii. De asemenea, pieţele terţiare (oraşe cu mai puţin de 200.000 de locuitori) şi-au crescut atractivitatea, fiind vizate de 31% dintre investitori în 2024 (faţă de 24% în 2023 şi 20% în 2022). Oraşele secundare continuă să fie o destinaţie atractivă pentru mai mult de 65% din respondenţi.

Această evoluţie subliniază diversificarea portofoliilor investiţionale şi interesul crescut pentru pieţele emergente din afara capitalei. Atractivitatea acestor zone este susţinută de oportunităţile de creştere, costurile mai scăzute şi dinamica pozitivă a pieţei.

"Investitorii privesc cu optimism, dar şi cu o anumită doză de precauţie, piaţa imobiliară din România în 2025, mizând pe consolidarea segmentelor industrial & logistic şi de retail, o stabilizare a cererii pentru birouri şi o creştere selectivă a portofoliilor. Susţinută de accesibilitatea finanţării bancare, atenţia acordată sustenabilităţii şi adaptarea la cerinţele ESG, evoluţia pieţei sugerează un echilibru între oportunităţile existente şi provocările macroeconomice, în contextul unei încrederi crescute în stabilitatea economică şi a consumului la nivel naţional", a spus Vlad Săftoiu, Head of Research Cushman & Wakefield Echinox.

Chestionaţi referitor la evoluţia chiriilor în următoarele 12 luni, majoritatea respondenţilor prevăd o creştere a costurilor de închiriere pentru spaţiile de birouri. După o serie de preocupări în 2023 legate de posibile scăderi, optimismul revine în 2024, sugerând o tendinţă ascendentă pe termen lung. Pe de altă parte, pentru piaţa industrială şi logistică există o temperare a aşteptărilor de creştere din 2024, cu o proporţie mai mare a celor care anticipează stabilizarea chiriilor.

Segmentul de retail prezintă, de asemenea, un sentiment pozitiv dar precaut. Deşi mulţi investitori se aşteaptă la creşteri, o mare parte anticipează o constanţă a chiriilor, pe fondul redresării cererii şi a creşterii consumului.

Inflaţia rămâne principalul factor ce ar putea influenţa costurile de ocupare în piaţa imobiliară, costurile de construcţie şi finanţare fiind, de asemenea, indicate drept riscuri majore pentru evoluţia chiriilor.

În ceea ce priveşte cererea, investitorii şi dezvoltatorii imobiliari preconizează un nivel stabil când vine vorba de spaţiile de birouri, sectorul care trece mai degrabă printr-un proces de consolidare, într-un context în care companiile se adaptează la modelele actuale de lucru. Totuşi, investitorii sunt mai optimişti în privinţa cererii de spaţii de retail faţă de ediţiile anterioare ale sondajului, chiar dacă nu sunt anticipate schimbări majore.

Întrebaţi despre segmentele de piaţă care vor atrage noi investiţii în următoarele 12 luni, investitorii privesc cu optimism sectorul logistic şi, într-o mai mică măsură, retailul. Sentimentul faţă de birouri rămâne precaut, dar în uşoară îmbunătăţire în comparaţie cu ediţiile precedente ale barometrului.

În acest context, o majoritate clară a investitorilor intenţionează să-şi extindă portofoliile în următorii trei ani, în timp ce 21% dintre ei plănuiesc să menţină nivelul actual al activităţii, iar doar 9% estimează o reducere. Principala sursă de finanţare este reprezentată de bănci, cu 49% dintre respondenţi indicând accesibilitatea condiţiilor de împrumut. O altă sursă importantă este reprezentată de împrumuturile din partea acţionarilor (19%).

Factorii negativi principali pentru piaţa imobiliară indicaţi de către respondenţi rămân inflaţia şi ratele crescute ale dobânzilor. Situaţia geopolitica şi stabilitatea financiară au fost, de asemenea, subliniate drept riscuri importante. Cu toate acestea, percepţia investitorilor asupra stabilităţii macroeconomice, fiscalităţii şi pieţei muncii s-a îmbunătăţit faţă de anii anteriori.

Totodată, sustenabilitatea devine un element cheie în deciziile investiţionale, fiind percepută ca o modalitate de asigurare a succesului pe termen lung. Investitorii şi-au îndreptat atenţia către certificarea clădirilor şi pregătirea pentru cerinţele de raportare ESG impuse de Taxonomia UE. În plus, gestionarea eficientă a costurilor de operare este principala provocare pentru 39% dintre respondenţi, în timp ce 24% identifică complexitatea reglementărilor legislative drept o problemă majoră în administrarea portofoliilor imobiliare. Tendinţele ce vor influenţa cel mai mult managementul proprietăţilor includ experienţa şi comportamentul chiriaşilor, precum şi adoptarea unor soluţii inovatoare bazate pe date.

Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deţinut şi operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesionişti ce oferă o gamă completă de servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor şi chiriaşilor. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 47

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 14-05-2025 18:48

Bursa de la București a închis în scădere pe aproape toți indicii ședința de tranzacționare de miercuri

Bursa de Valori București (BVB) a închis în scădere pe aproape toți indicii ședința de miercuri, iar valoarea tranzacțiilor a fost de 78,888 milioane de lei (15,457 milioane de euro). Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai tranzacționate 20 de companii listate pe Piața Reglementată, s-a depreci

Economic 14-05-2025 18:16

Alro a înregistrat, în primul trimestru din 2025, un profit net de 20,7 milioane lei

Grupul Alro a obținut în primul trimestru din acest an un profit net de 20,7 milioane lei, comparativ cu o pierdere netă de 14,9 milioane lei în perioada similară din 2024, conform unui comunicat transmis, miercuri, Bursei de Valori București. Cifra de afaceri a grupului s-a ridicat la 1,03 miliarde lei, fiind mai mare față de cea

Economic 14-05-2025 17:58

Ministrul Energiei a semnat miercuri 62 de noi contracte pentru producție de energie curată pentru comunitățile locale

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat miercuri 62 de noi contracte pentru producție de energie curată pentru comunitățile locale, în cadrul Fondului pentru Modernizare, informează ministerul de resort printr-un comunicat. Contractele de finanțare au fost semnate în cadrul Programului-cheie 1 - Surse regenerabile de energi

Economic 14-05-2025 17:49

Stocklosa (CCIB): Turcia este primul partener comercial al României, în afara Uniunii Europene

Turcia este primul partener comercial al României, în afara Uniunii Europene, în țara noastră fiind, în prezent, circa 19.000 de firme cu capital turcesc, susține președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), Iuliu Stocklosa. Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, CCIB a semnat un protoco

Economic 14-05-2025 17:44

Comisia Europeană a lansat în consultare o listă de măsuri suplimentare de protecție a minorilor în mediul online (ANCOM)

Comisia Europeană a lansat, în consultare publică, o listă de măsuri care urmăresc să sprijine platformele online care nu sunt microîntreprinderi sau întreprinderi mici, accesibile minorilor, în asigurarea unui nivel ridicat de protecție a acestora în mediul online, sub forma unor Orientări. Potrivit unui comunica

Economic 14-05-2025 17:25

ADR și ANIS colaborează în domeniul transformării digitale pentru atingerea obiectivelor din 'Deceniul Digital 2030'

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) și Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) au semnat, miercuri, un protocol de colaborare în domeniul transformării digitale și pentru a derula activități comune prin intermediul Consiliului Național de Transformare Digitală, în vederea atingerii obiectivelor Comisiei Europene s

Economic 14-05-2025 17:23

Cristian Bușoi: Ministerul Energiei din România rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova și pentru Ucraina

România își reafirmă susținerea pentru Ucraina și pentru Republica Moldova și se alătură efortului Uniunii Europene de a consolida reziliența energetică a celor două țări, a declarat secretarul de stat în Ministerul Energiei, Cristian Bușoi. Acesta a participat, împreună cu consilierul ministrului Energiei, Adrian Vinti

Economic 14-05-2025 16:17

AFM: Problemele aplicației informatice 'Rabla pentru tractoare', cauzate de limitările infrastructurii cloud

Disfuncționalitățile aplicației informatice dedicate programului 'Rabla pentru tractoare' au fost cauzate de limitările infrastructurii de tip cloud utilizate, care nu a putut gestiona volumul excepțional de cereri, arată rezultatele preliminare ale analizei tehnice realizată de către echipa tehnică din cadrul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

Economic 14-05-2025 15:21

Grindeanu: O asociere de constructori români și turci a câștigat licitația pentru construcția lotului Miercurea Nirajului - Sărățeni

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat, miercuri, o asociere de constructori români și turci drept câștigătoare a licitației pentru execuția lotului Miercurea Nirajului - Sărățeni al Autostrăzii Unirii, a anunțat ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.

Economic 14-05-2025 14:17

Camelia Taină (Ministerul Economiei): Curând vor fi migrate în cloud-ul guvernamental o serie de platforme cu impact pentru mediul de afaceri

O serie de platforme cu impact pentru mediul de afaceri vor fi migrate în cadrul cloud-ului guvernamental, în perioada imediat următoare, acesta fiind un pas important către debirocratizare, a afirmat miercuri Camelia Taină, director general al Direcției Generale Antreprenoriat și Finanțări pentru IMM-uri, Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenori

Economic 14-05-2025 13:25

Leul s-a depreciat, miercuri, în raport cu euro, dar a crescut față de dolarul american

Moneda națională s-a depreciat, miercuri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1036 lei, în creștere cu 0,45 bani (+0,09%) față de cotația precedentă, de 5,0991 lei. În schimb, leul a câștigat teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5335 lei, în scădere cu 5,

Economic 14-05-2025 13:24

Mediul de afaceri semnalează deteriorarea accelerată a climatului de afaceri și erodarea credibilității României

Contextul electoral prelungit a acutizat deficite, a încetinit reforme asumate de care depinde accesul la finanțare, stabilitatea locurilor de muncă și continuarea investițiilor planificate, atrag atenția reprezentanții a opt organizații ce reprezintă mediul de afaceri din România. 'Mediul de afaceri din România, reprezentat de organizați

Economic 14-05-2025 12:48

Burnete: În următorii 2- 3 ani, fondurile europene sunt cheie; ne paște recesiunea dacă nu aducem fiecare euro în țară

Fondurile europene sunt cheie pentru economia României, în următorii doi-trei ani, existând riscul de recesiune dacă nu va fi absorbit fiecare euro, a afirmat miercuri directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, Radu Burnete, în cadrul unui eveniment de specialitate. 'În următorii doi-trei ani, fondurile europene

Economic 14-05-2025 12:36

Lucian Judele (PMB): Emisiunea de obligațiuni în valoare de 555,1 milioane lei a fost finalizată cu succes

Emisiunea de obligațiuni în valoare de 555,1 milioane de lei, cu scadență la șase ani și o dobândă fixă de 8,47%, a fost finalizată cu succes demonstrând încrederea investitorilor în capacitatea financiară a Capitalei, a declarat, miercuri, Lucian Judele, administrator public al Municipiului București. 'Astăzi este un moment i

Economic 14-05-2025 12:01

Ordinul de începere pentru lotul Chiribiș-Biharia (A3) a fost emis

Compania Națională de Investiții Rutiere a emis, miercuri, ordinul de începere pentru contractul lotului Chiribiș - Biharia al Autostrăzii Transilvania (A3) și a stabilit ca dată de începere 20 mai, termen de la care se calculează durata contractuală de 24 de luni, potrivit unui comunicat al CNIR. 'Am emis, astăzi, ordinul pentru începere