Marius-Dan Sîiulescu (RNP-Romsilva): 2024 a fost un an dificil pentru Romsilva având în vedere criza de pe piaţa lemnului

Anul 2024 a fost unul dificil pentru Romsilva având în vedere criza de pe piaţa lemnului şi problemele întâmpinate în valorificarea sortimentelor din specia fag, a declarat, marţi, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) - Romsilva, Marius-Dan Sîiulescu, într-o conferinţă de presă.
"2024 a fost un an dificil, după cum probabil ştiţi, criza lemnului a început de la jumătatea anului 2023, a continuat pe parcursul întregului an 2024 şi se pare că va continua şi în anul 2025. Cu toate acestea, Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva şi-a realizat în proporţie de peste 80-90% toţi indicatorii tehnico-financiari pe care şi i-a prognozat în bugetul de venituri şi cheltuieli al anului 2024. De ce a fost un an dificil? Masa lemnului este în momentul de faţă căzută în totalitate datorită conflictelor care sunt la nivel mondial. Şi aici vorbim despre conflictul de la graniţa României, cel din Ucraina, dar şi de conflictul din Orientul Mijlociu. Problemele deosebite pe care le-am întâmpinat au fost în valorificarea sortimentelor din speciile foioase şi în special din specia fag. Pe lângă cele două conflicte se mai adaugă şi embargoul impus Republicii Populare Chineze", a precizat directorul general al Romsilva.
Deşi piaţa lemnului a consemnat în 2024 o scădere permanentă a preţului de vânzare a materialului lemnos, diferenţele fiind şi de 60 -70 de lei/mc faţă de preţul de adjudecare din aceeaşi perioadă a anului 2023, şeful Romsilva susţine că va încheia anul pe profit.
"Veniturile totale vor fi undeva la 3,6 miliarde de lei, cifra de afaceri la 3,1 miliarde lei, iar profitul brut, cu toate că a fost un an foarte dificil, în care piaţa lemnului, vă spun sincer, faţă de anul 2023 a cunoscut o scădere permanentă a preţului de vânzare a materialului lemnos, avem diferenţe poate chiar şi de 60-70 lei faţă de preţul de adjudecare în aceeaşi perioadă a anului 2023, noi opinăm că la sfârşitul anului 2024, Romsilva va termina pe profit, undeva peste 80 de milioane de lei", a subliniat Marius-Dan Sîiulescu.
În prezent, în cadrul direcţiilor silvice se desfăşoară licitaţiile principale pentru producţia anului 2025, iar preţul mediu de adjudecare în comparaţie cu producţia anului 2024 este mai mic cu 16-17%.
"Încă nu sunt realizate licitaţiile în toate direcţiile, avem însă mai mult de jumătate în care s-au realizat licitaţiile principale, dar vă pot spune că preţul mediu de adjudecare pentru producţia anului 2025, în comparaţie cu preţul mediu de adjudecare pentru producţia anului 2024, este mai mic cu 16-17%. Merge însă foarte bine piaţa lemnului de răşinoase. Noi sperăm să-şi revină şi piaţa fagului, adică sperăm să se oprească cât mai repede cele două conflicte. Sunt semnale slabe în piaţă, însă spre trimestrul doi ar urma o uşoară revigorare a pieţei masei lemnoase. Speranţa moare ultima, dar în acelaşi timp gândim o serie de măsuri astfel încât Regia Naţională a Pădurilor să funcţioneze în parametrii normali", a adăugat directorul general al regiei.
Romsilva şi-a propus pentru anul 2024 să exploateze din pădurile statului puţin peste 9 milioane mc, iar până în prezent a recoltat în jur de 8,228 milioane mc.
"La 11 luni avem exploataţi peste 8,22 milioane metri cubi, iar ca formă de valorificare avem în jur 4,44 milioane metri cubi masă lemnoasă vândută pe picior şi 3,81 milioane metri cubi ca lemn fasonat. Probabil observaţi că este o uşoară diferenţă între cele două cantităţi. Principala cauză ar fi aceea că la masa lemnoasă fasonată, deşi am scos în cantităţi impresionante, valorificarea nu a fost la standardul la care ne-am fi aşteptat noi şi în momentul de faţă încă mai avem în diverse depozite permanente sau depozite primare o cantitate însemnată de masă lemnoasă, care va fi valorificată la licitaţiile care urmează", a afirmat Sîiulescu.
Potrivit datelor Romsilva, din cei 3.812.500 metri cubi exploataţi prin forţe proprii sau cu agenţi economici atestaţi, prin contracte de prestări servicii, s-au valorificat 3.581.496 metri cubi, adică 94%, diferenţa regăsindu-se în proceduri de vânzare a masei lemnoase. Faţă pe perioada similară a anului trecut, se observă o uşoară creştere a volumului vândut ca lemn fasonat, de 48.839 metri cubi.
Preţul mediu al lemnului fasonat, pentru sortimentele destinate industrializării, obţinut în urma licitaţiilor electronice, a fost de 405 lei/mc, fără TVA. Valorificarea lemnului fasonat s-a realizat din cele 290 de depozite permanente şi alte sute de depozite temporare, unde specialiştii sortează lemnul, fiecare piesă primind destinaţia industrială adecvată.
De asemenea, din volumul total de 5.137.000 metri cubi de lemn adjudecat de operatorii economici ca lemn pe picior, la un preţ mediu de 246,04 lei pe metru cub, fără TVA, au fost recoltaţi în primele 11 luni un volum de 4.416.000 metri cubi.
"Tot lemnul valorificat de către Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva către agenţii economici, fasonat sau pe picior, a fost vândut prin intermediul unei platforme electronice de licitaţii, un sistem care asigură transparenţa, acces echitabil şi nelimitat al participanţilor şi condiţii de concurenţialitate", arată Romsilva.
Pentru anul viitor, RNP - Romsilva are un program de recoltare, din pădurile proprietatea publică a statului, de 9 milioane de metri cubi, din care 4,48 milioane metri cubi ca lemn fasonat şi 4,52 milioane metri cubi ca lemn pe picior.
Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, însemnând 48% din pădurile ţării şi asigură servicii silvice, în baza contractelor, pentru circa un milion hectare de păduri deţinute de alţi proprietari. Toate pădurile în proprietatea publică a statului deţin certificarea managementului forestier la standarde internaţionale. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bursa de la București a închis în scădere pe aproape toți indicii ședința de tranzacționare de miercuri
Bursa de Valori București (BVB) a închis în scădere pe aproape toți indicii ședința de miercuri, iar valoarea tranzacțiilor a fost de 78,888 milioane de lei (15,457 milioane de euro). Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai tranzacționate 20 de companii listate pe Piața Reglementată, s-a depreci
Alro a înregistrat, în primul trimestru din 2025, un profit net de 20,7 milioane lei
Grupul Alro a obținut în primul trimestru din acest an un profit net de 20,7 milioane lei, comparativ cu o pierdere netă de 14,9 milioane lei în perioada similară din 2024, conform unui comunicat transmis, miercuri, Bursei de Valori București. Cifra de afaceri a grupului s-a ridicat la 1,03 miliarde lei, fiind mai mare față de cea
Ministrul Energiei a semnat miercuri 62 de noi contracte pentru producție de energie curată pentru comunitățile locale
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat miercuri 62 de noi contracte pentru producție de energie curată pentru comunitățile locale, în cadrul Fondului pentru Modernizare, informează ministerul de resort printr-un comunicat. Contractele de finanțare au fost semnate în cadrul Programului-cheie 1 - Surse regenerabile de energi
Stocklosa (CCIB): Turcia este primul partener comercial al României, în afara Uniunii Europene
Turcia este primul partener comercial al României, în afara Uniunii Europene, în țara noastră fiind, în prezent, circa 19.000 de firme cu capital turcesc, susține președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), Iuliu Stocklosa. Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, CCIB a semnat un protoco
Comisia Europeană a lansat în consultare o listă de măsuri suplimentare de protecție a minorilor în mediul online (ANCOM)
Comisia Europeană a lansat, în consultare publică, o listă de măsuri care urmăresc să sprijine platformele online care nu sunt microîntreprinderi sau întreprinderi mici, accesibile minorilor, în asigurarea unui nivel ridicat de protecție a acestora în mediul online, sub forma unor Orientări. Potrivit unui comunica
ADR și ANIS colaborează în domeniul transformării digitale pentru atingerea obiectivelor din 'Deceniul Digital 2030'
Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) și Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) au semnat, miercuri, un protocol de colaborare în domeniul transformării digitale și pentru a derula activități comune prin intermediul Consiliului Național de Transformare Digitală, în vederea atingerii obiectivelor Comisiei Europene s
Cristian Bușoi: Ministerul Energiei din România rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova și pentru Ucraina
România își reafirmă susținerea pentru Ucraina și pentru Republica Moldova și se alătură efortului Uniunii Europene de a consolida reziliența energetică a celor două țări, a declarat secretarul de stat în Ministerul Energiei, Cristian Bușoi. Acesta a participat, împreună cu consilierul ministrului Energiei, Adrian Vinti
AFM: Problemele aplicației informatice 'Rabla pentru tractoare', cauzate de limitările infrastructurii cloud
Disfuncționalitățile aplicației informatice dedicate programului 'Rabla pentru tractoare' au fost cauzate de limitările infrastructurii de tip cloud utilizate, care nu a putut gestiona volumul excepțional de cereri, arată rezultatele preliminare ale analizei tehnice realizată de către echipa tehnică din cadrul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).
Grindeanu: O asociere de constructori români și turci a câștigat licitația pentru construcția lotului Miercurea Nirajului - Sărățeni
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat, miercuri, o asociere de constructori români și turci drept câștigătoare a licitației pentru execuția lotului Miercurea Nirajului - Sărățeni al Autostrăzii Unirii, a anunțat ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.
Camelia Taină (Ministerul Economiei): Curând vor fi migrate în cloud-ul guvernamental o serie de platforme cu impact pentru mediul de afaceri
O serie de platforme cu impact pentru mediul de afaceri vor fi migrate în cadrul cloud-ului guvernamental, în perioada imediat următoare, acesta fiind un pas important către debirocratizare, a afirmat miercuri Camelia Taină, director general al Direcției Generale Antreprenoriat și Finanțări pentru IMM-uri, Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenori
Leul s-a depreciat, miercuri, în raport cu euro, dar a crescut față de dolarul american
Moneda națională s-a depreciat, miercuri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1036 lei, în creștere cu 0,45 bani (+0,09%) față de cotația precedentă, de 5,0991 lei. În schimb, leul a câștigat teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5335 lei, în scădere cu 5,
Mediul de afaceri semnalează deteriorarea accelerată a climatului de afaceri și erodarea credibilității României
Contextul electoral prelungit a acutizat deficite, a încetinit reforme asumate de care depinde accesul la finanțare, stabilitatea locurilor de muncă și continuarea investițiilor planificate, atrag atenția reprezentanții a opt organizații ce reprezintă mediul de afaceri din România. 'Mediul de afaceri din România, reprezentat de organizați
Burnete: În următorii 2- 3 ani, fondurile europene sunt cheie; ne paște recesiunea dacă nu aducem fiecare euro în țară
Fondurile europene sunt cheie pentru economia României, în următorii doi-trei ani, existând riscul de recesiune dacă nu va fi absorbit fiecare euro, a afirmat miercuri directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, Radu Burnete, în cadrul unui eveniment de specialitate. 'În următorii doi-trei ani, fondurile europene
Lucian Judele (PMB): Emisiunea de obligațiuni în valoare de 555,1 milioane lei a fost finalizată cu succes
Emisiunea de obligațiuni în valoare de 555,1 milioane de lei, cu scadență la șase ani și o dobândă fixă de 8,47%, a fost finalizată cu succes demonstrând încrederea investitorilor în capacitatea financiară a Capitalei, a declarat, miercuri, Lucian Judele, administrator public al Municipiului București. 'Astăzi este un moment i
Ordinul de începere pentru lotul Chiribiș-Biharia (A3) a fost emis
Compania Națională de Investiții Rutiere a emis, miercuri, ordinul de începere pentru contractul lotului Chiribiș - Biharia al Autostrăzii Transilvania (A3) și a stabilit ca dată de începere 20 mai, termen de la care se calculează durata contractuală de 24 de luni, potrivit unui comunicat al CNIR. 'Am emis, astăzi, ordinul pentru începere