logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Investitorii îşi vor îndrepta tot mai mult atenţia spre Europa, Asia şi pieţele emergente, în 2025 (raport)

Image

Investitorii îşi vor îndrepta anul viitor tot mai mult atenţia spre Europa, Asia şi pieţele emergente, care oferă potenţial de creştere în sectoare precum energia regenerabilă, inovaţia în medicină şi producţia localizată, potrivit raportului "Stock Market Outlook" pentru 2025, lansat de platforma de tranzacţionare Freedom24.

Raportul oferă investitorilor români o analiză detaliată a tendinţelor care vor influenţa evoluţia burselor şi evidenţiază industriile cu cel mai mare potenţial de creştere în anul ce urmează.

Astfel, principalele tendinţe pe pieţele bursiere în 2025 indică o normalizare a creşterii, preconizându-se că indicele S&P 500 va înregistra randamente mai modeste anul viitor, după doi ani consecutivi de creştere de peste 20%. Analiştii estimează că indicele va încheia anul 2024 în intervalul 6.500 - 7.000 de puncte, ceea ce ar reprezenta o creştere cuprinsă între 11% şi 17% faţă de nivelurile actuale.

Continuarea ciclului de reducere a ratelor de către Rezerva Federală este anticipată să favorizeze piaţa de acţiuni, diminuând costurile de finanţare şi impulsionând profiturile companiilor.

Totodată, stabilizarea ratelor în 2025 va creşte atractivitatea obligaţiunilor, în special a celor de tip investment grade şi cu randament ridicat pe termen scurt, subliniind focusul investitorilor pe protejarea portofoliului de incertitudinile economice globale.

"În contextul în care unele segmente ale pieţei din SUA sunt supraevaluate, investitorii îşi vor îndrepta tot mai mult atenţia spre Europa, Asia şi pieţele emergente, care oferă potenţial de creştere în sectoare precum energia regenerabilă, inovaţia în medicină şi producţia localizată", se precizează în raport.

În ceea ce priveşte investiţiile în energie curată şi dezvoltare durabilă, se aşteaptă ca guvernele şi corporaţiile să îşi intensifice investiţiile în sustenabilitate, aliniindu-se obiectivelor globale de decarbonizare. Aceasta creează oportunităţi pentru investitori în domeniul producţiei de energie curată, precum cea solară, eoliană şi stocarea de energie, în special în Europa şi Asia.

La capitolul reconfigurarea lanţurilor de aprovizionare globale, analiştii de la Freedom24 arată că tensiunile geopolitice determină companiile să adopte strategii de producţie localizată sau în regiuni aliniate geopolitic, pentru a reduce riscurile. Această tendinţă creează oportunităţi de investiţii în centre de producţie localizate din pieţe stabile, precum Asia de Sud-Est, Europa de Est şi părţi din America Latină.

În plus, reducerea barierelor de reglementare ar putea atrage investiţii instituţionale, stimula inovaţia blockchain şi adopţia criptomonedelor. Accentul administraţiei Trump pe suveranitatea financiară şi leadership tehnologic poate transforma SUA într-un hub global pentru blockchain. La acestea se adaugă interesul în creştere pentru active tokenizate, plăţi transfrontaliere şi monede stabile, menţionează documentul.

"Preconizăm că piaţa americană se va menţine stabilă anul viitor, susţinută de relaxarea monetară aplicată de Rezerva Federală, de profiturile solide ale companiilor şi de creşterea cheltuielilor guvernamentale sub noua administraţie. În acelaşi timp, redresarea economică a Chinei şi creşterea pieţelor emergente, precum India şi Asia de Sud-Est, ar putea atrage investiţii, în special în sectorul tehnologic şi cel al consumului. Profitul este estimat să urce cu aproximativ 15%, ceea ce reflectă o aliniere cu tendinţele istorice, în care condiţiile economice puternice generează profituri corporative substanţiale. Aceste perspective optimiste evidenţiază rezistenţa şi capacitatea pieţelor globale de a se adapta schimbărilor economice", a explicat Maxim Manturov, Head of Investment Research, Freedom24, citat în comunicat.

Pe primul loc în topul industriilor cu perspective de creştere în 2025 se află tehnologia (în special companiile mici). În opinia specialiştilor Freedom24, în 2025, companiile inovatoare de tehnologie, în special cele cu capital mic şi mediu din domenii precum AI, cloud şi securitate cibernetică, sunt aşteptate să crească semnificativ. Cererea ridicată pentru infrastructura 5G şi edge computing face ca acest sector să rămână atractiv pentru investitori.

Pe al doilea loc se situează sănătatea, creşterea în acest domeniu fiind susţinută de inovaţiile în biotehnologie şi farmaceutică, precum editarea genelor, tratamente personalizate şi soluţii pentru boli cronice, pe fondul îmbătrânirii populaţiei globale, iar locul trei este ocupat de sectorul uraniului, în condiţiile în care proiectele nucleare extinse în China şi India, interesul pentru reactoare modulare mici (SMR) în Occident şi redeschiderea centralei Three Mile Island reflectă creşterea cererii de uraniu.

"Instabilitatea geopolitică şi incertitudinea privind combustibilii fosili consolidează rolul uraniului în securitatea energetică şi tranziţia către soluţii AI", se subliniază în raport.

Pe următorul loc se află industria bunurilor de consum. Astfel, brandurile de produse pentru sănătate, well-being şi cele din e-commerce sunt în plină expansiune. Veniturile în creştere ale clasei de mijloc din Asia-Pacific stimulează cererea pentru produse premium, în timp ce inflaţia susţine consumul de produse de bază, precum alimentele şi bunurile de uz casnic.

Pe locul cinci sunt serviciile financiare, unde îmbunătăţirea condiţiilor de creditare datorită normalizării politicii monetare şi creşterea activităţii în gestionarea activelor şi asigurări vor sprijini câştigurile sectorului. Acesta beneficiază, de asemenea, de progresele tehnologice, cum ar fi serviciile bancare digitale şi inovaţiile bazate pe blockchain.

Locul şase este "adjudecat" de industria de prelucrare.

"Politicile lui Trump, favorabile industriei prelucrătoare, investiţiile în infrastructură, stimulentele fiscale şi reglementările relaxate pot stimula producţia şi cheltuielile de capital în SUA. În plus, politicile comerciale care promovează lanţurile de aprovizionare locale şi automatizarea întăresc sectorul, în ciuda riscurilor asociate tensiunilor comerciale", se mai arată în studiu.

Freedom24 este filiala europeană a Freedom Holding Corp, un grup internaţional de investiţii listat la bursa NASDAQ, cu expertiză pe pieţele din SUA, Europa şi Asia Centrală. Grupul serveşte 450.000 de clienţi global şi are o capitalizare de piaţă de aproximativ 4,8 miliarde de dolari.

Freedom24 activează în Uniunea Europeană, oferind clienţilor acces la peste 40.000 de acţiuni, 1.500 de ETF-uri şi 800.000 de opţiuni pe acţiuni americane, pe principalele burse din SUA, Europa şi Asia. AGERPRES/(AS - autor: Oana Tilică, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 73

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 15-05-2025 21:33

Boloș: 2,6 miliarde euro din Politica de Coeziune vor intra în țară în perioada următoare

O sumă de 2,6 miliarde euro din Politica de Coeziune urmează să intre în țară în perioada următoare, a anunțat, joi seara, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Discuții cheie la Bruxelles: 2,6 miliarde euro din Politica de Coeziune vor intra în țară în perioada următoare. După cum știți, a

Economic 15-05-2025 20:38

ANPC a dispus închiderea temporară, de până la 6 luni,pentru un procesator/producător produse din carne, din Ilfov

Comisari din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Ilfov au efectuat joi un control la societatea ZENA SRL din Domnești, județul Ilfov, și au dispus, pentru deficiențele constatate, oprirea temporară a activității de până la 6 luni, aplicând, totodată, sancțiuni în valoare de 30.000 lei. 'În

Economic 15-05-2025 17:24

Efectivele de porcine și de ovine și caprine ale României au crescut anul trecut, însă au scăzut la bovine și păsări

Efectivele de porcine și de ovine și caprine ale României au crescut anul trecut, comparativ cu 2023, în timp ce la bovine și păsări au scăzut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, date joi publicității. Cu un efectiv de ovine și caprine de 11,87 milioane de capete, România ocupă la nivelul anului 2024 locul

Economic 15-05-2025 15:36

Fluctuațiile cursului valutar și ROBOR pot influența direct românii cu credite ipotecare și viitoarele împrumuturi (analiză)

Volatilitatea cursului leu/euro și fluctuațiile înregistrate de ROBOR pot avea implicații directe atât asupra românilor care au deja credite ipotecare, cât și asupra celor care mizează pe un împrumut pentru a deveni proprietari sau se află pe ultima sută de metri spre finalizarea unei achiziții imobiliare, susțin consultanții în cr

Economic 15-05-2025 15:33

Pistol (CNAIR): Am avizat studiul de fezabilitate pentru ultimul sector al autostrăzii Moldovei, cuprins între Suceava și Siret

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a avizat joi studiul de fezabilitate pentru ultimul sector al autostrăzii Moldovei (A7), cuprins între Suceava și Siret, a anunțat directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, pe pagina sa de Facebook. Traseul are o lungime de aproximativ de 55,7 kilometri, din care 26

Economic 15-05-2025 14:35

Patronatul European al Femeilor de Afaceri lansează Indexul Antreprenoriatului Feminin

Patronatul European al Femeilor de Afaceri (PEFA) lansează, în premieră în România, Indexul Antreprenoriatului Feminin, un instrument strategic care măsoară nivelul de participare, performanță și impact al femeilor în mediul de afaceri românesc, corelat cu obiectivele europene privind egalitatea de gen, a anunțat joi organizația, printr-

Economic 15-05-2025 13:30

VIDEO Grindeanu: Drumul expres Arad-Oradea e veriga lipsă ce va face cel mai scurt drum nord-sud în Europa

Drumul expres Arad - Oradea este veriga lipsă pentru cel mai scurt drum din nordul Europei în sudul Europei, a declarat, joi, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu. Acesta a participat la semnarea contractului pentru execuția primului lot, de 33,7 kilometri, al drumului expres Arad - Oradea de către reprezentanții

Economic 15-05-2025 12:22

Aproape 1.700 de elevi și studenți înscriși în programul de securitate cibernetică UNbreakable 2025

UNbreakable România, cel mai mare program de educație în securitate cibernetică pentru liceeni și studenți, a încheiat ediția a opta cu un record de participare: aproape 1.700 de tineri din toată țara s-au înscris pentru a lua parte la sesiuni de pregătire, competiții locale și naționale. Potrivit unui comunicat, î

Economic 15-05-2025 12:04

ANAT cere introducerea urgentă a unui mecanism obligatoriu de protecție împotriva insolvenței companiilor aeriene

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), alături de Asociația Europeană a Agențiilor de Turism și Touroperatorilor (ECTAA), solicită introducerea de urgență a unui mecanism obligatoriu de protecție împotriva insolvenței companiilor aeriene în Europa, după ce Air Belgium a intrat în faliment. 'Este inacceptabil c

Economic 15-05-2025 11:44

Cererea de aur, la nivel global, a crescut cu 1%, în primul trimestru al anului; prețul a urcat cu 38% (comerciant)

Cererea globală de aur a crescut cu 1% în primul trimestru din 2025, față de perioada similară din anul anterior, până la 1.206 de tone, în timp ce activele investitorilor de aur prin ETF-uri s-au majorat cu 333% în ultimele 12 luni, arată cele mai recente date ale Consiliului Mondial al Aurului, citate într-un comunicat.

Economic 15-05-2025 11:14

(P) Profit în creștere în primul trimestru al anului 2025 pentru Transilvania Investments

Cu un profit net în creștere cu 133,6% și venituri nete aproape duble față perioada similară a anului trecut, Transilvania Investments anunță rezultate financiare peste așteptări pentru primul trimestru al anului 2025, evidențiind performanța sustenabilă a fondului și eficiența strategiei sale investiționale. La data de 31 martie 2025, fondul

Economic 15-05-2025 11:07

Aproape 6 din 10 români se tem că veniturile lor nu vor ține pasul cu creșterile de prețuri (platformă de recrutare)

Aproape 6 din 10 români se tem că veniturile lor nu vor ține pasul cu creșterile de prețuri și că nu se vor descurca din punct de vedere financiar, potrivit unei cercetări sociologice eJobs dată, joi, publicității. A doua cea mai mare temere este legată de instabilitatea socio-politică, menționată în 42,2% dintre răspunsuri. 37,3%

Economic 15-05-2025 10:00

Fechet: Valoarea de aproximativ 7.500 de euro a ecotichetului 'Rabla' este rezonabilă

Cred că un ecotichet 'Rabla' în valoare de aproximativ 7.500 de euro este rezonabil și ar putea să facă diferența atunci când românii trebuie să aleagă între un autoturism electric sau unul cu combustie internă, a declarat, joi, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. 'Tehnologiile noi î

Economic 15-05-2025 09:41

Burduja: Proiectele energetice necesită miliarde de euro investiții plus ingredientul secret, încrederea

Proiectele energetice necesită miliarde de euro investiții și stabilitate pe un orizont de timp cât mai îndelungat, plus ingredientul secret, încredere, consideră ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'În domeniul energiei, am atras în ultimii doi ani peste 14 miliarde euro din fonduri europene și am pornit c

Economic 15-05-2025 09:37

INS: Câștigul salarial mediu net a crescut cu 6,4%, la 5.691 lei, în luna martie

Câștigul salarial mediu net a crescut la 5.691 lei în luna martie 2025, fiind mai mare cu 340 lei (+6,4%) față de luna anterioară, conform datelor publicate joi de Institutul Național de statistică (INS). Câștigul salarial mediu brut a fost 9.495 lei, cu 563 lei (+6,3%) mai mare decât cel înregistrat în luna