logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ministerul Mediului: Doi adolescenţi români vor pleda pentru acţiune climatică la Conferinţa ONU de la Baku

Image

Doi adolescenţi din România, Eva (16 ani) şi Victor (17 ani), membri ai Boardului Copiilor din România susţinut de UNICEF, participă pentru prima dată ca membri ai delegaţiei României la Conferinţa Naţiunilor Unite privind schimbările climatice - COP29, de la Baku, Azerbaidjan, din perioada 11-22 noiembrie.

Delegaţia este condusă de secretarul de stat din Ministerul Mediului, Cristian Valer Beşeni.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, în acest an, aproximativ 50 de copii şi tineri din 11 ţări din Europa şi Asia Centrală fac parte din delegaţiile naţionale ale ţărilor lor la COP29. Ei cer măsuri concrete care să răspundă la impactul unic şi disproporţionat al schimbărilor climatice asupra copiilor, o creştere radicală a finanţării legate de climă de care beneficiază copiii, ca toate noile angajamente luate de state pentru a reduce emisiile de gaze poluante să ţină cont de tineri.

"Copiii şi tinerii sunt cei mai buni aliaţi în lupta împotriva schimbărilor climatice şi, deoarece acestea continuă să afecteze grav vieţile şi bunăstarea copiilor din întreaga lume, implicarea lor în identificarea şi implementarea de soluţii care să atenueze şocurile climatice este din ce în ce mai importantă. România a început să implice copiii prin implementarea educaţiei climatice în şcoli, iar anul acesta am avut prima Conferinţă Locală a Tinerilor şi prima Declaraţie Naţională a Tinerilor privind Schimbările Climatice. Vom continua să implicăm copiii şi tinerii în politicile climatice şi la nivel local, central şi internaţional", a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, citat în comunicat.

Secretarul de stat Cristian-Valer Beşeni a precizat, la rândul său, că "temele ambiţioase de la COP29 subliniază că lupta împotriva schimbărilor climatice se poate realiza doar printr-o colaborare strânsă la nivel internaţional, punând în prim plan provocările de mediu". "Avem nevoie de acţiuni concrete pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi pentru a proteja populaţiile vulnerabile, astfel încât să îndeplinim obiectivul de 1,5 grade C al Acordului de la Paris. Totodată, schimbările climatice afectează sănătatea şi dezvoltarea copiilor, siguranţa acestora şi accesul lor la servicii esenţiale, iar necesitatea unei acţiuni de sprijin a lor este urgentă", a mai afirmat acesta.

În urmă cu mai puţin de o lună, la Bucureşti, la Conferinţa LCOY România, a fost lansată Prima Declaraţie Naţională a Tinerilor privind Schimbările Climatice. Declaraţia oferă o perspectivă clară şi inovatoare asupra modului în care tinerii români pot contribui la combaterea crizei climatice şi va contribui la Declaraţia Globală a Tinerilor care va fi prezentată liderilor internaţionali la reuniunea COP29 de la Baku. Victor va fi co-moderatorul Forumului Tineretului Climatic, în care vor avea loc discuţii între părţile cheie interesate la nivel global şi activiştii tineri pentru climă şi unde va fi prezentată Declaraţia Globală. Eva a reprezentat şi în 2023 copiii şi tinerii din România la reuniunea ONU pentru schimbările climatice - COP28, ea având ocazia să discute despre impactul climatic la cel mai înalt nivel. Adolescenta s-a întâlnit, printre alţii, cu Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres.

Participarea celor doi adolescenţi la COP29 vine în contextul în care România este prima ţară din lume care reglementează prin lege participarea copiilor în procesele decizionale din administraţia publică locală şi centrală, prin adoptarea amendamentelor la Legea nr. 272/2024.

"Criza climatică este imposibil de ignorat! Oamenii din zonele vulnerabile suferă deja din cauza dezastrelor naturale şi a căldurii extreme şi sunt foarte conştientă că şi regiunea mea va fi în pericol. Anxietatea ecologică creşte în mod vizibil în rândul copiilor şi tinerilor, ceea ce nu face decât să accentueze prioritatea angajamentului nostru pentru acţiunea climatică, iar consultarea noastră pentru fiecare decizie ar îmbunătăţi substanţial calitatea acţiunii la nivel mondial", afirmă Eva, în comunicatul menţionat.

Şi pentru Victor, un adolescent activist pentru dreptul copiilor la sănătate mintală şi la un viitor sustenabil, acţiunile de protejare a climei sunt urgente: "Sunt foarte îngrijorat de criza actuală a schimbărilor climatice, deoarece am simţit efectele dezastruoase ale acestora. Acum două luni, în România au avut loc inundaţii devastatoare. Au fost oameni care şi-au pierdut vieţile, alţii au pierdut casele şi sate întregi au fost inundate. Am simţit că trebuie să fac ceva şi am decis că trebuie să încerc măcar să ajut oamenii şi să le împărtăşesc poveştile", a declarat Victor.

Schimbările climatice au un efect disproporţionat asupra copiilor, iar UNICEF face apel la liderii participanţi la COP29 să ţină seama de aceasta în declaraţia finală. De asemenea, UNICEF cere o creştere substanţială a finanţării pentru măsurile de protecţie împotriva schimbărilor climatice de care beneficiază copiii, precum şi garantarea că toate contribuţiile naţionale determinate (NDC - angajamentele luate de state pentru a reduce emisiile de gaze poluante) ţin seama de copii şi răspund la impactul disproporţionat pe care schimbările climatice îl au asupra lor. AGERPRES/(AS - autor: Cristian Anghelache, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 24

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 18-05-2025 11:39

ANM: Procesele de dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura mai lent în zonele depresionare în nord și centru (agrometeo)

Ritmurile de vegetație la speciile de câmp și pomi-viticole vor avea o evoluție în general normală pe majoritatea suprafețelor agricole, pe parcursul următoarelor zile, iar în zonele depresionare din nordul și centrul țării procesele de creștere și dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura ușor mai lent, potrivit prognozei agrometeorol

Economic 18-05-2025 10:58

CNPP: 11.637 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2025

Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2025, de 11.637 persoane, în creștere cu 35 persoane comparativ cu luna anterioară, din care 7.871 de beneficiari cu pensie din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat - BASS (contributivitate), conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Cei

Economic 18-05-2025 10:01

INS: Producția de țiței a României a scăzut cu 7,4% în primul trimestru din 2025; importurile s-au majorat cu 28,5%

România a produs, în primele trei luni din 2025, o cantitate de țiței de 631.700 tone echivalent petrol (tep), cu 50.300 tep mai mică (-7,4%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). În schimb, importurile de țiței au totalizat, în ianu

Economic 18-05-2025 09:29

Reportul la tragerea Joker depășește 3,7 milioane de euro

Reportul la tragerea Joker la categoria I a ajuns la peste 18,93 milioane de lei (peste 3,7 milioane de euro), informează Loteria Română. Duminică, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tragerile loto de joi Loteria Română a acordat peste 22.800 de câștiguri î

Economic 17-05-2025 12:27

INS: Producția de cărbune a scăzut cu 2,2% în trimestrul I 2025; importurile s-au redus cu 50,5%

Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele trei luni din 2025 la 505.000 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 2,2% mai mică (minus 11.200 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men

Economic 16-05-2025 18:50

Bitdefender: Escrocherie deepfake cu candidații la Președinție

Producătorul global de soluții de securitate informatică Bitdefender avertizează asupra unei noi escrocherii online care folosește tehnologia deepfake pentru a crea videoclipuri false cu figuri politice cunoscute, în preajma alegerilor prezidențiale din România. 'Aceste clipuri generate cu ajutorul inteligenței artificiale &ici

Economic 16-05-2025 18:02

Greenpeace, despre cererea de chemare în judecată formulată de Romgaz: Nu am primit nicio înștiințare de plată

Greenpeace România transmite că nu a primit nicio înștiințare de plată privind cheltuielile de judecată către Romgaz, că nu este în incapacitatea de plată și că acest dosar este doar o încercare de intimidare. Aceste precizări vin în urma anunțului de vineri al ministrului Energiei, Sebastian Burduja, conform căro

Economic 16-05-2025 17:27

Control operativ al ANPC la depozitele Antrefrig din sectorul 2; amenzi de 207.000 lei

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au efectuat vineri un control operativ la depozitele Antrefrig din sectorul 2 și au aplicat, în urma deficiențelor constatate, amenzi în valoare de 207.000 lei, informează ANPC printr-un comunicat.

Economic 16-05-2025 17:01

TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Universitatea Craiova

Liniile 1, 4, 10, 40, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de sâmbătă, 17 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Universitatea Craiova, programat de la ora 20:00, pe Arena Națională, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucu

Economic 16-05-2025 16:37

O schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare utilizează identitatea brandului Notino (DNSC)

O tentativă de fraudă care folosește numele brandului Notino este în desfășurare în mediul online, iar această schemă este menită să colecteze datele personale și bancare ale utilizatorilor, atenționează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-o

Economic 16-05-2025 15:45

Experții DNSC avertizează asupra unui risc cu impact ridicat de malware livrat prin Google Calendar

Un malware este livrat prin intermediul invitațiilor din Google Calendar care conțin linkuri către fișiere sau pagini controlate de către hackeri, avertizează experții Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-un articol postat, vineri, pe site-ul instituției. 'Cercetătorii în securitate cibernetică de

Economic 16-05-2025 15:43

BNR: Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025

Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025, pe fondul unor efecte de bază și al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică, dar va descrește apoi, timp de patru trimestre, potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale a României. În ședința de

Economic 16-05-2025 15:31

Prezidențiale2025 / Boloș: Am votat astăzi la Bruxelles pentru calea europeană a României

Ministrul Investițiile și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis că a votat vineri, la Bruxelles, pentru calea europeană a României, deoarece Uniunea Europeană, 'cu toate rigiditățile ei', ne-a împins să facem reforme necesare pentru țară. 'Am votat astăzi la Bruxelles. Din inima Europei, pentru calea europeană

Economic 16-05-2025 15:29

BNR: Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală

Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală, iar în ultima perioadă, ieșirile de capital au crescut semnificativ, sub diverse forme, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a României. Potrivit BNR, aceste schimbări au avut un im

Economic 16-05-2025 15:05

BNR menține dobânda cheie la 6,50% pe an

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, vineri, să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an, informează banca centrală printr-un comunicat. De asemenea, CA al BNR a hotărât păstrarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an și a ratei