Badea (BNR): RoPay poziţionează România pe harta iniţiativelor europene de referinţă în domeniul plăţilor de retail

Proiectul RoPay, rezultat al unui efort susţinut de peste trei ani, poziţionează România pe harta iniţiativelor europene de referinţă în domeniul plăţilor de retail, a afirmat, luni, Leonardo Badea, viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR), la evenimentul de lansare a serviciului RoPay.
Potrivit acestuia, RoPay permite iniţierea plăţilor instant direct de la un cont bancar la altul, pe baza unor tehnologii precum scanarea de cod QR, deep link, NFC (contactless) sau utilizarea numărului mobil ca identificator. Serviciul este disponibil prin intermediul aplicaţiilor de mobile banking ale băncilor participante non-stop, oferind mai multă rapiditate şi simplificând iniţierea şi realizarea plăţilor.
"Odată cu transformarea digitală, apar şi noi provocări care trebuie gestionate utilizând soluţii inovative, eficiente şi accesibile pentru consumatori. Astfel, serviciile financiare, în special cele de plăţi, trebuie să evolueze continuu, răspunzând schimbărilor şi fructificând oportunităţile aduse de noua tehnologie. În acest context, dezvoltarea şi implementarea schemei naţionale pentru iniţierea plăţilor instant în lei sub brandul RoPay, de către comunitatea bancară naţională, prin Asociaţia Română a Băncilor şi Transfond, reprezintă o realizare importantă. Acest proiect, rezultat al unui efort susţinut de peste trei ani, poziţionează România pe harta iniţiativelor europene de referinţă în domeniul plăţilor de retail. Serviciul RoPay completează o serie de alte soluţii care au fost implementate cu succes de comunitatea bancară şi Transfond, precum: Schema de Transfer Credit RON şi cea de Debit Direct RON, conform standardelor SEPA, plăţile instante în lei şi Serviciul de Afişare Nume Beneficiar", a menţionat Leonardo Badea.
El a subliniat că proiectul RoPay a fost dezvoltat având la bază bune practici şi modele europene, asigurând interacţiunea standardizată a datelor şi un nivel de siguranţă comparabil cu soluţii similare din alte state europene.
"RoPay permite iniţierea plăţilor instant direct de la un cont bancar la altul, pe baza unor tehnologii precum scanarea de cod QR, deep link, NFC (contactless, n.r.), sau utilizarea numărului mobil ca identificator. Serviciul este disponibil prin intermediul aplicaţiilor de mobile banking ale băncilor participante non-stop, inclusiv în zilele de final de săptămână şi cele de sărbători legale, oferind mai multă rapiditate şi simplificând iniţierea şi realizarea plăţilor", a explicat viceguvernatorul BNR.
Potrivit acestuia, Banca Naţională a României promovează şi monitorizează buna funcţionare a sistemelor de plăţi pentru asigurarea stabilităţii financiare. Totodată, BNR sprijină în mod constant iniţiativele care contribuie la dezvoltarea pieţei naţionale de plăţi de retail, răspunzând necesităţilor naţionale şi dezideratelor europene.
"Suntem încrezători că piaţa plăţilor de retail din România va continua să fie dinamică şi va menţine accentul pe siguranţă, eficacitate şi rapiditate. (...) În anii următori, putem anticipa schimbări revoluţionare în modul în care gestionăm finanţele şi realizăm plăţile. Deja aplicaţiile mobile integrează asistenţi financiari bazaţi pe inteligenţă artificială, care pot analiza obiceiurile de consum, pot sugera optimizări ale planurilor de plată sau automatiza plăţile recurente. În acelaşi timp, pentru bănci, utilizarea tehnologiilor avansate în analiza volumelor mari de date schimbă modul în care sunt detectate fraudele, sporind siguranţa tranzacţiilor pentru consumatori şi pentru companii", a mai spus Leonardo Badea.
El a subliniat că, în ultimii ani, asistăm la o transformare profundă şi accelerată a relaţiei dintre furnizorii de servicii financiare şi clienţi, o schimbare care se resimte în toate segmentele pieţei financiare.
"În domeniul plăţilor, tranzacţiile digitale facilitate de telefoanele mobile inteligente câştigă o pondere tot mai mare, alături de utilizarea cardurilor, chiar dacă plăţile în numerar îşi menţin încă un loc important în preferinţele populaţiei. Noile tehnologii au făcut tranzacţiile digitale mai rapide, mai sigure, mai accesibile şi mai convenabile din punct de vedere al costurilor. Telefoanele mobile reprezintă astăzi mai mult decât simple dispozitive de comunicare şi s-au transformat în adevărate hub-uri financiare, mereu la îndemână şi uşor de utilizat. Pentru majoritatea utilizatorilor, ele sunt prima opţiune, aducând un plus de confort şi un plus de eficienţă. Acest fenomen global a determinat beneficii semnificative pentru piaţă în ansamblul ei şi pentru fiecare categorie de participanţi, ducând la creşterea incluziunii financiare, oportunităţi sporite pentru companii şi, nu în ultimul rând, la o eficienţă crescută şi un mediu favorabil creşterii şi dezvoltării afacerilor. Aşa cum se poate observa, în perioada actuală, progresul tehnologic este susţinut şi de accelerarea dezvoltării şi utilizarea inteligenţei artificiale", a mai spus viceguvernatorul BNR.
RoPay reprezintă un pas important în modernizarea şi eficientizarea serviciilor de plăţi din România, iar lansarea acestui serviciu reprezintă o oportunitate de a dezvolta noi modalităţi de colaborare şi de a explora împreună beneficiile şi perspectivele oferite de noul serviciu, susţin reprezentanţii BNR. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea)
* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
ANM: Procesele de dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura mai lent în zonele depresionare în nord și centru (agrometeo)
Ritmurile de vegetație la speciile de câmp și pomi-viticole vor avea o evoluție în general normală pe majoritatea suprafețelor agricole, pe parcursul următoarelor zile, iar în zonele depresionare din nordul și centrul țării procesele de creștere și dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura ușor mai lent, potrivit prognozei agrometeorol
CNPP: 11.637 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2025
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2025, de 11.637 persoane, în creștere cu 35 persoane comparativ cu luna anterioară, din care 7.871 de beneficiari cu pensie din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat - BASS (contributivitate), conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Cei
INS: Producția de țiței a României a scăzut cu 7,4% în primul trimestru din 2025; importurile s-au majorat cu 28,5%
România a produs, în primele trei luni din 2025, o cantitate de țiței de 631.700 tone echivalent petrol (tep), cu 50.300 tep mai mică (-7,4%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). În schimb, importurile de țiței au totalizat, în ianu
Reportul la tragerea Joker depășește 3,7 milioane de euro
Reportul la tragerea Joker la categoria I a ajuns la peste 18,93 milioane de lei (peste 3,7 milioane de euro), informează Loteria Română. Duminică, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tragerile loto de joi Loteria Română a acordat peste 22.800 de câștiguri î
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 2,2% în trimestrul I 2025; importurile s-au redus cu 50,5%
Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele trei luni din 2025 la 505.000 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 2,2% mai mică (minus 11.200 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men
Bitdefender: Escrocherie deepfake cu candidații la Președinție
Producătorul global de soluții de securitate informatică Bitdefender avertizează asupra unei noi escrocherii online care folosește tehnologia deepfake pentru a crea videoclipuri false cu figuri politice cunoscute, în preajma alegerilor prezidențiale din România. 'Aceste clipuri generate cu ajutorul inteligenței artificiale &ici
Greenpeace, despre cererea de chemare în judecată formulată de Romgaz: Nu am primit nicio înștiințare de plată
Greenpeace România transmite că nu a primit nicio înștiințare de plată privind cheltuielile de judecată către Romgaz, că nu este în incapacitatea de plată și că acest dosar este doar o încercare de intimidare. Aceste precizări vin în urma anunțului de vineri al ministrului Energiei, Sebastian Burduja, conform căro
Control operativ al ANPC la depozitele Antrefrig din sectorul 2; amenzi de 207.000 lei
Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au efectuat vineri un control operativ la depozitele Antrefrig din sectorul 2 și au aplicat, în urma deficiențelor constatate, amenzi în valoare de 207.000 lei, informează ANPC printr-un comunicat.
TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Universitatea Craiova
Liniile 1, 4, 10, 40, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de sâmbătă, 17 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Universitatea Craiova, programat de la ora 20:00, pe Arena Națională, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucu
O schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare utilizează identitatea brandului Notino (DNSC)
O tentativă de fraudă care folosește numele brandului Notino este în desfășurare în mediul online, iar această schemă este menită să colecteze datele personale și bancare ale utilizatorilor, atenționează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-o
Experții DNSC avertizează asupra unui risc cu impact ridicat de malware livrat prin Google Calendar
Un malware este livrat prin intermediul invitațiilor din Google Calendar care conțin linkuri către fișiere sau pagini controlate de către hackeri, avertizează experții Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-un articol postat, vineri, pe site-ul instituției. 'Cercetătorii în securitate cibernetică de
BNR: Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025
Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025, pe fondul unor efecte de bază și al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică, dar va descrește apoi, timp de patru trimestre, potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale a României. În ședința de
Prezidențiale2025 / Boloș: Am votat astăzi la Bruxelles pentru calea europeană a României
Ministrul Investițiile și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis că a votat vineri, la Bruxelles, pentru calea europeană a României, deoarece Uniunea Europeană, 'cu toate rigiditățile ei', ne-a împins să facem reforme necesare pentru țară. 'Am votat astăzi la Bruxelles. Din inima Europei, pentru calea europeană
BNR: Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală
Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală, iar în ultima perioadă, ieșirile de capital au crescut semnificativ, sub diverse forme, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a României. Potrivit BNR, aceste schimbări au avut un im
BNR menține dobânda cheie la 6,50% pe an
Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, vineri, să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an, informează banca centrală printr-un comunicat. De asemenea, CA al BNR a hotărât păstrarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an și a ratei