logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Produsele cu maia, fuziunea culinară şi echilibrul nutriţional, principalele tendinţe în industria panificaţiei şi cofetăriei (studiu)

Imagine din galeria Agerpres

Produsele cu maia în domeniul brutăriei, fuziunea culinară şi echilibrul nutriţional sunt principalele tendinţe majore care vor influenţa industria panificaţiei şi a cofetăriei, la nivel mondial, potrivit unei companii care activează în domeniul materiilor prime pentru brutărie, patiserie, cofetărie şi ciocolaterie.

Informaţiile provin din ultima ediţie a studiului Taste Tomorrow, cel mai mare program de cercetare a consumatorilor de panificaţie din lume, realizat în parteneriat cu Ipsos Global, care include peste 20.000 de consumatori din 50 de ţări, interviuri cu clienţi şi experţi din industrie, precum şi o analiză senzorială exhaustivă.

Consumul produselor cu maia (sourdough) rămâne tendinţa cea mai mare şi cu cea mai rapidă evoluţie din industria de panificaţie până în 2025, cu o creştere estimată de 40% a interesului consumatorilor la nivel global, precizează Puratos.

"În ţările francofone, popularitatea sa nu mai este limitată la pâine, ci se extinde la croissante, bagels, cozonaci şi alte produse de patiserie, oferind consumatorilor experienţe senzoriale noi. Cunoştinţele adânc înrădăcinate despre maia pe aceste pieţe includ o apreciere a profilurilor sale distincte de aromă şi a beneficiilor pentru sănătatea intestinală", se scrie în comunicat. În alte părţi ale lumii, unde maia este mai mult o noutate sau a fost asociată cu o cultură alimentară occidentală, interesul este în creştere pentru pâinea cu maia.

Fuziunea culinară va creşte cu 10% şi va juca un rol important în patiserie şi ciocolaterie, combinând arome, texturi şi tehnici din diferite culturi pentru a crea deserturi inovatoare, hibride, care stimulează simţurile consumatorilor. Creşterea interesului pentru tehnologiile AI şi pentru experienţele senzoriale neobişnuite va accelera această tendinţă, notează Puratos.

Exemplele includ creaţiile virale din Social Media precum "crookies" şi "ciocolata Dubai". Combinaţiile neaşteptate precum dulce şi picant, dulce şi sărat şi cea mai recentă senzaţie - dulce şi acru, cunoscută şi sub numele de "tangy twist" - captivează publicul şi cresc cererea pentru experienţe gustative mai aventuroase şi neconvenţionale. Dincolo de gust, fuziunea se extinde şi la texturi şi forme: consumatorii sunt atraşi de creaţiile hibride care combină elemente sau îmbină diferite formate într-unul. Această tendinţă va creşte constant în ţările vorbitoare de limbă engleză şi portugheză şi este de aşteptat să crească în rândul consumatorilor chinezi (+13%), spanioli (+11%) şi vorbitori de limbă germană (+7%) în 2025.

Echilibrul nutriţional este în creştere cu 30% şi devine una dintre cele mai mari tendinţe din industria cofetăriei şi a ciocolateriei, mai arată sursa citată. Deşi nu este un concept nou, ascensiunea sa într-o industrie axată tradiţional pe răsfăţ marchează o schimbare semnificativă în percepţia consumatorilor asupra deserturilor pe bază de ciocolată. Consumatorii caută din ce în ce mai mult produse de ciocolată cu ingrediente mai sănătoase, precum turmeric, plante botanice, nuci, seminţe şi proteine. Aceste ciocolate sunt apreciate pentru beneficiile lor funcţionale, cum ar fi îmbunătăţirea somnului şi creşterea imunităţii, şi sunt din ce în ce mai incluse în dietele cumpărătorilor atenţi la sănătatea lor. Inclusiv cei care văd ciocolata în primul rând ca pe un răsfăţ caută şi opţiuni mai sănătoase, precum ciocolata cu conţinut scăzut de zahăr şi cea cu ingrediente bogate în nutrienţi, amplificând şi mai mult această tendinţă.

"Puratos contribuie constant la dezvoltarea industriei, oferind producătorilor o perspectivă globală asupra locului în care se află astăzi industria serviciilor alimentare, dar şi un sneak-peak spre viitor. Sunt informaţii utile despre tendinţe, atitudini şi obiceiuri de consum, transformate ulterior în produse inovatoare, mulate pe aşteptărilor consumatorilor. Taste Tomorrow există deja de 12 ani şi ne mândrim cu faptul că este cel mai complex sprijin la nivel global, pe partea de tendinţe şi înţelegerea consumatorilor din industria noastră", a declarat Gabriela Bereş, Managing Director CEE Puratos Group, citată în comunicat.

Atunci când vine vorba despre criteriile pe baza cărora cumpără produse de brutărie, cofetărie-patiserie şi ciocolaterie, europenii pun pe primele locuri gustul, prospeţimea şi preţul. În cazul ciocolatei mai este, însă, un criteriu: procentul de cacao.

Preţul este un factor tot mai important în decizia de cumpărare, iar cel mai mare impact asupra cheltuielilor europenilor îl au produsele tip "răsfăţ", precum gustările dulci, băuturile alcoolice, deserturile, mâncările ready-to-eat şi patiseria fină. La polul opus, cel mai mic impact asupra cheltuielilor europenilor îl au cerealele, băuturile lactate, pastele şi orezul. 66% dintre europeni încă se răsfaţă cu produse dulci de patiserie-cofetărie, chiar şi cu un buget limitat, iar 43% aleg să plătească un pic mai mult pentru anumite caracteristici ale produselor, precum prospeţimea sau ingredientele conţinute.

Cumpărăturile alimentare online devin din ce în ce mai populare: aproximativ 33% dintre consumatorii europeni cumpără alimente online cel puţin o dată pe lună, faţă de 25% în 2021.

În ceea ce îi priveşte pe români, 82 % dintre aceştia se răsfaţă cu produse dulci de patiserie-cofetărie, chiar şi cu un buget limitat, în timp la ce nivel european media este de 66%, iar la nivel global 68%. Românii aleg calitatea în locul preţului mai mic: 75% pentru pâine, 76% pentru ciocolată, 71% pentru prăjituri şi patiserie şi 70% pentru patiserie dulce sau mic-dejun. Potrivit Puratos, 71% dintre români sunt de acord că produsele pe bază de plante au un impact pozitiv asupra mediului, 72% sunt de acord că produsele pre-coapte & congelate pentru a fi coapte acasă oferă prospeţime la îndemâna oricui, 84% percep pâinea cu maia ca fiind mai sănătoasă, iar 79% caută pe internet alimente care susţin sănătatea mentală, precum mic-dejun antistres sau alimentaţie anti-oboseală. De asemenea, 87% dintre români sunt interesaţi de produsele alimentare care îmbunătăţesc sănătatea intestinală, precum biscuiţii digestivi, 80% doresc să regăsească un element familiar atunci când încearcă noi tipuri de mâncare şi 80% doresc să fie informaţi despre provenienţa şi modul de preparare a mâncării.

Studiul Taste Tomorrow monitorizează constant semnale de tendinţe şi evoluţia tendinţelor globale, combinând cele mai noi tehnologii digitale şi tehnici de inteligenţă artificială semantică. Taste Tomorrow este cel mai mare program de cercetare a consumatorilor de panificaţie din lume, realizat în parteneriat cu Ipsos Global.

Consumatorii au răspuns la întrebări despre mai multe subiecte referitoare la cele trei categorii: brutărie, patiserie-cofetărie şi ciocolată. Pentru a identifica tendinţele, analizele de inteligenţă artificială sunt aplicate pe mai bine de 100 de milioane de menţiuni din social media, din ultimii trei ani. Pentru a asigura relevanţa şi o bază bună de măsurare, tendinţele sunt ancorate în conversaţii legate de categorie.

Puratos este un grup internaţional ce oferă o gamă completă de ingrediente alimentare inovatoare şi servicii pentru sectoarele de panificaţie, patiserie şi ciocolată. Grupul este prezent în peste 100 de ţări, printre care şi România, şi are sediul în Belgia, fiind fondat în 1919. AGERPRES/(AS - autor: Cristian Anghelache, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 151

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 06-06-2025 13:22

Eurostat: România avut în T1 cel mai semnificativ declin al ratei de ocupare a forței de muncă din UE

Rata de ocupare a forței de muncă a crescut cu 0,2% în zona euro și a rămas stabilă în UE, în primul trimestru al acestui an, comparativ cu precedentele trei luni, însă România a fost statul membru UE care a înregistrat cel mai semnificativ declin al ratei de ocupare de la un trimestru la altul, arată datele publicate vineri de Ofi

Economic 06-06-2025 12:39

CONAF: 200 de elevi testați și consiliați vocațional în Gorj vor participa la ateliere de carieră

Aproximativ 200 de elevi testați și consiliați vocațional în Gorj vor participa la atelierele de carieră facilitate de 19 profesori consilieri școlari, potrivit unui comunicat al Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF). Astfel, dintre cei 1.000 de elevi de gimnaziu (clasele a VIII a și a VII a) testați și consiliați

Economic 06-06-2025 11:17

CCIR: Parteneriatul economic România-India depășește 1 miliard de euro

Comerțul dintre România și India a crescut la aproximativ 1 miliard de euro în 2024, țara noastră exportând aproape 155 de milioane de euro către India, dintre care 24 de milioane în servicii IT și software, potrivit secretarului general al Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Ovidiu Silaghi. Conform

Economic 06-06-2025 10:08

FMI recomandă României renunțarea la cota unică de impozitare a veniturilor, creșterea TVA, a accizelor și a impozitului pe dividende

O echipă de experți de la Fondul Monetar Internațional au publicat vineri un set de recomandări pentru reformarea sistemului de taxe din România și transferului poverii fiscale dinspre taxarea muncii spre taxarea consumului și, într-o mai mică măsură, a capitalului, instituția estimând că, dacă sunt implementate integral, aceste propuneri ar putea g

Economic 06-06-2025 09:25

Afacerile din comerțul cu amănuntul au crescut cu 3,8%, ca serie brută, la patru luni (INS)

Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a crescut, ca serie brută, cu 3,8% în primele patru luni ale acestui an, comparativ cu intervalul similar din 2024, conform datelor publicate, vineri, de Institutul Național de Statistică (INS). Astfel, în perioada ianuarie -

Economic 06-06-2025 09:22

Produsul Intern Brut a stagnat în primul trimestru din acest an

Produsul Intern Brut a stagnat în primul trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul precedent, iar față de același trimestru din anul 2024 avansul PIB a fost de 0,3%, potrivit datelor provizorii (1) ale Institutului Național de Statistică, publicate vineri. Conform INS, Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentr

Economic 06-06-2025 08:39

O nouă ofertă de titluri de stat Fidelis se derulează, de vineri, la BVB

Ministerul Finanțelor derulează în perioada 6 - 16 iunie o nouă ofertă publică de vânzare de titluri de stat Fidelis dedicată populației, a cincea din acest an derulată prin intermediul Bursei de Valori București (BVB) și a 25-a din momentul reluării programului Fidelis, din iulie 2020. Prin intermediul precedentelor 24 de oferte,

Economic 05-06-2025 20:59

Finanțare de 300 milioane de euro pentru creșterea eficienței energetice pentru 14.800 de gospodării

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a admis la finanțare 28 de proiecte depuse de operatorii economici, în valoare de aproximativ 300 milioane euro, prin care va fi asigurată creșterea eficienței energetice pentru 14.800 de gospodării. 'Vin astăzi cu o veste bună pentru cei care așteaptă voucherele pentru repararea locuințelor: colegii a

Economic 05-06-2025 19:35

ANM vrea să devină hub regional de pregătire profesională în domeniul schimbărilor climatice pentru Europa

Administrația Națională de Meteorologie vrea să devină hub regional de pregătire profesională în domeniul schimbărilor climatice pentru Europa, având deja finalizat Centrul European de Agrometeorologie, care va deveni operațional în această toamnă, a declarat, joi, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, la Forumul Na

Economic 05-06-2025 18:28

Alexandru Nazare: Autostrăzile se reflectă ca și cheltuială și în datoria publică și în deficit, de aceea sunt blocaje pe Autostrada Moldovei astăzi

Autostrăzile se reflectă ca și cheltuială atât în datoria publică, cât și în deficit, iar dacă erau gestionate prin Banca de Dezvoltare, prin bănci sau prin alte structuri nu mai erau o presiune în plus pentru stat, a afirmat, joi, fostul ministru al Finanțelor Alexandru Nazare, în prezent membru al Consiliului de Administrație al BNR.

Economic 05-06-2025 18:21

Cinci din șase atacuri cibernetice majore exploatează aplicații legitime deja instalate (analiză)

Circa 84% dintre atacurile informatice se folosesc de programe sau aplicații legitime, deja instalate pe dispozitive, arată o analiză a 700.000 de incidente de securitate efectuată de către cercetătorii Bitdefender. Potrivit unui comunicat remis, joi, AGERPRES, atacatorii nu mai instalează programe periculoase noi, ci folosesc aceleași instrumente pe c

Economic 05-06-2025 17:42

Alexandru Nazare: Ne așteaptă minimum 18 luni, dacă nu mai mult, de perioadă dificilă sau foarte dificilă

Rezolvarea problemelor de deficit trebuie să fie parte a unui plan de relansare economică a României și ne așteaptă minimum 18 luni, dacă nu mai mult, de perioadă dificilă, ca să nu zic că poate să fie foarte dificilă, a afirmat, joi, fostul ministru al Finanțelor Alexandru Nazare, în prezent membru al Consiliului de Administrație al BNR. 'Ne a

Economic 05-06-2025 17:00

Scădere de 3,2% a înmatriculărilor de autoturisme ecologice, în luna mai (APIA)

Înmatriculările de autoturisme ecologice (full electrice, mild-hibrid și full hibrid) au scăzut cu 3,2% în luna mai a acestui an față de perioada similară din 2024, arată datele Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), citate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA). Cota de piață a acestei c

Economic 05-06-2025 16:52

Barbu: Nu am fost mulțumit de modul în care sistemul bancar din România a finanțat fermierii în 2024

În calitate de ministru al Agriculturii încă nu am înțeles de ce fermierii români nu au fost finanțați de sistemul bancar, pentru că toate creditele din România care au intrat în agricultură - vorbim de vegetal, zootehnie și procesare - au fost garantate de stat, a declarat, joi, ministrul de resort, Florin Barbu, la un eveniment de specia

Economic 05-06-2025 16:40

DNSC a identificat o tentativă de fraudă, propagată printr-o pagină de Facebook cu milioane de urmăritori

Specialiștii Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au identificat, recent, o tentativă de fraudă ce se propagă prin intermediul unei pagini de Facebook, cu milioane de urmăritori, prin care sunt lansate anunțuri sponsorizate scrise în diverse limbi europene. 'În contextul digital actual, atacurile cibernetice devin din ce &ic