Produsul tradiţional "Cârnaţi din topor din Vâlcea" a demarat procesul pentru obţinerea protecţiei europene

Asociaţia Producătorilor Tradiţionali, Meşteşugari şi Artizani Vâlcea a demarat procesul pentru înscrierea produsului "Cârnaţi din topor din Vâlcea" în registrul Uniunii Europene al indicaţiilor geografice protejate, documentaţia şi caietul de sarcini fiind depuse din data de 12 martie 2024 la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
"După depunerea documentaţiei la Ministerul Agriculturii, urmează procedura de evaluare a conformităţii dosarului de înregistrare, iar în cazul în care vor fi solicitate completări, acestea se vor depune în cel mult 30 de zile. Dosarul va fi publicat pe site-ul ministerului pentru o perioadă de opoziţie naţională de 60 de zile, iar după acest termen, produsul "Cârnaţi din topor din Vâlcea" devine automat protejat pe teritoriul naţional până la înregistrarea acestuia la nivel european. Ulterior, România va depune cerere la Comisia Europeană (CE) pentru dobândirea protecţiei pe sistemul de calitate Indicaţie Geografică Protejată (IGP), care va fi înregistrată în sistemul 'eAmbrosia'. Urmează o nouă evaluare la nivelul Comisiei, apoi perioada de opoziţie europeană de 90 de zile, după care are loc înregistrarea şi publicarea în Jurnalul Oficial al UE", a declarat, pentru AGERPRES, Ionuţ Diaconeasa, consilier în Ministerul Agriculturii.
"Cârnaţii din topor din Vâlcea" sunt făcuţi tradiţional după reţete vechi de o sută de ani, cu materie primă şi ingrediente din arealul geografic delimitat, care cuprinde şapte comune din judeţul Vâlcea: Mihăeşti, Ocnele Mari, Frânceşti, Popeşti, Roeşti, Lăpuşata şi Roşiile. Produsul este atestat tradiţional la MADR sub brandul "Ca Altădată" al producătorului Avi-Giis din Vâlcea, care face parte din grupul aplicant.
Foto: (c) Asociaţia Producătorilor Tradiţionali, Meşteşugari şi Artizani Vâlcea
De ce li se spune acestor cârnaţi "din topor" şi ce este special la acest produs, a explicat preşedintele asociaţiei vâlcene, Florin-Felix Gigîrtu.
"Păstrarea tradiţiei la prepararea cărnii de porc este străveche pentru zona noastră, iar produsul tradiţional necesită multă manoperă şi cunoaştere, pentru că foarte multe procese se fac manual. Pentru cârnaţii "din topor" este foarte importantă alegerea cărnii şi tocarea acesteia cu toporul în bucăţi mari. Toporul, barda şi satârul erau uneltele locale des folosite în gospodării. Şi în zilele noastre se toacă carnea tot manual, cu satârul, e o unealtă mai modernă, dar e tot ca un topor. Ideea este că dacă toci altfel sau cu altceva se schimbă gustul cărnii", a declarat pentru AGERPRES preşedintele asociaţiei.
Acesta a subliniat că alte caracteristici specifice acestui produs, care se păstrează tot din vechime, sunt sarea folosită la prepararea cârnaţilor, care provine numai de la Salina Ocnele Mari, şi afumarea la rece şi la cald numai cu lemn de fag.
"Folosim la prepararea cârnaţilor doar sarea de la Ocnele Mari. Pe vremea bunicilor se mergea cu căruţele după sare la Ocnele Mari, trebuiau să se strângă câte 10-20 de care, să facă un grup, pentru că se trecea printr-o zonă cu păduri, iar pădurea Cotoşman era renumită pentru că erau hoţi şi haiduci. Făceau o zi până la Ocnele Mari şi se aştepta de multe ori încă o zi dacă sarea nu era scoasă. Şi în zilele noastre folosim numai sarea de la Ocnele Mari pentru cârnaţii "din topor" deoarece are nişte proprietăţi diferite faţă de sarea pe care o găsim în comerţ. Are câteva minerale în plus şi noi am pus la dosar analizele care atestă acest lucru. O altă caracteristică este partea de afumat, care se face numai cu lemn de fag, într-adevăr întreg arealul este bogat în păduri de fag, dar şi gustul cel mai bun este dat de fag. De exemplu, stejarul afumă prea rău şi îi dă un gust iute. Au loc practic două afumări, una la rece şi una la cald, iar acest lucru a apărut tot dintr-o necesitate, însă tradiţia s-a păstrat până în zilele noastre. Practic, când bunicii noştri făceau cârnaţii îi atârnau deasupra unui cuptor mai mare şi îi lăsau acolo să se scurgă, să o ia domol, nu aveau o grabă în sensul acesta şi abia la sfârşit când trebuia să îi definitiveze dădeau un foc mai tare", a explicat reprezentantul asociaţiei.
Foto: (c) Asociaţia Producătorilor Tradiţionali, Meşteşugari şi Artizani Vâlcea
De asemenea, la prepararea cârnaţilor se folosesc puţine condimente, toate naturale, şi anume: usturoi, cimbru şi piper, pe lângă sarea de la Ocnele Mari.
Produsul este recunoscut la nivel naţional, mai ales în partea de sud a Românei, inclusiv în Capitală, producătorul fiind prezent cu acesta în târguri, supermarketuri, restaurante şi chiar în online, dar a trecut şi graniţele ţării odată cu participarea la marile târguri internaţionale de profil.
Un alt produs tradiţional atestat la MADR, tot sub brandul "Ca Altădată", pe care asociaţia intenţionează să depună în perioada următoare documentaţia la minister pentru înregistrare europeană este "Carnea afumată la garniţă din Vâlcea".
Foto: (c) Asociaţia Producătorilor Tradiţionali, Meşteşugari şi Artizani Vâlcea
"Carnea afumată la garniţă din Vâlcea" este carnea care se producea în gospodăriile ţărăneşti după ce se tăia porcul. Practic, se urmărea o conservare a cărnii, pentru că nu se putea mânca tot şi aveau nevoie să împingă procesul de conservare până spre primăvară, chiar şi până în vară, pentru că de multe ori când mergeau la coasă luau la pachet carne la garniţă. La garniţă se bagă şi cârnaţii aceştia din topor, dar şi spată, pulpă, cotlet de porc, tăiate bucăţi şi afumate, după care se prăjesc în untură. Toate împreună se bagă la garniţă în untura în care au fost prăjite", a explicat acesta.
Producătorul brandului "Ca Altădată" are 13 produse atestate tradiţional de către Ministrul Agriculturii, produse specifice şi reprezentative pentru zona Olteniei de sub munte şi în special pentru zona Vâlcea.
Foto: (c) Asociaţia Producătorilor Tradiţionali, Meşteşugari şi Artizani Vâlcea
***
În prezent, la nivel naţional sunt 765 de produse tradiţionale atestate de MADR, cele mai multe fiind cele din carne şi produse din carne (309), lapte şi produse din lapte (140), legume şi fructe (124), pâine, produse de panificaţie şi patiserie (120), peşte (30), dar sunt atestate şi băuturi (35).
La nivel european, România are recunoscute şi protejate 13 produse, din care 11 cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP): Magiun de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie afumată de Dunăre, Telemea de Sibiu, Cârnaţi de Pleşcoi, Caşcaval de Săveni, Salata cu Icre de Ştiucă de Tulcea, Plăcintă dobrogeană, Pită de Pecica, Salinate de Turda, unul cu Denumire de Origine Protejată (DOP), respectiv Telemea de Ibăneşti şi un alt produs cu Specialitate Tradiţională Garantată (STG) - Salată tradiţională cu icre de crap.
Alte produse identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european sunt: respectiv Telemea de Vaideeni, Brânză de burduf de Bran, Gem de rubarbă, Brânza de Gulianca, Virşli de Hunedoara, Salam de Nădlac, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Şuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemţeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti etc.
Dintre cele 1.760 de produse alimentare din statele-membre, înregistrate în sistemele de calitate europene, doar 13 sunt produse alimentare româneşti. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Daniel Badea, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
APIA: 708.012 cereri de plată pentru 9,875 milioane hectare au fost depuse de fermieri în 2025
Un număr de 708.012 cereri de plată pentru o suprafață de 9.875.710,11 hectare au fost depuse în perioada 3 martie - 13 iunie, precizează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) la finalul campaniei de depunere a cererilor de plată pentru anul 2025, care s-a încheiat vineri. Potrivit unui comunicat transmis luni A
ADR a parafat noi protocoale de colaborare pentru accelerarea digitalizării în administrația publică și în mediul privat
Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a semnat protocoale de colaborare cu Trans Sped și Asociația Furnizorilor de Servicii de Certificare în vederea cooperării în domeniul transformării digitale, obiectivul principal al acestor parteneriate fiind accelerarea digitalizării în administrația publică, dar și în mediul privat.
ANSVSA: Amenzi de 340.000 de lei aplicate în urma controalelor la 13 supermarketuri și un hypermarket din București
Inspectorii sanitar-veterinari și pentru siguranța alimentelor au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 340.000 de lei, în urma derulării unor acțiuni de control la un hypermarket și la 13 supermarketuri din București. Potrivit unei postări publicate, luni, pe pagina oficială de Facebook a Autorității Naționale Sanitară
Stocklosa (CCIB): România are ocazia să-și redefinească rolul în Europa, dar și în alte regiuni ale lumii
România are ocazia să-și redefinească rolul, atât în Europa, cât și în raport cu alte regiuni ale lumii, în contextul transformărilor globale actuale, a declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), Iuliu Stocklosa, la evenimentul de lansare a Departamentului de Studii Latino-Americane, &icir
Delegație a BNS, la discuții cu președintele Nicușor Dan pe tema măsurilor fiscale
Reprezentanții Blocului Național Sindical participă, luni, la o întâlnire oficială cu președintele României, Nicușor Dan, la Administrația Prezidențială a României, tema principală a discuțiilor fiind măsurile fiscale propuse de partide și impactul acestora asupra salariaților și a sectoarelor esențiale din economie, potrivit unei postări pe p
FPIOR: Orice creștere de TVA va închide multe afaceri din industria ospitalității din România
Orice creștere de TVA, chiar și de 1%, va închide foarte multe business-uri de dimensiuni mici și medii din industria ospitalității din România și va îngreuna activitatea tuturor celor care vor rămâne pe piață, se menționează într-un comunicat al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR).
Burduja: După 1 iulie, continuăm cu sprijin pentru consumatorii vulnerabili; nimeni nu va fi lăsat în urmă
Consumatorii vulnerabili vor primi sprijin pentru facturile la energie după 1 iulie, odată cu liberalizarea pieței, mecanismul general de plafonare a prețurilor la energie urmând să fie înlocuit cu o abordare mai direcționată, mai eficientă și mai corectă social, menționează ministrul Energiei, într-un raport publicat, duminică, pe pagina sa de Face
Hidroelectrica alocă peste 4,6 milioane lei pentru servicii de dezvoltare software
Hidroelectrica alocă, din surse proprii, 4,61 milioane lei, fără TVA, pentru servicii de dezvoltare software, contractul urmând să fie încheiat pentru o perioadă de 37 de luni, potrivit unui anunț de participare postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Conform sursei citate, obiectul achiziției implică, în principal, s
Bursa de la București a pierdut peste 9 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori București (BVB) a pierdut 9,02 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2,27%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a scăzut cu 187,8 milioane de lei (-43,78%), în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capitalizarea bursieră
Fondurile de pensii facultative, creștere cu 17%, la nivelul lunii aprilie
Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 5,88 miliarde de lei, la finalul lunii aprilie 2025, în creștere cu 17% comparativ cu nivelul înregistrat la aceeași dată a anului anterior, conform unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). 'Cele mai multe investiții au fost efectuate local (95%), majoritatea f
Aprovizionarea cu apă în cultura de porumb, în limite satisfăcătoare în cea mai mare parte a țării (agrometeo)
Aprovizionarea cu apă în cultura de porumb se va situa în limite satisfăcătoare pe parcursul următoarelor zile, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a țării, potrivit prognozei agrometeorologice emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) valabilă până pe 20 iunie. 'În cultura de porumb, aprovizionare
Producția de gaze a scăzut cu 1,4% în primele patru luni din 2025; importurile s-au majorat cu 72,5% (INS)
Producția de gaze naturale utilizabile a României a fost, în primele patru luni din 2025, de peste 2,532 milioane tone echivalent petrol, cu 36.800 tep sub cea din perioada similară a anului trecut (minus 1,4%), conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, în perioada ianuarie-aprilie 2025, import
Reportul la Joker a ajuns la peste 4,35 milioane de euro
Reportul la Loto 6/49, la categoria I, este de peste 6,44 milioane de lei (peste 1,28 milioane de euro), în timp ce reportul la Joker, la categoria I, a ajuns la peste 21,91 milioane de lei (peste 4,35 milioane de euro), informează Loteria Română. Duminică, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după
CNAIR: Lucrările pe lotul 1 al A0 Nord se află într-un stadiu avansat
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) susține, într-o postare pe Facebook, că lucrările pe lotul 1 al A0 Nord se află într-un stadiu avansat. Astfel, pe acest lot, în lungime de 17,5 km, cei doi antreprenori din Asocierea rom
CFR Călători reclamă subcompensarea și diminuarea veniturilor sale pe 2025 care pun în pericol transportul public
CFR Călători reclamă subcompensarea și diminuarea veniturilor prognozate pentru anul 2025 care pun în pericol transportul public de călători. 'Situația prezentată în adresa conducerii CFR Călători către autoritățile în domeniu reprezintă o radiografie a situației financiare existente în acest moment prezentând, în acelaș