Hanga (BVB): Am încheiat foarte bine primele 11 luni; indicele BET, în creştere cu aproape 26% faţă de începutul anului

Bursa de Valori Bucureşti a încheiat foarte bine primele 11 luni din acest an, cu un indice BET în creştere cu aproape 26% faţă de începutul anului, şi un avans de 3,3% doar în luna noiembrie, a declarat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, în cadrul unui eveniment de specialitate.
"Din perspectiva Bursei, am încheiat foarte bine primele 11 luni, cu un indice BET în creştere cu aproape 26% faţă de începutul anului şi un avans de 3,3% doar în luna noiembrie. Am bifat în România cea mai mare listare din istoria pieţei româneşti de capital dar şi cea mai mare listare la nivel european la momentul la care a avut loc şi în top trei la nivel global - listarea Hidroelectrica. Am avut un an foarte bun din punctul de vedere al evoluţiei numărului de investitori - am terminat T3 cu aproape 170.000 de investitori", a declarat Radu Hanga, la începutul dezbaterii "Evoluţia fondurilor de investiţii în contextul celui mai mare IPO din România", organizată, joi, de Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România (AAF) şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
În ceea ce priveşte fondurile de acţiuni, evoluţia randamentelor acestora a urmat un ritm similar cu cel al pieţei. Numărul participanţilor a crescut cu aproape 100.000 de persoane, de la 1 ianuarie la 30 octombrie, adică o medie de aproximativ 10.000 de noi investitori pe lună şi un număr total record de circa 560.000, la finalul lunii octombrie.
"Acest lucru vine la pachet cu faptul că numărul de investitori în fonduri de acţiuni a crescut cu 13.000. Avem, în medie, 1.300 de investitori noi în fiecare lună, de la începutul anului, ceea ce arată încredere în administratorii de fonduri. Dacă ne uităm la performanţe, la finalul lunii octombrie, primele cinci fonduri au randamente de peste 31% fiecare, pe ultimele 12 luni, un randament semnificativ în condiţii de diversificare maximă - discutăm de fonduri deschise de investiţii administrate activ sau de fonduri care replică indici bursieri", a declarat Horia Gustă, preşedintele AAF.
Conform datelor prezentate de Jan Pricop, director executiv al AAF, la trimestrul al treilea al anului, activele totale erau de aproape 37 miliarde de lei, din care 19 miliarde de lei active nete ale fondurilor deschise de investiţii, diferenţa fiind active ale fondurilor de investiţii alternative.
"Scăderea la nivelul activelor fondurilor de investiţii alternative se datorează, în principal, acelui dividend special pe care Fondul Proprietatea l-a acordat acţionarilor săi, ca urmare a vânzării pachetului de acţiuni de la Hidroelectrica. Practic, cele două componente tind să se egalizeze, după ce, la finalul anului 2022, ponderea activelor fondurilor de investiţii alternative era semnificativ mai mare decât cea a fondurilor deschise de investiţii", a spus Jan Pricop.
În ceea ce priveşte subscrierile, s-a înregistrat un plus de 300 milioane de lei, o schimbare de trend faţă de trimestrul trei din 2022, când se înregistrau ieşiri nete, şi o creştere faţă de trimestrul precedent de 77%. Totodată, numărul de investitori în fondurile de investiţii a crescut cu aproape 20%, din septembrie 2022 până în septembrie 2023, cu un avans de 6,3% în trimestrul al treilea, faţă de trimestrul anterior.
Referitor la dinamica activelor pe categorii de fonduri, există o creştere generală de 5,3%, cea mai importantă înregistrându-se la nivelul fondurilor de acţiuni - o creştere de aproape 30% şi un plus de 760 milioane de lei. Creşteri s-au înregistrat, deopotrivă, şi la fondurile diversificate precum şi la cele de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix.
"Performanţa remarcabilă a pieţei locale din acest an a fost rezultatul unui cumul de factori, în fruntea listei aflându-se listarea Hidroelectrica, care a atras sume considerabile de bani din partea investitorilor, care ulterior s-au întors în piaţă, a setat un nou reper pentru piaţa locală în termeni de multiplii de evaluare şi a fost precursorul distribuţiei extraodinare de dividende a Fondului Proprietatea care a susţinut cererea din piaţă", a explicat Robert Burlan, CFA, Head of Investment Management Raiffeisen Asset Management.
Alţi factori importanţi au fost evoluţia peste aşteptări a economiei româneşti, subevaluarea acţiunilor de pe piaţa de capital românească, precum şi expunerea redusă a companiilor listate la BVB la dobânzile mari din acest an.
În opinia tuturor participanţilor la dezbatere, în 2023 s-au văzut mai bine ca oricând rezultatele educaţiei financiare pe care jucătorii din piaţă, inclusiv AAF prin proiectul "Economiseşte inteligent", o fac de ani de zile, investitorii fiind mult mai maturi, cu planuri investiţionale bine conturate şi cu focus pe investiţii pe termen lung şi foarte lung.
"Investitorii în acţiuni au devenit mai sofisticaţi, înţeleg mai bine noţiunea de investiţii pe termen lung. Am observat diferenţa faţă de pandemie, când au fost retrageri mari, şi începutul războiului din Ucraina, când investitorii au fost mai calmi, retragerile au fost mult mai mici. Investitorii au învăţat ce înseamnă volatilitatea, s-au obişnuit cu ea şi chiar o percep ca pe o oportunitate de a cumpăra mai ieftin. Dacă orizontul de investiţii este lung şi foarte lung, o corecţie de 10-15% nu-i mai sperie, ba mai mult, îi ajută să cumpere mai ieftin, iar la final ies câştigători", a spus, în context, Dragoş Manolescu, CFA, Director General Adjunct OTP Asset Management.
Celor care vor să intre în lumea investitorilor, dar nu ştiu ce fond să aleagă şi cum să înceapă, administratorii de fonduri le sugerează în primul rând să se informeze din surse oficiale online -pagini ale băncilor şi ale societăţilor de administrare de fonduri. Potrivit reprezentanţilor prezenţi la dezbatere, planurile de investiţii pot fi personalizate şi adaptate pentru toţi cei care doresc să devină investitori.
"Încă sunt persoane reticente cu privire la investiţiile la bursă. Multe dintre acestea se întreabă ce ar trebui să cumpere, care e momentul cel mai bun de cumpărare sau care e momentul optim de vânzare. Soluţia este foarte simplă: o strategie de investiţii pe termen lung care urmează evoluţia pieţei bursiere poate răspunde la toate aceste întrebări; mai exact, vorbim de investiţii regulate lunare într-un fond de acţiuni, chiar şi cu sume mici, pentru a beneficia de performanţa medie a pieţei. Sumele investite vor fi păstrate pe termen lung, iar deţinerile vor fi vândute doar în cazul în care au nevoie de bani, nu speculativ", a adăugat Răzvan Paşol, director general SAI Patria Asset Management.
În ceea ce priveşte previziunile pentru anul viitor, specialiştii din industria de asset management sunt de acord că este foarte posibil ca performanţele din 2023 să nu se mai repete, în condiţiile în care se aşteaptă ca 2024 să fie un an dificil, economic, la nivel global.
"Trebuie să urmărim ce se va întâmpla cu dobânzile, cel mai probabil băncile centrale principale - FED şi BCE - vor da tonul reducerilor, pe fondul scăderii inflaţiei. Dar este posibil ca efectul să fie unul de bumerang şi inflaţia să se ducă din nou în sus. Aş zice că trebuie să fim moderat optimişti, probabil că performanţele din acest an nu se vor mai repeta, dar nu văd în acest moment nici premisele unei crize majore, deşi este posibil să vedem unele corecţii în piaţă", a explicat Adrian Dudu, director Investiţii SAI Certinvest.
Pentru anul viitor, administratorii fondurilor de investiţii vor paria în continuare pe domeniile care au obţinut performanţe foarte bune şi până acum - energie, financiar-bancar, HoReCa, dar sunt dispuse să intre mai mult şi pe zone precum IT sau Real Estate, în special pe pieţele internaţionale.
Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF) este organizaţia profesională independentă neguvernamentală a operatorilor din industria Organismelor de plasament Colectiv (OPC) din România, care reuneşte 24 de societăţi de administrare a investiţiilor (SAI) şi administratori de fonduri de investiţii alternative (AFIA), care administrează 94 de fonduri deschise de investiţii (OPCVM) şi 36 de fonduri de investiţii alternative, Fondul Proprietatea şi 4 bănci depozitare. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea)
Citiţi şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Boloș: Luptăm pentru finalizarea renegocierii și pentru ca banii din cererea de plată IV să intre în țară anul acesta
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lucrat intens în ultimele săptămâni pentru finalizarea propunerilor de modificare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și pentru ca banii din cererea de plată IV - 5,7 miliarde de euro - să intre în țară anul acesta, a anunțat, miercuri, ministrul de resort, Marcel Boloș.
Ministerul Mediului a lansat procedura de selecție pentru viitorul Consiliu de Administrație al Romsilva
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a lansat procedura de selecție pentru ocuparea a cinci poziții de membru în Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, a anunțat, miercuri, instituția. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, selecția se va desfășura în conformitate cu principiile guvernanței corporative
MIPE: Peste 26 milioane euro pentru modernizarea unităților sanitare care tratează pacienți critici
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene lansează un nou apel de proiecte, cu o alocare de peste 26 milioane de euro, pentru îmbunătățirea infrastructurii unităților sanitare publice care tratează pacienți critici care au suferit politraumatisme, informează un comunicat al insituției. 'Accidente rutiere, căderi de la înălțime, explozii
Prezidențiale2025/CCIR a adresat invitație oficială celor doi candidați la Președinția României la o dezbatere publică pe teme economice
Camera de Comerț și Industrie a României a adresat invitația oficială celor doi candidați la Președinția Românei, Nicușor Dan și George Simion, la o dezbatere publică pe teme economice marți, 13 mai 2025. 'Camera de Comerț și Industrie a României salută desfășurarea democratică a primului tur al alegerilor prezidențiale. Ne exprimăm &icir
Moody's a modificat perspectiva de rating a tbi bank la 'pozitivă'
Moody's Ratings a schimbat perspectiva ratingului pentru depozitele pe termen lung ale tbi bank de la 'stabilă' la 'pozitivă', informează banca printr-un comunicat. În același timp, Moody's Ratings a reconfirmat ratingurile pentru depozitele pe termen lung și scurt ale băncii la nivelurile Ba2/NP, precum și Baseline Credit Assessm
AFM a aprobat 19.352 de dosare noi în Programul 'Casa Verde Fotovoltaice' - sesiunea 2024
Un număr de 19.352 de dosare a fost aprobat în cadrul programului 'Casa Verde Fotovoltaice', din care 18.730 pentru persoane fizice și 622 de dosare depuse de unitățile de cult, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă transmis, miercuri, AGERPRES. Noile liste au fost avizate în cadrul ședinței
APIA a publicat două noi ghiduri informative pentru sectorul viti-vinicol
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat două noi ghiduri informative pentru implementarea intervențiilor din sectorul viti-vinicol, potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES. Conform sursei citate, cele două ghiduri sunt: Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-02 'Investiții în active corporale și
ANAF a publicat o broșură dedicată medicilor
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat o broșură dedicată medicilor, în contextul derulării unui nou program de conformare, la nivel național, care vizează persoanele fizice înregistrate sub forma cabinetelor medicale independente sau ca persoane fizice independente, care realizează venituri din prestarea activității de asistență medicală sau
ANAF: 10 firme de ride-sharing au prejudiciat bugetul cu peste 51 milioane de lei prin neplata impozitelor și contribuțiilor
Inspectorii antifraudă au identificat 10 societăți care activează pe piața transportului alternativ de persoane și care au cauzat bugetului de stat un prejudiciu total de peste 51,7 milioane de lei prin neplata impozitelor, contribuțiilor sociale și a TVA, a anunțat, miercuri, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). 'Direcția generală antifraudă
Comisia solicită României să accelereze transpunerea normelor convenite pentru a consolida și a extinde comercializarea certificatelor de emisii în UE
Comisia Europeană a decis miercuri să emită un aviz motivat către România și alte state membre UE pentru a accelera transpunerea normelor convenite pentru a consolida și a extinde comercializarea certificatelor de emisii în UE, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. Au fost trimise avize motivate Belgiei, Bulga
Comisia cere României să elimine restricțiile legate de stabilirea prețurilor la gaze
Comisia Europeană a decis miercuri să emită un aviz motivat către România pentru restricționarea libertății producătorilor de gaze de a stabili prețurile angro ale gazelor în România, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. România a introdus o măsură națională care obligă producătorii de gaze să v&a
Moneda națională continuă să se deprecieze, cursul ajunge la 5,0991 lei/euro
Moneda națională s-a depreciat miercuri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,0991 lei, în creștere cu 6,13 bani (1,22%) față de cotația precedentă, de 5,0378 lei, înregistrând un maxim istoric. De asemenea, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a f
Burduja: Ajutăm Republica Moldova cu gaze, cu stabilitate, cu predictibilitate și cu o viziune comună
Contractul comercial de livrare a gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep, între OMV Petrom și compania de stat din Republica Moldova, Energocom SA, marchează începutul unei noi etape în consolidarea securității energetice regionale și valorificarea resurselor naturale strategice ale României, susțin reprezentanții Ministerului Energiei.
Ministrul Finanțelor: Buffer-ul ministerului și rezervele BNR asigură o stabilitate și situația poate fi gestionată
Evoluțiile din ultimele zile au fost generate de alegerile din data de 4 mai și au loc mișcări importante de capital, dar atât buffer-ul ministerului, cât și rezervele Băncii Naționale, asigură o stabilitate și situația poate fi gestionată, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Evoluțiile din ultimele zile
Claudiu Cazacu (XTB România): Pragul în jurul căruia se duce acum lupta este de 5,1 lei/euro
Piața financiară este în așteptare pentru a vedea unde se poate găsi un nou palier, iar pragul în jurul căruia se duce acum lupta este de 5,1 lei/euro, consideră consultantul de strategie în cadrul XTB România, Claudiu Cazacu. 'Avem o dinamică mult mai volatilă decât cea cu care ne-am obișnuit pe curs, odată c