logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

La nivel global, doar 7% dintre victimele fraudelor online îşi recuperează banii (experţi)

Imagine din galeria Agerpres

Doar 7% dintre victimele fraudelor din mediul online, la nivel internaţional, reuşesc să îşi recupereze banii pierduţi, iar aproximativ 60% dintre respondenţi au declarat că aceste atacuri le-au provocat un impact emoţional foarte puternic, relevă un raport realizat de Global Anti Scam Alliance.

În acest context, ING Bank România şi Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică (DNSC) au lansat un avertisment pentru toţi utilizatorii de carduri pentru a fi vigilenţi atunci când fac cumpărături online, văd oferte promoţionale pe reţelele sociale sau rezervă o vacanţă.

"Frecvent, atacatorii mizează pe manipularea victimelor pentru a-şi introduce datele personale şi financiare pe diferite pagini de phishing, nu pe dezvoltarea de soluţii software sofisticate care să le fure datele. Tentativele de fraudă apar în toate industriile, aşa că vedem, de la oferte promoţionale sau vouchere cadou de sărbători, la scheme false de investiţii şi mesaje ce impersonează diferite companii sau platforme de rezervare călătorii. În ING, investim permanent în sisteme de monitorizare în timp real pentru a identifica şi preveni cazurile de fraudă, precum şi în campanii de conştientizare şi informare a tuturor utilizatorilor de carduri cu privire la noile tipologii de fraudă. Mai mult, punem accent pe sprijinirea autorităţilor în lupta cu criminalitatea prin furnizarea de informaţii rapide în format digital. ING este prima bancă care a intrat în proiectul de schimb de date cu DIICOT şi urmează, mai departe, şi DNA şi IGPR", afirmă Alin Becheanu, Head of Fraud Monitoring and Prevention, ING Bank România.

Conform specialiştilor, tehnologia "deep fake" este utilizată de către atacatori pentru manipularea înregistrărilor video, pentru a promova oferte "incredibile" şi oportunităţi de investiţii sau îmbogăţire rapidă. De regulă, aceştia se folosesc de imaginea unor persoane faimoase, oameni politici, oameni de afaceri şi chiar jurnalişti, pentru a oferi un plus de încredere potenţialelor victime. În unele cazuri, materialul pare un reportaj din cadrul ştirilor de televiziune.

"În ultima perioadă, pe reţelele sociale, sunt propagate tot mai multe campanii frauduloase în care vedem anunţuri sponsorizate cu un videoclip de tip deep fake. Conturile de social media pot fi nou create şi folosite exclusiv în acest scop sau sunt conturi compromise, care au aparţinut în trecut altor utilizatori. Analizaţi întotdeauna cu atenţie conţinutul video! Pentru identificarea deep fake-urilor, indicii pot fi: calitatea imaginii este precară, mişcarea gurii nu este naturală atunci când personajul din imagine vorbeşte, sunetul nu este sincronizat perfect cu mişcarea buzelor, iar cuvintele pot fi pronunţate greşit în limba română, semn că atacatorii s-au folosit la varianta audio de o soluţie de tip text-to-speech. Mai mult, dacă informaţiile prezentate sunt şocante sau deosebit de importante, verificaţi existenţa acestora. Dacă nicio sursă de încredere nu vorbeşte despre asta, ar putea însemna că videoclipul este, de fapt, un deep fake", susţine Mihai Rotariu, coordonator al Direcţiei Comunicare, Marketing şi Media din cadrul DNSC.

Pe aceeaşi linie a avertismentelor intră şi Dark web, un marketplace cu scheme de fraudă, şi unde un card de credit poate costa 20 de dolari, iar un profil de social media un dolar.

"Pe computer sunt stocate parole şi date personale, iar toate aceste informaţii sunt salvate în browser. Atacatorii reuşesc să captureze aceste informaţii din browser şi le pun la vânzare pe dark web. Preţurile pot varia, în funcţie de anumite criterii. Astfel, un card de credit poate costa 25 de dolari, un profil de social media un dolar, în timp ce datele bancare pot costa 1.000 de dolari, iar un paşaport 1.500 de dolari. Oricine are acces la acel dark market poate avea accces la aceste date. Info stealer-ul este cel mai popular tip de malware, este foarte simplu de folosit şi capturează credenţialele salvate din browser, inclusiv datele cardurilor. În ceea ce priveşte companiile mici şi mijlocii, atacatorii le vizează pentru atacurile de tip ransomware. Dark web monitoring este o practică vitală pentru detectarea şi prevenirea ameninţărilor cibernetice. Prin urmărirea activităţilor de pe dark web, organizaţiile pot lua măsuri proactive pentru a preveni furtul de identitate, fraudele financiare şi alte riscuri de securitate", consideră George Drăguşin, presales manager la Provision.

În cazul tranzacţiilor bancare, acestea sunt automate şi nu pot fi anulate, context în care experţii recomandă utilizarea cardurilor virtuale, pentru un plus de siguranţă.

"Pentru un plus de siguranţă atunci când efectuează cumpărături online sau la POS, utilizatorii îşi pot deschide un cont secundar, căruia să îi ataşeze un card, preferabil virtual. În Home'Bank, aceştia pot emite un card virtual oricând, de oriunde, fără costuri. Astfel, sunt în control deplin, pentru că pot decide câţi bani vor cheltui, pe care îi transferă din contul principal. Indiferent ce s-ar întâmpla, un fraudator nu va putea niciodată să cheltuiască mai mult decât există pe acel card virtual", a explicat Cristian Lia, cards tribe lead, ING Bank România.

Pe lista sfaturilor specialiştilor ING, DNSC şi ProVision, pentru securitatea în mediul online, înainte de sărbători, se află: utilizaţi o parolă unică pentru fiecare cont şi schimbaţi parolele în mod regulat, utilizaţi autentificarea cu doi factori (2FA), întrucât adaugă un nivel suplimentar de securitate, fiţi prudenţi cu informaţiile personale online, în special pe platformele publice, nu furnizaţi detalii bancare pentru oferte care par prea bune pentru a fi adevărate, nu permiteţi accesul la distanţă la telefonul mobil sau computer (prin aplicaţii de tip AnyDesk, LogMeIn etc), pentru "ajutor" sau "suport" tehnic, întrucât poate expune dispozitivul la malware sau permite accesul neautorizat la datele personale sau bancare, atenţie la faptul că "experţii" nu vă vor suna sau contacta pe whatsapp sau reţelele de social media să împărtăşească secretele unor investiţii de mare succes, fără riscuri.

Pentru a recunoaşte tentativele de fraudă online şi a nu le cădea victimă, informaţi-vă constant despre acestea din surse de încredere, precum site-ul DNSC şi secţiunea de securitate de pe site-ul ING Bank. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 41

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 07-05-2025 22:03

Boloș: Luptăm pentru finalizarea renegocierii și pentru ca banii din cererea de plată IV să intre în țară anul acesta

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lucrat intens în ultimele săptămâni pentru finalizarea propunerilor de modificare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și pentru ca banii din cererea de plată IV - 5,7 miliarde de euro - să intre în țară anul acesta, a anunțat, miercuri, ministrul de resort, Marcel Boloș.

Economic 07-05-2025 17:27

Ministerul Mediului a lansat procedura de selecție pentru viitorul Consiliu de Administrație al Romsilva

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a lansat procedura de selecție pentru ocuparea a cinci poziții de membru în Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, a anunțat, miercuri, instituția. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, selecția se va desfășura în conformitate cu principiile guvernanței corporative

Economic 07-05-2025 16:32

MIPE: Peste 26 milioane euro pentru modernizarea unităților sanitare care tratează pacienți critici

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene lansează un nou apel de proiecte, cu o alocare de peste 26 milioane de euro, pentru îmbunătățirea infrastructurii unităților sanitare publice care tratează pacienți critici care au suferit politraumatisme, informează un comunicat al insituției. 'Accidente rutiere, căderi de la înălțime, explozii

Economic 07-05-2025 16:19

Prezidențiale2025/CCIR a adresat invitație oficială celor doi candidați la Președinția României la o dezbatere publică pe teme economice

Camera de Comerț și Industrie a României a adresat invitația oficială celor doi candidați la Președinția Românei, Nicușor Dan și George Simion, la o dezbatere publică pe teme economice marți, 13 mai 2025. 'Camera de Comerț și Industrie a României salută desfășurarea democratică a primului tur al alegerilor prezidențiale. Ne exprimăm &icir

Economic 07-05-2025 15:16

Moody's a modificat perspectiva de rating a tbi bank la 'pozitivă'

Moody's Ratings a schimbat perspectiva ratingului pentru depozitele pe termen lung ale tbi bank de la 'stabilă' la 'pozitivă', informează banca printr-un comunicat. În același timp, Moody's Ratings a reconfirmat ratingurile pentru depozitele pe termen lung și scurt ale băncii la nivelurile Ba2/NP, precum și Baseline Credit Assessm

Economic 07-05-2025 14:59

AFM a aprobat 19.352 de dosare noi în Programul 'Casa Verde Fotovoltaice' - sesiunea 2024

Un număr de 19.352 de dosare a fost aprobat în cadrul programului 'Casa Verde Fotovoltaice', din care 18.730 pentru persoane fizice și 622 de dosare depuse de unitățile de cult, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă transmis, miercuri, AGERPRES. Noile liste au fost avizate în cadrul ședinței

Economic 07-05-2025 14:51

APIA a publicat două noi ghiduri informative pentru sectorul viti-vinicol

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat două noi ghiduri informative pentru implementarea intervențiilor din sectorul viti-vinicol, potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES. Conform sursei citate, cele două ghiduri sunt: Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-02 'Investiții în active corporale și

Economic 07-05-2025 14:23

ANAF a publicat o broșură dedicată medicilor

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat o broșură dedicată medicilor, în contextul derulării unui nou program de conformare, la nivel național, care vizează persoanele fizice înregistrate sub forma cabinetelor medicale independente sau ca persoane fizice independente, care realizează venituri din prestarea activității de asistență medicală sau

Economic 07-05-2025 14:13

ANAF: 10 firme de ride-sharing au prejudiciat bugetul cu peste 51 milioane de lei prin neplata impozitelor și contribuțiilor

Inspectorii antifraudă au identificat 10 societăți care activează pe piața transportului alternativ de persoane și care au cauzat bugetului de stat un prejudiciu total de peste 51,7 milioane de lei prin neplata impozitelor, contribuțiilor sociale și a TVA, a anunțat, miercuri, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). 'Direcția generală antifraudă

Economic 07-05-2025 13:19

Comisia solicită României să accelereze transpunerea normelor convenite pentru a consolida și a extinde comercializarea certificatelor de emisii în UE

Comisia Europeană a decis miercuri să emită un aviz motivat către România și alte state membre UE pentru a accelera transpunerea normelor convenite pentru a consolida și a extinde comercializarea certificatelor de emisii în UE, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. Au fost trimise avize motivate Belgiei, Bulga

Economic 07-05-2025 13:17

Comisia cere României să elimine restricțiile legate de stabilirea prețurilor la gaze

Comisia Europeană a decis miercuri să emită un aviz motivat către România pentru restricționarea libertății producătorilor de gaze de a stabili prețurile angro ale gazelor în România, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. România a introdus o măsură națională care obligă producătorii de gaze să v&a

Economic 07-05-2025 13:16

Moneda națională continuă să se deprecieze, cursul ajunge la 5,0991 lei/euro

Moneda națională s-a depreciat miercuri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,0991 lei, în creștere cu 6,13 bani (1,22%) față de cotația precedentă, de 5,0378 lei, înregistrând un maxim istoric. De asemenea, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a f

Economic 07-05-2025 12:21

Burduja: Ajutăm Republica Moldova cu gaze, cu stabilitate, cu predictibilitate și cu o viziune comună

Contractul comercial de livrare a gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep, între OMV Petrom și compania de stat din Republica Moldova, Energocom SA, marchează începutul unei noi etape în consolidarea securității energetice regionale și valorificarea resurselor naturale strategice ale României, susțin reprezentanții Ministerului Energiei.

Economic 07-05-2025 12:14

Ministrul Finanțelor: Buffer-ul ministerului și rezervele BNR asigură o stabilitate și situația poate fi gestionată

Evoluțiile din ultimele zile au fost generate de alegerile din data de 4 mai și au loc mișcări importante de capital, dar atât buffer-ul ministerului, cât și rezervele Băncii Naționale, asigură o stabilitate și situația poate fi gestionată, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Evoluțiile din ultimele zile

Economic 07-05-2025 11:51

Claudiu Cazacu (XTB România): Pragul în jurul căruia se duce acum lupta este de 5,1 lei/euro

Piața financiară este în așteptare pentru a vedea unde se poate găsi un nou palier, iar pragul în jurul căruia se duce acum lupta este de 5,1 lei/euro, consideră consultantul de strategie în cadrul XTB România, Claudiu Cazacu. 'Avem o dinamică mult mai volatilă decât cea cu care ne-am obișnuit pe curs, odată c