Chiriac (CONAF): Digitalizarea IMM-urilor reprezintă motorul în creşterea competitivităţii

Digitalizarea IMM-urilor reprezintă motorul în creşterea competitivităţii iar noile tehnologii digitale deschid orizonturi vaste pentru afaceri şi consumatori, susţin tranziţia verde şi joacă un rol crucial în atingerea obiectivelor noastre comune, consideră
Cristina Chiriac, preşedinta PFA & CONAF.
"În contextul evoluţiei economiei globale şi a obiectivelor Uniunii Europene privind neutralitatea climatică, este imperativ să acordăm sprijin decisiv IMM-urilor din România pentru a le permite să capitalizeze pe avantajele pieţei interne a UE şi să devină competitive la nivel european.
Suntem conştienţi că noile tehnologii digitale deschid orizonturi vaste pentru afaceri şi consumatori, susţin tranziţia verde şi joacă un rol crucial în atingerea obiectivelor noastre comune. Prin reducerea birocraţiei şi creşterea nivelului de transparenţă, instrumentele şi procesele digitale simplifică mediul de afaceri şi contribuie semnificativ la utilizarea eficientă a resurselor. Procesul de digitalizare vine la pachet cu investiţii financiare semnificative, în special în ceea ce priveşte achiziţionarea de echipamente moderne. În acest context, este esenţial să ne concentrăm pe sprijinirea IMM-urilor, în special acel segment care, din păcate, se confruntă cu limitări în ceea ce priveşte resursele şi personalul specializat în domeniul digital", a arătat Cristina Chiriac, la conferinţa naţională #ITforENERGY - Zilele Smart Industry care s-a desfăşurat recent la Brăila.
Ea a reamintit că statistici alarmante arată că România se situează în coada clasamentului european în privinţa adoptării digitalizării în rândul IMM-urilor. Conform analizei privind "Barierele Digitalizării mediului public şi privat din România", 53% dintre IMM-uri declară că există bariere semnificative în calea digitalizării, cu aproape 10% sub media europeană.
"Lipsa unei identificări clare a nevoilor de infrastructură şi absenţa unui plan de acţiune coerent pentru digitalizare sunt principalele obstacole. Este imperios necesar să promovăm o conştientizare crescută în rândul antreprenorilor, evidenţiind că rezistenţa la digitalizare poate avea consecinţe nefaste asupra viabilităţii afacerii. Digitalizarea nu înseamnă doar implementarea de tehnologii, ci şi respecializarea personalului şi creşterea valorii profesionale. Acordându-le IMM-urilor resursele şi ghidarea necesară, le oferim şansa de a juca rolurile principale pe scena competitivităţii europene", a subliniat preşedinta CONAF.
Peste 170 de antreprenori au participat la conferinţa naţională #ITforENERGY - Zilele Smart Industry - Îmbunătăţirea nivelului de cunoştinţe în domeniul IT, organizată de Federaţia Patronală Petrol şi Gaze şi Patronatul Femeilor Antreprenor - parte a Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), la Brăila.
Discuţiile au vizat modalităţile concrete prin care tehnologiile emergente pot fi integrate în procesele de afaceri, cum se pot optimiza resursele şi cum se pot identifica noi direcţii pentru creşterea competitivităţii. Au fost explorate soluţii digitale menite să sprijine companiile în adaptarea şi prosperarea într-un mediu economic dinamic şi competitiv.
Totodată, a fost lansată aplicaţia de promovare a municipiului Brăila "Visit Braila" dezvoltată de Mario Vlaviano, elev în clasa a XII-a, la Colegiul Naţional "Gheorghe Munteanu-Murgoci" Brăila, câştigătorul marelui premiu al proiectului naţional CONAF, Maratonul pentru Educaţie Antreprenorială, împreună cu specialişti din cadrul Bibliotecii Judeţene Panait Istrati, aplicaţie care a fost implementată de administraţia locală.
"Nu putem rămâne la dosarul cu şine, de aceea am încercat de-a lungul timpului să devenim mai interactivi. În 2019, Primăria municipiului Brăila a primit Trofeul de Excelenţă Smart City, ca urmare a inovărilor făcute în zona online şi a digitizării, în cadrul Galei Asociaţiilor Municipiilor din România, organizată sub patronajul preşedintelui. Premiul ne-a fost acordat pentru: Programări cărţi de identitate on-line; rezervare parcare de domiciliu on-line; aplicaţie Brăila Transport Public; certificate de urbanism on-line; GIS - Sistem Informaţional Geografic; plată taxe şi impozite on-line; plată taxă tonaj greu on-line; petitii on-line; Wifi4YOU - Program cu finanţare europeană semnat. Începând de azi aplicaţia "Visit Braila" este publică şi Primăria va începe să o promoveze şi va transmite invitaţii către cei care se pot înscrie gratuit în această aplicaţie. Fac precizarea că Primăria Municipiului Brăila nu va percepe niciun fel de taxe, astfel încât fiecare să poată fi parte din această aplicaţie. Vom avea şi secţiuni noi, pentru că sunt parcuri frumoase în oraş şi vom insera şi aceste lucruri la capitolul modalităţi de relaxare şi petrecere a timpului liber. Dar vom trece şi secţiuni cu personalităţile Brăilei, oameni care au avut o contribuţie în dezvoltarea acestui oraş şi mă refer aici la Ana Aslan, Maria Filotti, Mihail Sebastian, Panait Istrati etc.", a declarat Marian Viorel Dragomir, primarul Brăilei.
Marius Poşa, subsecretar de stat la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, consideră că partea de IT are, mai mult sau mai puţin, aceleaşi valenţe oriunde pentru că cerinţele sunt cam aceleaşi.
"Interoperabilitatea este cea care ne omoară. De ce? Ne-am obişnuit să nu mai luăm exemple de bune-practici, pe care să le implementăm, fiecare vrea să aibă exemplul lui de bună practică. Investim în inventarea roţii de fiecare dată şi în fiecare zonă. Partea de IT, mai mult sau mai puţin, are aceleaşi valenţe oriunde pentru că cerinţele sunt cam aceleaşi. De foarte multe ori te întâlneşti cu o situaţie în care 5 platforme fac acelaşi lucru şi nu seamănă între ele. Am reuşit să semnăm pentru investiţii precum: cloud regional care va fi făcut, cloud guvernamental cu o valoare de peste 500 mil euro din PNRR, şi avem acest ghiseu.ro care a demonstrat încă din pandemie că este de real ajutor. Nu în ultimul rând, cazierul judiciar care are şi un impact green", a menţionat Marius Poşa.
Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG) reprezintă peste 95% din producţia internă de petrol şi gaze naturale, sectorul de transport petrol şi gaze naturale, furnizare gaze naturale precum şi o parte semnificativă din activităţile de rafinare, comercializare şi distribuţie de produse petroliere din România.
Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) reuneşte interesele antreprenorilor în spiritul european al egalităţii de gen şi egalităţii de şanse. CONAF are în componenţa sa 2 federaţii, 9 patronate, 19 asociaţii, 27 sucursale, peste 5.500 de companii şi peste 170.000 de angajaţi.
Printre proiectele organizaţiei se numără "Pactul pentru Tineri", "Maratonul pentru Educaţie Antreprenorială" "DigitalUP" "Pactul pentru Muncă - în parteneriat cu FPPG, "Pactul pentru Educaţie Antreprenorială" şi seria de dialoguri deschise "Turismul Românesc: Între impas şi oportunitate". AGERPRES/(AS - editor: Andreea Marinescu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Burnete (Concordia): Momentul este unul sensibil, iar investitorii și mediul de afaceri au unele îngrijorări legitime
Cursul valutar a urcat marți către pragul de 5,1 lei/euro, iar această depreciere se va vedea în prețuri mai mari la diferite produse și servicii, dobânzile au crescut și e posibil să se mențină la nivel ridicat, ceea ce face ca investitorii și mediul de afaceri să aibă unele îngrijorări legitime, a declarat, pentru AGERPRES, directorul executiv al
Primul memorandum de colaborare în energie România-Turcia oferă stabilitate într-un context regional complicat (ministru)
Primul memorandum de colaborare în energie România-Turcia, care a fost semnat la Summitul Internațional al Resurselor Naturale de la Istanbul, oferă stabilitate într-un context regional complicat, a anunțat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook. 'La finalul săptămânii trecut
ANRE: Site-ul chestionare-anre.ro nu are nicio legătură cu instituția noastră
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) se delimitează ferm de site-ul https://chestionare-anre.ro/ și atrage atenția publicului că acest site nu aparține și nu este administrat de ANRE. 'În ultima perioadă, ANRE a fost informată cu privire la faptul că platforma online menționată promovează articole c
CONAF: Pactul pentru Tineri creează legătura necesară între școală și piața muncii
Industria românească are nevoie de talente bine pregătite, iar Pactul pentru Tineri creează legătura necesară între școală și piața muncii, susțin reprezentantele Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF). 'Cea de-a III-a ediție a programului 'Pactul pentru Tineri' - 'O carieră reală: de la vocaț
ARIR: Femeile sunt subreprezentate în consiliile de administrație sau supraveghere ale companiilor din BET
Femeile sunt subreprezentate în consiliile de administrație sau de supraveghere ale companiilor din BET, indicele Bursei de Valori București, reprezentând 29% din totalul membrilor, a declarat, marți, Daniela Maior, președinte și co-fondator Asociația Română pentru Relația cu Investitorii (ARIR), în cadrul unui eveniment de specialitate.
Dragoș Cabat (CFA): Cred că în zilele următoare cursul de schimb își va reveni
Cursul de schimb ar putea să-și revină în următoarele zile la valori mai mici de 5 lei pentru un euro, după ce marți a trecut de acest prag psihologic, a declarat pentru AGERPRES analistul economic Dragoș Cabat, membru în Consiliul Director al CFA, co-fondator Cabat&Pah Investments. 'Pentru mine e un pic neașteptat. Am mai
Programul 'Rabla pentru tractoare' începe pe 12 mai; solicitanții pot aplica online, în aplicația AFM
Producătorii agricoli se pot înscrie în Programul 'Rabla pentru tractoare', începând din data de 12 mai, timp de o săptămână sau sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă transmis, marți, AGERPRES. Potrivit
Adrian Negrescu (consultant economic): România se află în fața unei crize fără precedent din punct de vedere valutar
Situația de pe scena politică influențează mai mult ca oricând temerile investitorilor, care încep să vândă din titlurile românești și să iasă din România din perspectivă investițională, susține consultantul economic, Adrian Negrescu. 'România se află în fața unei crize fără precedent din punct de
Euro a ajuns la un maxim istoric și a trecut pragul psihologic de 5 lei
Moneda națională s-a depreciat marți, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,0378 lei, în creștere cu 6,03 bani (1,21%) față de cotația precedentă, de 4,9775 lei, înregistrând un maxim istoric. De asemenea, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost
Suciu(BNR): A apărut o schimbare importantă pe piața valutară; intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ
Banca Națională a României (BNR) a atras lichiditatea din piață după ce intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ, ceea ce a condus la creșterea dobânzilor, a declarat marți, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu. 'În ultima perioadă a apărut o schimbare importantă pe pia
Indicele ROBOR la trei luni a urcat marți la 6,08%
Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat marți la 6,08% pe an, de la 5,90% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%.
Casian Nițulescu: Am început discuțiile pentru un contract pe 10 ani privind furnizarea de uraniu între KazAtomProm și Nuclearelectrica
Autoritățile din România și Kazahstan au început discuțiile pentru un contract pe 10 ani privind furnizarea de uraniu între KazAtomProm și Nuclearelectrica, potrivit secretarului de stat în Ministerul Energiei, Casian Nițulescu. Acesta a condus, în perioada 28-29 aprilie 2025, delegația Ministerului Energiei la lu
Curtea de Conturi a României organizează prima reuniune a Comitetului de Inovare al Asociației Instituțiilor Supreme de Audit Francofone
Curtea de Conturi a României organizează, în perioada 5-7 mai 2025, la București, împreună cu Inițiativa pentru Dezvoltare a INTOSAI (IDI), prima reuniune a Comitetului de Inovare al Asociației Instituțiilor Supreme de Audit Francofone (AISCCUF), a anunțat, marți, instituția. Evenimentul, care are ca temă 'Modalități inov
Bursa de la București a deschis pe roșu ședința de marți
Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere pe toți indicii ședința de tranzacționare de marți, iar rulajul se cifra la 23,56 milioane de lei (4,73 milioane de euro), după 45 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 0,42%
PEFA și UNSAR colaborează pentru promovarea diversității și a leadership-lui în afaceri
Patronatul European al Femeilor de Afaceri (PEFA) și UNSAR - Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România au semnat un parteneriat strategic pentru promovarea diversității, a culturii de prevenție și a dezvoltării leadership-ului în domeniul economic și social. Potrivit unui comunicat al PEFA transmis, m