logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

''Salinate de Turda'', al treisprezecelea produs românesc recunoscut şi înregistrat la nivel european

Image

Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului "Salinate de Turda" în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), acesta fiind cel de-al treisprezecelea produs românesc recunoscut şi înregistrat la nivel european.

"În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 3 noiembrie 2023, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/2452 al Comisiei din 26 octombrie 2023 de înregistrare a unei denumiri în Registrul indicaţiilor geografice protejate (IGP), 'Salinate de Turda - IGP'", a anunţat vineri Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Astfel, "Salinate de Turda - IGP" se alătură celor 12 produse româneşti recunoscute şi înregistrate la nivel european: Magiun de prune de Topoloveni (Indicaţie Geografică Protejată), Salam de Sibiu (Indicaţie Geografică Protejată), Novac afumat din Ţara Bârsei (Indicaţie Geografică Protejată), Scrumbie afumată de Dunăre (Indicaţie Geografică Protejată), Telemea de Sibiu (Indicaţie Geografică Protejată), Cârnaţi de Pleşcoi (Indicaţie Geografică Protejată), Caşcaval de Săveni (Indicaţie Geografică Protejată), Salata cu icre de ştiucă de Tulcea (Indicaţie Geografică Protejată), Telemea de Ibăneşti (Denumire de Origine Protejată), Salată tradiţională cu icre de crap (Specialitate Tradiţională Garantată), Plăcintă dobrogeană (Indicaţie Geografică Protejată) şi Pită de Pecica (Indicaţie Geografică Protejată).

În prezent, România mai are două produse care se află în etapa de verificare la nivelul Comisiei Europene, respectiv pentru dobândirea protecţiei Indicaţiei Geografice Protejate - Batog deltaic de sturion şi Babic de Buzău, iar în faza de opoziţie europeană, pentru dobândirea protecţiei Specialitate Tradiţională Garantată - Sardeluţă marinată.

Denumirea produsului "Salinate de Turda - IGP" a dobândit protecţia pe sistemul de calitate Indicaţie Geografică Protejată (IGP) în baza Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calităţii produselor agricole şi alimentare.

Indicaţia geografică protejată (IGP) evidenţiază legătura dintre regiunea geografică specifică şi denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputaţie sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esenţial originii sale geografice. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puţin una dintre etapele de producţie, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune.

"Salinate de Turda -IGP" este preparat de carne, fiind un produs afumat şi uscat, obţinut prin procesul de sărare umedă cu saramura naturală (numită popular în zonă "mărătoare" sau "murătoare"), în amestec cu mixul de condimente, zaharuri şi culturi lactice, timp de 5-7 zile, afumat cu lemn de esenţă tare (fag), a următoarelor piese anatomice ale carcasei de porc: ceafă, cotlet, piept şi pulpă, urmată de o etapă de maturare-uscare timp de 20-28 de zile.

"Salinate de Turda - IGP " se comercializează sub denumiri diferite în funcţie de piesa anatomică a carcasei de porc care reprezintă materia primă şi anume: ceafă, cotlet, piept şi pulpă de porc. Produsul este prezentat ambalat sau ca bucăţi întregi sau feliate.

"Toate etapele specifice procesului de producţie pentru obţinerea produsului "Salinate de Turda -IGP" se desfăşoară în aria geografică delimitată, respectiv Municipiul Turda şi comunele: Mihai Viteazu, Tureni, Ploscoş, din judeţul Cluj. Procesul de producţie a produsului "Salinate de Turda -IGP" cuprinde următoarele etape specifice: pregătirea materiilor prime/a ingredientelor, tranşare, dezosare şi alegerea cărnii, sărare umedă cu saramură naturală ("mărătoare") din aria geografică, condimentare, maturare timp de 5-7 zile, afumare cu lemn de esenţă tare (rumeguş de fag), uscare timp de 20-28 de zile", precizează Ministerul Agriculturii într-un comunicat transmis AGERPRES.

La fabricarea produsului "Salinate de Turda" sunt utilizate următoarele ingrediente: carcasă de porc proaspătă/refrigerată sau congelată care provine de la animale sănătoase, sacrificate în condiţiile prevăzute de lege, tranşată şi dezosată în cele 4 părţi anatomice; "Mărătoarea" (sau "Murătoarea") este o soluţie salină (saramură), omogenă, existentă, în mod natural în judeţul Cluj;mix de condimente (sare, muştar, ienupăr, piper, frunze de dafin, usturoi, ienibahar, scorţişoară), zaharuri, culturi lactice (starter).

Potrivit sursei citate, legătura produselor din carne "Salinate de Turda-IGP" cu regiunea de producţie rezultă din îndelungata tradiţie a locuitorilor din zonă, folosind metoda de conservare prin saramurarea şi afumarea cărnii, în perioadele de iarnă, după tăierea porcului, fapt cunoscut din vremuri străvechi. Procesul de sărare umedă prin utilizarea "mărătorii" pentru conservarea cărnii se realizează cu saramura recoltată din fântânile cu apa sărată din zona (Miceşti, Valea Florilor, Valea Sărată Turda).

Din punct de vedere al caracteristicilor organoleptice, ceea ce distinge acest produs de alte produse similare este faptul că prin metodele naturale de saramurare, condimentare şi maturare în condiţii controlate (umiditate, temperatură) se păstrează frăgezimea şi suculenţa cărnii, precizează MADR.

Calitatea şi caracteristicile produsului "Salinate de Turda" sunt rezultatul factorilor naturali şi/sau umani din zonă, pentru care există înscrisuri şi referinţe bibliografice.

"Spre deosebire de alte produse similare, produsul "Salinate de Turda - iGP" are următoarele caracteristici specifice: aspect exterior caracteristic părţii anatomice care a constituit materia primă, culoare roşu închis la exterior, aspect uniform şi culoare predominant roşu-închis, în cazul pulpei şi mai neuniform şi de culoare predominant roşu-deschis, în cazul pieptului de porc; ceafa prezintă o culoare roşiatică cu un uşor aspect marmorat (bucăţi mici de grăsime dispersate în masa musculară); cotletul are o culoare roşu închis, uniformă fără grăsime în compoziţie; suprafaţă nelipicioasă, fără mucegai sau corpuri străine; în secţiunea transversală: culoare cu nuanţe de la roşu-închis la roşu-deschis, cu consistenţă fermă, uşor elastică, care la tăiere îşi păstrează integritatea; gust şi miros - sărat, specific procesului, aromă specifică produselor din carne afumate cu lemn de esenţă tare", se menţionează în comunicat.

Cererea de înregistrare în vederea dobândirii protecţiei IGP pentru denumirea Salinate de Turda -IGP a fost înaintată Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) de către grupul aplicant Asociaţia pentru Promovarea Salinatelor de Turda (APST), din judeţul Cluj (procesator: CIA Aboliv SRL din comuna Mihai Viteazu).

MADR precizează că grupul aplicant are un rol important, conferit de art. 45 din Regulamentul nr.1151/2012, conform căruia acesta trebuie să contribuie la garantarea calităţii, reputaţiei şi autenticităţii produsului "Salinate de Turda - IGP" pe piaţă, prin monitorizarea utilizării comerciale a denumirii şi informarea autorităţilor competente, în vederea asigurării protecţiei juridice. Totodată, grupul aplicant trebuie să desfăşoare activităţi de informare şi promovare a produsului către consumatori.

"Salinate de Turda -IGP" este un produs din Clasa 1.2. Produse din carne (preparate, sărate, afumate etc.) din anexa XI la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr.668/2014 al Comisiei Europene.

Alte produse identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european sunt: respectiv Telemea de Vaideeni (judeţ Vâlcea), Brânză de burduf de Bran, Gem de rubarbă, Brânza de Gulianca, Virşli de Hunedoara, Salam de Nădlac, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Şuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemţeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti etc. AGERPRES/(AS - editor: Mariana Nica, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 04-05-2025 15:26

Grindeanu: După ce se vor identifica motivele incidentului de la Constanța, voi dispune măsuri urgente pentru a evita, pe viitor, astfel de situații

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că inspectorii Autorității de Siguranță Feroviară Română și ai Agenției de Investigare Feroviară Română vor stabili cauza incidentului feroviar din Gara Constanța și, după ce vor fi identificate motivele, va dispune măsuri urgente pentru a evita, pe viitor, astfel de situații. &

Economic 04-05-2025 12:01

Bursa de la București a pierdut aproape 11 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână

Bursa de Valori București (BVB) a pierdut 10,87 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2,97%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni s-a diminuat cu 12,37 milioane de lei (7,6%), în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capi

Economic 04-05-2025 08:15

Reporturi importante la Loto 6/49, Noroc și Joker pentru tragerea de duminică

La Loto 6/49, la categoria I se înregistrează un report în valoare de peste 7,79 milioane de lei (peste 1,56 milioane de euro), la Noroc este un report cumulat de peste 13,65 milioane de lei (peste 2,74 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, un report de peste 17,68 milioane de lei (peste 3,55 milioane de euro), informează Loteria Română.

Economic 03-05-2025 12:00

Chirițoiu, despre eliminarea subvențiilor la energie: Eu recunosc că sunt mai preocupat de firme; trebuie să ajutăm marii consumatori

Marii consumatori de energie trebuie ajutați după eliminarea subvențiilor la energie și cred că trebuie să venim cu ceva ce arată a ajutor de stat, este de părere președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. 'Toți am vrea să cumpărăm totul foarte ieftin, dar nici n-o să poată statul să subvenționeze. Și energia costă și nu poate să o subvențione

Economic 03-05-2025 10:17

Chirițoiu: O să spunem în iunie care sunt recomandările OECD pe care le preluăm; ne uităm la concentrările sub prag

Pregătirea judecătorilor pe subiecte de concurență și ''ușoare'' modificări la legislație legat de concentrările sub prag sunt două dintre recomandările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică pe care Consiliul Concurenței le va prelua, a declarat, pentru AGERPRES, președintele instituției, Bogdan Chirițoiu. '

Economic 02-05-2025 19:21

ANCOM: A fost identificată o rețea de site-uri clonate, utilizată pentru promovarea de conținut înșelător

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) avertizează în legătură cu prezența în spațiul autohton online a unei rețele de site-uri de tip Doppelganger. 'A fost identificată o rețea de site-uri clonate, care imită întocmai imaginea paginilor oficiale de internet ale unor institu

Economic 02-05-2025 18:21

Bursa de la București a închis în scădere sesiunea de tranzacționare de vineri

Bursa de Valori București (BVB) a închis vineri în scădere pe aproape indicii, iar valoarea tranzacțiilor a coborât la 35,82 milioane de lei (7,2 milioane de euro), față de de 54,79 milioane de lei (11 milioane de euro) în ședința precedentă. Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai t

Economic 02-05-2025 13:58

Rezervele valutare ale BNR au crescut la 62,414 miliarde euro, în aprilie

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) totalizau 62,414 miliarde de euro la finele lunii aprilie 2025, în creștere cu 0,67% comparativ cu nivelul de 61,993 miliarde de euro înregistrat la 31 martie 2025, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale, transmis vineri AGERPRES. În cursul lunii apri

Economic 02-05-2025 10:24

Burduja: Nu sunt probleme în sistemul energetic național; nu există un risc de blackout

Nu sunt probleme în sistemul energetic național, nu anticipăm probleme în sistemul energetic național în zilele următoare, cu atât mai puțin în ziua alegerilor și nu există un risc de blackout în România, a precizat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook. '

Economic 02-05-2025 10:10

Poșta Română investește patru milioane de euro pentru curierat și transport mai eficiente

Poșta Română a demarat procedura de achiziție a 80 de autoutilitare moderne, pentru un transport mai rapid, mai sigur și mai eficient, investiția totală estimată pentru această achiziție fiind de 18,96 milioane lei, fără TVA. 'Achiziția face parte dintr-un amplu proces de transformare și digitalizare a companiei, alături de investiți

Economic 01-05-2025 11:30

BNS își reafirmă, de 1 Mai, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin România

Blocul Național Sindical (BNS) își reafirmă, de 1 Mai - Ziua Internațională a Muncii, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin prezentul și viitorul României, potrivit unei postări pe pagina oficială de Facebook a confederației sindicale. 'Munca trebuie să fie fundamentul pe care se construiește respectul

Economic 01-05-2025 11:20

Simona Bucura Oprescu le mulțumește românilor care lucrează și sunt la datorie, de 1 Mai

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, le-a mulțumit persoanelor care lucrează de 1 Mai, într-o postare publicată, joi, pe pagina oficială de Facebook a ministerului de resort. 'Astăzi e despre voi - despre oamenii care muncesc cu responsabilitate, care pun suflet în ceea ce fac

Economic 01-05-2025 11:15

CNPP: 404.668 beneficiari de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, în martie 2025

Un număr de 404.668 de persoane beneficiau, în luna martie 2025, de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, cu 2.531 mai puține față de luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Cel mai mare număr de persoane, respectiv 189.482, se înregistra în cazul beneficiarilor d

Economic 01-05-2025 11:09

Boloș, de 1 Mai: Nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață

De 1 Mai, nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață, a afirmat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, într-o postare pe Facebook. 'Azi serbăm toate mâinile care clădesc, repară, îngrijesc, hrănesc, modelează, rezolvă. Așa ne învață Sfânta Scriptură:

Economic 30-04-2025 19:25

Ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine în valoare de 1,4 miliarde de lei, în 2025 (proiect)

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va acorda, în 2025, un ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine, în valoare de 1,4 miliarde de lei, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru susținerea sectorului suin fiind publicat spre consultare publică pe