logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Drăgan (ME): Contracte de peste 330 de milioane de euro au fost semnate cu Transelectrica pentru dezvoltarea reţelei de transport

Imagine din galeria Agerpres

Contracte de peste 330 de milioane de euro au fost semnate prin Fondul pentru modernizare cu operatorul de transport Transelectrica, pentru dezvoltarea şi întărirea reţelei de transport şi creşterea rezilienţei, a anunţat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Energiei Dan Drăgan.

"Nu putem avea mai multe surse de producţie de energie fără a întări reţeaua de transport, reţeaua de distribuţie a energiei electrice şi reţeaua Transgaz. Pot să vă confirm că, prin Fondul pentru modernizare, la acest moment, contracte de peste 330 de milioane de euro au fost semnate cu operatorul de transport Transelectrica, pentru dezvoltarea şi întărirea reţelei de transport şi creşterea rezilienţei", a menţionat Dan Drăgan, la dezbaterea "Marea Industrie, contributor important la PIB-ul României", organizată de Financial Intelligence, în parteneriat cu Asociaţia Marilor Consumatori Industriali de Energie din România. 

 

El a făcut referire la o schemă de 1,3 miliarde de euro, fiind contracte în analiză şi unele în implementare pentru societăţile de distribuţie.

În opinia sa, toate măsurile de dezvoltare a reţelei de digitalizare cu siguranţă vor avea un impact major asupra preţului energiei, asupra pieţei de energie, având în vedere dispersia şi dezvoltarea micro-reţelelor, în condiţiile în care vor fi mai mulţi producători independenţi de energie în perioada următoare.

Totodată, secretarul de stat a amintit şi despre partea de decarbonare.

"În acest moment avem o schemă în derulare pe producţia de hidrogen din surse regenerabile, având la bază finanţarea prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Urmează ca, după închiderea acestui apel de proiecte şi semnarea contractului, o schemă asemănătoare să fie derulată şi prin Fondul pentru modernizare. Totodată, ne uităm la dezvoltarea de biocombustibil şi lucrăm la elaborarea unei scheme de finanţare în acest domeniu, având în vedere ţintele pe care România şi le-a asumat la nivelul anului 2030 şi, nu în ultimul rând, ne uităm la eficienţa în industrie", a adăugat Dan Drăgan.

El a precizat că Ministerul Energiei are un apel de proiecte derulat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro, şi, totodată, elaborează o schemă împreună cu industria prin care doreşte să aloce fonduri necesare pentru această creştere a eficienţei în industrie.

"Aici avem nişte restricţii prin regulamentul 1001 de implementare a Fondului pentru modernizare, de reducere semnificativă a emisiilor de CO2 pe unitatea de produs finit - şi căutăm în acest moment cea mai bună modalitate de a putea lansa o schemă care să poată să fie pusă în aplicare împreună cu actorii din domeniul industrial", a mai spus secretarul de stat.

Pe de altă parte, Drăgan a vorbit despre ghidurile care se află în elaborare în acest moment, scheme deja aprobate pentru industrie.

"Mă refer la partea industrială, la partea de prosumatori industriali, de 500 de milioane de euro. În acest moment se lucrează la elaborarea ghidului, care va fi pus în transparenţă publică în perioada imediat următoare", a mai spus Drăgan.

În plus, există şi o schemă care se adresează sectorului agricol, tot de 500 de milioane de euro.

"Ghidul a fost elaborat între timp împreună cu Ministerul Agriculturii, sub coordonarea Ministerului Energiei. Acest apel de proiecte pentru consumatorii care doresc să-şi dezvolte capacităţi de producţie din surse sustenabile, consumatori care activează în sectorul agricol, va fi lansat începând cu luna noiembrie. Deci, sunt încă 1 miliard de euro alocaţi pentru capacităţi industriale în România pentru a-i ajuta pe aceşti producători industriali să-şi dezvolte propriile capacităţi de cogenerare", a susţinut reprezentantul Ministerului Energiei.

În altă ordine de idei, secretarul de stat a menţionat planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia prin care au fost create SPV-uri de producţie din surse regenerabile şi prin gaz natural, centrale pe ciclu combinat.

"În aceste SPV-uri au fost cooptaţi parteneri privaţi şi mă bucur că multe dintre ele sunt companii industriale care îşi vor dezvolta astfel şi capacităţi suplimentare de producţie de energie din surse regenerabile sau având la bază gazul natural prin noi centrale pe ciclu combinat, flexibile şi eficiente, pregătite pentru utilizarea gazului în amestec cu hidrogenul", a mai spus Drăgan.

În ceea ce priveşte partea de captare şi utilizare a carbonului, Ministerul Energiei se află în curs de elaborare a unei scheme de ajutor, "urmărind îndeaproape ceea ce se întâmplă în industria aceasta, pentru a observa când proiectele pot deveni comerciale şi bancabile".

"Ştiu că există producători de energie şi gaze naturale din România care discută despre această tehnologie şi, împreună cu marea industrie, sunt convins că în perioada următoare vom avea şi proiecte anunţate în acest sens, iar suportul pentru această tehnologie de captare şi utilizare a carbonului va fi realizat inclusiv prin Fondul pentru modernizare. Este foarte importantă realizarea unor capacităţi energetice semnificative în domeniul nuclear, în domeniul gazului, care vor asigura tranziţia până în 2050 către surse de energie regenerabilă", a subliniat secretarul de stat. AGERPRES/(A - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 04-05-2025 12:01

Bursa de la București a pierdut aproape 11 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână

Bursa de Valori București (BVB) a pierdut 10,87 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2,97%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni s-a diminuat cu 12,37 milioane de lei (7,6%), în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capi

Economic 04-05-2025 08:15

Reporturi importante la Loto 6/49, Noroc și Joker pentru tragerea de duminică

La Loto 6/49, la categoria I se înregistrează un report în valoare de peste 7,79 milioane de lei (peste 1,56 milioane de euro), la Noroc este un report cumulat de peste 13,65 milioane de lei (peste 2,74 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, un report de peste 17,68 milioane de lei (peste 3,55 milioane de euro), informează Loteria Română.

Economic 03-05-2025 12:00

Chirițoiu, despre eliminarea subvențiilor la energie: Eu recunosc că sunt mai preocupat de firme; trebuie să ajutăm marii consumatori

Marii consumatori de energie trebuie ajutați după eliminarea subvențiilor la energie și cred că trebuie să venim cu ceva ce arată a ajutor de stat, este de părere președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. 'Toți am vrea să cumpărăm totul foarte ieftin, dar nici n-o să poată statul să subvenționeze. Și energia costă și nu poate să o subvențione

Economic 03-05-2025 10:17

Chirițoiu: O să spunem în iunie care sunt recomandările OECD pe care le preluăm; ne uităm la concentrările sub prag

Pregătirea judecătorilor pe subiecte de concurență și ''ușoare'' modificări la legislație legat de concentrările sub prag sunt două dintre recomandările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică pe care Consiliul Concurenței le va prelua, a declarat, pentru AGERPRES, președintele instituției, Bogdan Chirițoiu. '

Economic 02-05-2025 19:21

ANCOM: A fost identificată o rețea de site-uri clonate, utilizată pentru promovarea de conținut înșelător

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) avertizează în legătură cu prezența în spațiul autohton online a unei rețele de site-uri de tip Doppelganger. 'A fost identificată o rețea de site-uri clonate, care imită întocmai imaginea paginilor oficiale de internet ale unor institu

Economic 02-05-2025 18:21

Bursa de la București a închis în scădere sesiunea de tranzacționare de vineri

Bursa de Valori București (BVB) a închis vineri în scădere pe aproape indicii, iar valoarea tranzacțiilor a coborât la 35,82 milioane de lei (7,2 milioane de euro), față de de 54,79 milioane de lei (11 milioane de euro) în ședința precedentă. Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai t

Economic 02-05-2025 13:58

Rezervele valutare ale BNR au crescut la 62,414 miliarde euro, în aprilie

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) totalizau 62,414 miliarde de euro la finele lunii aprilie 2025, în creștere cu 0,67% comparativ cu nivelul de 61,993 miliarde de euro înregistrat la 31 martie 2025, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale, transmis vineri AGERPRES. În cursul lunii apri

Economic 02-05-2025 10:24

Burduja: Nu sunt probleme în sistemul energetic național; nu există un risc de blackout

Nu sunt probleme în sistemul energetic național, nu anticipăm probleme în sistemul energetic național în zilele următoare, cu atât mai puțin în ziua alegerilor și nu există un risc de blackout în România, a precizat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook. '

Economic 02-05-2025 10:10

Poșta Română investește patru milioane de euro pentru curierat și transport mai eficiente

Poșta Română a demarat procedura de achiziție a 80 de autoutilitare moderne, pentru un transport mai rapid, mai sigur și mai eficient, investiția totală estimată pentru această achiziție fiind de 18,96 milioane lei, fără TVA. 'Achiziția face parte dintr-un amplu proces de transformare și digitalizare a companiei, alături de investiți

Economic 01-05-2025 11:30

BNS își reafirmă, de 1 Mai, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin România

Blocul Național Sindical (BNS) își reafirmă, de 1 Mai - Ziua Internațională a Muncii, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin prezentul și viitorul României, potrivit unei postări pe pagina oficială de Facebook a confederației sindicale. 'Munca trebuie să fie fundamentul pe care se construiește respectul

Economic 01-05-2025 11:20

Simona Bucura Oprescu le mulțumește românilor care lucrează și sunt la datorie, de 1 Mai

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, le-a mulțumit persoanelor care lucrează de 1 Mai, într-o postare publicată, joi, pe pagina oficială de Facebook a ministerului de resort. 'Astăzi e despre voi - despre oamenii care muncesc cu responsabilitate, care pun suflet în ceea ce fac

Economic 01-05-2025 11:15

CNPP: 404.668 beneficiari de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, în martie 2025

Un număr de 404.668 de persoane beneficiau, în luna martie 2025, de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, cu 2.531 mai puține față de luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Cel mai mare număr de persoane, respectiv 189.482, se înregistra în cazul beneficiarilor d

Economic 01-05-2025 11:09

Boloș, de 1 Mai: Nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață

De 1 Mai, nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață, a afirmat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, într-o postare pe Facebook. 'Azi serbăm toate mâinile care clădesc, repară, îngrijesc, hrănesc, modelează, rezolvă. Așa ne învață Sfânta Scriptură:

Economic 30-04-2025 19:25

Ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine în valoare de 1,4 miliarde de lei, în 2025 (proiect)

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va acorda, în 2025, un ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine, în valoare de 1,4 miliarde de lei, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru susținerea sectorului suin fiind publicat spre consultare publică pe

Economic 30-04-2025 18:50

Mihai Barbu va fi de luni noul președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară

Mihai Barbu a fost numit în funcția de președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), potrivit unei decizii a premierului Marcel Ciolacu, publicată miercuri în Monitorul Oficial. ''Având în vedere propunerea ministrului Transporturilor și Infrastructurii formulată prin Adresa nr. 13.661 din 29 aprilie