Majoritatea tinerilor Generaţiei Z europeni se declară a fi singurii factori de decizie în produsele de îngrijire personală (studiu)

Majoritatea tinerilor Generaţiei Z europeni se declară a fi singurii factori de decizie în produsele de îngrijire personală (75%) şi în cumpărăturile alimentare (53%), chiar dacă 4 din 5 locuiesc încă într-o unitate familială, conform studiului sindicalizat "NIQ Gen Z No filter!".
Potrivit unui comunicat de presă al NielsenIQ România, aceste cifre sugerează o implicare ridicată a acestor tineri în spaţiul FMCG, dar raportul arată că nivelul lor de decizie diferă atât de la o categorie la altă cât şi între ţările incluse în studiu. De exemplu, cumpărătorii români şi germani din Generaţia Z sunt semnificativ mai autonomi în procesul de luare a deciziilor faţă de colegii lor din alte ţări precum Italia, Spania şi Portugalia, unde ei contează semnificativ mai mult pe părinţi pentru a decide asupra produselor de îngrijire personală şi alimente. În Marea Britanie, Generaţia Z se sprijină şi mai mult pe părinţi pentru a lua decizii cu privire la produsele alimentare.
Dintre cele 32 de categorii incluse în studiu, categoria "Produse de înfrumuseţare" este prima categorie adoptată de majoritatea Generaţiei Z. În acest context, se evidenţiază categorii care sprijină această direcţie de proiectare a identităţii precum parfum, machiaj şi tot ce ţine de îngrijirea corpului, a tenului şi a părului.
"Cumpărătorii din Generaţia Z sunt foarte dinamici în alegerile şi preferinţele lor. Relaţia lor cu diverse categorii din FMCG şi de îngrijire personală evoluează constant, este 'în formare' şi această relaţie va continua să fie influenţată, pe de o parte, de tranziţia acestor tineri prin diferitele etape ale vieţii (de exemplu, căsătoria, primul copil, prima casă etc.) şi, pe de altă parte, de stimulii şi de propunerile ce vin spre ei din partea brandurilor. Prin urmare, este important ca retailerii şi producătorii să se adapteze nevoilor în continuă schimbare ale Generaţiei Z şi să-şi consolideze relaţia cu aceşti tineri cumpărători într-un mod semnificativ", a declarat Vasi Dragomir, consumer insights commercial activation manager la NIQ Consumer & Marketing Insights.
Loialitatea mărcii este un subiect sensibil, mai ales în legătură cu Generaţia Z, deoarece aceştia interacţionează aproape la secundă cu mesaje venite din partea brandurilor. Studiul dezvăluie că abordarea celor mai mulţi dintre tinerii cumpărătorii (18-25 de ani) este de a avea un set de mărci preferate în repertoriul lor în mai multe categorii, în timp ce numai 19% se declară foarte loiali mărcilor. La acest capitol, tinerii Generaţiei Z din România se disting printr-o loialitate declarată semnificativ mai mare comparativ cu media europeană.
Printre categoriile cu adoptare "mulţi-brand", câteva exemple sunt semnificativ peste medie: machiaj, băuturi alcoolice şi biscuiţi. Pe acest teritoriu o multitudine de mărci concurează pentru atenţia tinerilor Generaţiei Z şi au reuşit să între în vizorul lor, în lista scurtă.
Studiul dezvăluie că Generaţia Z este într-adevăr foarte centrată pe componentă umană, în ciuda faptului că este o generaţie hiper-digitală. De exemplu, ei apreciază mai mult recomandările din partea personalului prietenos din magazin (34%) decât instrumentele de gamification. Acest lucru este semnificativ mai mult apreciat de tinerii cumpărători din România.
Cumpărătorii Generaţiei Z care au participat la studiu se aşteaptă că experienţă lor în magazin să fie eficientă şi confortabilă. În plus, ei caută comoditatea pentru a-şi îmbunătăţi experienţă de cumpărare, iar pentru asta se bazează pe tehnologie, pe opţiuni precum self-checkout, vizualizează online disponibilitatea produselor în magazin, comandă online şi colectează articolele achiziţionate din magazinul fizic.
Cumpărătorii din Generaţia Z caută activ şi beneficii, astfel cardul de fidelitate este un alt element care le amplifică experienţă de cumpărare. Cu toate acestea, Generaţia Z preferă ca acest card să fie uşor de utilizat şi cu beneficii uşor de revendicat, atât online, cât şi în magazine fizice.
De asemenea, este important de reţinut că, deşi Generaţia Z sunt "cetăţeni globali", acest lucru nu se traduce şi în atitudini şi comportament de cumpărare uniforme, tinerii având tipare de cumpărare ce variază de la o ţară la altă. Amprenta culturală şi specificul local au un cuvânt important de spus în modul în care Generaţia Z cumpără şi interacţionează cu diverse categorii şi este necesară o cercetare profundă specifică ţării pentru a avea o înţelegere nuanţată a acestei cohorte.
"Cred că este esenţial să ne ancorăm în contextul mai larg şi în conceptul de 'liminalitate'. Liminalitatea este o etapă de tranziţie, un rit de trecere fluid sau maleabil, spaţiul nedefinit dintre ceea ce este şi ceea ce se va întâmplă în continuare. Acest concept surprinde foarte bine etapa în care se află tinerii Generaţiei Z, între 18 şi 25 de ani, pe măsură ce evoluează pentru a-şi defini identitatea şi intră în etapă adultă. Nu sunt fixaţi în alegerile lor, ci ei evoluează şi se adaptează în mod constant, ceea ce face esenţial ca mărcile să rămână agile şi receptive la nevoile şi valorile lor în schimbare. Este esenţial să înţelegem mentalitatea acestor tineri cumpărători acum şi fără filtru, pentru că ei vor influenţa tendinţele de cumpărare de mâine", spune Vasi Dragomir.
Studiul NIQ Gen Z No filter! s-a desfăşurat în 7 ţări europene: România, UK, Italia, Germania, Franţa, Portugalia şi Spania; datele au fost culese online, în iulie 2023, intervievând 1000 de respondenţi cu vârstă cuprinsă între 18 şi 25 de ani, în fiecare din ţările menţionate; au fost analizate 32 de categorii din FMCG şi îngrijire personală. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Grindeanu: După ce se vor identifica motivele incidentului de la Constanța, voi dispune măsuri urgente pentru a evita, pe viitor, astfel de situații
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că inspectorii Autorității de Siguranță Feroviară Română și ai Agenției de Investigare Feroviară Română vor stabili cauza incidentului feroviar din Gara Constanța și, după ce vor fi identificate motivele, va dispune măsuri urgente pentru a evita, pe viitor, astfel de situații. &
Bursa de la București a pierdut aproape 11 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori București (BVB) a pierdut 10,87 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2,97%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni s-a diminuat cu 12,37 milioane de lei (7,6%), în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capi
Reporturi importante la Loto 6/49, Noroc și Joker pentru tragerea de duminică
La Loto 6/49, la categoria I se înregistrează un report în valoare de peste 7,79 milioane de lei (peste 1,56 milioane de euro), la Noroc este un report cumulat de peste 13,65 milioane de lei (peste 2,74 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, un report de peste 17,68 milioane de lei (peste 3,55 milioane de euro), informează Loteria Română.
Chirițoiu, despre eliminarea subvențiilor la energie: Eu recunosc că sunt mai preocupat de firme; trebuie să ajutăm marii consumatori
Marii consumatori de energie trebuie ajutați după eliminarea subvențiilor la energie și cred că trebuie să venim cu ceva ce arată a ajutor de stat, este de părere președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. 'Toți am vrea să cumpărăm totul foarte ieftin, dar nici n-o să poată statul să subvenționeze. Și energia costă și nu poate să o subvențione
Chirițoiu: O să spunem în iunie care sunt recomandările OECD pe care le preluăm; ne uităm la concentrările sub prag
Pregătirea judecătorilor pe subiecte de concurență și ''ușoare'' modificări la legislație legat de concentrările sub prag sunt două dintre recomandările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică pe care Consiliul Concurenței le va prelua, a declarat, pentru AGERPRES, președintele instituției, Bogdan Chirițoiu. '
ANCOM: A fost identificată o rețea de site-uri clonate, utilizată pentru promovarea de conținut înșelător
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) avertizează în legătură cu prezența în spațiul autohton online a unei rețele de site-uri de tip Doppelganger. 'A fost identificată o rețea de site-uri clonate, care imită întocmai imaginea paginilor oficiale de internet ale unor institu
Bursa de la București a închis în scădere sesiunea de tranzacționare de vineri
Bursa de Valori București (BVB) a închis vineri în scădere pe aproape indicii, iar valoarea tranzacțiilor a coborât la 35,82 milioane de lei (7,2 milioane de euro), față de de 54,79 milioane de lei (11 milioane de euro) în ședința precedentă. Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai t
Rezervele valutare ale BNR au crescut la 62,414 miliarde euro, în aprilie
Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) totalizau 62,414 miliarde de euro la finele lunii aprilie 2025, în creștere cu 0,67% comparativ cu nivelul de 61,993 miliarde de euro înregistrat la 31 martie 2025, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale, transmis vineri AGERPRES. În cursul lunii apri
Burduja: Nu sunt probleme în sistemul energetic național; nu există un risc de blackout
Nu sunt probleme în sistemul energetic național, nu anticipăm probleme în sistemul energetic național în zilele următoare, cu atât mai puțin în ziua alegerilor și nu există un risc de blackout în România, a precizat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook. '
Poșta Română investește patru milioane de euro pentru curierat și transport mai eficiente
Poșta Română a demarat procedura de achiziție a 80 de autoutilitare moderne, pentru un transport mai rapid, mai sigur și mai eficient, investiția totală estimată pentru această achiziție fiind de 18,96 milioane lei, fără TVA. 'Achiziția face parte dintr-un amplu proces de transformare și digitalizare a companiei, alături de investiți
BNS își reafirmă, de 1 Mai, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin România
Blocul Național Sindical (BNS) își reafirmă, de 1 Mai - Ziua Internațională a Muncii, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin prezentul și viitorul României, potrivit unei postări pe pagina oficială de Facebook a confederației sindicale. 'Munca trebuie să fie fundamentul pe care se construiește respectul
Simona Bucura Oprescu le mulțumește românilor care lucrează și sunt la datorie, de 1 Mai
Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, le-a mulțumit persoanelor care lucrează de 1 Mai, într-o postare publicată, joi, pe pagina oficială de Facebook a ministerului de resort. 'Astăzi e despre voi - despre oamenii care muncesc cu responsabilitate, care pun suflet în ceea ce fac
CNPP: 404.668 beneficiari de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, în martie 2025
Un număr de 404.668 de persoane beneficiau, în luna martie 2025, de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, cu 2.531 mai puține față de luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Cel mai mare număr de persoane, respectiv 189.482, se înregistra în cazul beneficiarilor d
Boloș, de 1 Mai: Nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață
De 1 Mai, nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață, a afirmat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, într-o postare pe Facebook. 'Azi serbăm toate mâinile care clădesc, repară, îngrijesc, hrănesc, modelează, rezolvă. Așa ne învață Sfânta Scriptură:
Ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine în valoare de 1,4 miliarde de lei, în 2025 (proiect)
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va acorda, în 2025, un ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine, în valoare de 1,4 miliarde de lei, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru susținerea sectorului suin fiind publicat spre consultare publică pe