logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Tofilat (Calea Ferată din Moldova): Avem nevoie de o conexiune mai bună spre Constanţa, pentru turişti

Imagine din galeria Agerpres

Întreprinderea de Stat "Calea Ferată din Moldova" este interesată de o conexiune "mai bună" spre Constanţa pentru a deschide această destinaţie pentru turiştii care ar vrea să aleagă trenul, a declarat, miercuri, Oleg Tofilat, directorul general al companiei, la Summitul Zilelor Feroviare.

El a prezentat planurile de dezvoltare internaţională a infrastructurii.

"Aici aş puncta separat fluxurile de marfă şi fluxurile de călători. Deci, dacă e vorba de marfă, atunci pentru noi este esenţial să avem conexiunea cu porturile dunărene plus Constanţa, cu portul din Odesa într-un viitor post-agresiune şi să asigurăm o conexiune eventual cu zona Bucureşti şi Kiev. Pentru călători e şi mai simplu. Avem nevoie de o relaţie bună între Chişinău şi Bucureşti, cu viteză acceptabilă pentru piaţă la un nivel de 13 ore cu un tren nocturn şi, la fel, trebuie să fim bine conectaţi spre Kiev şi Odessa şi, dacă ar fi posibil, să avem o conexiune mai bună spre Constanţa, pentru a deschide această destinaţie pentru turiştii care ar vrea să aleagă trenul. Partea bună este că am devenit membru candidat al Uniunii Europene şi deja suntem pe hărţile europene a coridoarelor TEN-T, ceea ce este o oportunitate pentru viitor, pentru că deja a fost pregătită strategia de integrare a Moldovei şi Ucrainei în reţeaua feroviară europeană cu ecartament normal", a afirmat Tofilat.

Potrivit acestuia, transportul de călători în Republica Moldova, pe feroviar, a fost totalmente sistat în perioada pandemiei de COVID, iar, odată cu agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, "a devenit clar că trenurile noastre tradiţionale spre Moscova nu mai sunt posibile".

"Astăzi avem trenuri spre Kiev, trenuri zilnice spre Bucureşti şi două frecvenţe spre Iaşi, iar cel mai simbolic lucru este formaţia Zdob şi Zdub cu şlagărul 'Trenuleţul', care a devenit foarte cunoscut pe ambele maluri ale Prutului şi a coincis cu relansarea trenului Chişinău - Bucureşti. Din planurile noastre cele mai apropiate, ar fi să avem o conexiune foarte bună între Chişinău, Iaşi şi Odesa. De fapt, eram în plină desfăşurare a acestui proiect când a început agresiunea. Logic ar fi să avem patru trenuri zilnice între Chişinău şi Iaşi şi patru trenuri zilnice între Chişinău şi Odesa, ca trenul să devină principalul mijloc de transport între aceste trei oraşe importante", a adăugat Oleg Tofilat.

Şeful "Căii Ferate din Moldova" a subliniat că, în prezent, Trenul "Prietenia'' Chişinău - Bucureşti merge zilnic şi se bucură de o cerere foarte bună.

"Trenul 'Prietenia' Chişinău - Bucureşti este acum la frecvenţă zilnică. Eu nu ştiu când a fost ultima dată când a mers zilnic, pentru că înainte mergea de trei ori pe săptămână. Acum, în fiecare zi, seara, intri în tren şi dimineaţă eşti ori în Bucureşti, ori în Chişinău. Eu am venit încoace (la Bucureşti - n. r.) cu trenul şi voi pleca azi tot cu trenul. Al doilea moment pe care l-aş menţiona din ceea ce este deja este trenul Chişinău - Iaşi - Socola, cu două frecvenţe zilnice, la acest moment trenul fiind cel mai fiabil şi convenabil mijloc de transport între Chişinău şi Iaşi", le-a spus ulterior jurnaliştilor Oleg Tofilat.

Întrebat dacă ia în calcul o suplimentare a frecvenţelor, el a precizat că în primul rând este vorba despre capacitate.

"Se bucură de o cerere foarte bună (ambele trenuri - n. r.). Am lua în calcul o suplimentare, dar e vorba de capacitate în primul rând. La Iaşi nouă ne trebuie garnituri modernizate şi nu avem mai multe, dar aşteptăm sfârşitul ostilităţilor în Ucraina. De ce? Pentru că e foarte important să conectăm şi Odesa, pentru că şi cei din Odesa au multe de văzut la Iaşi şi, invers, cei din Iaşi au de descoperit Odesa. Noi am purtat discuţii cu factorii implicaţi din local şi la Iaşi şi la Odesa. Era foarte mare entuziasmul, păcat că discuţiile au avut loc în toamna lui 2021 şi în februarie 2022, iar în 10 zile a început ceea ce a început. Dar avem acum două frecvenţe zilnic care se bucură de o popularitate şi dintr-o parte şi din alta şi asta chiar bucură. Evident că viitorul ţine de o linie de înaltă viteză ca să putem ajunge de la Chişinău la Bucureşti", a răspuns oficialul moldovean.

Tofilat a precizat deja există în lucru un studiu de prefezabilitate pe care îl are Uniunea Europeană cu privire la un ecartament normal, compatibil cu cerinţele TEN-T, ceea ce ar însemna o viteză medie de 150 km/h.

"Noi avem 13 ore cât face trenul Chişinău - Bucureşti. Dacă ajungem la viteza de 150 km, noi ajungem la vreo 4 ore de mişcare, 4 ore jumătate, şi la vreo oră - o oră jumătate de proceduri vamale şi asta ar fi 6-7 ore faţă de 13. Eu cred că e o celeritate foarte dezirabilă. Deci, o linie nouă mai rapidă între Bucureşti şi Chişinău. Urmează să vedem în cadrul studiului de fezabilitate soluţia. Presupun că va fi un anumit grad de compatibilitate nouă cu veche suprapunere, dar anumite declivităţi şi anumite curbe vor trebui să fie evitate, pentru că linia actuală a fost proiectată foarte demult, dacă nu mă înşel prin secolul 19, şi viteza de proiect era 77 - 78 km/h. Partea bună este că traseul este inclus în harta TEN-T şi sunt sigur că va ajunge şi pe traseul de linii de înaltă viteză. Dar ca să nu lăsăm conexiunea între Chişinău şi Bucureşti în captivitatea dezvoltării conceptului de trenuri de înaltă viteză, care naşte multe discuţii, probabil că e bine să avem o linie bună, sănătoasă, cu viteza medie de 150 km/h, pentru că asta oricum e o îmbunătăţire inimaginabilă faţă de ce avem acum", a susţinut acesta.

Directorul companiei moldovene a mai spus că se lucrează intens şi în ceea ce priveşte transportul de marfă, mai ales în zona Galaţi.

"Şi pentru marfă lucrăm intens, mai ales în zona Galaţi, şi asta chiar e ceva foarte important pentru noi, ca să asigurăm: 1) transbordarea eficientă a mărfurilor ucrainene, care intră prin Basarabeasca şi trec spre Galaţi, şi 2) tot ce vom face acolo poate servi foarte bine după război, pentru conexiuni logistice pentru piaţa Republicii Moldova, exporturi de cereale, importuri de anumite mărfuri. Asta poate poate fi pe mult timp. Eventual, ceea ce îmi depăşeşte un pic sfera de atribuţii, ar fi o utilizare mai intensă a portului Galaţi de către economia din Moldova, pentru că asta ar fi bine şi pentru economia Moldovei, dar şi pentru zona Galaţi, unde văd mult potenţial nerealizat, pentru că la acest moment portul din Reni, care-i comparabil ca suprafaţă, capacitate, are nişte cifre operaţionale de câteva ori mai mari decât Galaţiul. E timpul să recuperăm şi noi împreună", a adăugat Tofilat.

Zilele Feroviare, cel mai important eveniment feroviar "business to business" din România, a reunit, marţi şi miercuri, în Capitală, reprezentanţi ai autorităţilor române şi europene din domeniu, precum şi specialişti, pentru a discuta despre investiţiile feroviare ce urmează să fie implementate în următorii ani.

România se află într-o poziţie bună pentru a atrage fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare. Cu o reţea feroviară extinsă şi un potenţial de creştere semnificativ, ţara noastră are avantaje competitive pentru investitorii europeni, afirmă organizatorul evenimentului, Club Feroviar.

De asemenea, prin parteneriatul cu companii europene, România poate beneficia de experienţa şi expertiza acestora în sectorul feroviar, precum şi de accesul la resurse financiare suplimentare. Investiţiile europene pot contribui la modernizarea infrastructurii, la introducerea de tehnologii avansate şi la îmbunătăţirea serviciilor feroviare, ceea ce va aduce beneficii semnificative pentru economia şi societatea noastră.

Organizat de Club Feroviar, în parteneriat media cu AGERPRES, Jurnalul de Afaceri şi Railway PRO, Zilele Feroviare - Summitul de Investiţii Club Feroviar a ajuns la cea de-a XVIII-a ediţie. AGERPRES/(A - autor: Oana Tilică, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 05-05-2025 09:56

Statistică: Creștere de 11,3% a înmtriculărilor noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor, în T1

Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 11,3%, în primul trimestru din 2025 față de aceeași perioadă a anului anterior, în timp ce categoria de vehicule pentru transportul mărfurilor a raportat o creștere de 2,7%, arată datele provizorii publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS).

Economic 05-05-2025 09:36

Rata șomajului s-a redus la 5,5%, în martie; șomajul în rândul tinerilor s-a menținut la un nivel ridicat

Rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,5% în luna martie 2025, în scădere cu 0,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna februarie 2024, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS). Rata șomajului la bărbați a fost cu 0,2 puncte procentuale mai mare dec&aci

Economic 04-05-2025 15:26

Grindeanu: După ce se vor identifica motivele incidentului de la Constanța, voi dispune măsuri urgente pentru a evita, pe viitor, astfel de situații

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că inspectorii Autorității de Siguranță Feroviară Română și ai Agenției de Investigare Feroviară Română vor stabili cauza incidentului feroviar din Gara Constanța și, după ce vor fi identificate motivele, va dispune măsuri urgente pentru a evita, pe viitor, astfel de situații. &

Economic 04-05-2025 12:01

Bursa de la București a pierdut aproape 11 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână

Bursa de Valori București (BVB) a pierdut 10,87 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2,97%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni s-a diminuat cu 12,37 milioane de lei (7,6%), în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capi

Economic 04-05-2025 08:15

Reporturi importante la Loto 6/49, Noroc și Joker pentru tragerea de duminică

La Loto 6/49, la categoria I se înregistrează un report în valoare de peste 7,79 milioane de lei (peste 1,56 milioane de euro), la Noroc este un report cumulat de peste 13,65 milioane de lei (peste 2,74 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, un report de peste 17,68 milioane de lei (peste 3,55 milioane de euro), informează Loteria Română.

Economic 03-05-2025 12:00

Chirițoiu, despre eliminarea subvențiilor la energie: Eu recunosc că sunt mai preocupat de firme; trebuie să ajutăm marii consumatori

Marii consumatori de energie trebuie ajutați după eliminarea subvențiilor la energie și cred că trebuie să venim cu ceva ce arată a ajutor de stat, este de părere președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. 'Toți am vrea să cumpărăm totul foarte ieftin, dar nici n-o să poată statul să subvenționeze. Și energia costă și nu poate să o subvențione

Economic 03-05-2025 10:17

Chirițoiu: O să spunem în iunie care sunt recomandările OECD pe care le preluăm; ne uităm la concentrările sub prag

Pregătirea judecătorilor pe subiecte de concurență și ''ușoare'' modificări la legislație legat de concentrările sub prag sunt două dintre recomandările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică pe care Consiliul Concurenței le va prelua, a declarat, pentru AGERPRES, președintele instituției, Bogdan Chirițoiu. '

Economic 02-05-2025 19:21

ANCOM: A fost identificată o rețea de site-uri clonate, utilizată pentru promovarea de conținut înșelător

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) avertizează în legătură cu prezența în spațiul autohton online a unei rețele de site-uri de tip Doppelganger. 'A fost identificată o rețea de site-uri clonate, care imită întocmai imaginea paginilor oficiale de internet ale unor institu

Economic 02-05-2025 18:21

Bursa de la București a închis în scădere sesiunea de tranzacționare de vineri

Bursa de Valori București (BVB) a închis vineri în scădere pe aproape indicii, iar valoarea tranzacțiilor a coborât la 35,82 milioane de lei (7,2 milioane de euro), față de de 54,79 milioane de lei (11 milioane de euro) în ședința precedentă. Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai t

Economic 02-05-2025 13:58

Rezervele valutare ale BNR au crescut la 62,414 miliarde euro, în aprilie

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) totalizau 62,414 miliarde de euro la finele lunii aprilie 2025, în creștere cu 0,67% comparativ cu nivelul de 61,993 miliarde de euro înregistrat la 31 martie 2025, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale, transmis vineri AGERPRES. În cursul lunii apri

Economic 02-05-2025 10:24

Burduja: Nu sunt probleme în sistemul energetic național; nu există un risc de blackout

Nu sunt probleme în sistemul energetic național, nu anticipăm probleme în sistemul energetic național în zilele următoare, cu atât mai puțin în ziua alegerilor și nu există un risc de blackout în România, a precizat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook. '

Economic 02-05-2025 10:10

Poșta Română investește patru milioane de euro pentru curierat și transport mai eficiente

Poșta Română a demarat procedura de achiziție a 80 de autoutilitare moderne, pentru un transport mai rapid, mai sigur și mai eficient, investiția totală estimată pentru această achiziție fiind de 18,96 milioane lei, fără TVA. 'Achiziția face parte dintr-un amplu proces de transformare și digitalizare a companiei, alături de investiți

Economic 01-05-2025 11:30

BNS își reafirmă, de 1 Mai, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin România

Blocul Național Sindical (BNS) își reafirmă, de 1 Mai - Ziua Internațională a Muncii, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin prezentul și viitorul României, potrivit unei postări pe pagina oficială de Facebook a confederației sindicale. 'Munca trebuie să fie fundamentul pe care se construiește respectul

Economic 01-05-2025 11:20

Simona Bucura Oprescu le mulțumește românilor care lucrează și sunt la datorie, de 1 Mai

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, le-a mulțumit persoanelor care lucrează de 1 Mai, într-o postare publicată, joi, pe pagina oficială de Facebook a ministerului de resort. 'Astăzi e despre voi - despre oamenii care muncesc cu responsabilitate, care pun suflet în ceea ce fac

Economic 01-05-2025 11:15

CNPP: 404.668 beneficiari de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, în martie 2025

Un număr de 404.668 de persoane beneficiau, în luna martie 2025, de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, cu 2.531 mai puține față de luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Cel mai mare număr de persoane, respectiv 189.482, se înregistra în cazul beneficiarilor d