logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

"Poftim, din Hoghilag!", noul brand al comunităţii din localitatea sibiană recunoscută pentru cultivarea tuberozelor

Image

"Poftim, din Hoghilag!" este noul brand al comunităţii din localitatea sibiană cu acelaşi nume recunoscută pentru tradiţia cultivării tuberozelor, care îşi va deschide porţile pentru vizitatori şi în acest an, în zilele de 19 şi 20 august, pentru festivalul "Gala Hoghilag - Tărâmul Tuberozelor".

"Şi anul acesta, într-un program cultural complex, cu proiecţii de filme, ateliere de creaţie în curtea Bisericii Evanghelice, concerte de muzică şi bineînţeles tururi ghidate în grădinile cu tuberoze, vizitatorii se vor putea bucura de farmecul unic al frumoasei comune dintre colinele Transilvaniei recunoscută ca "Tărâmul Tuberozelor". Elementul de noutate din acest an este faptul că politicile europene care vizează indicaţiile geografice îşi ating scopul şi anume dezvoltarea unei comunităţi pe baza notorietăţii unui produs. Concret, întrucât comuna Hoghilag este una cu un sector agricol dezvoltat se doreşte ca pe lângă promovarea parfumatelor flori să fie promovaţi şi producătorii agricoli", a declarat pentru AGERPRES Ionuţ Diaconeasa, cadru didactic la Facultatea de Ştiinţe Agricole şi Industrie Alimentară din Sibiu şi consultant agricol pe indicaţii geografice şi fonduri europene.

În acest sens, îndemnul "Poftim, din Hoghilag!" este însoţit pe un fundal verde de tricolor şi de trei tuberoze, cea mare reprezentând satul Hoghilag, iar celelalte două tuberoze mici, satele Valchid şi Prod. Acesta va fi dispus vizibil pe masa producătorilor locali şi pe toate produsele agroalimentare comercializate la târgul din curtea Bisericii Evanghelice organizat în perioada festivalului, ca element de identitate vizuală distinct, în aşa fel încât acesta să fie asociat direct cu comunitatea şi produsele din Hoghilag.

Turiştii care vor ajunge în acest an la Festivalul Tuberozelor vor putea cumpăra produse agroalimentare locale: brânzeturi maturate, ouă certificată ecologic, miere, produse apicole, produse din carne, pâine şi produse de panificaţie, dar şi produse de artizanat, mare parte din ele confecţionate pe loc, inclusiv pictură şi produse pictate. Zona de mâncare gătită este asigurată de producătorii locali, care pot oferi turiştilor şi bere artizanală sau îngheţată.

În anul 2021, cultivatorii de tuberoze s-au constituit în Asociaţia "Centrul de Excelenţă pentru Promovarea Comunei Hoghilag", alături de un colectiv voluntar de studenţi şi cadre didactice de la Universitatea Lucian Blaga - Facultatea de Ştiinţe Agricole Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului din Sibiu şi s-au decis să întocmească şi să depună la Ministerul Agriculturii documentaţia pentru recunoaşterea europeană ca Indicaţie Geografică Protejată (IGP) produsul "Tuberoza de Hoghilag". În prezent, în registrul indicaţiilor geografice al Comisiei Europene mai sunt doar două flori înregistrate: Azaleea de Gent din Belgia şi Trandafirul de Szoregy din Ungaria.

"Întrucât tuberozele înfloresc o dată la 3 ani, anul acesta se finalizează studiul complex al tehnologiei de cultură, pentru a putea demonstra că la Hoghilag, prin practici agrotehnice conservative, cu vechime încă din perioada interbelica, tuberozele au devenit o varietate locală şi sunt deosebite de cele cultivate în alte locuri. Documentaţia este la MADR pentru verificarea conformităţii şi dacă este completă, fiind o floare care înfloreşte o dată la 3 ani, după cum am precizat, completăm din 2021 cu date colectate anual pe generaţie de cultură activă. Anul acesta terminăm, iar în luna octombrie vom trimite dosarul la Bruxelles. Urmează perioada de opoziţie europeană de 90 de zile, în care se pot depune contestaţii. Noi sperăm că în 2024 "Tuberoza de Hoghilag" va primi recunoaşterea europeană ca IGP", a precizat Diaconeasa.

Acesta a dat exemplul notorietăţii localităţii Pleşcoi din judeţul Buzău, cunoscută după "Cârnaţi de Pleşcoi", produs care a fost înscris în 2019 în registrul european al produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP) sau cel al perelor de Emilia Romagna, localitate din nordul Italiei, care este vizitată de turişti datorită perelor foarte căutate şi foarte scumpe.

Ionuţ Diaconeasa a adăugat că un astfel de brad, cum este cel al comunei sibiene Hoghilag, s-ar putea extinde şi la nivel naţional, iar cumpărătorii ar identifica la raft mult mai rapid produsele româneşti.

"Aşa cum au Franţa sau Estonia, de exemplu, am putea avea şi noi un brand "Poftim, din Romania". Astfel, cumpărătorii ar putea identifica rapid la raft şi ar putea alege produse româneşti, având siguranţa şi trasabilitatea că este un produs românesc sau din materie primă provenită din România. Beneficiile s-ar regăsi în încurajarea şi creşterea consumului de produse româneşti", a subliniat consultantul agricol.

Potrivit sursei citate, tradiţia cultivării tuberozelor în acest areal al judeţului Sibiu are rădăcini încă din perioada interbelică, floarea fiind cultivată prima dată de către etnicii saşi. Primele dovezi sunt din anul 1963, când au început şi românii din Hoghilag să îşi procure bulbi şi să îşi înfiinţeze propriile plantaţii, după ce o lungă perioadă ei doar au întreţinut culturile saşilor. Această floare originară din Mexic se mai cultivă şi în judeţul Prahova, în zona Banatului, dar izolat şi, în general, de către florarii care au sere şi solarii proprii.

La Hoghilag sunt aproximativ 40 de cultivatori de tuberoze, 25 dintre ei cultivând planta intensiv, în scop comercial, iar 15 ca hobby. În prezent, în acest areal sunt cultivate aproximativ 400.000 de tuberoze pe o suprafaţă de cinci hectare, în grădini şi spaţii protejate. Pentru că tuberozele înfloresc o dată la 3 ani, acest lucru i-a determinat pe cultivatori să înfiinţeze trei generaţii active de cultură pe fiecare plantaţie, pentru a avea flori în fiecare an.

Anul trecut, în numai două zile, la Sărbătoarea Tuberozelor de la Hoghilag au fost aproximativ 15.000 de turişti, faţă de 8.000 în 2019. AGERPRES/(AS - editor: Mariana Nica, editor online: Anda Badea)

Afisari: 14

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 14-05-2025 18:48

Bursa de la București a închis în scădere pe aproape toți indicii ședința de tranzacționare de miercuri

Bursa de Valori București (BVB) a închis în scădere pe aproape toți indicii ședința de miercuri, iar valoarea tranzacțiilor a fost de 78,888 milioane de lei (15,457 milioane de euro). Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai tranzacționate 20 de companii listate pe Piața Reglementată, s-a depreci

Economic 14-05-2025 18:16

Alro a înregistrat, în primul trimestru din 2025, un profit net de 20,7 milioane lei

Grupul Alro a obținut în primul trimestru din acest an un profit net de 20,7 milioane lei, comparativ cu o pierdere netă de 14,9 milioane lei în perioada similară din 2024, conform unui comunicat transmis, miercuri, Bursei de Valori București. Cifra de afaceri a grupului s-a ridicat la 1,03 miliarde lei, fiind mai mare față de cea

Economic 14-05-2025 17:58

Ministrul Energiei a semnat miercuri 62 de noi contracte pentru producție de energie curată pentru comunitățile locale

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat miercuri 62 de noi contracte pentru producție de energie curată pentru comunitățile locale, în cadrul Fondului pentru Modernizare, informează ministerul de resort printr-un comunicat. Contractele de finanțare au fost semnate în cadrul Programului-cheie 1 - Surse regenerabile de energi

Economic 14-05-2025 17:49

Stocklosa (CCIB): Turcia este primul partener comercial al României, în afara Uniunii Europene

Turcia este primul partener comercial al României, în afara Uniunii Europene, în țara noastră fiind, în prezent, circa 19.000 de firme cu capital turcesc, susține președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), Iuliu Stocklosa. Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, CCIB a semnat un protoco

Economic 14-05-2025 17:44

Comisia Europeană a lansat în consultare o listă de măsuri suplimentare de protecție a minorilor în mediul online (ANCOM)

Comisia Europeană a lansat, în consultare publică, o listă de măsuri care urmăresc să sprijine platformele online care nu sunt microîntreprinderi sau întreprinderi mici, accesibile minorilor, în asigurarea unui nivel ridicat de protecție a acestora în mediul online, sub forma unor Orientări. Potrivit unui comunica

Economic 14-05-2025 17:25

ADR și ANIS colaborează în domeniul transformării digitale pentru atingerea obiectivelor din 'Deceniul Digital 2030'

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) și Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) au semnat, miercuri, un protocol de colaborare în domeniul transformării digitale și pentru a derula activități comune prin intermediul Consiliului Național de Transformare Digitală, în vederea atingerii obiectivelor Comisiei Europene s

Economic 14-05-2025 17:23

Cristian Bușoi: Ministerul Energiei din România rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova și pentru Ucraina

România își reafirmă susținerea pentru Ucraina și pentru Republica Moldova și se alătură efortului Uniunii Europene de a consolida reziliența energetică a celor două țări, a declarat secretarul de stat în Ministerul Energiei, Cristian Bușoi. Acesta a participat, împreună cu consilierul ministrului Energiei, Adrian Vinti

Economic 14-05-2025 16:17

AFM: Problemele aplicației informatice 'Rabla pentru tractoare', cauzate de limitările infrastructurii cloud

Disfuncționalitățile aplicației informatice dedicate programului 'Rabla pentru tractoare' au fost cauzate de limitările infrastructurii de tip cloud utilizate, care nu a putut gestiona volumul excepțional de cereri, arată rezultatele preliminare ale analizei tehnice realizată de către echipa tehnică din cadrul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

Economic 14-05-2025 15:21

Grindeanu: O asociere de constructori români și turci a câștigat licitația pentru construcția lotului Miercurea Nirajului - Sărățeni

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat, miercuri, o asociere de constructori români și turci drept câștigătoare a licitației pentru execuția lotului Miercurea Nirajului - Sărățeni al Autostrăzii Unirii, a anunțat ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.

Economic 14-05-2025 14:17

Camelia Taină (Ministerul Economiei): Curând vor fi migrate în cloud-ul guvernamental o serie de platforme cu impact pentru mediul de afaceri

O serie de platforme cu impact pentru mediul de afaceri vor fi migrate în cadrul cloud-ului guvernamental, în perioada imediat următoare, acesta fiind un pas important către debirocratizare, a afirmat miercuri Camelia Taină, director general al Direcției Generale Antreprenoriat și Finanțări pentru IMM-uri, Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenori

Economic 14-05-2025 13:25

Leul s-a depreciat, miercuri, în raport cu euro, dar a crescut față de dolarul american

Moneda națională s-a depreciat, miercuri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1036 lei, în creștere cu 0,45 bani (+0,09%) față de cotația precedentă, de 5,0991 lei. În schimb, leul a câștigat teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5335 lei, în scădere cu 5,

Economic 14-05-2025 13:24

Mediul de afaceri semnalează deteriorarea accelerată a climatului de afaceri și erodarea credibilității României

Contextul electoral prelungit a acutizat deficite, a încetinit reforme asumate de care depinde accesul la finanțare, stabilitatea locurilor de muncă și continuarea investițiilor planificate, atrag atenția reprezentanții a opt organizații ce reprezintă mediul de afaceri din România. 'Mediul de afaceri din România, reprezentat de organizați

Economic 14-05-2025 12:48

Burnete: În următorii 2- 3 ani, fondurile europene sunt cheie; ne paște recesiunea dacă nu aducem fiecare euro în țară

Fondurile europene sunt cheie pentru economia României, în următorii doi-trei ani, existând riscul de recesiune dacă nu va fi absorbit fiecare euro, a afirmat miercuri directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, Radu Burnete, în cadrul unui eveniment de specialitate. 'În următorii doi-trei ani, fondurile europene

Economic 14-05-2025 12:36

Lucian Judele (PMB): Emisiunea de obligațiuni în valoare de 555,1 milioane lei a fost finalizată cu succes

Emisiunea de obligațiuni în valoare de 555,1 milioane de lei, cu scadență la șase ani și o dobândă fixă de 8,47%, a fost finalizată cu succes demonstrând încrederea investitorilor în capacitatea financiară a Capitalei, a declarat, miercuri, Lucian Judele, administrator public al Municipiului București. 'Astăzi este un moment i

Economic 14-05-2025 12:01

Ordinul de începere pentru lotul Chiribiș-Biharia (A3) a fost emis

Compania Națională de Investiții Rutiere a emis, miercuri, ordinul de începere pentru contractul lotului Chiribiș - Biharia al Autostrăzii Transilvania (A3) și a stabilit ca dată de începere 20 mai, termen de la care se calculează durata contractuală de 24 de luni, potrivit unui comunicat al CNIR. 'Am emis, astăzi, ordinul pentru începere