Daraban (ACUE): Costurile rezultate în urma excepţiilor prevăzute în Legea158/2023 vor pune o presiune suplimentară pe tarifele de distribuţie a energiei

Excepţiile prevăzute în Legea 158/2023 vor genera costuri care vor pune o presiune suplimentară pe tarifele de distribuţie a energiei electrice şi vor afecta alte tipuri de investiţii programate, semnalează directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie, Dana Dărăban.
Conform unui comunicat al ACUE, Legea 158/2023, în vigoare din 3 iunie 2023, prevede dreptul unor clienţi non-casnici, respectiv cei din industria alimentară şi din agricultură (inclusiv sisteme de irigaţii), de a nu achita costurile pentru lucrările de proiectare şi de execuţie a instalaţiei de racordare la reţeaua electrică, contravaloarea acestor costuri urmând să fie suportată de către distribuitorul de energie, care le va recupera prin recunoaşterea în tarif.
"Altfel spus, conform prevederilor aplicabile unui domeniu reglementat, precum sectorul de distribuţie a energiei, costul aferent unor facilităţi de acest gen se va regăsi în valoarea tarifului de distribuţie pentru toţi clienţii, casnici şi non-casnici, din zona respectivă de concesiune. Obligaţia operatorului de distribuţie să asigure finanţarea şi realizarea lucrărilor de proiectare şi execuţie a racordului pentru anumiţi clienţi finali non-casnici, cu recunoaşterea ulterioară a contravalorii în tariful de distribuţie, generează un tratament discriminatoriu, constituie un ajutor de stat incompatibil cu regulile pieţei comune, dar şi cu consideraţiile Comisiei Europene şi instituie un cost suplimentar pentru consumatori", se menţionează în comunicat.
Potrivit sursei citate, racordarea gratuită oferită unor categorii de clienţi non-casnici este o "socializare" a costului de racordare, întrucât acesta este finanţat iniţial de operatorul de distribuţie şi recunoscut ulterior prin tariful de distribuţie, aplicabil tuturor clienţilor din zona respectivă de concesiune.
"Socializarea costurilor unor lucrări între toţi clienţii aceluiaşi operator de distribuţie generează discriminare, respectiv favorizarea unor anumiţi consumatori", precizează reprezentanţii Federaţiei.
Aceştia subliniază că astfel se instituie un tratament discriminatoriu pentru anumite categorii de operatori economici, deoarece se aplică un tratament diferenţiat şi privilegiat unor anumite categorii de operatori economici, respectiv celor din agricultură şi industria alimentară, în contextul unei situaţii care afectează şi alte categorii de operatori, care nu se circumscriu acestor domenii.
"Într-o atare situaţie, Curtea Constituţională a statuat că "nesocotirea principiului egalităţii în drepturi are drept consecinţă neconstituţionalitatea privilegiului sau a discriminării care a determinat, din punct de vedere normativ, încălcarea principiului", explică membrii ACUE.
De asemenea, măsura propusă prin Legea 158/2023 îndeplineşte criteriile prevăzute de art. 107, alin. (1) din Tratatul pentru Funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), putând fi calificată drept ajutor de stat, respectiv transferul de resurse de stat.
"Normele privind ajutorul de stat cuprind exclusiv măsuri care implică transferul de resurse de stat. Mai mult, nu este necesar ca ajutorul să fie acordat de stat ca atare. Ajutorul poate fi acordat de un organism intermediar public sau privat desemnat de către stat, în cazul de faţă operatorii din sectorul de distribuţie. Transferul financiar în cazul de faţă se realizează sub forma unei scutiri de costuri, prin excepţie de la regula generală", semnalează comunicatul.
Totodată, acordă un avantaj economic operatorilor din industriile agriculturii şi alimentară, pe care aceştia nu l-ar fi obţinut în condiţiile normale ale pieţei, astfel încât aceşti operatori se bucură de acces privilegiat la infrastructură fără a plăti costul de racordare, conform cadrului general aplicabil.
Avantajul economic este şi selectiv, afectând astfel echilibrul între anumite societăţi şi competitorii acestora şi nefiind accesibil altor persoane aflate în situaţii similare; fiind o excepţie prevăzută prin lege, se aplică principiul conform căruia excepţiile sunt de strictă interpretare şi aplicare, astfel încât, niciun alt operator din alt sector nu ar putea invoca, pe cale de analogie, dispoziţiile legii pentru a obţine această facilitate. Mai mult, prin identificarea clară de către legiuitor a codurilor CAEN pentru care se aplică excepţia, caracterul selectiv este confirmat fără dubiu, se mai arată în comunicat.
Sursa citată mai menţionează că măsura are efect potenţial asupra schimburilor comerciale derulate între statele membre ale Uniunii Europene, afectând concurenţa - creându-se un avantaj unei anumite categorii, este afectat echilibrul concurenţial la nivel naţional, însă repercusiunile se reflectă şi în relaţiile economice cu alte state membre.
În acest context, membrii ACUE precizează că susţinerea unor industrii locale, considerate strategice, poate fi făcută prin instrumente transparente, accesibile tuturor operatorilor din sectorul respectiv, soluţia corectă, în linie cu legislaţia naţională şi europeană, fiind aplicarea unor scheme dedicate de ajutor de stat acestor sectoare şi nu modificarea cadrului legislativ primar care guvernează sectorul energetic, "într-un mod care poate fi susceptibil de ajutor de stat nepermis".
O altă soluţie fezabilă este, în opinia reprezentanţilor federaţiei, şi atragerea de fonduri europene pentru reţele noi şi extinderi de reţele în scopul exclusiv al dezvoltării serviciilor de irigaţii şi a sectoarelor cu cod CAEN agricultură.
"Au mai existat astfel de încercări. Ideea gratuităţii a dus la o creştere nesustenabilă a numărului de cereri. Companiile de distribuţie au fost în imposibilitatea de a aloca resursele necesare (umane şi financiare) pentru executarea simultană atât a obligaţiilor preexistente prin programele anuale de investiţii aprobate de ANRE, cât şi a obligaţiilor suplimentare care au decurs din modificările legislative. În cazul excepţiilor introduse prin Legea 158/2023, aceste costuri vor pune o presiune suplimentară pe tarifele de distribuţie şi, nu în ultimul rând, vor afecta alte tipuri de investiţii programate", a declarat Dana Dărăban, directorul executiv al ACUE.AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 2,2% în trimestrul I 2025; importurile s-au redus cu 50,5%
Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele trei luni din 2025 la 505.000 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 2,2% mai mică (minus 11.200 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men
Bitdefender: Escrocherie deepfake cu candidații la Președinție
Producătorul global de soluții de securitate informatică Bitdefender avertizează asupra unei noi escrocherii online care folosește tehnologia deepfake pentru a crea videoclipuri false cu figuri politice cunoscute, în preajma alegerilor prezidențiale din România. 'Aceste clipuri generate cu ajutorul inteligenței artificiale &ici
Greenpeace, despre cererea de chemare în judecată formulată de Romgaz: Nu am primit nicio înștiințare de plată
Greenpeace România transmite că nu a primit nicio înștiințare de plată privind cheltuielile de judecată către Romgaz, că nu este în incapacitatea de plată și că acest dosar este doar o încercare de intimidare. Aceste precizări vin în urma anunțului de vineri al ministrului Energiei, Sebastian Burduja, conform căro
Control operativ al ANPC la depozitele Antrefrig din sectorul 2; amenzi de 207.000 lei
Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au efectuat vineri un control operativ la depozitele Antrefrig din sectorul 2 și au aplicat, în urma deficiențelor constatate, amenzi în valoare de 207.000 lei, informează ANPC printr-un comunicat.
TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Universitatea Craiova
Liniile 1, 4, 10, 40, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de sâmbătă, 17 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Universitatea Craiova, programat de la ora 20:00, pe Arena Națională, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucu
O schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare utilizează identitatea brandului Notino (DNSC)
O tentativă de fraudă care folosește numele brandului Notino este în desfășurare în mediul online, iar această schemă este menită să colecteze datele personale și bancare ale utilizatorilor, atenționează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-o
Experții DNSC avertizează asupra unui risc cu impact ridicat de malware livrat prin Google Calendar
Un malware este livrat prin intermediul invitațiilor din Google Calendar care conțin linkuri către fișiere sau pagini controlate de către hackeri, avertizează experții Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-un articol postat, vineri, pe site-ul instituției. 'Cercetătorii în securitate cibernetică de
BNR: Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025
Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025, pe fondul unor efecte de bază și al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică, dar va descrește apoi, timp de patru trimestre, potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale a României. În ședința de
Prezidențiale2025 / Boloș: Am votat astăzi la Bruxelles pentru calea europeană a României
Ministrul Investițiile și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis că a votat vineri, la Bruxelles, pentru calea europeană a României, deoarece Uniunea Europeană, 'cu toate rigiditățile ei', ne-a împins să facem reforme necesare pentru țară. 'Am votat astăzi la Bruxelles. Din inima Europei, pentru calea europeană
BNR: Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală
Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală, iar în ultima perioadă, ieșirile de capital au crescut semnificativ, sub diverse forme, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a României. Potrivit BNR, aceste schimbări au avut un im
BNR menține dobânda cheie la 6,50% pe an
Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, vineri, să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an, informează banca centrală printr-un comunicat. De asemenea, CA al BNR a hotărât păstrarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an și a ratei
ANCOM: Sectorul de telecomunicații din România a raportat venituri în scădere cu 5%, în 2024
Veniturile sectorului de telecomunicații din România au scăzut, în cursul anului trecut, față de 2023, cu 5%, până la 16,1 miliarde de lei (aproximativ 3,2 miliarde de euro), reiese din datele publicate, vineri, de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Raportul de date statist
Oamenii preferă divertismentul local și spectacolele live însă tehnologia rămâne un element esențial (studiu)
Activitățile locale (48%) și live (46%) reprezintă cele mai frecvente alegeri ale consumatorilor în materie de divertisment la nivel global în ultimul an, iar generațiile mai în vârstă apreciază formatele facilitate de tehnologie într-o măsură comparabilă cu Generația Z, relevă un studiu privind atitudinea consumatorilor în context
Încep lucrările de modernizare la terminalele Aeroportului Internațional Henri Coandă, o investiție de peste 112,4 milioane de lei
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a transmis vineri ordinul de începere a lucrărilor de modernizare la terminalele Aeroportului Internațional Henri Coandă, o investiție de 112,422 milioane de lei, din fonduri proprii. 'Ca urmare a aprobării proiectului tehnic 'Modernizarea terminalelor și a corpurilor de clădire existente la AIHCB',
Moneda națională continuă să se deprecieze față de euro, cursul ajunge la 5,1033 lei/euro
Moneda națională s-a depreciat vineri în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1033 lei, în creștere cu 0,01 bani față de cotația precedentă, de 5,1032 lei. Leul a pierdut teren și în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5563 lei, în urcare cu 0,09 bani (+0,02%), comparati