Busuioc: La nivelul Curţii de Conturi am abordat nivelul implementării Strategiei Naţionale de Dezvoltare Durabilă a României 2030

Curtea de Conturi a României, alături de partenerii de la Curtea de Audit din Ţările de Jos, a abordat nivelul implementării Strategiei Naţionale de Dezvoltare Durabilă a României 2030 prin intermediul a trei misiuni de audit al performanţei, a declarat, marţi, Mihai Busuioc, preşedintele instituţiei.
"La nivelul Curţii de Conturi a României, alături de partenerii noştri de la Curtea de Audit din Ţările de Jos, am abordat nivelul implementării Strategiei Naţionale de Dezvoltare Durabilă a României 2030 prin intermediul a trei misiuni de audit al performanţei pilot cu următoarele teme: îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă pe componenta de mediu, esenţială pentru un viitor sustenabil - audit care se concentrează asupra Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) 12, 13, 14 şi 15 la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurii. Cel de-al doilea audit cu tema: politici publice în domeniul serviciului public de apă şi canalizare, echitate vs. disparitate privind accesul populaţiei la aceste servicii - audit care se concentrează asupra ODD 6 - se desfăşoară la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei - şi cel de-al treilea, energia din surse regenerabile şi contribuţia la asigurarea independenţei energetice - audit care se concentrează asupra ODD 7, desfăşurat la Ministerul Energiei", a spus Mihai Busuioc, la a treia ediţie a Seminarului Asociaţiei Instituţiilor Supreme de Audit Francofone (AISCCUF) organizat de Curtea de Conturi a României, în parteneriat cu Instituţia Suprema de Audit a Franţei, Curtea de Conturi a Franţei şi cu Curtea de Conturi a Senegalului, instituţia care deţine Preşedinţia în exerciţiu a AISCCUF.
El a menţionat că seminarul se înscrie în obiectivele Memorandumului de înţelegere semnat alături de Pierre Moscovici, prim-preşedintele Curţii de Conturi a Franţei, în luna octombrie 2022 la Bucureşti.
"În acelaşi timp, unul dintre obiectivele strategiei instituţionale ale Curţii de Conturi a României, pe care am adoptat-o recent alături de colegii mei din Plen, vorbeşte despre consolidarea profilului Curţii de Conturi în cadrul comunităţilor profesionale naţionale şi internaţionale. Evenimentul de astăzi, la care mă bucur să vă avem ca oaspeţi, se înscrie în această tendinţă asumată în mandatul meu de a deveni, ca instituţie supremă de audit, parte a soluţiei oferite de lumea auditorilor problemelor emergente cu care se confruntă societăţile noastre", a afirmat Mihai Busuioc.
El a declarat că seminarul încearcă să ofere, prin schimburile inter pares de idei şi experienţe în cadrul comunităţii francofone a instituţiilor supreme de audit (SAI), soluţii în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă.
"Cu fiecare zi care trece, suntem din ce în ce mai conştienţi de provocările semnificative cu care se confruntă lumea noastră. Schimbările climatice, sărăcia extremă, inegalitatea socială, precum şi multe alte probleme, ne ameninţă viitorul şi impactează profund viaţa noastră şi a generaţiilor viitoare. Drept răspuns, Organizaţia Naţiunilor Unite a stabilit cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) pentru a orienta eforturile noastre colective către un viitor mai sustenabil şi mai prosper. Aceste obiective reprezintă un cadru global care urmăreşte să abordeze provocările majore cu care se confruntă omenirea şi să construiască un viitor mai bun pentru toţi", a spus Mihai Busuioc.
În acest context, el a arătat că instituţiile supreme de audit joacă un rol fundamental în punerea în aplicare a acestor obiective.
"Prin munca noastră specifică de audit putem ajuta Guvernele şi Parlamentele în luarea celor mai bune decizii cu impact real în creşterea calităţii vieţii cetăţenilor din statele noastre. Pentru a ne asigura că progresele sunt autentice şi sustenabile, avem nevoie de evaluări periodice şi profesioniste ale acestor obiective. Acesta este motivul pentru care, în interiorul comunităţii noastre AISCCUF, auditul obiectivelor de dezvoltare durabilă pentru anul 2030 este de o importanţă crucială. Prin examinarea atentă şi riguroasă a progresului nostru, putem identifica atât succesele, cât şi deficienţele, şi să ne îndreptăm atenţia către domeniile care necesită intervenţii mai ample", a menţionat Mihai Busuioc.
Potrivit preşedintelui Curţii de Conturi a României, criza sanitară globală a pus la grea încercare inclusiv activitatea instituţiilor supreme de audit.
"A trebuit să ne reinventăm, să dezvoltăm tehnici noi de audit şi să învăţăm unii de la alţii cum să facem faţă unei situaţii fără precedent. În contextul actual, sănătatea a devenit o prioritate globală fără precedent. Pandemia de COVID-19 a demonstrat fragilitatea sistemelor noastre de sănătate şi a subliniat nevoia urgentă de a investi în capacităţile noastre de pregătire şi răspuns în faţa unor astfel de ameninţări. Astfel, instituţiile supreme de audit joacă un rol crucial în asigurarea transparenţei şi responsabilităţii în utilizarea resurselor şi în realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă legate de sănătate. Ele monitorizează şi evaluează eficienţa şi eficacitatea politicilor, programelor şi proiectelor în domeniul sănătăţii, asigurând că resursele sunt utilizate în mod corespunzător şi că impactul asupra sănătăţii cetăţenilor este maxim.Una dintre întrebările la care noi, cei din comunitatea AISCUFF, suntem chemaţi să dăm răspuns este cum implicăm cetăţenii în acest proces de implementare a obiectivelor de dezvoltare durabilă, cum aducem dezbaterea publică în munca noastră de audit şi, mai ales, cum intrăm în dialog cu societatea civilă pe aceste obiective de interes vital pentru fiecare dintre noi. ODD 16 vorbeşte despre instituţii puternice, eficiente şi eficace în slujba cetăţeanului, iar rolul nostru ca instituţii supreme de audit este să întărim performanţa acestora", a declarat Mihai Busuioc.
De asemenea, el a afirmat că, la sfârşitul celor două zile de lucrări, prin împărtăşirea experienţelor comune, a succeselor, dar şi a zonelor în care au fost întâmpinate dificultăţi, instituţiile vor fi mai aproape de a oferi răspunsuri coerente la problemele cu care se confruntă.
"Când mă pregăteam să vă vorbesc în calitate de gazdă a acestui seminar, mi-au căzut ochii pe o definiţie a francofoniei, elementul central, dincolo de cel profesional, al întâlnirii noastre: Francofonia este o fereastră deschisă către lume, unde cuvintele se întâlnesc pentru a crea legături şi unde ideile sunt împărtăşite pentru a construi un viitor comun. Parafrazând sintagma de mai sus, cred că punând ideile împreună, ne putem consolida capacitatea instituţională, ne putem îmbunătăţi metodele de audit şi putem deveni mai relevanţi şi mai pregătiţi, să ne inspirăm şi să fim inspiraţi în acest drum către un viitor mai bun pentru toţi", a mai spus Mihai Busuioc. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)
Mai multe fotografii pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Hackerii utlizează kituri specifice pentrru a crea instantaneu pagini de phishing cu aspect credibil (expert)
Phishing-ul rămâne o amenințare deosebit de tenace în peisajul securității cibernetice, iar atacatorii apelează la kituri dedicate care generează automat astfel de pagini web înșelătoare, susțin experții Eset, într-un articol de specialitate publicat recent pe blogul din România. 'O metodă care a devenit tot m
ANM: Procesele de dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura mai lent în zonele depresionare în nord și centru (agrometeo)
Ritmurile de vegetație la speciile de câmp și pomi-viticole vor avea o evoluție în general normală pe majoritatea suprafețelor agricole, pe parcursul următoarelor zile, iar în zonele depresionare din nordul și centrul țării procesele de creștere și dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura ușor mai lent, potrivit prognozei agrometeorol
CNPP: 11.637 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2025
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2025, de 11.637 persoane, în creștere cu 35 persoane comparativ cu luna anterioară, din care 7.871 de beneficiari cu pensie din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat - BASS (contributivitate), conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Cei
INS: Producția de țiței a României a scăzut cu 7,4% în primul trimestru din 2025; importurile s-au majorat cu 28,5%
România a produs, în primele trei luni din 2025, o cantitate de țiței de 631.700 tone echivalent petrol (tep), cu 50.300 tep mai mică (-7,4%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). În schimb, importurile de țiței au totalizat, în ianu
Reportul la tragerea Joker depășește 3,7 milioane de euro
Reportul la tragerea Joker la categoria I a ajuns la peste 18,93 milioane de lei (peste 3,7 milioane de euro), informează Loteria Română. Duminică, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tragerile loto de joi Loteria Română a acordat peste 22.800 de câștiguri î
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 2,2% în trimestrul I 2025; importurile s-au redus cu 50,5%
Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele trei luni din 2025 la 505.000 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 2,2% mai mică (minus 11.200 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men
Bitdefender: Escrocherie deepfake cu candidații la Președinție
Producătorul global de soluții de securitate informatică Bitdefender avertizează asupra unei noi escrocherii online care folosește tehnologia deepfake pentru a crea videoclipuri false cu figuri politice cunoscute, în preajma alegerilor prezidențiale din România. 'Aceste clipuri generate cu ajutorul inteligenței artificiale &ici
Greenpeace, despre cererea de chemare în judecată formulată de Romgaz: Nu am primit nicio înștiințare de plată
Greenpeace România transmite că nu a primit nicio înștiințare de plată privind cheltuielile de judecată către Romgaz, că nu este în incapacitatea de plată și că acest dosar este doar o încercare de intimidare. Aceste precizări vin în urma anunțului de vineri al ministrului Energiei, Sebastian Burduja, conform căro
Control operativ al ANPC la depozitele Antrefrig din sectorul 2; amenzi de 207.000 lei
Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au efectuat vineri un control operativ la depozitele Antrefrig din sectorul 2 și au aplicat, în urma deficiențelor constatate, amenzi în valoare de 207.000 lei, informează ANPC printr-un comunicat.
TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Universitatea Craiova
Liniile 1, 4, 10, 40, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de sâmbătă, 17 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Universitatea Craiova, programat de la ora 20:00, pe Arena Națională, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucu
O schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare utilizează identitatea brandului Notino (DNSC)
O tentativă de fraudă care folosește numele brandului Notino este în desfășurare în mediul online, iar această schemă este menită să colecteze datele personale și bancare ale utilizatorilor, atenționează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-o
Experții DNSC avertizează asupra unui risc cu impact ridicat de malware livrat prin Google Calendar
Un malware este livrat prin intermediul invitațiilor din Google Calendar care conțin linkuri către fișiere sau pagini controlate de către hackeri, avertizează experții Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-un articol postat, vineri, pe site-ul instituției. 'Cercetătorii în securitate cibernetică de
BNR: Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025
Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025, pe fondul unor efecte de bază și al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică, dar va descrește apoi, timp de patru trimestre, potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale a României. În ședința de
Prezidențiale2025 / Boloș: Am votat astăzi la Bruxelles pentru calea europeană a României
Ministrul Investițiile și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis că a votat vineri, la Bruxelles, pentru calea europeană a României, deoarece Uniunea Europeană, 'cu toate rigiditățile ei', ne-a împins să facem reforme necesare pentru țară. 'Am votat astăzi la Bruxelles. Din inima Europei, pentru calea europeană
BNR: Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală
Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală, iar în ultima perioadă, ieșirile de capital au crescut semnificativ, sub diverse forme, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a României. Potrivit BNR, aceste schimbări au avut un im