logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut în mai 2023 cu 0,8 puncte procentuale (studiu)

Imagine din galeria Agerpres

Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut în mai 2023 cu 0,8 puncte procentuale, până la 8,2% din totalul consumului, comparativ cu 9% în martie 2023, conform studiului realizat de compania de cercetare Novel.

"În mai 2023, piaţa neagră a scăzut la nivel naţional cu 0,8 p.p. faţă de martie 2023, înregistrându-se reduceri ale comerţului ilegal în aproape toate regiunile ţării. Cea mai mare scădere, de 4,6 p.p, până la 7,1%, este notată în nord-vest. De asemenea, în regiunea de sud-est contrabanda scade cu 3,2 p.p. până la 6,7%. Pe de altă parte, se înregistrează şi majorări semnificative, de 3,6 p.p. şi 2,3 p.p. în zona de sud-vest, până la 7,5%, respectiv regiunea de vest, până la 8,7%. Regiunea nord-est continuă şi în mai să fie cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete, cu 20,5%, aflându-se în scădere uşoară cu 0,1 p.p.. Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, categoria "Cheap Whites" continuă să deţină cea mai mare pondere, de peste 41%, cu o creştere de 2,3 p.p. faţă de martie 2023. Cea mai mare scădere e înregistrată de cota produselor provenite din Moldova, cu 5,8 p.p. până la 4,4%. "Duty free" scade semnificativ, cu 5,1 p.p, până la 33,1%, iar Ucraina şi Serbia se situează la nivel relativ constant", a declarat Marian Marcu, director general Novel Research, conform unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

Ileana Dumitru, director juridic şi relaţii publice, aria Europa de Sud - Est, din cadrul BAT, şi-a exprimat speranţa că, în faţa provocărilor bugetare, Guvernul României va continua politica fiscală predictibilă în domeniul accizelor şi "nu va cădea în mirajul" unui câştig mare pe hârtie, dar irealizabil în realitate.

"Cele 5 milioane de consumatori români şi companiile corecte din industria tutunului plătesc deja cele mai mari taxe din Europa raportat la puterea de cumpărare. Orice creştere de taxe peste calendarul existent va duce la creşterea pieţei negre, cu efecte nocive pentru consumatorii români, pentru bugetul de stat, dar şi pentru companiile plătitoare de taxe şi angajaţii lor. Nu trebuie uitat faptul că, în contextul calendarului de accize asupra produselor cu nicotină introdus anul trecut, contrabanda a atins în 2022 un minim istoric, de doar 7,1%, iar încasările statului din acciza pe produsele cu nicotină au crescut. Doar contribuţia BAT a depăşit 10,5 miliarde lei. În prima jumătate a lui 2023, autorităţile care se luptă cu contrabanda au reuşit capturarea unei cantităţi aproape duble faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut conform www.stopcontrabada.ro. Ar fi nedrept ca eforturile lor să fie în van din cauza unor calcule bugetare care ignoră realitatea din teren, creativitatea contrabandiştilor şi povara deja mare de pe umerii consumatorilor şi industriei", a spus Ileana Dumitru.

Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria, a semnalat, la rândul său, că vestea "îmbucurătoare" legată de contrabandă este serios umbrită de apariţia în spaţiul public a unor speculaţii privind intenţiile politicienilor de a creşte din nou accizele.

"Reamintim că cea mai recentă creştere a accizelor a fost în aprilie, conform calendarului pe cinci ani adoptat în 2022 şi menit să confere predictibilitate atât companiilor, cât şi veniturilor bugetare. Reamintim, de asemenea că, în ianuarie 2010, după trei creşteri de accize într-un an, contrabanda a ajuns la 36,2%, iar veniturile bugetare s-au diminuat cu peste un miliard de euro. Sperăm ca noul Guvern să nu repete această greşeală, mai ales acum, când se înregistrează o uşoară scădere a pieţei negre, după majorările consecutive din noiembrie până în martie. JTI desfăşoară, încă din 2011, campanii publice pentru creşterea gradului de informare cu privire la efectele negative ale comerţului ilegal. Peste 60 de câini special instruiţi pentru depistarea ţigaretelor, drogurilor, numerarului şi a muniţiei sunt activi în punctele vamale din toată ţara, cu sprijinul JTI. Suntem prima companie de tutun care a semnat, începând cu anul 2005, Protocoale pentru combaterea contrabandei, cu autorităţile de aplicare a legii, cărora le oferim constant suport logistic. Eforturile autorităţilor trebuie dublate însă de o politică fiscală coerentă şi predictibilă şi de un cadru legislativ echilibrat, iar recentele declaraţii publice referitoare la majorarea accizelor, precum şi multitudinea de iniţiative populist-electorale recente de supra-reglementare ne îngrijorează profund", a afirmat Gilda Lazăr.

Dragoş Bucurenci, director External Affairs, Philip Morris România, a subliniat că România este statul european cu cele mai scumpe ţigări, raportat la puterea de cumpărare, iar nivelul minim istoric al pieţei negre s-a datorat efortului susţinut al autorităţilor de control şi unei politici fiscale predictibile.

"Această scădere a pieţei ilicite demonstrează şi o foarte bună securizare a frontierelor, un pas esenţial în aderarea României la Schengen. România este între primele patru ţări cu cele mai mari scăderi ale nivelului de consum ilicit din UE, conform unui studiu publicat de KPMG la nivel european. Industria tutunului este unul dintre cei mai importanţi contribuabili la bugetul de stat, iar anul trecut, pentru al doilea an consecutiv, exporturile de produse din tutun încălzit au depăşit exporturile de ţigarete. În 2022, exporturile totale de produse din tutun încălzit au atins cifra de 830 milioane de euro, în creştere cu 13% faţă de anul trecut, în timp ce exporturile de ţigarete ale României s-au situat la 627 milioane de euro. Sperăm ca şi în acest an nivelul contrabandei să se menţină la un nivel scăzut, astfel încât companiile din industrie să poată avea în continuare un impact pozitiv asupra economiei României şi să-şi continue investiţiile", a precizat Dragoş Bucurenci.

Adrian Pirau, Market manager, Imperial Tobacco Distribution Romania, a atras atenţia că Studiul Novel din luna mai consemnează o scădere semnificativă a produselor provenite din Moldova, ceea ce reprezintă un fapt pozitiv, însă există şi tendinţe îngrijorătoare, precum continuarea creşterii "cheap whites" sau majorarea din regiunea sud-vest.

"În ultimele luni, presa a relatat despre capturi uriaşe, de sute de mii de pachete de ţigarete. Aceasta înseamnă că este nevoie în continuare ca autorităţile să depună eforturi susţinute pentru combaterea acestui fenomen care aduce pierderi la buget şi stopează dezvoltarea economică în regiunile de frontieră. De asemenea, pentru ca acţiunile autorităţilor să fie eficiente, sunt necesare predictibilitatea fiscală şi stabilitatea legislativă, dat fiind că sectorul tutunului este unul dintre cele mai reglementate", a punctat Adrian Pirau.

Preşedintele Autorităţii Vamale Române, Ion Cupă, şi-a exprimat convingerea că nivelul comerţului ilegal cu ţigarete se va menţine şi în următoarele luni la un procent redus, aşa cum a fost în ultimii trei ani.

"Am continuat şi în această perioadă să derulăm acţiuni specifice de combatere a traficului ilegal cu ţigarete şi produse din tutun, prin mijloacele avute la dispoziţie, inclusiv prin colaborarea cu instituţiile şi autorităţile de aplicare a legii. Astfel, în luna mai, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Albiţa au descoperit 84.680 bucăţi ţigarete de contrabandă, în două autocisterne înmatriculate în Republica Moldova, pe sensul de intrare în ţară. Vama română va continua eforturile de combatere a comerţului ilicit în strânsă colaborare cu autorităţile vamale din regiune, cu autorităţile internaţionale de profil (OLAF, EUROPOL, SELEC, Organizaţia Mondială a Vămilor), precum şi cu companiile care îşi desfăşoară activitatea legal, prin aceste măsuri contribuind la creşterea gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat", a spus Ion Cupă.

Potrivit datelor prezentate de inspectorul general, chestor de poliţie Victor-Ştefan Ivaşcu, în urma acţiunilor derulate de Poliţia de Frontieră în primele cinci luni ale anului, au fost reţinute în vederea confiscării, aproximativ 1,2 milioane de pachete cu ţigări de contrabandă, precum şi 15.000 kg. tutun şi tutun narghilea.

"În comparaţie cu perioada similară din 2022 se constată peste o dublare a numărului pachetelor de ţigări reţinute (123%). Aceste acţiuni specifice se vor derula şi în lunile care urmează, Poliţia de Frontieră contribuind astfel la menţinerea nivelului minim al contrabandei, înregistrat în ultimii ani", a declarat Victor-Ştefan Ivaşcu.

La rândul său, directorul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Române - chestor de poliţie Aurel Dobre, a semnalat că acţiunile desfăşurate de Poliţia Română, în primele 5 luni din 2023, pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor săvârşite în domeniul traficului, prelucrării şi comerţului cu ţigarete şi alte produse din tutun, la nivel naţional, au avut ca rezultat ridicarea a peste 24.000.000 de ţigarete şi peste 46 de tone de tutun.

În 2022, companiile de tutun, mari contribuabili, au virat la bugetul statului circa 20 miliarde lei, reprezentând accize, TVA şi alte taxe şi contribuţii. Potrivit ultimei execuţii bugetare la cinci luni, veniturile provenite din accizele pe tutun au crescut cu 22%, fiind singurele care au avut o evoluţie foarte bună, în condiţiile în care veniturile din accizele pe energie au rămas în zona negativă, se menţionează în comunicat. AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 36

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 18-05-2025 13:03

Hackerii utlizează kituri specifice pentrru a crea instantaneu pagini de phishing cu aspect credibil (expert)

Phishing-ul rămâne o amenințare deosebit de tenace în peisajul securității cibernetice, iar atacatorii apelează la kituri dedicate care generează automat astfel de pagini web înșelătoare, susțin experții Eset, într-un articol de specialitate publicat recent pe blogul din România. 'O metodă care a devenit tot m

Economic 18-05-2025 11:39

ANM: Procesele de dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura mai lent în zonele depresionare în nord și centru (agrometeo)

Ritmurile de vegetație la speciile de câmp și pomi-viticole vor avea o evoluție în general normală pe majoritatea suprafețelor agricole, pe parcursul următoarelor zile, iar în zonele depresionare din nordul și centrul țării procesele de creștere și dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura ușor mai lent, potrivit prognozei agrometeorol

Economic 18-05-2025 10:58

CNPP: 11.637 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2025

Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2025, de 11.637 persoane, în creștere cu 35 persoane comparativ cu luna anterioară, din care 7.871 de beneficiari cu pensie din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat - BASS (contributivitate), conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Cei

Economic 18-05-2025 10:01

INS: Producția de țiței a României a scăzut cu 7,4% în primul trimestru din 2025; importurile s-au majorat cu 28,5%

România a produs, în primele trei luni din 2025, o cantitate de țiței de 631.700 tone echivalent petrol (tep), cu 50.300 tep mai mică (-7,4%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). În schimb, importurile de țiței au totalizat, în ianu

Economic 18-05-2025 09:29

Reportul la tragerea Joker depășește 3,7 milioane de euro

Reportul la tragerea Joker la categoria I a ajuns la peste 18,93 milioane de lei (peste 3,7 milioane de euro), informează Loteria Română. Duminică, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tragerile loto de joi Loteria Română a acordat peste 22.800 de câștiguri î

Economic 17-05-2025 12:27

INS: Producția de cărbune a scăzut cu 2,2% în trimestrul I 2025; importurile s-au redus cu 50,5%

Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele trei luni din 2025 la 505.000 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 2,2% mai mică (minus 11.200 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men

Economic 16-05-2025 18:50

Bitdefender: Escrocherie deepfake cu candidații la Președinție

Producătorul global de soluții de securitate informatică Bitdefender avertizează asupra unei noi escrocherii online care folosește tehnologia deepfake pentru a crea videoclipuri false cu figuri politice cunoscute, în preajma alegerilor prezidențiale din România. 'Aceste clipuri generate cu ajutorul inteligenței artificiale &ici

Economic 16-05-2025 18:02

Greenpeace, despre cererea de chemare în judecată formulată de Romgaz: Nu am primit nicio înștiințare de plată

Greenpeace România transmite că nu a primit nicio înștiințare de plată privind cheltuielile de judecată către Romgaz, că nu este în incapacitatea de plată și că acest dosar este doar o încercare de intimidare. Aceste precizări vin în urma anunțului de vineri al ministrului Energiei, Sebastian Burduja, conform căro

Economic 16-05-2025 17:27

Control operativ al ANPC la depozitele Antrefrig din sectorul 2; amenzi de 207.000 lei

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au efectuat vineri un control operativ la depozitele Antrefrig din sectorul 2 și au aplicat, în urma deficiențelor constatate, amenzi în valoare de 207.000 lei, informează ANPC printr-un comunicat.

Economic 16-05-2025 17:01

TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Universitatea Craiova

Liniile 1, 4, 10, 40, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de sâmbătă, 17 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Universitatea Craiova, programat de la ora 20:00, pe Arena Națională, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucu

Economic 16-05-2025 16:37

O schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare utilizează identitatea brandului Notino (DNSC)

O tentativă de fraudă care folosește numele brandului Notino este în desfășurare în mediul online, iar această schemă este menită să colecteze datele personale și bancare ale utilizatorilor, atenționează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-o

Economic 16-05-2025 15:45

Experții DNSC avertizează asupra unui risc cu impact ridicat de malware livrat prin Google Calendar

Un malware este livrat prin intermediul invitațiilor din Google Calendar care conțin linkuri către fișiere sau pagini controlate de către hackeri, avertizează experții Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-un articol postat, vineri, pe site-ul instituției. 'Cercetătorii în securitate cibernetică de

Economic 16-05-2025 15:43

BNR: Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025

Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025, pe fondul unor efecte de bază și al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică, dar va descrește apoi, timp de patru trimestre, potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale a României. În ședința de

Economic 16-05-2025 15:31

Prezidențiale2025 / Boloș: Am votat astăzi la Bruxelles pentru calea europeană a României

Ministrul Investițiile și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis că a votat vineri, la Bruxelles, pentru calea europeană a României, deoarece Uniunea Europeană, 'cu toate rigiditățile ei', ne-a împins să facem reforme necesare pentru țară. 'Am votat astăzi la Bruxelles. Din inima Europei, pentru calea europeană

Economic 16-05-2025 15:29

BNR: Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală

Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală, iar în ultima perioadă, ieșirile de capital au crescut semnificativ, sub diverse forme, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a României. Potrivit BNR, aceste schimbări au avut un im