WWF: Braconajul, principala ameninţare pentru supravieţuirea sturionilor din Dunărea Inferioară

Braconajul reprezintă principala ameninţare pentru supravieţuirea sturionilor din Dunărea Inferioară şi subminează eforturile de salvare a acestei specii de peşti, conform unei noi analize realizate de WWF - Fondul Mondial pentru Natură.
"Cu toate speciile de sturioni din Europa aflate în pragul extincţiei, raportul realizat de WWF-CEE semnalează amploarea alarmantă a capturilor ilegale a acestor specii de peşti, o reală ameninţare la adresa supravieţuirii ultimelor populaţii de sturioni din Dunărea Inferioară. Raportul, ce prezintă date colectate din Bulgaria, România şi Ucraina este unicul document ce examinează problema regională a populaţiilor de sturioni care migrează între aceste ţări", se menţionează într-un comunicat al WWF remis, marţi, AGERPRES.
Având documentate 337 de cazuri de activităţi ilegale ce au implicat sturionii înregistrate în perioada 2016-2022, studiul evidenţiază riscul la adresa celor patru specii de sturioni rămase în Dunărea Inferioară- trei dintre acestea fiind critic periclitate (morunul, păstruga, nisetrul), în timp ce pentru a patra specie, cega, statutul de conservare a fost modificat anul trecut la periclitat. Studiul include 130 de cazuri înregistrate în Bulgaria, 125 din România şi 82 din Ucraina, ilegalităţile variind de la încălcările reglementărilor privind prohibiţia, confiscarea plaselor ilegale, precum şi comerţul ilegal cu sturioni şi produse provenite de la sturioni.
"Aceste cifre alarmante arată că braconajul şi comerţul ilegal cu sturioni continuă în regiunea Dunării Inferioare, subminând eforturile de salvare a acestei specii iconice de peşti - mai ales că se ştie că multe dintre activităţile ilegale nu sunt depistate. Sturionii au înotat în Dunăre milioane de ani, dar riscăm să-i pierdem dacă nu reuşim să oprim capturile ilegale precum şi comerţul ilegal cu carne şi caviar", a spus Beate Striebel, WWF Sturgeon Initiative Lead.
Ca dovadă a severităţii situaţiei, în perioada analizată, au fost detectate în total 955 de specimene de sturioni braconate - 3 în Bulgaria, 553 în România, 399 în Ucraina.
Acestea cifre reprezintă doar vârful icebergului şi arată impactul devastator al braconajului şi al comerţului ilegal asupra ultimelor populaţii sălbatice de sturioni. Vratsa din Bulgaria, judeţul Tulcea din România şi regiunea Odesa din Ucraina reprezintă principalele puncte fierbinţi - fiind înregistrate peste 1/3 dintre cazurile raportate în fiecare ţară, precizează reprezentanţii WWF.
"Acest raport reprezintă un îndemn la acţiune atât în România cât şi în alte ţări vecine. Sunt necesare măsuri urgente din partea ţărilor şi a organizaţiilor de a creşte eforturile pentru a lupta împotriva activităţilor ilegale la adresa sturionilor. WWF lucrează cu agenţii guvernamentale, parteneri şi comunităţi pentru a aborda braconajul şi comerţul ilegal, dar este clar că este nevoie de mai mult", a declarat Cristina Munteanu, coordonator naţional - sturioni, WWF România.
Potrivit sursei citate, eforturile WWF de a stopa aceste activităţi ilegale au inclus, de asemenea, dezvoltarea de abordări inovatoare pentru a sprijini autorităţile de control, multe dintre acestea neavând suficientă capacitate. În România, astfel de metode au inclus cu succes utilizarea de camere de supraveghere, cu ajutorul cărora au fost depistate cel puţin 15 activităţi ilegale, precum şi utilizarea dronelor pentru supravegherea zonelor izolate din Delta Dunării.
În Bulgaria, WWF colaborează cu Poliţia de frontieră bulgară pentru utilizarea unui sonar subacvatic. Adaptarea inovatoare a acestei tehnologii ajută în detectarea carmacelor, unelte tradiţionale, dar interzise, utilizate pentru prinderea sturionilor. Cu toate că este destul de dificil ca acestea să fie detectate, datorită amplasării lor în apă, sonarul a facilitat descoperirea a 131 de carmace numai în 2022, marcând un progres semnificativ în ciuda dificultăţii de extragere şi confiscare.
Raportul subliniază importanţa unui efort continuu şi îmbunătăţit. De asemenea, prezintă şi potenţialele probleme de corupţie, existând, în acest sens, un caz din Ucraina, ce a scos la lumină un sistem de mită între pescari şi autorităţi.
"Datele centralizate de WWF în acest raport sunt de o importanţă crucială, ele reprezentând singura centralizare disponibilă publicului a unor astfel de informaţii în regiunea Dunării Inferioare. Toate părţile implicate, de la autorităţile de control, la specialişti care lucrează în domeniul conservării, publicul larg şi cei ce consumă - în mod ilegal - caviar şi carne de sturion sălbatic, trebuie să înţeleagă că astfel de acţiuni (sau inacţiuni) într-o ţară afectează grav întreaga populaţie de sturioni", precizează comunicatul.
WWF România este una dintre cele mai importante organizaţii specializată în conservarea mediului. De peste 15 ani, Fondul Mondial Pentru Natură - WWF România îşi propune să oprească degradarea naturii şi să protejeze biodiversitatea. Astfel, WWF România participă activ la conservarea planetei, la restaurarea ecologică a mediului natural şi construieşte un viitor în care oamenii trăiesc şi se dezvoltă în armonie cu natura. Misiunea WWF este implementată prin programe de policy şi conservare a naturii, consolidarea capacităţii publice de a acţiona în probleme de mediu şi prin advocacy faţă de companii pentru a reduce amprenta de carbon. Zonele de conservare prioritare ale organizaţiei sunt: Maramureş, Transilvania, Sud Vestul Carpaţilor, Apuseni, Lunca şi Delta Dunării. WWF România face parte din WWF Internaţional, existent de peste 60 de ani, în peste 100 de ţări, pe 6 continente.AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Sursa foto: WWF Central and Eastern Europe/Facebook.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Hackerii utlizează kituri specifice pentrru a crea instantaneu pagini de phishing cu aspect credibil (expert)
Phishing-ul rămâne o amenințare deosebit de tenace în peisajul securității cibernetice, iar atacatorii apelează la kituri dedicate care generează automat astfel de pagini web înșelătoare, susțin experții Eset, într-un articol de specialitate publicat recent pe blogul din România. 'O metodă care a devenit tot m
ANM: Procesele de dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura mai lent în zonele depresionare în nord și centru (agrometeo)
Ritmurile de vegetație la speciile de câmp și pomi-viticole vor avea o evoluție în general normală pe majoritatea suprafețelor agricole, pe parcursul următoarelor zile, iar în zonele depresionare din nordul și centrul țării procesele de creștere și dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura ușor mai lent, potrivit prognozei agrometeorol
CNPP: 11.637 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2025
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2025, de 11.637 persoane, în creștere cu 35 persoane comparativ cu luna anterioară, din care 7.871 de beneficiari cu pensie din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat - BASS (contributivitate), conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Cei
INS: Producția de țiței a României a scăzut cu 7,4% în primul trimestru din 2025; importurile s-au majorat cu 28,5%
România a produs, în primele trei luni din 2025, o cantitate de țiței de 631.700 tone echivalent petrol (tep), cu 50.300 tep mai mică (-7,4%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). În schimb, importurile de țiței au totalizat, în ianu
Reportul la tragerea Joker depășește 3,7 milioane de euro
Reportul la tragerea Joker la categoria I a ajuns la peste 18,93 milioane de lei (peste 3,7 milioane de euro), informează Loteria Română. Duminică, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tragerile loto de joi Loteria Română a acordat peste 22.800 de câștiguri î
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 2,2% în trimestrul I 2025; importurile s-au redus cu 50,5%
Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele trei luni din 2025 la 505.000 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 2,2% mai mică (minus 11.200 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men
Bitdefender: Escrocherie deepfake cu candidații la Președinție
Producătorul global de soluții de securitate informatică Bitdefender avertizează asupra unei noi escrocherii online care folosește tehnologia deepfake pentru a crea videoclipuri false cu figuri politice cunoscute, în preajma alegerilor prezidențiale din România. 'Aceste clipuri generate cu ajutorul inteligenței artificiale &ici
Greenpeace, despre cererea de chemare în judecată formulată de Romgaz: Nu am primit nicio înștiințare de plată
Greenpeace România transmite că nu a primit nicio înștiințare de plată privind cheltuielile de judecată către Romgaz, că nu este în incapacitatea de plată și că acest dosar este doar o încercare de intimidare. Aceste precizări vin în urma anunțului de vineri al ministrului Energiei, Sebastian Burduja, conform căro
Control operativ al ANPC la depozitele Antrefrig din sectorul 2; amenzi de 207.000 lei
Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au efectuat vineri un control operativ la depozitele Antrefrig din sectorul 2 și au aplicat, în urma deficiențelor constatate, amenzi în valoare de 207.000 lei, informează ANPC printr-un comunicat.
TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Universitatea Craiova
Liniile 1, 4, 10, 40, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de sâmbătă, 17 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Universitatea Craiova, programat de la ora 20:00, pe Arena Națională, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucu
O schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare utilizează identitatea brandului Notino (DNSC)
O tentativă de fraudă care folosește numele brandului Notino este în desfășurare în mediul online, iar această schemă este menită să colecteze datele personale și bancare ale utilizatorilor, atenționează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-o
Experții DNSC avertizează asupra unui risc cu impact ridicat de malware livrat prin Google Calendar
Un malware este livrat prin intermediul invitațiilor din Google Calendar care conțin linkuri către fișiere sau pagini controlate de către hackeri, avertizează experții Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-un articol postat, vineri, pe site-ul instituției. 'Cercetătorii în securitate cibernetică de
BNR: Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025
Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025, pe fondul unor efecte de bază și al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică, dar va descrește apoi, timp de patru trimestre, potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale a României. În ședința de
Prezidențiale2025 / Boloș: Am votat astăzi la Bruxelles pentru calea europeană a României
Ministrul Investițiile și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis că a votat vineri, la Bruxelles, pentru calea europeană a României, deoarece Uniunea Europeană, 'cu toate rigiditățile ei', ne-a împins să facem reforme necesare pentru țară. 'Am votat astăzi la Bruxelles. Din inima Europei, pentru calea europeană
BNR: Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală
Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală, iar în ultima perioadă, ieșirile de capital au crescut semnificativ, sub diverse forme, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a României. Potrivit BNR, aceste schimbări au avut un im