Argeş: Cadenţă de producţie de 65 de vehicule pe oră la Uzina Dacia de la Mioveni

Uzina Dacia de la Mioveni are în prezent o cadenţă de producţie de 65 de vehicule pe oră, aproape două treimi dintre ele fiind Duster.
Conform informaţiilor prezentate miercuri jurnaliştilor, cu ocazia unei vizite în uzină, un autoturism este finalizat la fiecare 55 de secunde, rezultând o producţie zilnică de 1.392 de vehicule. Dintre acestea, 65% sunt Duster, 25% Jogger şi 10% Sandero Stepway şi Logan.
Reprezentanţii Departamentului Montaj Vehicule au precizat că asamblarea se face pe un flux de fabricaţie care măsoară 1.200 de metri şi conţine în acelaşi timp, de la primul post de lucru până la finalul procesului, un număr de 172 de vehicule.
Departamentul în care lucrează peste 1.700 de persoane, o treime fiind femei, conţine şapte ateliere de fabricaţie, un atelier de mentenanţă şi un atelier pentru implementarea noilor proiecte.
Echipa Calitate este formată din 243 de responsabili de calitate, prezenţi în toate departamentele de fabricaţie. 80% dintre ei sunt implicaţi în fluxul direct de verificare a vehiculelor, iar 15% realizează activităţi de supraveghere frecvenţială.
Există 800 de puncte de control pe patru tipuri de caroserii, cu diverse tipuri de motor şi cutii de viteză şi diferite grade de echipare. Timpul de verificare pentru fiecare vehicul în camera calmă este de 15 minute, fiind controlate funcţionalitatea, aspectul exterior şi interior şi funcţionalitatea multimedia.
Validarea vehiculului şi punerea în parametri se realizează cu ajutorul standurilor de reglaj şi control pentru paralelism, aliniere faruri şi sisteme de asistenţă pentru şofer. De asemenea, se realizează şi primul rulaj de tip client în interiorul bancurilor de validare electrică şi electronică.
În Departamentul Presaj, cel mai nou compartiment este Zona High Speed, o investiţie de 37 de milioane de euro, finalizată în 2020, unde sunt realizate piesele de aspect - panouri de uşi, capotă faţă, pavilion.
În funcţie de complexitatea gamelor, pe linia de mare viteză se pot realiza 9.600 de piese într-un schimb de opt ore. În prezent sunt fabricate piese de serie pentru modelele Duster, Jogger, Sandero şi Logan.
În Departamentul Caroserie lucrează 1.780 de persoane. Există două fluxuri de asamblare identice, unul dedicat exclusiv modelului Duster, cu o capacitate maximă de 40 vehicule/oră, iar celălalt pentru Jogger, Logan, Sandero Stepway şi Duster, cu o capacitate maximă de 35 vehicule/oră.
În departament există 556 de roboţi, procentajul de robotizare fiind în prezent de 44%.
Traseul de vizitare a inclus şi Uzina Mecanică şi Şasiuri Dacia (UMCD), prezentată ca fiind una dintre cele mai complexe uzine de fabricaţie mecanică din Grupul Renault.
"Complexitatea este dată de numărul mare de procese de fabricaţie: turnare, uzinaj, asamblaj, presaj, sudură şi cataforeza.
Produsele rezultate în urma acestor procese sunt piesele de aluminiu, motoarele, cutiile de viteze şi elementele de şasiu care sunt livrate atât Uzinei de Vehicule Dacia, cât şi altor uzine din Alianţa Renault - Nissan - Mitsubishi", au explicat reprezentanţii uzinei.
Pentru fabricarea pieselor de aluminiu, UMCD dispune de cea mai mare turnătorie de aluminiu din Grupul Renault, cu o capacitate de 29.000 de tone de piese pe an. După turnare, piesele sunt uzinate, pentru îndepărtarea excesului de material şi apoi ajung în liniile de asamblare ale uzinei sau sunt exportate către alte uzine ale Grupului Renault.
În Departamentul Motoare este fabricat motorul HR10, pe benzină şi GPL, care echipează vehicule din gama Dacia - Sandero Stepway, Logan şi Duster, dar şi gama Renault Clio. Cutiile de viteze fabricate la UMCD sunt manuale, au şase trepte de viteză şi sunt disponibile în două variante, TL 4 pentru tracţiunea faţă şi TL8 pentru tracţiunea 4x4. AGERPRES/(AS - autor: George Onea, editor: Antonia Niţă, editor online: Gabriela Badea)
* Sursa fotografiilor: Uzina Dacia de la Mioveni
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Eurostat: România este în continuare țara cu cea mai mare inflație din UE
Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a continuat să scadă în aprilie până la 2,4%, de la un nivel de 2,5% luna precedentă, însă România este în continuare țara cu cea mai ridicată inflație, cu un avans anual al prețurilor de 4,9%, arată datele publicate luni de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).
Alegerea lui Nicușor Dan în funcția de președinte al României reprezintă un semnal pozitiv pentru economie (analiză)
Alegerea lui Nicușor Dan în funcția de președinte al României reprezintă un semnal pozitiv pentru economie, într-o perioadă în care provocările economice riscă, în continuare, să ducă România în zona de junk, potrivit unei analize realizate de compania de consultanță Frames. 'Nicușor Dan are obliga
JPMorgan: Câștigarea alegerilor din România de către Nicușor Dan reduce în viitor riscul politic
Câștigarea alegerilor din România de către primarul de centru al Bucureștiului, Nicușor Dan, reduce în viitor riscul politic, iar o retrogradare a ratingului suveran sub categoria 'investment grade' (recomandat pentru investiții) este acum mai puțin îngrijorătoare, se arată într-o analiză a băncii americane de investiții JPMorgan
Investitorii au reacționat extrem de pozitiv la rezultatul alegerilor prezidențiale; atenția se mută pe formarea guvernului(brokeri)
Piața a reacționat emoțional la rezultatul alegerilor prezidențiale, înregistrând creșteri semnificative, dar perioada de volatilitate nu a trecut, atenția investitorilor fiind îndreptată în perioada următoare asupra formării unui guvern care să se bazeze pe o majoritate solidă în Parlament, susțin brokerii consultați luni de AGERPRES.
Confederația Patronală Concordia solicită responsabilitate economică și numirea rapidă a unui guvern
Confederația Patronală Concordia, organizație care reprezintă companii cu jumătate de milion de angajați, solicită tuturor actorilor politici, în special partidelor parlamentare, să dea dovadă de responsabilitate față de economia românească și să urmărească numirea cât mai rapidă a unui guvern stabil, cu o majoritate clar asumată, potrivit unui comu
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut luni la 7,26%
Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a coborât luni la 7,26%, de la 7,39% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul acestui an, indicele era de 5,92% pe an, d
Loteria Română lansează o nouă ediție a 'Lozului Mirilor'
Loteria Română lansează o nouă ediție a 'Lozului Mirilor', iar cele mai mari premii care pot fi câștigate sunt în valoare de 100.000 de lei fiecare 'Cel mai îndrăgit loz în plic revine acum într-o nouă ediție - cea cu numărul XI. Norocul este mereu de partea celor care își încearcă șa
Bursa de la București a deschis pe verde ședința de luni;indicii bursiseri înregistrează creșteri semnificative
Bursa de Valori București (BVB) a deschis luni în creștere pe toți indicii, iar rulajul se cifra la 1,23 miliarde de lei (242,9 milioane de euro) după 30 de minute de la debutul ședinței, din care valoarea obligațiunilor era de 1,2 miliarde de lei, iar cea a acțiunilor de 36,1 milioane de lei. Indicele principal BET, care arată evoluția
ONRC: 2.214 de firme și PFA au intrat în insolvență în primele patru luni din 2025, în scădere cu 12,35%
Numărul societăților comerciale și al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvență în primele patru luni din 2025 a fost de 2.214, în scădere cu 12,35% față de perioada similară din 2024, când au fost înregistrate 2.526 insolvențe, conform datelor publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).
Hackerii utlizează kituri specifice pentrru a crea instantaneu pagini de phishing cu aspect credibil (expert)
Phishing-ul rămâne o amenințare deosebit de tenace în peisajul securității cibernetice, iar atacatorii apelează la kituri dedicate care generează automat astfel de pagini web înșelătoare, susțin experții Eset, într-un articol de specialitate publicat recent pe blogul din România. 'O metodă care a devenit tot m
ANM: Procesele de dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura mai lent în zonele depresionare în nord și centru (agrometeo)
Ritmurile de vegetație la speciile de câmp și pomi-viticole vor avea o evoluție în general normală pe majoritatea suprafețelor agricole, pe parcursul următoarelor zile, iar în zonele depresionare din nordul și centrul țării procesele de creștere și dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura ușor mai lent, potrivit prognozei agrometeorol
CNPP: 11.637 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2025
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2025, de 11.637 persoane, în creștere cu 35 persoane comparativ cu luna anterioară, din care 7.871 de beneficiari cu pensie din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat - BASS (contributivitate), conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Cei
INS: Producția de țiței a României a scăzut cu 7,4% în primul trimestru din 2025; importurile s-au majorat cu 28,5%
România a produs, în primele trei luni din 2025, o cantitate de țiței de 631.700 tone echivalent petrol (tep), cu 50.300 tep mai mică (-7,4%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). În schimb, importurile de țiței au totalizat, în ianu
Reportul la tragerea Joker depășește 3,7 milioane de euro
Reportul la tragerea Joker la categoria I a ajuns la peste 18,93 milioane de lei (peste 3,7 milioane de euro), informează Loteria Română. Duminică, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tragerile loto de joi Loteria Română a acordat peste 22.800 de câștiguri î
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 2,2% în trimestrul I 2025; importurile s-au redus cu 50,5%
Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele trei luni din 2025 la 505.000 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 2,2% mai mică (minus 11.200 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men