ASF a aprobat prospectul de vânzare a acţiunilor Hidroelectrica; preţul de ofertă: 94 lei - 112 lei/acţiune

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în şedinţa de joi, prospectul aferent ofertei publice de vânzare pentru un număr de până la 78.007.110 acţiuni, reprezentând 17,34% din numărul total al acţiunilor emise de Hidroelectrica, preţul de Ofertă fiind de 94 lei - 112 lei per acţiune, conform unui comunicat al ASF.
Oferta se va desfăşura pe perioada a 8 zile lucrătoare, în intervalul 23 iunie - 4 iulie 2023, şi este destinată atât segmentului de retail, cât şi investitorilor instituţionali.
După desfăşurarea ofertei publice de vânzare, societatea emitentă va finaliza demersurile începute şi se va adresa Bursei de Valori Bucureşti pentru obţinerea aprobării finale în vederea admiterii la tranzacţionare a acţiunilor emise.
Cu o cifră de afaceri de 9,12 miliarde de lei şi un profit de 4 miliarde de lei în 2022, Hidrolectrica este una dintre cele mai mari companii energetice din Europa de Sud-Est şi este cel mai mare producător de energie electrică din regiune. Compania este furnizor de electricitate pentru sute de mii de clienţi casnici şi industriali.
"Listarea Hidroelectrica la Bursa de la Bucureşti este cea mai mare din istoria pieţei noastre de capital şi chiar din regiune şi va deveni un punct de referinţă pentru bursa românească. Acest demers va oferi o altă anvergură pieţei de capital din România şi va atrage atât micii cât şi marii investitori. Echipele de experţi din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară au lucrat permanent pentru a crea cadrul legislativ necesar, astfel încât oferta publică de vânzare să se desfăşoare în cele mai bune condiţii şi să se deruleze exclusiv la Bursa de Valori Bucureşti", a declarat domnul Nicu Marcu, Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Potrivit comunicatului, prin listarea Hidroelectrica, Bursa de la Bucureşti îşi întăreşte rolul la nivel regional, având totodată o importanţă semnificativă atât pentru piaţa de capital cât şi pentru investitorii din România. Intrarea la tranzacţionare a acţiunilor Hidroelectrica vine şi în contextul adoptării Strategiei pieţei de capital, care sprijină şi încurajează creşterea lichidităţii şi atractivităţii pieţei de capital româneşti.
"Unul dintre obiectivele majore ale ASF este dezvoltarea durabilă a pieţei de capital, întrucât economia naţională are nevoie de consolidarea acestui sector. Aşa cum am spus şi cu alte ocazii, pentru susţinerea Bursei este nevoie de orientarea investiţiilor către active solide din economia naţională. Bursa românească trebuie să devină un reper semnificativ al economiei româneşti, o importantă sursă de finanţare a acesteia şi o platformă de tranzacţionare a pachetelor de acţiuni ale celor mai importante şi atractive companii româneşti", a mai spus Nicu Marcu.
Acţiunile întreprinse în vederea dezvoltării pieţei locale de capital au reprezentat un efort comun al Guvernului României, al Autorităţii de Supraveghere Financiară şi al bursei locale şi au vizat majorarea lichidităţii, diversificarea emitenţilor şi constituirea unei baze mai largi a investitorilor prezenţi la BVB, în acord cu Strategia pieţei locale de capital.
"Autoritatea de Supraveghere Financiară are în vedere identificarea tuturor instrumentelor şi activităţilor care asigură premisele creşterii atractivităţii pieţei de capital din România, cu respectarea corespunzătoare a principiilor de transparenţă şi de protecţie a investitorilor pe piaţa de capital, contribuind la îmbunătăţirea cadrului de reglementare, în scopul simplificării accesului la piaţă, atât pentru emitenţi, cât şi pentru investitori. Obiectivele de dezvoltare a pieţei locale sunt subsumate obiectivului naţional strategic al politicii externe de aderare a ţării noastre la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică", a subliniat preşedintele ASF.
În acest context, Nicu Marcu apreciază că listarea exclusivă la Bucureşti reprezintă un eveniment unic pentru piaţa românească de capital care îşi demonstrează astfel maturitatea.
După evaluarea statutului pieţei locale de capital de către FTSE Russell, care a inclus deja România în indicele pieţelor emergente începând cu septembrie 2020, listarea Hidroelectrica reprezintă un pas important în vederea îndeplinirii criteriilor setate de MSCI (Morgan Stanley Capital International) pentru promovarea pieţei locale de capital la statutul de piaţă emergentă.
Hidroelectrica a anunţat la începutul acestei luni, printr-un comunicat, intenţia Fondului Proprietatea de a desfăşura o ofertă publică iniţială având drept obiect acţiuni ordinare existente.
Potrivit sursei citate, Fondul a primit acordul acţionarilor pentru a dispune în cadrul ofertei de întreaga sa participaţie de până la 19,94%, din numărul total de acţiuni emise de societate, numărul de acţiuni ce vor fi vândute în cadrul ofertei publice urmând să fie determinat ulterior. Societatea nu va realiza o majorare de capital în contextul ofertei şi nu va beneficia în vreun fel de fondurile obţinute ca urmare a desfăşurării ofertei.
Demersul va consta într-o ofertă publică adresată investitorilor retail şi instituţionali din România, precum şi investitorilor instituţionali internaţionali eligibili. Acţiunile vor fi vândute şi, ulterior admiterii, tranzacţionate în lei.
Conform documentului, admiterea este de aşteptat să aibă loc în iulie 2023. Odată admise la tranzacţionare, acţiunile societăţii vor fi incluse în indicele BET al BVB. Societatea şi fondul vor fi supuşi unei restricţii de înstrăinare a acţiunilor societăţii pentru o perioadă de 180 zile, iar acţionarul majoritar al societăţii va fi supus unei restricţii de înstrăinare a acţiunilor societăţii pentru o perioadă de 12 luni de la data admiterii.
În comunicat se menţionează că Citigroup Global Markets Europe AG, Erste Group Bank AG, Jefferies GMBH şi Morgan Stanley Europe SE acţionează în calitate de Coordonatori Globali Comuni în legătură cu oferta. Banca Comercială Română SA, Barclays Bank Ireland PLC, BofA Securities Europe SA, UBS Europe SE, UniCredit Bank AG şi Wood & Company Financial Services acţionează în calitate de deţinători comuni ai registrului de subscrieri. Auerbach Grayson, BRD - Groupe Societe Generale, S.S.I.F. BT Capital Partners S.A. şi S.S.I.F. Swiss Capital S.A. sunt manageri comuni principali.ˇ
Rothschild & Co Equity Market Solutions Limited este consultantul financiar al Fondului, iar STJ Advisors este consultantul financiar al societăţii în legătură cu oferta publică iniţială.AGERPRES/(AS-editor: Nicoleta Gheras, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Noul președinte al României se confruntă cu sarcina dificilă de a reduce cel mai mare deficit din UE (Reuters)
Nicușor Dan a contrazis toate pronosticurile și a câștigat alegerile prezidențiale, însă acum se confruntă cu o sarcină și mai dificilă: formarea unui guvern care să poată implementa măsuri dure de austeritate și de majorare a veniturilor, în ideea de a îmblânzi cel mai mare deficit fiscal din Europa, informează Reuters. Victoria
Încrederea investitorilor s-a îmbunătățit considerabil după victoria lui Nicușor Dan (fintech)
Candidatul pro-european Nicușor Dan a depășit așteptările și a câștigat alegerile din România și, cum era de așteptat, reacția inițială a piețelor a fost pozitivă, iar sentimentul investitorilor față de activele românești s-a îmbunătățit considerabil, arată o analiză a unei companii de servicii financiare, publicată luni. 'Leul s-a
ANOFM a organizat cursuri pentru 5.717 participanți în perioada ianuarie - aprilie
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a cuprins, în perioada ianuarie - aprilie 2025, în programele de formare profesională, 5.717 de persoane, informează, luni, instituția. Cursurile sunt organizate prin intermediul centrelor regionale de formare profesională a adulților și centrelor proprii din cadrul agențiilor teritoriale pe
Viorel Morărescu (MADR): Implicarea tinerilor în sectorul agroalimentar este vitală pentru viitorul agriculturii românești
Agricultura ecologică oferă un model viabil de dezvoltare durabilă, iar formarea unor generații tinere, bine informate și motivate reprezintă un obiectiv pentru dezvoltarea unui mediu sănătos și o alimentație sigură și de calitate, susține Viorel Morărescu, director în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Potrivit unui comunicat
Wizz Air reduce prețurile la bilete cu până la 21%, la toate zborurile, pe o perioadă nelimitată de călătorie
Wizz Air oferă, în perioada 19-20 mai, reduceri de până la 21% la prețurile biletelor pe o perioadă nelimitată de călătorie, informează luni compania aviatică. Potrivit unui comunicat al operatorului aerian de pasageri, promoția se aplică în întreaga rețea a companiei, cu peste 800 de rute, conectând aproape 200 de destinații din
Ministerul Finanțelor a împrumutat luni peste 752 milioane lei de la bănci
Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, luni, 752 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 35 luni, la un randament mediu de 7,46% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 500 de milioane de lei,
O nouă parcare pentru pasageri la Aeroportul Otopeni va fi dată în folosință; începe construcția altei parcări cu 4 niveluri
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) va da marți în folosință o nouă parcare pentru pasageri la Aeroportul Henri Coandă și începe în cursul acestei săptămâni construcția altei parcări, cu 4 niveluri și peste 1.000 de locuri. Potrivit unui comunicat al CNAB, parcarea pusă la dispoziție pasagerilor are suprafaț
Moneda națională s-a apreciat luni în raport cu principalele valute; cursul a coborât la 5,0315 lei/euro
Moneda națională s-a apreciat luni, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,0315 lei, în scădere cu 7,18 bani (-1,41%) față de cotația precedentă, de 5,1033 lei. Leul a câștigat teren și în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,4631 lei, în scădere cu 9,32 b
ANAF: Declarația unică se depune până la data de 26 mai, inclusiv
Termenul limită pentru depunerea Declarației unice (Formular 212) este 26 mai 2025, inclusiv, pentru veniturile obținute în anul precedent, reamintește, luni, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Potrivit sursei citate, Declarația unică se completează și se depune de către persoanele fizice care în anul 2024 au avut, i
Eurostat: România este în continuare țara cu cea mai mare inflație din UE
Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a continuat să scadă în aprilie până la 2,4%, de la un nivel de 2,5% luna precedentă, însă România este în continuare țara cu cea mai ridicată inflație, cu un avans anual al prețurilor de 4,9%, arată datele publicate luni de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).
Alegerea lui Nicușor Dan în funcția de președinte al României reprezintă un semnal pozitiv pentru economie (analiză)
Alegerea lui Nicușor Dan în funcția de președinte al României reprezintă un semnal pozitiv pentru economie, într-o perioadă în care provocările economice riscă, în continuare, să ducă România în zona de junk, potrivit unei analize realizate de compania de consultanță Frames. 'Nicușor Dan are obliga
JPMorgan: Câștigarea alegerilor din România de către Nicușor Dan reduce în viitor riscul politic
Câștigarea alegerilor din România de către primarul de centru al Bucureștiului, Nicușor Dan, reduce în viitor riscul politic, iar o retrogradare a ratingului suveran sub categoria 'investment grade' (recomandat pentru investiții) este acum mai puțin îngrijorătoare, se arată într-o analiză a băncii americane de investiții JPMorgan
Investitorii au reacționat extrem de pozitiv la rezultatul alegerilor prezidențiale; atenția se mută pe formarea guvernului(brokeri)
Piața a reacționat emoțional la rezultatul alegerilor prezidențiale, înregistrând creșteri semnificative, dar perioada de volatilitate nu a trecut, atenția investitorilor fiind îndreptată în perioada următoare asupra formării unui guvern care să se bazeze pe o majoritate solidă în Parlament, susțin brokerii consultați luni de AGERPRES.
Confederația Patronală Concordia solicită responsabilitate economică și numirea rapidă a unui guvern
Confederația Patronală Concordia, organizație care reprezintă companii cu jumătate de milion de angajați, solicită tuturor actorilor politici, în special partidelor parlamentare, să dea dovadă de responsabilitate față de economia românească și să urmărească numirea cât mai rapidă a unui guvern stabil, cu o majoritate clar asumată, potrivit unui comu
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut luni la 7,26%
Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a coborât luni la 7,26%, de la 7,39% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul acestui an, indicele era de 5,92% pe an, d