logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ARF prelungeşte până pe 31 iulie perioada de depunere a ofertelor pentru licitaţia de achiziţie de rame electrice pe hidrogen

Image

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a decis prelungirea până pe 31 iulie a perioadei de depunere a ofertelor în cadrul licitaţiei de achiziţie a celor 12 automotoare în tracţiune electrică pe pile de combustie de hidrogen.

"Astăzi, 23 iunie 2023, Autoritatea pentru Reformă Feroviară a transmis spre publicare în SEAP un anunţ de prelungire a perioadei de depunere, pentru data de 31 iulie 2023, a ofertelor în cadrul licitaţiei de achiziţie a celor 12 automotoare în tracţiune electrică pe pile de combustie de hidrogen, împreună cu serviciile de mentenanţă şi de alimentare cu hidrogen. Luându-se în considerare complexitatea acestei proceduri (achiziţia unui produs inovativ, achiziţia de hidrogen combustibil de tracţiune printr-un abonament de disponibilitate pe termen lung) manifestată de potenţialii ofertanţi, ARF a luat decizia de prelungire a perioadei de depunere în scopul asigurării unui cadru adecvat în care să se depună oferte eligibile şi asigurarea succesului în implementarea PNRR şi în această zonă", au anunţat reprezentanţii ARF, pe pagina de Facebook a instituţiei.

Potrivit sursei citate, Regulamentul UE pentru instituirea Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă prevede ca atribuirea contractelor să se încheie până la 31 decembrie 2023 şi livrările să fie efectuate până la 31 august 2026.

Trenurile pe hidrogen sunt o componentă importantă în strategia guvernamentală şi a ARF de decarbonizare a sectorului transporturi şi vor fi completate prin alte achiziţii în domeniul trenurilor pe acumulatori şi pe hidrogen.

Reprezentanţii Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF) şi ai Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) au semnat la începutul lui aprilie 2023 contractele de finanţare a proiectelor de investiţii ale ARF, finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), cu o valoare de 1,45 miliarde de lei (300 de milioane de euro) fonduri europene nerambursabile.

Contractele "Achiziţie de 20 rame electrice inter-regionale de lung parcurs RE-IR-2", "Achiziţia de 16 locomotive electrice noi pe 4 osii cu sisteme ERTMS, capabile să tracteze până la 16 vagoane de călători" şi "Achiziţia a 12 automotoare în tracţiune electrică pe bază de pile de combustie cu hidrogen, achiziţionarea serviciilor de mentenanţă şi reparaţii a acestor automotoare, necesare funcţionării respectivelor automotoare şi achiziţionarea serviciilor de alimentare cu hidrogen" au fost încheiate între ARF, în calitate de beneficiar, şi MTI, în calitate de Organism Intermediar pentru Transport.

Proiectele sunt prevăzute în Componenta 4 - Transport sustenabil, din cadrul Pilonului I al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi au rolul de a spori sustenabilitatea sectorului transporturilor din România prin sprijinirea tranziţiei verzi şi digitale a acestuia domeniului feroviar, respectiv de a dezvolta o infrastructură de transport durabilă şi ecologică, cu standarde de siguranţă adecvate.

Obiectivul Componentei 4 - Transport sustenabil, prevăzută în PNRR, este de a îmbunătăţi oferta de transport prin creşterea numărului de trenuri pe rută şi pe zi, corelat cu introducerea unei frecvenţe predictibile, asigurarea unor legături directe şi rapide între marile oraşe ale României, punerea în valoare a investiţiilor de modernizare derulate pe întreaga reţea feroviară TEN-T de pe teritoriul României, susţinerea programului de trecere la sistemul de comandă - control al trenurilor bazate pe standardul european ERTMS, precum şi înlocuirea tracţiunii diesel cu una electrică pe liniile ferate în prezent neelectrificate şi în curs de electrificare.

Proiectul de investiţii derulat de ARF ce vizează achiziţia a 12 automotoare pe hidrogen destinate transportului feroviar de călători, precum şi achiziţionarea serviciilor de mentenanţă şi alimentare cu hidrogen pentru o perioadă de 15 de ani, cu posibilitatea suplimentării perioadei cu încă 15 ani, prin act adiţional, prevede faptul că acestea vor fi utilizate pentru rutele aflate sub contracte de servicii publice, pe liniile neelectrificate Bucureşti - Piteşti, cu extindere până la Piatra Olt - Craiova, Bucureşti - Aeroportul Henri Coandă, Bucureşti - Târgovişte, Bucureşti - Piteşti - Curtea de Argeş.

Valoarea totală a proiectului este de 868,917 milioane de lei. Proiectul este finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, astfel: sprijin din partea Uniunii Europene împrumut/grant - 528,931 milioane de lei, contribuţie publică naţională - 201,252 milioane de lei şi TVA - 138,735 milioane de lei.

Perioada de implementare a proiectului este de 60 luni. În conformitate cu regulile de eligibilitate, activităţile proiectului au început în luna noiembrie 2021 şi se vor desfăşura până la data de 30 decembrie 2026.

Proiectul se află în faza depunerii ofertelor, iar termenul de depunere a acestora era 8 mai 2023, ora 15:00.

În februarie 2023, procedura privind achiziţia de 12 rame electrice pe bază de pile de combustie cu hidrogen (RE-H) a fost anulată automat în sistemul de achiziţii publice, SICAP, în condiţiile în care nu a fost depusă nicio ofertă. Licitaţia a fost lansată în luna septembrie 2022.

La sfârşitul lunii martie, ARF a reluat licitaţia pentru cele 12 automotoare. Astfel, pe 26 martie 2023, a fost publicat în platforma SEAP anunţul nr. CN1053527 privind achiziţia a 12 automotoare în tracţiune electrică pe bază de pile de combustie cu hidrogen, destinate transportului feroviar de călători, precum şi achiziţionarea serviciilor de mentenanţă şi alimentare cu hidrogen pentru o perioadă de 15 de ani. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Gherasi, editor: Oana Tilică, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: ARF - Autoritatea pentru Reformă Feroviară/Facebook

Afisari: 20

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 19-05-2025 17:36

Noul președinte al României se confruntă cu sarcina dificilă de a reduce cel mai mare deficit din UE (Reuters)

Nicușor Dan a contrazis toate pronosticurile și a câștigat alegerile prezidențiale, însă acum se confruntă cu o sarcină și mai dificilă: formarea unui guvern care să poată implementa măsuri dure de austeritate și de majorare a veniturilor, în ideea de a îmblânzi cel mai mare deficit fiscal din Europa, informează Reuters. Victoria

Economic 19-05-2025 17:00

Încrederea investitorilor s-a îmbunătățit considerabil după victoria lui Nicușor Dan (fintech)

Candidatul pro-european Nicușor Dan a depășit așteptările și a câștigat alegerile din România și, cum era de așteptat, reacția inițială a piețelor a fost pozitivă, iar sentimentul investitorilor față de activele românești s-a îmbunătățit considerabil, arată o analiză a unei companii de servicii financiare, publicată luni. 'Leul s-a

Economic 19-05-2025 16:29

ANOFM a organizat cursuri pentru 5.717 participanți în perioada ianuarie - aprilie

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a cuprins, în perioada ianuarie - aprilie 2025, în programele de formare profesională, 5.717 de persoane, informează, luni, instituția. Cursurile sunt organizate prin intermediul centrelor regionale de formare profesională a adulților și centrelor proprii din cadrul agențiilor teritoriale pe

Economic 19-05-2025 16:27

Viorel Morărescu (MADR): Implicarea tinerilor în sectorul agroalimentar este vitală pentru viitorul agriculturii românești

Agricultura ecologică oferă un model viabil de dezvoltare durabilă, iar formarea unor generații tinere, bine informate și motivate reprezintă un obiectiv pentru dezvoltarea unui mediu sănătos și o alimentație sigură și de calitate, susține Viorel Morărescu, director în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Potrivit unui comunicat

Economic 19-05-2025 14:41

Wizz Air reduce prețurile la bilete cu până la 21%, la toate zborurile, pe o perioadă nelimitată de călătorie

Wizz Air oferă, în perioada 19-20 mai, reduceri de până la 21% la prețurile biletelor pe o perioadă nelimitată de călătorie, informează luni compania aviatică. Potrivit unui comunicat al operatorului aerian de pasageri, promoția se aplică în întreaga rețea a companiei, cu peste 800 de rute, conectând aproape 200 de destinații din

Economic 19-05-2025 14:14

Ministerul Finanțelor a împrumutat luni peste 752 milioane lei de la bănci

Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, luni, 752 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 35 luni, la un randament mediu de 7,46% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 500 de milioane de lei,

Economic 19-05-2025 13:31

O nouă parcare pentru pasageri la Aeroportul Otopeni va fi dată în folosință; începe construcția altei parcări cu 4 niveluri

Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) va da marți în folosință o nouă parcare pentru pasageri la Aeroportul Henri Coandă și începe în cursul acestei săptămâni construcția altei parcări, cu 4 niveluri și peste 1.000 de locuri. Potrivit unui comunicat al CNAB, parcarea pusă la dispoziție pasagerilor are suprafaț

Economic 19-05-2025 13:30

Moneda națională s-a apreciat luni în raport cu principalele valute; cursul a coborât la 5,0315 lei/euro

Moneda națională s-a apreciat luni, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,0315 lei, în scădere cu 7,18 bani (-1,41%) față de cotația precedentă, de 5,1033 lei. Leul a câștigat teren și în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,4631 lei, în scădere cu 9,32 b

Economic 19-05-2025 12:47

ANAF: Declarația unică se depune până la data de 26 mai, inclusiv

Termenul limită pentru depunerea Declarației unice (Formular 212) este 26 mai 2025, inclusiv, pentru veniturile obținute în anul precedent, reamintește, luni, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Potrivit sursei citate, Declarația unică se completează și se depune de către persoanele fizice care în anul 2024 au avut, i

Economic 19-05-2025 12:45

Eurostat: România este în continuare țara cu cea mai mare inflație din UE

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a continuat să scadă în aprilie până la 2,4%, de la un nivel de 2,5% luna precedentă, însă România este în continuare țara cu cea mai ridicată inflație, cu un avans anual al prețurilor de 4,9%, arată datele publicate luni de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

Economic 19-05-2025 12:36

Alegerea lui Nicușor Dan în funcția de președinte al României reprezintă un semnal pozitiv pentru economie (analiză)

Alegerea lui Nicușor Dan în funcția de președinte al României reprezintă un semnal pozitiv pentru economie, într-o perioadă în care provocările economice riscă, în continuare, să ducă România în zona de junk, potrivit unei analize realizate de compania de consultanță Frames. 'Nicușor Dan are obliga

Economic 19-05-2025 12:19

JPMorgan: Câștigarea alegerilor din România de către Nicușor Dan reduce în viitor riscul politic

Câștigarea alegerilor din România de către primarul de centru al Bucureștiului, Nicușor Dan, reduce în viitor riscul politic, iar o retrogradare a ratingului suveran sub categoria 'investment grade' (recomandat pentru investiții) este acum mai puțin îngrijorătoare, se arată într-o analiză a băncii americane de investiții JPMorgan

Economic 19-05-2025 12:17

Investitorii au reacționat extrem de pozitiv la rezultatul alegerilor prezidențiale; atenția se mută pe formarea guvernului(brokeri)

Piața a reacționat emoțional la rezultatul alegerilor prezidențiale, înregistrând creșteri semnificative, dar perioada de volatilitate nu a trecut, atenția investitorilor fiind îndreptată în perioada următoare asupra formării unui guvern care să se bazeze pe o majoritate solidă în Parlament, susțin brokerii consultați luni de AGERPRES.

Economic 19-05-2025 11:29

Confederația Patronală Concordia solicită responsabilitate economică și numirea rapidă a unui guvern

Confederația Patronală Concordia, organizație care reprezintă companii cu jumătate de milion de angajați, solicită tuturor actorilor politici, în special partidelor parlamentare, să dea dovadă de responsabilitate față de economia românească și să urmărească numirea cât mai rapidă a unui guvern stabil, cu o majoritate clar asumată, potrivit unui comu

Economic 19-05-2025 11:12

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut luni la 7,26%

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a coborât luni la 7,26%, de la 7,39% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul acestui an, indicele era de 5,92% pe an, d