EY Energy Consumer Confidence Index: Diminuarea încrederii consumatorilor ar putea întârzia tranziţia energetică

Tranziţia energetică este în plină desfăşurare, însă convingerea consumatorilor este încă incertă în privinţa beneficiilor acesteia, iar această încredere fragilă a lor poate bloca progresul realizat, potrivit noului indice EY care măsoară nivelul de încredere al consumatorilor de energie - Energy Consumer Confidence Index (ECCI).
Modelat pe baza unor indicatori consacraţi ai încrederii consumatorilor, ECCI se bazează pe un sondaj realizat de EY în rândul a 36.000 de consumatori rezidenţiali de energie din 18 pieţe, pentru a înţelege încrederea acestora, în prezent şi peste trei ani, în funcţie de cinci factori: stabilitatea activităţii furnizorilor de energie; valoarea creată de furnizori pentru consumatori şi comunitatea lor; capacitatea de a avea acces la opţiuni de energie curată; accesul la energie la preţuri accesibile şi sprijinul autorităţilor de reglementare sau al guvernului pentru o tranziţie energetică corectă şi echitabilă.
Rezultatele au evidenţiat câteva constatări îngrijorătoare: consumatorii au dificultăţi în a vedea beneficiile tranziţiei energetice în prezent şi nu sunt încrezători că lucrurile se vor îmbunătăţi în viitor, relevă datele sondajului EY, dat joi publicităţii.
"EY a elaborat acest indice pentru a măsura gradul de încredere a consumatorilor în ceea ce priveşte situaţia lor energetică, piaţa energiei şi viitorul tranziţiei energetice. Tranziţia energetică necesită modificări ale stilului de viaţă, ale locuinţelor şi ale vehiculelor consumatorilor. În prezent, multe pieţe se află pe o tendinţă de scădere a încrederii, deoarece consumatorii se află încă în primele etape de înţelegere a impactului tranziţiei asupra vieţii lor de zi cu zi, asupra acţiunilor şi investiţiilor lor", susţine Mihai Drăghici, director, consultanţă, EY România.
Pentru a înţelege mai bine impactul tranziţiei energetice asupra încrederii consumatorilor, EY a comparat ECCI cu indicele de tranziţie energetică al Forumului Economic Mondial, care evaluează ţările în funcţie de 38 de indicatori ai progresului tranziţiei energetice. Constatările arată o corelaţie interesantă între progresele înregistrate de anumite ţări în tranziţia energetică şi încrederea consumatorilor de energie.
Pe măsură ce o piaţă avansează în tranziţia energetică, încrederea consumatorilor creşte mai întâi, reflectând un sentiment pozitiv cu privire la posibilităţile viitorului, apoi scade brusc. Se pare că, pe măsură ce amploarea, complexitatea şi perturbările asociate acestei tranziţii trec de la teorie la realitate, impactul este resimţit de consumatori.
Indicele constată, de asemenea, o legătură între încrederea consumatorilor, accesibilitate şi preţuri rezonabile. De exemplu, consumatorii cu venituri mai mici au o încredere mai scăzută, ceea ce poate reflecta sentimentul de a nu avea acces la noile soluţii energetice sau de a nu-şi permite să le cumpere. Este vorba de alternative cum ar fi energia solară captată prin panourile de pe acoperişuri, stocarea bateriilor la domiciliu şi vehiculele electrice.
Până în prezent, concentrarea asupra consumatorilor cu venituri ridicate ca primii care adoptă aceste soluţii a făcut ca persoanele cu venituri mai mici să aibă mai multe dificultăţi în a participa la tranziţia energetică şi să vadă beneficiile acesteia.
Conform EY, anumite pieţe au reuşit să evite legătura dintre progresul tranziţiei energetice şi încrederea scăzută a consumatorului. În Franţa, o combinaţie între un anume mod de abordare a pieţei, intervenţia guvernamentală şi producţia de energie nucleară a contribuit la crearea unei structuri de piaţă previzibile şi stabile. În Ţările de Jos, implicarea proactivă a comunităţii şi colaborarea largă în întreaga societate au dat consumatorilor încredere în capacitatea lor de a avea acces la energie sigură şi la preţuri accesibile în viitor. În mod similar, Suedia se distinge ca lider datorită noilor proiecte energetice care asigură costuri mai mici ale energiei, noi locuri de muncă şi creşterea veniturilor fiscale pentru comunităţile locale.
"Aceste exemple demonstrează importanţa luării în calcul a din timp a consumatorilor în evaluarea tranziţiei energetice, precum şi necesitatea ca guvernul şi autorităţile de reglementare să creeze o bază previzibilă şi stabilă pentru experienţa energetică. În comparaţie, în Regatul Unit consumatorii au dus greul volatilităţii din piaţă, al creşterilor semnificative de preţuri şi al falimentului furnizorilor de energie şi încrederea a scăzut. Între timp, în SUA, tranziţia energetică se află încă într-un stadiu incipient, iar încrederea consumatorilor este relativ ridicată. Cu toate acestea, pe măsură ce investiţiile cresc şi politicile se îmbunătăţesc, menţinerea încrederii consumatorilor trebuie să fie o prioritate, altfel ambiţiile privind energia curată pot fi puse în pericol", spun consultanţii.
Succesul tranziţiei energetice depinde de recâştigarea încrederii consumatorilor acum - şi va fi nevoie de un efort concertat transsectorial şi interguvernamental. Toţi actorii din ecosistemul energetic trebuie să colaboreze pentru a le oferi consumatorilor experienţa energetică pe care şi-o doresc.
EY a identificat patru acţiuni-cheie care pot încuraja şi sprijini consumatorii să facă schimbări de comportament şi investiţii care vor accelera călătoria către un viitor energetic mai bun: colaborarea - pentru a crea ecosisteme centrate pe consumator; integrarea în modul de abordare a stilurilor de viaţă şi a acţiunilor individuale; valorizarea elementelor intangibile ale energiei; o mai bună cunoaştere a ştiinţei comportamentale.
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 365.399 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 45,4 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2022.
Prezentă în România din anul 1992, EY furnizează, cu ajutorul celor peste 900 de angajaţi din România şi Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale. Are birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău. AGERPRES/(AS - autor: Oana Tilică, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Report de peste 3,88 milioane de euro la Joker, la tragerea de duminică
Reportul la categoria I a jocului Joker depășește 3,88 milioane de euro pentru tragerea de duminică, în timp ce la categoria a II-a a jocului reportul este de 97.500 de euro, informează Loteria Română. Duminică, au loc noi trageri la Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tragerile loto de joi Lot
ONRC: 2.097 de societăți cu capital străin au fost înființate în primele patru luni ale anului
Un număr de 2.097 de societăți cu participare străină la capitalul social au fost înființate în România în primele patru luni din 2025, în scădere cu 9,14% comparativ cu perioada similară din 2024, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele 2.097
Ministrul Muncii a participat la Reuniunea Anuală a Federației Sindicatelor
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a participat la Reuniunea Anuala a Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii, unde a discutat despre problemele din sistem și măsurile aplicate până în prezent. Potrivit unei postări pe pagina de
ONRC: 44.867 de persoane fizice și juridice, înmatriculate în primele patru luni din 2025, în scădere cu 8,83%
Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice a scăzut, în primele patru luni din 2025, cu 8,83%, comparativ cu perioada similară din 2024, totalizând 44.867 de înmatriculări, din care 67,4% SRL, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele mai
Bucura-Oprescu: Ministerul Muncii are ca prioritate consolidarea pieței muncii
Deficitul de forță de muncă afectează atât companiile private, cât și instituțiile publice, motiv pentru care Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale are ca prioritate consolidarea pieței muncii, a declarat, vineri, ministrul de resort, Simona Bucura-Oprescu. Simona Bucura-Oprescu, împreună cu președintele Agenției N
DNSC atenționează asupra unei tentative de fraudă la adresa antreprenorilor din România
Antreprenori din România sunt vizați de o tentativă de fraudă prin care atacatorii cibernetici transmit apeluri false care se folosesc de identitatea Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), avertizează specialiștii Directoratului, într-o
Mediul de afaceri așteaptă reluarea programelor de tip IMM Invest (organizație)
Reluarea programelor de tip IMM Invest, care au sprijinit zeci de mii de firme, reprezintă una dintre așteptările mediului de afaceri, alături de reducerea cheltuielilor bugetare, investiții în infrastructură și în economia reală și creșterea absorbției fondurilor europene, susține președintele de onoare IMM România, Florin Jianu. Potrivit un
Petrescu: Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea
Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea, a declarat, vineri, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, la Conferința Dreptul afacerilor. 'Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea. Ea se câștigă gr
Ministrul Energiei: Gazoductul Tuzla - Podișor va fi recepționat oficial în următoarele 60 de zile
Gazoductul Tuzla - Podișor, magistrala de peste 300 km care va prelua gazele din Marea Neagră, este gata în proporție de peste 99% și va fi recepționat oficial în următoarele 60 de zile, a anunțat vineri ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'România se impune ca nod strategic al noii hărți energetice regionale: investim masiv în i
Concordia: Administrație eficientă, reducerea birocrației și dialog constructiv cu mediul de afaceri, practici pe care le susținem la toate nivelurile
Administrația eficientă, reducerea birocrației și dialogul constructiv cu mediul de afaceri sunt practici pe care le susținem și le considerăm necesare la toate nivelurile decizionale, susțin reprezentanții Confederației Patronale Concordia, într-o scrisoare adresată lui Ilie Bolojan, la finalul mandatului său de președinte interimar al României. &
MIPE: Reorganizarea ministerului se desfășoară cu respectarea strictă a Codului administrativ
Procesul de reorganizare din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) se desfășoară cu respectarea strictă a Codului administrativ, iar toți funcționarii publici vizați își vor continua activitatea în cadrul instituției, în noile structuri reorganizate, în condiții de stabilitate juridică și funcțională, fără a le fi afectate dr
Apartamentele și garsonierele decomandate din București sunt cele mai valoroase, în această perioadă (analiză)
Apartamentele și garsonierele decomandate din București sunt cele mai valoroase, prețul mediu al unei garsoniere, de exemplu, fiind de peste 60.000 de euro, arată un studiu publicat, vineri, de o platformă imobiliară. Potrivit datelor Imobiliare.NET, graficul 'Preț mediu Euro în funcție de compartimentare' relevă faptul că, &icir
Pistol (CNAIR): Stadiul fizic al lucrărilor pe cei aproximativ 10 km dintre Tigveni și Curtea de Argeș a ajuns la 73,75%
Stadiul fizic al lucrărilor pe cei aproximativ 10 km dintre Tigveni și Curtea de Argeș a ajuns la 73,75%, cea mai dificilă structură din acest șantier fiind tunelul Momâia, a anunțat, vineri, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, pe pagina sa de Facebook. 'Constr
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Medicover Investment a companiilor din România ale Synlab International
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Medicover Investment BV intenționează să preia companiile, din România, care aparțin Synlab International GmbH. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, transmis vineri AGERPRES, companiile care aparțin Synlab International GmbH sunt: Synlab West SRL, Laboratoarele Synlab SRL
Indicele ROBOR la trei luni a crescut ușor, vineri, la 7,29%
Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat vineri la 7,29%, de la 7,28% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul acestui an, indicele era de 5,92% pe an, dar a &